Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-16-19, 08:05 AM   #976
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
地下 CIA 咁傳

Breaking news:
警務處處長鄧小強以及其女兒鄧朗晴
將納入香港民主及人權法案首輪制裁名單
其女兒正在實習的律師樓亦被提及
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-19, 10:02 AM   #977
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
話實呢D傳黎冇咩用,真係郁手先講都未遲,陣間又係流料空歡喜…

舊 12-16-19, 10:30 AM   #978
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
話實呢D傳黎冇咩用,真係郁手先講都未遲,陣間又係流料空歡喜…
啱. 周圍傳咁多都冇料到, "狼來了" 效應出現就煩.

真係有制裁先講喇.

針對個人來制裁的be water act簽左聯署未? 呢個聯署係美國議員自己發起, 佢要人數來爭取支持, 係堅有用的.

https://petitions.whitehouse.gov/pet...s-be-water-act

此篇文章於 12-16-19 10:49 AM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-19, 11:06 AM   #979
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: wing 查看文章
啱. 周圍傳咁多都冇料到, "狼來了" 效應出現就煩.

真係有制裁先講喇.

針對個人來制裁的be water act簽左聯署未? 呢個聯署係美國議員自己發起, 佢要人數來爭取支持, 係堅有用的.

https://petitions.whitehouse.gov/pet...s-be-water-act
https://lihkg.com/thread/1782422/page/1

仲有德國都要簽
係麻煩少少
睇連登教學啦
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-19, 09:28 AM   #980
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

【從本土角度應對中美冷戰】

中美達成所謂首階段貿易協議,似乎巧合的是,這兩周港人的抗爭也降了溫,相對警隊也少了挑釁,多了克制。於是悲觀論者或敗北論者便出來吹淡風,說美國為了自己利益而賣了港人,抗爭者只是美帝用完即棄的棋子之類。國際關係本來環環相扣,因果互為影響,焉會這樣簡單?趁大家有少少冷靜期可以思考一下本土勇武的發展路向,筆者與大家分享一些宏觀想法。

[誰說悲觀便是鬼]

首先要明白五大訴求中,中共最難讓步是第五項的雙普選。《香港人權與民主法案》列明要求香港在2020年即要實行雙普選是沒有可能的事,能逼到中共接受成為議題並開始諮詢已是難得的事,這就注定這是一場持久戰爭,過去、現在及將來港人犧牲和努力皆是這場戰爭的一部分。

現階段借用邱吉爾的名言,只是「勝利開始的結束」而不是「勝利結束的開始」。事實是這個開始的階段性結束是非常不錯的結果,而國際形勢對勇武本土路線可說是非常有利的,有望能靠較少犧牲而得到最後勝利。

首階段貿易協議即是沒有完整的協議。將其放於中美新冷戰之中,同樣可視之為美方勝利開始的結束。香港勇武本土與美帝在過去數月協同作戰,今天同取得階段性的勝利,同時在構想下一階段的作戰計劃,形勢一片大好,何來悲觀的論述?誰出悲觀之說,誰就是鬼!

若說香港問題是中美冷戰的籌碼,對美方這是無本生利的籌碼,也本來不應是重要的籌碼。到最後美國總統明言不會把香港問題與中美貿易協議掛鈎,正好證明香港這個籌碼的重要性,是比西藏、新疆兩個籌碼更重要,甚至比台灣這個籌碼更受美國重視;這是香港人半年努力,令香港的示威新聞蓋過所有議題,成為自由世界人民最關注的事件,也就令香港問題成為中美冷戰最重要的籌碼,焉會被特朗普輕言放棄?

中美貿易協議第一階段的達成,對誰更為有利,應留待經濟學家分析。這場貿易戰源於美帝無風起浪,自製冷戰籌碼,結果迫使中共不得不退讓,那是不爭的事實。美方硬性規定中方要買500億美元農產品,以滿足特朗普農業選民的願望,而美方只對1200億美元中國商品加徵的15%關稅減半,不是不徵;對2500億美元的中國商品徵收的25%關稅不撤回,中方在知識產權、技術轉讓、開放金融貨幣和外滙等領域更要作出結構性改變以配合美方要求,中方唯一得益的,只是特朗普暫緩再加徵新關稅而已。

[中國死穴是經濟]

總的來看,中國經濟是中美冷戰中的中方死穴,而香港經濟的重要性同為中共的死穴,美帝對港貿易有350億美元的順差,不易成為「香港牌」的主力,但支持香港人爭取民主人權則是無本生利的重要籌碼。只要中美冷戰不止,形勢對港人爭取更大的民主人權、高度自治,就是前所未有的好,香港人的努力更有方向及不會浪費。

香港問題應該放到中美冷戰的大格局中作為考量,香港問題可說是美方的重要棋子,其重要性多大,則視乎港人的抗爭能在自由世界中引起多大的迴響,這是大家必須頭腦清醒的事實。

這場冷戰的最大目標是,世界以美帝為首的列強要感到共產主義下的紅色中國,正在違反她們假設下的崛起——她們的假設是中共會走向民主開放。現實是,中共繼承了蘇聯史太林式的獨裁,經濟上的發展及國力的提升,卻遠比前蘇聯成功,也已經對整個西方自由世界構成極大的危機感。

沒有這場危機,就沒有這場冷戰,也就自然沒有香港突然成為美帝棋盤上的重要棋子這回事了。香港人想要好好利用這個千載難逢的時機,就得先搞清楚自身在這個大格局中身處什麼位置,從而知所進退,懂得知所行止。

過去幾個月,港人皆捲入一場波瀾壯闊的抗爭運動之中,一如5年前的「佔中」運動一樣,筆者一直認為讓子彈亂飛是最好的方向,因為群眾能踢開大台、踢開佔據話語權的泛民從來不易,只會在群眾真正起動之時,才會有自身的生命力,帶動社運的走向,進而帶動群眾的覺醒,帶動新一代的覺醒,起而參與政治,一腳踢開老泛民,香港才有新希望。過去數月正好讓港人真正成熟起來。

回想一下,若然香港人任由泛民帶領,這場運動在6月中林鄭宣布暫緩立法,便會由泛民形容為取得5比0的勝利而結束。港人的勇武基因不是泛民種下的,是本土派努力鼓吹多時的結果。直到今天,泛民KOL時刻建議要回到和理非路線、要重建大台,皆不得要領。

筆者早預言泛本土派會取代泛民主派,可說提早應驗。

[踢走泛民見出路]

泛民本土派沒有大台,也不急於建大台,大家在「時代革命」的信念下運作並無問題。民主化後的香港政局,自然會出現屬於代表本土勢力的代理人,也終會出現大台,但一定是泛民大台垮掉之後。

本土派一定也是追求民主人權的,否則無以言與全世界人民connect一起,爭取支持。若然建國的目的只是換一個中共加持的藩屬國國王治港,永續下去,這與接受林鄭政權的體制又有何分別?

不過,新生世代必須堅持本土利益優先於中國利益及美國利益的立場,否則也無以言本土了,這就是與泛民現在一方面保留大中華立場,另一方面完全依賴外國力量爭民主有基本不同的出發點,大家理應切割。

新世代在沒有BNO及有限外國支援下,依然堅持流血抗爭,才會得到國際社會的敬重及真心支援,才會有真正屬於港人的榮光及勝利。

信報財經新聞 2019-12-17
A15 | 時事評論 | By 王岸然
由手機版發出
舊 12-18-19, 12:16 AM   #981
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
咁要睇下所謂既泛本土派係指咩啦
如果係國屍果D就真係得啖笑囉
熱狗如果講緊尻達及其一眾徒黨既咁都係得啖笑 我頂多承認你鄭松泰

至於勇武路線
正所謂和勇入一,無左和理非勇武都無活動空間,起碼而家呢刻仲係
要話勇武係本土派多年成果,其實同時亦可以話和理非而家心知點樣可以幫勇武宣傳比國際社會,則為泛民功勞

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-19, 12:37 AM   #982
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
最初外國登報紙
之後幾個月一直既對外文宣
一直就係希望外國介入幫手;

而家配合美國要壓制中国既時代背景
成功令香港變成美中戰場
親美國家亦開始表態跟隊

一開始我地希望有外國會幫手哩一點上點睇都好成功
好唔鍾意成日有d人放負能量話過左六個月乜都贏唔倒打擊士氣
係未贏,但都未輸
鬥爭仲有好長
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-19, 02:09 AM   #983
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
北愛都打左三十年
香港想忽然間有個End Game跌落黎就實在太天真了

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-19, 07:41 AM   #984
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
北愛都打左三十年
香港想忽然間有個End Game跌落黎就實在太天真了
E+ 資訊爆炸年代,所有進程都會快左好多,應該就唔洗 30 年。

我諗最長等到 2047,快既 5-6 年。

End result 一係中國完全跟返承諾,只搞國防外交,其他香港既野放手唔管,配合銷國將香港自治對中國既影響減到最低;

一係香港實質上獨立(近似台灣),各省份見到維尼管唔到香港台灣,要求下放權力,先係權鬥,最終內戰瓦解中國(亦會打埋周圍有牙齒印既)。
由手機版發出
舊 12-18-19, 08:15 AM   #985
wing
格鬥低手

引用:
作者: 真!DC 查看文章

一開始我地希望有外國會幫手哩一點上點睇都好成功
好唔鍾意成日有d人放負能量話過左六個月乜都贏唔倒打擊士氣
係未贏,但都未輸
鬥爭仲有好長
由手機版發出

係未贏,香港人犧牲好大, 但依家國際形勢來睇, 對家其實輸緊.
長遠來講, 話係輸硬都不為過.

舊 12-18-19, 08:46 AM   #986
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
我覺得有個可能性係中共執迷不悟最後攪死香港
拖冧埋中国經濟,中国国內出現不滿動亂內鬥
最後中国解體,香港正式獨立

可能歷時幾十年,過程香港人唔會好受,真係獨立左亦唔會有物質上好日子過

我覺得要有哩個心理準備
由手機版發出

此篇文章於 12-18-19 08:49 AM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-19, 09:46 AM   #987
wing
格鬥低手

引用:
作者: 真!DC 查看文章
我覺得有個可能性係中共執迷不悟最後攪死香港
拖冧埋中国經濟,中国国內出現不滿動亂內鬥
最後中国解體,香港正式獨立

可能歷時幾十年,過程香港人唔會好受,真係獨立左亦唔會有物質上好日子過

我覺得要有哩個心理準備
由手機版發出
短期來講, 香港可能大把野受, 亦可能對家真係怕美國佬挾著而只有少量陰招, 好難講.

香港未必贏, 但對家必輸, 就算未必解體, 我估都會俾美國用代理人或者金融或其他招挾到郁唔到而迫住結構性大改革, 在制度上俾美國同其他國家有一定干預甚至控制能力, 美國先至會放手.

舊 12-18-19, 09:48 AM   #988
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
E+ 資訊爆炸年代,所有進程都會快左好多,應該就唔洗 30 年。

我諗最長等到 2047,快既 5-6 年。

End result 一係中國完全跟返承諾,只搞國防外交,其他香港既野放手唔管,配合銷國將香港自治對中國既影響減到最低;

一係香港實質上獨立(近似台灣),各省份見到維尼管唔到香港台灣,要求下放權力,先係權鬥,最終內戰瓦解中國(亦會打埋周圍有牙齒印既)。
由手機版發出
做人可以樂觀到咁都真係唔錯…

舊 12-18-19, 09:51 AM   #989
wing
格鬥低手

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
香港未來會點, 我諗冇乜人敢話可以睇得透.

舊 12-18-19, 10:02 AM   #990
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
大家都係估 維一我覺得大陸開放市場後國產公司會打唔贏歐美公司
其他野應該無咩改變
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-19, 10:19 AM   #991
神人ではない!新人だ

引用:
作者: Heaven 查看文章
大家都係估 維一我覺得大陸開放市場後國產公司會打唔贏歐美公司
其他野應該無咩改變
由手機版發出
不過正路人民生活其實會好咗。

舊 12-18-19, 10:24 AM   #992
wing
格鬥低手

引用:
其他野應該無咩改變
由手機版發出
咁多年來, 中共一路唔敢大開金融巿場, 係真係有實際原因, 係佢地維穩的一大法寶.

照你咁講, 做得住的國產公司即係國企或隨時成為國企的私企, 全部係中共回血劍, 如果真開放巿場令佢地唔掂, 即係中共少左好多財政來源. 同埋美帝要佢地保護知識產權等外來企業權益, 即係冇得好似new balance咁玩了.

其實唔只, 中共依家用好多金融政策同假經濟數據(如GDP)維穩, 但如果真係開放金融巿場, 大量資產會移到去美國銀行, 即係唔可以龍斷銀行業, 即是中共操控金融經濟會大受制肘, 而美帝亦都會有好多真實經濟數據, 中共隨口up個GDP, 但美帝銀行up另一個經濟趨勢, 你覺得民眾信邊個?

此篇文章於 12-18-19 10:28 AM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-19, 10:47 AM   #993
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
其他野應該無咩改變
由手機版發出
Quote 返樓上

開放市場,中國公司打唔贏外國公司,咁就無事發生?

打唔贏,蝕既蝕,執既執,班友開廠之前咪又係土匪,要槍有槍,要炮有炮,甚至乎佢地自己都係中共既一部分。

乜事都會發生
由手機版發出

此篇文章於 12-18-19 11:19 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 12-18-19, 10:52 AM   #994
Heaven
Game Master

只可以話大陸維穩得好好, 我有唔少大陸親戚經我十幾年返去睇過, 當然你話幾十年後就無人知
舊 12-18-19, 11:30 AM   #995
HM

註冊日期: May 2007
係咪得我覺得某個生面口會員有d可疑?
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-19, 11:35 AM   #996
Heaven
Game Master

係米指我 唔同睇法就有可疑?
相同睇法就無可疑?
由手機版發出
舊 12-18-19, 11:42 AM   #997
神人ではない!新人だ

有咩好可疑?你話無啦啦貼咩唔駛讀書勇武搵食之後咩都唔講都仲話…
觀點唔同,大家理論一下冇咩問題。
雖說防人之心不可無,不過下下一野跳去動機論都幾土共FEEL。

舊 12-18-19, 11:58 AM   #998
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

網上世界無乜可疑既
舊 12-18-19, 12:22 PM   #999
真!DC
Banned User
奉行我道