Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版 > 國家隊討論區

主題工具 顯示模式
舊 05-07-06, 05:25 PM   #1
拓水
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDwaynewinghkhk
XBox Live GamertagWaynewinghk
日耳曼雄鷹~~德國 ( 助教勒夫代替奇連士文出任德國隊教練 )

不要沉醉於四年前,現在我們的優先事項是要於德國以東道主身份奪冠!狂呼日耳曼精神不死!

德國國家隊官方網站:http://www.dfb.de/
香港德迷討論區:http://forum.hkhappy4u.com/viewforum.php?f=60

注意:德國世界杯23人參賽名單決定!

德國對哥斯達黎家之揭幕戰將於慕尼黑世界杯球場上演!
A组比赛
日期   比賽場地   對賽球隊    時間
6月09日  慕尼黑  GER:CRC   18:00
6月14日  多特蒙德 GER:POL   21:00
6月20日  柏林   ECU:GER   16:00

任何有關得國隊的消息將會在此報導!
p.s.不定期更新

FINAL23人名單
GK:1)列文  12)簡尼23)  希迪布蘭

DF﹕3)A.費特列治  4)候夫  2)馬素贊臣  16)拿姆  17)梅迪薩卡  21)梅斯達  6)路禾尼

MF﹕13)波歷克  18)保路斯基  8)芬寧斯  5)基爾  19)舒尼達  7)舒韋恩史迪加  15)希斯貝加  22)奧當高

FW﹕14)艾沙姆  11)高路斯  10)紐維利  20)普度斯基  9)漢基

後備名單﹕GK﹕安基 DF﹕M.費特列治,奧禾莫耶拉 MF﹕安斯,費利亞 FW﹕古蘭爾

此篇文章於 07-13-06 11:20 AM 被 魚伕 編輯。
拓水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-06, 05:29 PM   #2
拓水
Crazy Gamer

東道主德國將在最後時刻公布世界杯23人參賽名單
路透法蘭克福電---德國足協周四宣布,國家隊主帥克林斯曼(奇連士文)將在5月15日周一的1100 GMT在柏林宣布德國隊世界杯參賽名單。

5月15日是世界杯32強提交23人名單的最後期限。名單公布後第二天,東道主德國隊將與業餘球隊盧肯瓦爾德FSV63隊(FSV 63 Luckenwalde)舉行一場60分鐘的友誼賽,之後他們將飛往撒丁島展開為期五天的「重整旗鼓」集訓。

然後,克林斯曼的球隊將於5月21日至30日駐紮在日內瓦,期間他們將會短暫回到德國,與盧森堡打一場國際友誼賽。比賽是5月27日在杜伊斯堡舉行。

德國的熱身對手還包括5月30日在勒沃庫森(利華古遜)對陣日本、6月2日在門興格拉德巴赫(慕遜加柏)對陣哥倫比亞。他們將於6月9日在慕尼黑迎來世界杯A組的第一個對手哥斯達黎加。

德國隊的小組賽對手還包括波蘭和厄瓜多爾。

舊 05-07-06, 05:56 PM   #3
C@T
God of Gamer
伊達と酔狂で・・・

註冊日期: Apr 2002
雖然希望德國奪冠, 但陣容實在令人擔心啊 orz
C@T 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-06, 06:13 PM   #4
拓水
Crazy Gamer

引用:
作者: C@T
雖然希望德國奪冠, 但陣容實在令人擔心啊 orz
說真的,我最怕係防中同後防人選問題,奇連士唔揀包文,雖然佢唔係防中出身,情況如迪米捷利斯,佢響不萊梅打得有幾好有目共睹.基爾唔係唔好,只不過驚佢有時易傷左d同埋脾氣唔好,但始終都係正式DMC,點都好過芬寧斯打呢個位,唔駛覺得徙左佢又唔穩陣。講到CB好彩差唔多最後時刻路禾尼重拾昔日德國第一中堅既狀態,如果俾禾恩斯同佢二揀一我一定揀後者,第一佢非常冷靜,攔截包波極準兼頭鎚不俗,唔似前者周不時輸d大意波,雖然速度同轉身慢,但有梅斯達響度應該可以減底被刁鑽型前鋒爆過的機會,以上兩點做得好的話,德國奪標機會將會更大

舊 05-07-06, 07:43 PM   #5
暴走蟹

註冊日期: Jan 2004
基爾傷左啦~~出唔出席到世界盃都成問題

應該補選包文啦...
暴走蟹 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-06, 08:03 PM   #6
拓水
Crazy Gamer

引用:
作者: 暴走蟹
基爾傷左啦~~出唔出席到世界盃都成問題

應該補選包文啦...
最弊就係而家唔知係咩傷,要抖幾耐
好似鮑文都傷埋.................我真係唔想再見倒芬寧斯打DMC呀

舊 05-07-06, 08:08 PM   #7
暴走蟹

引用:
作者: 拓水
最弊就係而家唔知係咩傷,要抖幾耐
好似鮑文都傷埋.................我真係唔想再見倒芬寧斯打DMC呀

吓~~包文都傷埋

仲唔逼住選夏文叔....
舊 05-07-06, 08:11 PM   #8
拓水
Crazy Gamer

引用:
吓~~包文都傷埋

仲唔逼住選夏文叔....
真係傷左

12碼了

此篇文章於 05-08-06 01:24 PM 被 拓水 編輯。
拓水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-06, 12:00 AM   #9
Iro
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
雖然我支持德國 現在卻只能勉強選到前面
古蘭爾 + 高路斯 + 波歷克 + 舒韋恩史迪加......
Iro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-06, 12:36 AM   #10
啤梨王子
The One
過氣萬人迷

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDPear_Prince
引用:
真係傷左

XX
出得街既咩??

今年既德國,我個人覺得入到8強已經唔錯
4強已經係超額完成

Waiting around for somebody to change your life for you is a loser's game.
If you want a great friend, you've got to be a great friend; if you want a great partner,you've got to be a great partner.
啤梨王子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-06, 12:36 AM   #11
C@T
伊達と酔狂で・・・

註冊日期: Apr 2002
其實根本就是青黃不接+傷兵滿營, 全隊只有GK及OMF的陣容算是勉強合格 orz
不如索性打5-4-1放Klose, Ballack齋斬中遠射搏-6算了 XDDD

千萬別當最早出局的主辦國啊~~~~ (抱頭)
C@T 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-06, 01:56 AM   #12
Matamata
Ultimate Gamer

重有podoski...佢都好勁下...放佢打前面...
Matamata 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-06, 01:23 PM   #13
拓水
Crazy Gamer

引用:
作者: Iro
雖然我支持德國 現在卻只能勉強選到前面
古蘭爾 + 高路斯 + 波歷克 + 舒韋恩史迪加......
古蘭爾=德國高洛治

舊 05-08-06, 01:25 PM   #14
拓水
Crazy Gamer

引用:
其實根本就是青黃不接+傷兵滿營, 全隊只有GK及OMF的陣容算是勉強合格 orz
不如索性打5-4-1放Klose, Ballack齋斬中遠射搏-6算了 XDDD

後起之秀唔係冇,係爭在奇連士唔選

舊 05-08-06, 01:26 PM   #15
拓水
Crazy Gamer

引用:
作者: 啤梨王子
出得街既咩??

今年既德國,我個人覺得入到8強已經唔錯
4強已經係超額完成
已改

我唔敢封死後路,呢隊波真係話唔埋,冇路捉既

舊 05-08-06, 02:56 PM   #16
暴走蟹

引用:

青黃不接已經過去..

講得出的德國新人都已經一大堆名單

係爭在奇哥唔選者.....

就好似德國防中人選一傷再傷..
都仲有奇連治同路肥斯呢d新人可選
--------------------------------

基爾檢查完 無乜大問題
預計兩周康復

好事好事...

此篇文章於 05-08-06 02:58 PM 被 暴走蟹 編輯。
舊 05-08-06, 05:06 PM   #17
拓水
Crazy Gamer

引用:
青黃不接已經過去..

講得出的德國新人都已經一大堆名單

係爭在奇哥唔選者.....

就好似德國防中人選一傷再傷..
都仲有奇連治同路肥斯呢d新人可選
--------------------------------

基爾檢查完 無乜大問題
預計兩周康復

好事好事...
奇連治好野黎,周身刀張張利,好多位都打得

舊 05-08-06, 09:50 PM   #18
jason_kasim
我愛港女

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code1590 4655 1072
PSN  IDjason_kasim
上年洲際盃德國俾我的感覺是朝氣勃勃
今年都有d期待(唔對強隊的話 )
宜家德國隊對強隊時總是一點辦法也沒有

GBF: 787492(已放棄9成)
乖離:319,113,110 (新坑)

手機課金、影響一生、戒之戒之
jason_kasim 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-06, 03:04 PM   #19
ym3636
Insane Gamer
愛上我吧。

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: jason_kasim
宜家德國隊對強隊時總是一點辦法也沒有
這個問題其實我會保持樂觀,
其實大賽裡,
雖說德國對強隊戰績不佳,
但其實表現並不是一切無是處,

洲際盃,德國四強輸得不算難看。
上屆世界盃,如果紐維利的罰球不是中柱,追不到1:1,誰敢說巴西必勝?
而且德國球員在那場決賽的表現也是藉得欣賞。

愈多人看扁德國更好,德國就可以重現上屆神話。

Marsh, Jon. "Let"s all study the Basic Law diligently",Spike. 19 Mar 2004, 16 P.4
ym3636 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-06, 07:58 PM   #20
拓水
Crazy Gamer

德國23人名單只剩兩個懸念 鋒衛二老將距入選一步之遙

5月15號,德國隊參加世界盃的23人大名單將最終確定。在本周末,主教練奇連士文將利用最後一輪聯賽的機會對他的隊員進行最後的考察,其中在前鋒和後衛線上的爭奪最為激烈,但是目前的種種跡象卻表明德國隊最後的23人名單實際上已經幾乎產生,只有兩個位置還剩最後的懸念,但媒體預測兩位老將已經距離世界盃非常接近。

後防主力梅斯達在訓練中肌肉纖維撕裂,經過德國隊隊醫的檢查後,他將至少修養10至14天,德國隊助理教練在談及這一問題時說道:“這是一個沉重的打擊,我們將在接下來的幾天中對他的傷情進行觀察,才知道這次受傷會不會對他的世界盃前景產生影響,如果他的傷情不再惡化的話,他會出現在周日德國隊的大名單中。”

雖然早在這周日開始,奇連士文就開始和他的教練組商量應該從目前的28人名單中刪掉哪些隊員,但是如果仔細觀察的話,德國隊的23人名單實際上已經出爐,其介竟21人列文,簡尼,希迪布蘭,A費特列治,奧禾莫耶拉,梅迪薩卡,侯夫,拿姆,贊臣,波歷克,保路斯基,安斯,芬寧斯,基爾,舒尼達,舒韋恩史迪加,艾沙姆亞,高路斯,古蘭爾,普度斯基和梅斯達實際上已經確定。而其余5個人將爭奪剩下的2個位置,但是這兩個位置的人選實際上也已經敲定。

在後防線的爭奪上,路禾尼在與M費特列治(緬恩斯)和史基域斯的競爭中處於明顯的優勢,將已經32歲的路禾尼單獨招入訓練營就是一個很好的證明,而且路禾尼也得到了德國隊隊長波歷克的大力支持,這都是其他二人所不具備的。

對於梅斯達,只要他傷勢不惡化就一定會出現在大名單中,史高爾並未出現在奇連士文的候選名單中,而在前鋒位置的爭奪上,所有的跡象均表明奇連士文會選擇紐維利,而不是漢基。

舊 05-12-06, 08:20 PM   #21
暴走蟹

比較想阿漢基入選

如果唔係..

成條德國前鋒線都係...外援
舊 05-12-06, 08:28 PM   #22
available
Crazy Gamer
化可能の人

註冊日期: Jan 2005
日耳曼精神不死

Most German national players are not PURE 日耳曼人

為 "錢" 途努力
available 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-06, 09:47 PM   #23
拓水
Crazy Gamer

引用:
作者: available
日耳曼精神不死

Most German national players are not PURE 日耳曼人
入得德國國家隊既非德裔人,大部份都響德國長大,除紐維利及古蘭爾外。
如果你以咁講,自之前開始都有唔少唔係純種架啦,咁你又會話佢地冇呢種精神嗎?i don't think so。
支持得德國,我唔會理呢樣野

舊 05-12-06, 09:54 PM   #24
拓水
Crazy Gamer

引用:
比較想阿漢基入選

如果唔係..

成條德國前鋒線都係...外援
我等緊傑斯寧下季響利華古遜既表現
不過著得倒德國隊件衫,我就只會當佢地係德國人

舊 05-13-06, 06:28 PM   #25
available
Crazy Gamer
化可能の人

註冊日期: Jan 2005
引用:
支持得德國,我唔會理呢樣野
Yes, globalization is a common trend.

Forever support the spirit of Germany

為 "錢" 途努力
available 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:35 PM

手機版 | APP版