Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-24-21, 07:44 AM   #1
fantasy俊仔
God of Gamer
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
『モンスターハンターライズ:サンブレイク』Monsters Hunter Rise Sunbreak

此篇文章於 09-24-21 11:46 AM 被 fantasy俊仔 編輯。
fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-21, 08:10 AM   #2
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
pc版終於要黎啦。。。
由手機版發出
Heaven 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-21, 11:45 AM   #3
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

Nintendo Switch ID4064 9412 4240
XBox Live GamertagFrancisFantasy

舊 09-24-21, 12:42 PM   #4
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
隆蒂妮伏線回收,跟佢搭船過大海打d西洋怪
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-21, 01:32 PM   #5
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
即係G位,咁新武器呢?

舊 09-24-21, 02:31 PM   #6
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
無聊.....要人比錢得咁少嘢

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-21, 02:55 PM   #7
[X-MEN]
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2012
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
無聊.....要人比錢得咁少嘢
笑咗,乜都未公佈就知少嘢
[X-MEN] 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-21, 03:03 PM   #8
Eking

註冊日期: Feb 2006
佢以為得畫面個條龍......

舊 09-24-21, 05:32 PM   #9
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
引用:
作者: Eking 查看文章
佢以為得畫面個條龍......
我都想講
話明超大型更新

舊 09-24-21, 06:23 PM   #10
terrycat

註冊日期: Oct 2002
其實 我覺得RISE 成日俾人話差個重點
係佢自己大大聲 不停一個月 更新一次 想維持個人氣....
但佢知唔知人既貪念係無限,結果第一個patch d內容就幾好..打後個d就好似hea交功課,結果不停俾人屌..
好心佢地 唔好更新得咁密 儲d貨仔一下過更新 d玩家未會覺得有誠意d
隻game 除左last boss 無啦啦有隻野幫拖又冇任何解釋,首領冇裝備,百龍玩法唔刺激,太刀OP問題 我覺得隻game係唔錯
terrycat 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-21, 09:30 PM   #11
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

舊 09-25-21, 10:09 PM   #12
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: terrycat 查看文章
其實 我覺得RISE 成日俾人話差個重點
係佢自己大大聲 不停一個月 更新一次 想維持個人氣....
但佢知唔知人既貪念係無限,結果第一個patch d內容就幾好..打後個d就好似hea交功課,結果不停俾人屌..
好心佢地 唔好更新得咁密 儲d貨仔一下過更新 d玩家未會覺得有誠意d
隻game 除左last boss 無啦啦有隻野幫拖又冇任何解釋,首領冇裝備,百龍玩法唔刺激,太刀OP問題 我覺得隻game係唔錯
仲有班sony打手

玩法Rise完勝World
但World keep住更新又有新難度(歷戰/歷戰王)玩上嚟玩得耐啲同豐富啲
同埋連線系統方面都係World好啲

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-21, 10:06 PM   #13
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

雖然預咗tgs料唔多...
鐮蟹復出
新古龍名稱

舊 09-30-21, 10:24 PM   #14
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
引用:
作者: 神名レオ 查看文章
我都想講
話明超大型更新
我怕佢真係就只有咁多嘢咋,
前車可鑒,Capcom今次又會如何大細超?

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-21, 01:23 AM   #15
[X-MEN]

引用:
作者: clanyuen1 查看文章
我怕佢真係就只有咁多嘢咋,
前車可鑒,Capcom今次又會如何大細超?
前車可鑒你指邊集先?我玩過嘅G級(3G,4G,XX)集集都好足料喎
舊 10-01-21, 11:34 AM   #16
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

根本MH 歷代都係先出無印再G 加怪加難度
無印>G ,X>XX, W>WI, R>RSB
XX更加係舊系統嘅一代特別總編集

MHR 一開頭都有人咁好氣同大家計埋數出埋圖, 係多怪過過去舊作, 無料DLC又有加龍
啲垃圾FB pages 為咗增流量就一定要攞XX 出黎比又一堆人被帶風向
下下攞XX 出黎比, 咁你代代無印都鬧成垃圾都得
呀係仲有隻RPG stories 2, GAPCOM 要推stories2 係咁加怪
但RPG 同MH 嘅開發, 大家打開機唔會覺得係一樣嘅野黎掛...

講MHR 缺點可以講一堆, 首領系統跟二名, 但首領無裝刷, 刷護石配裝太簡化唔耐玩
百龍夜行見仁見智,XXXXXX.... 但一定唔係衰「少怪」
動作太方便又係令隻game 太快玩完, 咁係咪要返去飲水要擺pose
怪自己搵, 追怪要色彈, 仲要追下腳印, 咁一定加返百粒鐘gameplay

舊 10-01-21, 11:47 AM   #17
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
對我黎講,多怪少怪都係會keep住玩
我著重自己嘅技術多於遊戲內容

好多時keep住練一個怪物,玩兩三星期之後再打另一隻怪
但係三,四個月後,都未練熟大部分怪獸已經棄game. 實在太多game / 娛樂
無乜時間再咁樣磨落去
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-21, 09:04 PM   #18
[X-MEN]

引用:
作者: fantasy俊仔 查看文章
根本MH 歷代都係先出無印再G 加怪加難度
無印>G ,X>XX, W>WI, R>RSB
XX更加係舊系統嘅一代特別總編集

MHR 一開頭都有人咁好氣同大家計埋數出埋圖, 係多怪過過去舊作, 無料DLC又有加龍
啲垃圾FB pages 為咗增流量就一定要攞XX 出黎比又一堆人被帶風向
下下攞XX 出黎比, 咁你代代無印都鬧成垃圾都得
呀係仲有隻RPG stories 2, GAPCOM 要推stories2 係咁加怪
但RPG 同MH 嘅開發, 大家打開機唔會覺得係一樣嘅野黎掛...

講MHR 缺點可以講一堆, 首領系統跟二名, 但首領無裝刷, 刷護石配裝太簡化唔耐玩
百龍夜行見仁見智,XXXXXX.... 但一定唔係衰「少怪」
動作太方便又係令隻game 太快玩完, 咁係咪要返去飲水要擺pose
怪自己搵, 追怪要色彈, 仲要追下腳印, 咁一定加返百粒鐘gameplay
Exactly,明明MHR龍嘅數目係多過MH1,MH2(應該僅僅多1隻),MH3同MHW,話少龍嗰啲根本隨口噏,
今集唔襟玩係因為冇好似4代嘅公會任/X嘅二名任/W嘅調查任等等嘅end game玩法,
有班人就一味叫官方加新怪,講真喺冇誘因嘅情況下就算加多10條龍畀你咪又係幾日玩完,
個問題根本唔關龍嘅數目事,再者每集有幾多條龍一早plan好晒,唔會因為班人喊苦喊忽而突然多幾條龍

仲有中文地區零舍多怨婦,官方出啲冇人care嘅sticker,作為玩家抽下水好正常,
但班怨婦係可以講足幾個月都唔厭,去到今時今日仍然開口埋口貼圖貼圖,煩到7彩

不過講最衰格莫過於「不能透露更多」嗰幅cap圖,
有睇過段片都知一瀨係講緊唔會喺呢度透露風神雷神相遇會發生咩事,即係百龍淵源嘅任務內容,
但就畀人扭曲咗做唔可以透露更多3.0更新嘅內容,無端端食咗隻死貓
舊 10-02-21, 03:39 AM   #19
Dr.KOF
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: [X-MEN] 查看文章
Exactly,明明MHR龍嘅數目係多過MH1,MH2(應該僅僅多1隻),MH3同MHW,話少龍嗰啲根本隨口噏,
今集唔襟玩係因為冇好似4代嘅公會任/X嘅二名任/W嘅調查任等等嘅end game玩法,
有班人就一味叫官方加新怪,講真喺冇誘因嘅情況下就算加多10條龍畀你咪又係幾日玩完,
個問題根本唔關龍嘅數目事,再者每集有幾多條龍一早plan好晒,唔會因為班人喊苦喊忽而突然多幾條龍

仲有中文地區零舍多怨婦,官方出啲冇人care嘅sticker,作為玩家抽下水好正常,
但班怨婦係可以講足幾個月都唔厭,去到今時今日仍然開口埋口貼圖貼圖,煩到7彩

不過講最衰格莫過於「不能透露更多」嗰幅cap圖,
有睇過段片都知一瀨係講緊唔會喺呢度透露風神雷神相遇會發生咩事,即係百龍淵源嘅任務內容,
但就畀人扭曲咗做唔可以透露更多3.0更新嘅內容,無端端食咗隻死貓
隻game買番黎鎖級鎖ending 當時問候佢唔少
史上最快封game就係呢隻
Dr.KOF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-21, 11:40 AM   #20
terrycat

註冊日期: Oct 2002
其實隻game 係幾多野可以屌.......
不過好多人都唔真係講到隻game 有咩問題..盲屌
對我黎講就係好多人 都話隻game易係正常...因為會有G級/ 大型dlc update
我想講屌你咩....你表面上係冇講錯...但你有冇諗到今集個系統係提高左幾多容錯率
1.飲水快/先回一定血再愎慢回
2. 虫技,幾乎把把武都有一招係回避,防反 ,
3.虫受身,,虫飛翔 ( 依個可以唔計 因為係收緊武器狀態)
容錯率提高咁多個陣 你隻game 難度 仲行緊 以前個套 未姐係變相易打左
第2樣要大改善既地方 一定係 騎龍個part..
以前 有怪亂入區, 就9成情況都係獵人劣勢,場面亂,怕俾怪圍,要屎彈趕走
依家唔係...你亂入我仲開心, 撞完A 就撞B, 簡單d講最少都打跌兩次 加其他硬直...咁都萛...
撞完隻怪仲要自己過區...依個咩設計..係都留係度發癲圍打我地啦嗎
攪到隻game 仲易左唔少..我打咁耐印象真係冇用過屎彈
mhw 飛翔爪 要撞兩次牆都都叫要有d 小技巧..., 騎龍 你可以超hea 咁完成
一隻game 個難度 永遠都會同個耐玩度係有關係
其實打到中後期個個基本上都係打個幾條龍架啦
所以有時 (少龍) 都唔係一個借口話隻game廢...
要d人玩除左 獎勵要 合理, 最緊要條龍係好玩 耐玩
上面個兩點已經對耐玩度大打折扣,
仲有一樣野就係....你隻game 點解可以咁早期可以開放晒所有後期珠...你係未想好似X/XX 咁玩複合技珠
隻game 變相好多野都簡化野 , 咁單講戰鬥系統係幾爽既...但係今集真係好似真係得個爽字冇咩難度同深度咁lor

其他個D咩 首領冇裝,結局XXX,武器問題 就唔講啦 個個人都提過
terrycat 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-21, 12:03 PM   #21
holsety
http://www

註冊日期: Oct 2003
節奏快,好快打完問題。
好心就俾返我地自己揾怪la, 被動常註千里眼,一開波就知目標怪係邊個個副營地,已經唔騎狗w .並唔係狩獵者所期望,當然比以前更快打完。

舊 10-02-21, 07:21 PM   #22
[X-MEN]

引用:
作者: Dr.KOF 查看文章
隻game買番黎鎖級鎖ending 當時問候佢唔少
史上最快封game就係呢隻
呢個都係好多人鬧嘅位,不過我覺得冇end game首領冇裝嗰啲問題嚴重過鎖HR同ending,
當然希望佢之後咪鬼再lock

引用:
作者: terrycat 查看文章
其實隻game 係幾多野可以屌.......
不過好多人都唔真係講到隻game 有咩問題..盲屌
對我黎講就係好多人 都話隻game易係正常...因為會有G級/ 大型dlc update
我想講屌你咩....你表面上係冇講錯...但你有冇諗到今集個系統係提高左幾多容錯率
1.飲水快/先回一定血再愎慢回
2. 虫技,幾乎把把武都有一招係回避,防反 ,
3.虫受身,,虫飛翔 ( 依個可以唔計 因為係收緊武器狀態)
容錯率提高咁多個陣 你隻game 難度 仲行緊 以前個套 未姐係變相易打左
第2樣要大改善既地方 一定係 騎龍個part..
以前 有怪亂入區, 就9成情況都係獵人劣勢,場面亂,怕俾怪圍,要屎彈趕走
依家唔係...你亂入我仲開心, 撞完A 就撞B, 簡單d講最少都打跌兩次 加其他硬直...咁都萛...
撞完隻怪仲要自己過區...依個咩設計..係都留係度發癲圍打我地啦嗎
攪到隻game 仲易左唔少..我打咁耐印象真係冇用過屎彈
mhw 飛翔爪 要撞兩次牆都都叫要有d 小技巧..., 騎龍 你可以超hea 咁完成
一隻game 個難度 永遠都會同個耐玩度係有關係
其實打到中後期個個基本上都係打個幾條龍架啦
所以有時 (少龍) 都唔係一個借口話隻game廢...
要d人玩除左 獎勵要 合理, 最緊要條龍係好玩 耐玩
上面個兩點已經對耐玩度大打折扣,
仲有一樣野就係....你隻game 點解可以咁早期可以開放晒所有後期珠...你係未想好似X/XX 咁玩複合技珠
隻game 變相好多野都簡化野 , 咁單講戰鬥系統係幾爽既...但係今集真係好似真係得個爽字冇咩難度同深度咁lor

其他個D咩 首領冇裝,結局XXX,武器問題 就唔講啦 個個人都提過
飲水,蟲技,亂入問題全部同意

食藥除咗回得多回得快之外,可以邊行邊食都係其中一個令隻game易咗好多嘅原因,
以前食藥要企定定,變相限制住你食藥嘅時機,
補血呢個本身對玩家有利嘅動作會因為你揀錯時間而變成不利,
相反而家除非好似豪鬼任隻金獅咁直接秒你,
否則目前上位傷害唔多高嘅情況下每次畀怪打中都係即刻翔蟲受身+食藥,
加上可以行住食同撳B隨時cut,根本接近0風險

亂入希望佢sunbreak會執執佢,除咗你講嗰啲,亦都希望爭地盤嘅組合多返啲
舊 10-13-21, 01:15 AM   #23
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
https://gameapps.hk/news/47038/monst...apcom-bad-news
《魔物獵人:崛起》官方公布一個令人失望的消息

隨著Capcom發布PC版本的《魔物獵人:崛起 / Monster Hunter Rise》大型DLC「曙光」將於2022年夏季上市,有玩家希望能夠給Switch和PC兩個版本之間加入遊戲存檔共享的功能,這樣也可以避免在PC版發售時再次花費大量時間重新遊玩,針對這一問題,Capcom做

PS系總共 5826隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,341
全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-21, 07:42 AM   #24
holsety
http://www

註冊日期: Oct 2003
又有多少switch玩家過去重玩pc?

舊 10-13-21, 10:06 AM   #25
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
PC save 咁dirty, 就無謂整污糟其他主機啦
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Monster Hunter RISE | PC版2022年1月13日發售 seed2005 電視遊戲討論版 893 01-13-24 12:58 PM
[漫畫] 冨樫義博「HUNTER×HUNTER」総合THREAD丨パリストン:高橋広樹 Vol.5 money 日本動漫畫討論版 2057 11-22-23 10:13 AM
[廣告 - RG] 【RG10 Red18】《末日以後 x 復刊以前》 Hunter x Hunter 2013同人枱曆! dollyly21 Cosplay同人MIX討論區 2 12-29-12 11:12 AM
[新game]rise of legends (rise of nations series) LIGHTTHELIGHT PC電腦遊戲討論版 20 06-19-06 11:40 PM
MASTER OF MONSTERS 4 雪舟等楊 PC電腦遊戲討論版 0 05-15-05 09:09 PM

現在的時間是 10:55 PM

手機版 | APP版