Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 09-10-08, 01:56 AM   #826
~AnGiE~
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2005
XBox Live Gamertagons1020
引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章
9月14日
我是有的
好勁喎你
~AnGiE~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-08, 02:06 AM   #827
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: ~AnGiE~ 查看文章
好勁喎你
請不要這樣說
其實返樂團可以讓自己進步快d
而且可以取得演出經驗
合奏不同SOLO
當然SOLO自己就是主角 ~
而合奏需要合作配合
一起完成一首音樂是很有成功感
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-08, 03:11 AM   #828
Justine
Game Master
Dystopia鼓手

註冊日期: Apr 2003
我.....竟然E家先發現e個topic....

報到,
學緊鼓, 打左3年倒
不過係e一年半前左右開始跟人學, 之前都係自學, 因此養成了不少惡習
所以執手勢執到想死

多多指教

Justine 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-08, 12:44 PM   #829
新堂愁一
Eternal Flame™
男人三寶無樣有

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: Justine 查看文章

報到,
學緊鼓, 打左3年倒
不過係e一年半前左右開始跟人學, 之前都係自學, 因此養成了不少惡習
所以執手勢執到想死

多多指教
我都想學打鼓
不過唔想去通利學
以前係叫個鼓佬教我少少, 不過家陣佢走左

舊 09-10-08, 01:59 PM   #830
~AnGiE~

引用:
請不要這樣說
其實返樂團可以讓自己進步快d
而且可以取得演出經驗
合奏不同SOLO
當然SOLO自己就是主角 ~
而合奏需要合作配合
一起完成一首音樂是很有成功感

你有冇考試呀~?
我都學左好幾年~而家咩結他試都未考
淨係考左個5級樂理
舊 09-10-08, 01:59 PM   #831
~AnGiE~

del~~

此篇文章於 09-10-08 02:01 PM 被 ~AnGiE~ 編輯。
舊 09-10-08, 02:48 PM   #832
半人馬-RigiL-
Game Master

引用:
你有冇考試呀~?
我都學左好幾年~而家咩結他試都未考
淨係考左個5級樂理
你整係樂理已經勁過我
樂理我未考, 應該最快下年考
我樂理好差ga
以前未接觸結他前都唔識d音符
所以要惡補

你跟老師學 ? 你學左好幾年應該可以考5級
舊 09-10-08, 03:03 PM   #833
~AnGiE~

引用:
你整係樂理已經勁過我
樂理我未考, 應該最快下年考
我樂理好差ga
以前未接觸結他前都唔識d音符
所以要惡補

你跟老師學 ? 你學左好幾年應該可以考5級
你都未考結他試呀??
我如果去考應該係去考5級
不過我冇咩信心,我又冇咩表演慾
好少係人面前彈

如果係5級樂理的話,讀3,4個月應該都可以去考了
5級真係唔難
舊 09-10-08, 03:10 PM   #834
半人馬-RigiL-
Game Master

引用:
你都未考結他試呀??
我如果去考應該係去考5級
不過我冇咩信心,我又冇咩表演慾
好少係人面前彈

如果係5級樂理的話,讀3,4個月應該都可以去考了
5級真係唔難
大部份人都係一考就考4-5級
不過我考左2級, 諗住拎最高分點知credit
我學結他大約3年

無信心? 其實彈結他都係同人分享自己的音樂ma
舊 09-10-08, 08:22 PM   #835
~AnGiE~

引用:
大部份人都係一考就考4-5級
不過我考左2級, 諗住拎最高分點知credit
我學結他大約3年

無信心? 其實彈結他都係同人分享自己的音樂ma

我比較鍾意自己一個人享受音樂...
冇乜幾何同人分享
我身邊冇咩朋友玩古典歌
玩古典結他更加冇
舊 09-10-08, 11:05 PM   #836
半人馬-RigiL-
Game Master

引用:
我比較鍾意自己一個人享受音樂...
冇乜幾何同人分享
我身邊冇咩朋友玩古典歌
玩古典結他更加冇
我都無朋友玩古典結他, 只有玩二胡
但去樂團可以同志同道合的團友分享
人生一大樂事
舊 09-11-08, 09:28 AM   #837
Justine
Game Master
Dystopia鼓手

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: 新堂愁一 查看文章
我都想學打鼓
不過唔想去通利學
以前係叫個鼓佬教我少少, 不過家陣佢走左
如果你仲想學既我可以pm d資料比你,
我相信我可以幫你搵倒好既導師

Justine 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-08, 07:19 PM   #838
fxi
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
我都無朋友玩古典結他, 只有玩二胡
但去樂團可以同志同道合的團友分享
人生一大樂事
買左14號果日飛捧你場, 不過一支公去
fxi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-08, 11:24 PM   #839
~AnGiE~

引用:
作者: fxi 查看文章
咁快有fans
舊 09-11-08, 11:45 PM   #840
FOKKIT
God of Gamer
Banned

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: Justine 查看文章

報到,
學緊鼓, 打左3年倒
所以執手勢執到想死

多多指教
我學左5個月到
我Miss堂堂都提我手勢問題,
例如要用腕力,踩完bass要放鬆

好多時用用下腕力變左前臂力
踩bass成日踩死
真係要努力去改

Dexter
My Favorite Drama
FOKKIT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-08, 01:14 AM   #841
半人馬-RigiL-
Game Master

引用:
多謝支持
果日中秋, 可以叫埋家人朋友女朋友一齊ma
14日保證唔會失望
引用:
咁快有fans
唔好咁講
其實欣賞音樂會都係不錯的經驗
可以聽別人分享自己也可以從中學習
你得閒都來, 很少在GAF見到志同道合
舊 09-12-08, 12:36 PM   #842
fxi

[QUOTE=半人馬-RigiL-;7157466]多謝支持
14日保證唔會失望

我都想帶多個人去, 可惜身邊懂欣賞音樂既人又少, 中秋都唔願出街...我都想有伴呀, 過時過節倍傷感

此篇文章於 09-12-08 12:41 PM 被 fxi 編輯。
舊 09-13-08, 12:59 AM   #843
半人馬-RigiL-
Game Master

[quote=fxi;7158165]
引用:
多謝支持
14日保證唔會失望

我都想帶多個人去, 可惜身邊懂欣賞音樂既人又少, 中秋都唔願出街...我都想有伴呀, 過時過節倍傷感
傷感的時候, 結他是你的好朋友
舊 09-13-08, 08:44 PM   #844
fxi

[QUOTE=半人馬-RigiL-;7159990]
引用:
傷感的時候, 結他是你的好朋友
係youtube睇你個樂團都幾多女仔玩wor, 我係工聯學d女仔成日都唔上堂, 可能佢地覺得彈結他辛苦吧, 不過工聯會學真係教得好慢, 12堂學既野我覺得可以做縮做6 堂教, 我唔報工聯中級了
另外, 終於搵到人同我一齊去聽了
舊 09-13-08, 09:50 PM   #845
fxi

http://hk.youtube.com/watch?v=gYWoMc...eature=related
聽到中段d攞金幣聲超似
舊 09-13-08, 10:02 PM   #846
半人馬-RigiL-
Game Master

[quote=fxi;7161291]
引用:

係youtube睇你個樂團都幾多女仔玩wor, 我係工聯學d女仔成日都唔上堂, 可能佢地覺得彈結他辛苦吧, 不過工聯會學真係教得好慢, 12堂學既野我覺得可以做縮做6 堂教, 我唔報工聯中級了
好多女仔...?
多謝你的支持
明晚見吧 ~
舊 09-14-08, 01:11 PM   #847
~AnGiE~

引用:

一班咁上應該係邊度學都慢架啦,
結他不嬲都比較小女仔學,一黎可能手指會痛
如果唔係話好鍾意,應該都唔忍得痛...
同埋好香港多人都唔識有古典結他呢樣野
佢地覺得結他就一定係電o既或者係彈流行曲o既

此篇文章於 09-14-08 01:15 PM 被 ~AnGiE~ 編輯。
舊 09-14-08, 02:11 PM   #848
Montague
God of Gamer
遺伝子生物工学博士号

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code2363 6017 4707
PSN  IDultcth
XBox Live GamertagMontagueC
引用:
冇諗過harmonic可以整到咁似金幣聲

舊 09-15-08, 07:40 AM   #849
fxi

[QUOTE=半人馬-RigiL-;7161484]
引用:
好多女仔...?
多謝你的支持
明晚見吧 ~
你地個團長幾識帶起氣氛啊 我個FRIEND話佢個樣似林夕 多謝你地帶比我同我個FRIEND一個難忘中秋夜
希望你地個SHOW下次攪D大, 同多D宣傳下, ANYWAY, 第一次攪幾成功
舊 09-15-08, 12:48 PM   #850
半人馬-RigiL-
Game Master

引用:

你地個團長幾識帶起氣氛啊 我個FRIEND話佢個樣似林夕 多謝你地帶比我同我個FRIEND一個難忘中秋夜
希望你地個SHOW下次攪D大, 同多D宣傳下, ANYWAY, 第一次攪幾成功
多謝你和朋友的支持
團長佢好enjoy ga
昨晚的演出真的很開心, 觀眾開心我地更加開心
因為已經有左經驗, 下次應該會做得比今次更加好
希望下次再見到你

此篇文章於 09-15-08 12:50 PM 被 半人馬-RigiL- 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:52 AM

手機版 | APP版