Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 09-04-17, 04:51 AM   #176
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
dark knight 都有了
之前得1,3 . 仲意為最正那部無

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-17, 08:46 AM   #177
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
睇完 Blame!

無睇原著資料, 你當 MATRIX 咁睇其實好一般, 故仔幾好大路, 對成個世界無乜展露, 你期待件事其實對男主角似乎無乜進展咁, 兩頭唔到岸嘅感覺, 不過作畫非常精彩, 好多細部都展現到

後尾睇返多少少背景, 乜係咁大㗎?

最後......

點解天花板會變咗藍色嘅?

霧亥畀女主角(?)件係乜嚟?

其實原作完咗未㗎?

舊 09-06-17, 01:17 AM   #178
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
用新買的TV睇晒Dolby Vision(杜比視界)版的Iron Fist同The Defenders了。
唔知係咪要突顯HDR的效果,
兩套片有好場景都係黑暗+大光燈、戶外+大背光咁,
等觀眾容易感受到光暗的層次?!

同埋唔知係咪要有電影感,畫面刻意加咗d微粒落去咁款的。
Dolby Vision版Death Note都係咁,
反而其他大自然記錄片的Dolby Vision版就拍到好清晰好似親身係現場睇咁~!

睇Iron Fist之前,
我以為主角Danny Rand係一拳超人咁勁,
可以一嘢KO對手,但結果似係佢出幾拳就無"拳"好弱雞咁…
同埋Iron Fist的職責原來只係崑崙的"看更"?!
總覺得男女主角其實都係唔小心入咗邪教被洗腦咁…

另外劇中太多外國人眼中的功夫、"氣"、東洋feel,
其實出嚟的效果怪怪地,好彩流程上拍得唔算悶。

The Defenders方面,
基本上是Daredevil第三季嚟吧?另加Iron Fist第一季後話咁款,
Danny Rand的角色繼續無成長,一樣係咁衝動同闖禍累家坊,其實幾唔討好,
而且同其餘3位英雄的互動都唔多,無乜火花。
反而Daredevil+Jessica Jones+Luke Cage同場的劇情就有趣得多了~!

"Madame膠"一角有點屈機…
某角的係第6集的死有點意外(無諗過佢唔會捱到去第8集…)

舊 09-09-17, 03:36 PM   #179
IDGAF
The One

睇咗Narcos(毒梟)第3季,
開頭DEA果邊好似抽到支好籤,
好快掌握到重要的情報好順利拉到人咁,
但去到尾段知道涉及國家級的真相後就…
主角呢班無名英雄的故事有點唏噓~!

另外,無期望下睇咗GLOW:華麗女子摔跤聯盟,
個故事的發展又幾好笑喎~!

https://www.youtube.com/watch?v=6Gt6R0l0FJs

https://www.youtube.com/watch?v=0yLztFW5_6w

舊 09-11-17, 05:12 PM   #180
肉羊哩咖
griffin611

睇到 Defenders E03

鐵拳盲中中去踢館(無誤), 唔係有其他英雄幫拖真係死得。雖然唔係一個SHOT 咁直落, 不過又打得堅好睇。

暫時都好以鐵拳做主導引個故仔出嚟, 條友真係懵懵地, 無睇 IF 真係知少少佢同 The Hand 有幾大仇口, 不過暫時個配對幾特別~

舊 09-11-17, 05:39 PM   #181
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章

鐵拳盲中中去踢館(無誤), 唔係有其他英雄幫拖真係死得。雖然唔係一個SHOT 咁直落, 不過又打得堅好睇。

暫時都好以鐵拳做主導引個故仔出嚟, 條友真係懵懵地, 無睇 IF 真係知少少佢同 The Hand 有幾大仇口, 不過暫時個配對幾特別~
.....
一個十幾歲細冇哂家人去左一個地方只會填鴨式教育, 結果好正常

舊 09-11-17, 08:23 PM   #182
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226
睇緊The mist ,好睇

舊 09-11-17, 08:48 PM   #183
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
引用:

前面真係幾好feel

IF本來就係專門培育做對付黑掌幫,後來又遭到滅門慘案,緊係大仇口
放心,去到第5集之後個重心又番到去DD度架啦

此篇文章於 09-11-17 08:50 PM 被 PatrickNo42 編輯。 原因: 防透
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-17, 07:49 AM   #184
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Eking 查看文章
.....
一個十幾歲細冇哂家人去左一個地方只會填鴨式教育, 結果好正常
咁 Bruce 算條命比較好

舊 09-12-17, 08:08 AM   #185
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
睇完 Blame!

無睇原著資料, 你當 MATRIX 咁睇其實好一般, 故仔幾好大路, 對成個世界無乜展露, 你期待件事其實對男主角似乎無乜進展咁, 兩頭唔到岸嘅感覺, 不過作畫非常精彩, 好多細部都展現到

後尾睇返多少少背景, 乜係咁大㗎?

最後......

點解天花板會變咗藍色嘅?

霧亥畀女主角(?)件係乜嚟?

其實原作完咗未㗎?
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=157189

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-17, 02:06 PM   #186
肉羊哩咖
griffin611

--- delete ---

此篇文章於 09-12-17 02:10 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-17, 02:06 PM   #187
肉羊哩咖
griffin611

舖完先發現~
咁, 其實最後個男主角完唔完成到個任務呢?

舊 09-12-17, 04:48 PM   #188
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
舖完先發現~
咁, 其實最後個男主角完唔完成到個任務呢?
幾百(千?!)年後, 霧亥帶住由西波同沙娜可融合嘅網絡終端遺傳因子生命體(愛情結晶?!) 繼續旅程

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-17, 12:51 PM   #189
IDGAF
The One

https://www.netflix.com/hk/title/70301870

斷斷續續終於煲晒Vikings目前Netflix有果4季(共39集)
套劇個故事流程其實都幾簡單,
就係有一個共同目標/利益出現>聯盟組隊出戰>內訌>勝方拎晒餘下的兵力達成原本的目標>重複以上步驟…

大型戰爭部份,主角同佢班「圍村」兄弟成日都開無雙Mode清敵,都睇得幾爽~!

攻打巴黎果幾集幾好睇,
攻巴黎個城門果幾幕令我諗起LEGO城堡的機關…
(LEGO以前真係有出過Vikings系列~!手上都一兩盒)
https://www.lego.com/en-us/legohistory/vikings

套劇又展現咗野蠻民族的一面,血祭、活人祭祀都算少事,
劇入面出現的酷刑玩法真係層出不窮…
第二季的Blood eagle應該係近年我睇電視劇睇過最核突的畫面…

http://www.imdb.com/title/tt2306299/?ref_=nv_sr_2
不過Netflix版第4季目前只係得10集上咗架,
但睇IMDB資料,Vikings第4季其實一共有20集,
頭十集係16年2月至4月播出,
第11至20集就係16年11月至17年2月播出的。
唔知係咪版權問題,所以香港未上架呢?

https://www.youtube.com/watch?v=G3DwTh_aPKw

此篇文章於 09-16-17 01:10 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-17, 04:50 PM   #190
IDGAF
The One

Aziz Ansari及Lena Waithe贏咗艾美獎喜劇類劇集最佳編劇,
啱啱先睇完Master of None Season 2,個題材幾貼近時事又好笑,
恭喜晒~!

妮歌潔曼首封艾美獎視后 黑人男星奪最佳喜劇男主角暗諷特朗普種族歧視
http://hk.apple.nextmedia.com/enews/...70918/57224249
【艾美獎】Lena Waithe成首名女黑人奪喜劇類最佳編劇
http://hk.apple.nextmedia.com/enews/...70918/57223995

《不才專家》第 2 季預告 – Netflix [HD]
https://www.youtube.com/watch?v=NZVmrRXf024

舊 09-21-17, 02:05 AM   #191
信長
The Flash

舊 09-21-17, 09:24 AM   #192
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
罰叔看來應不錯,只要如製作組說今次不會有神怪情節就應沒問題吧

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-17, 05:53 PM   #193
肉羊哩咖
griffin611

Star Trek: Discovery 上咗, 原來有楊紫瓊担正, 暫時上咗頭兩集, 仲未有時間睇, 初見評價唔錯

舊 10-03-17, 09:21 AM   #194
肉羊哩咖
griffin611

引用:
Star Trek: Discovery 上咗, 原來有楊紫瓊担正, 暫時上咗頭兩集, 仲未有時間睇, 初見評價唔錯
頭兩集只係介紹, set 好個場, Discovery 第三話先出場, 故仔先開始

成套嘢好黑, 好快, 預咗實有人鬧話唔係 Star Trek, 唔係 canon, 不過算係唔錯, 極可能列入「黑歷史」

無人撘就唔透~

此篇文章於 10-03-17 10:53 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 10-03-17, 12:32 PM   #195
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
頭兩集只係介紹, set 好個場, Discovery 第三話先出場, 故仔先開始

成套嘢好黑, 好快, 預咗實有人鬧話唔係 Star Trek, 唔係 canon, 不過算係唔錯, 極可能列入「黑歷史」

無人撘就唔透~
所謂頭兩集應該本身都係一集Pilot

可以唔洗跟原創Gene Roddenberry的其中一個天條,Starfleet入面唔可以有衝突,的確好唔 Star Trek 但作為一個故事去睇,多野玩/易寫
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-17, 02:40 PM   #196
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
所謂頭兩集應該本身都係一集Pilot

可以唔洗跟原創Gene Roddenberry的其中一個天條,Starfleet入面唔可以有衝突,的確好唔 Star Trek 但作為一個故事去睇,多野玩/易寫
其實第三話都係引子嚟~~~

睇 Honest Trailer 講 TNG 嗰陣, Ronddenberry 過咗身, 班編劇已經無乜理呢個「天條」

不過......

玩叛變真係未見過

而京剛人個設定同之前正線嗰啲好唔同, 造型衣著都唔好講, 最怪嘅係: 乜京剛人啲血係紅色唔係粉紫色嘅?! (本人唔係 Trekkie 都知)

楊一見佢係 Special Guest Star, 都知佢玩唔長, 一話上敵船就估食硬便當; 反而同房條緊張大師居然無事, 就有啲意料之外~

舊 10-06-17, 12:20 AM   #197
信長
The Flash

lucifer season 3竟然同步...
一次追左兩季,好睇

舊 10-06-17, 07:57 AM   #198
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 信長 查看文章
lucifer season 3竟然同步...
一次追左兩季,好睇
明珠仲做緊第二季,居然班保守派唔乜出到聲~呢套好玩, 同 Supernatural 講天庭係一個大家族情仇, 啲超能力唔太誇亦就住嚟, 好玩

天母實在太索~ 嘻

中秋嗰晚發現咗,睇咗S3E01, 學 S2 咁, 一開頭引你追落去

此篇文章於 10-06-17 07:59 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 10-06-17, 08:18 AM   #199
信長
The Flash

引用:
明珠仲做緊第二季,居然班保守派唔乜出到聲~呢套好玩, 同 Supernatural 講天庭係一個大家族情仇, 啲超能力唔太誇亦就住嚟, 好玩

天母實在太索~ 嘻

中秋嗰晚發現咗,睇咗S3E01, 學 S2 咁, 一開頭引你追落去
好鐘意女主角, 各方面都得人鐘意
佢同路西法真係好正,不論在公在私
其他角色都不斷改變

S1 神父那集好好睇

此篇文章於 10-06-17 08:21 AM 被 信長 編輯。
舊 10-06-17, 09:33 AM   #200
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 信長 查看文章
好鐘意女主角, 各方面都得人鐘意
佢同路西法真係好正,不論在公在私
其他角色都不斷改變

S1 神父那集好好睇
每週一案係就係大路, 戲其實好有早期 Castle 嘅歡樂感覺: 男就花花 fit fit 負責搞笑嘅 (仲有女睇), 而女嘅就正經但內心係非常柔弱, 兩個拍埋啲化學反應一流

主角圈外最正係個心理醫生, 佢串起晒 Lucifer 週圍嘅人, 可算係佢另一個拍檔

S2 新加入個鑑証師好搞鬼

S3E01, 當 Lucifer 表白, 但出唔到個惡魔樣真係好正

其實輕輕鬆鬆唔太認真咁去睇最好, 好似 Lucifer 返地獄搜証嗰集, 畀 AED 一電就死好鬼搞笑~

此篇文章於 10-06-17 12:11 PM 被 肉羊哩咖 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:18 PM

手機版 | APP版