Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 09-20-08, 10:51 PM   #1
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
高清台節目討論及分享!

因自己近日先買了機頂盒, 而自己都有好多不明白的地方!
故希望大家也有個地方一齊討論!

此篇文章於 09-20-08 11:02 PM 被 KIM 編輯。
KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-08, 10:52 PM   #2
KIM
GAF足球隊金虎拾號

備用!!!!!!

舊 09-20-08, 10:58 PM   #3
雪舟等楊
God of Gamer
●  ω  ●

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDalone_wolf123
XBox Live Gamertagmoe magician
nhk樂韻名城
不過你永遠唔知幾時播

唔係wild china,就世界文化遺產
要求重播planet earth
或者1800套台劇(下星期仔仔個套就唔知, 墾丁個套有個女主角幾靚)

開市日無記迫你睇半日創富坊
亞視每晚得兩三粒鐘有高清台

(`・ω・´)
≡ ∧_∧   ∧_∧
≡(#`Д )⊃;; )Д`)・゚.・
≡/つ  /  ⊂ ⊂/
「我絕不認為中國的落伍,是幾個昏君造成的,而是每個人造成。因為制度是人創造的,中國所有悲劇,都是中國人自編自導自演和自我欣賞,這絕對是與人種有關。」
雪舟等楊 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-08, 11:01 PM   #4
KIM
GAF足球隊金虎拾號

其實"高"已經咁多台, 咁仲有沒需要用比$的now tv呢?

舊 09-20-08, 11:07 PM   #5
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
我就冇機頂盒
不過有手指

老實講, D台暫時唔係太吸引都我
希望有多D類似DISCOVERY CHANNEL之類既節目睇

ATV開咁多台, 除左24小時新聞, 其他興趣不大

舊 09-20-08, 11:09 PM   #6
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
作者: lauchai 查看文章
我就冇機頂盒
不過有手指

老實講, D台暫時唔係太吸引都我
希望有多D類似DISCOVERY CHANNEL之類既節目睇

ATV開咁多台, 除左24小時新聞, 其他興趣不大
好似已經有DISCOVERY CHANNEL~我先話cut now tv渣~

舊 09-20-08, 11:10 PM   #7
The One
業餘歌手

引用:
作者: KIM 查看文章
好似已經有DISCOVERY CHANNEL~我先話cut now tv渣~

有咩?
我真係唔多覺
邊個台做?

舊 09-20-08, 11:11 PM   #8
雪舟等楊
●  ω  ●

XBox Live Gamertagmoe magician
亞視個文化資訊頻道ok架
係播高清個幾個鐘時會休台

(`・ω・´)
≡ ∧_∧   ∧_∧
「我絕不認為中國的落伍,是幾個昏君造成的,而是每個人造成。因為制度是人創造的,中國所有悲劇,都是中國人自編自導自演和自我欣賞,這絕對是與人種有關。」
舊 09-20-08, 11:14 PM   #9
The One
業餘歌手

引用:
作者: 雪舟等楊 查看文章
亞視個文化資訊頻道ok架
係播高清個幾個鐘時會休台
好似8-12?

舊 09-21-08, 01:06 PM   #10
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
引用:
nhk樂韻名城
不過你永遠唔知幾時播

唔係wild china,就世界文化遺產
要求重播planet earth
或者1800套台劇(下星期仔仔個套就唔知, 墾丁個套有個女主角幾靚)

開市日無記迫你睇半日創富坊
亞視每晚得兩三粒鐘有高清台
樂韻名城我覺得個bit rate 可能吾係十足, 又可能因為我日版TV 轉一轉線差左................

我反而想知係咪開多幾個發射站之後會夠bit rate開多條HD channel........

舊 09-21-08, 01:15 PM   #11
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
引用:
作者: sgouki 查看文章
樂韻名城我覺得個bit rate 可能吾係十足, 又可能因為我日版TV 轉一轉線差左................

我反而想知係咪開多幾個發射站之後會夠bit rate開多條HD channel........
而家 bit rate 已經用哂, 如果唔係唔會出現亞視一開高清台就要 cut 其他數碼台

要加 bandwidth 最有效方法係 cut 左傳統廣播, free 左 d resource 出黎
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-08, 02:27 PM   #12
The One
業餘歌手

引用:
作者: enishi 查看文章
而家 bit rate 已經用哂, 如果唔係唔會出現亞視一開高清台就要 cut 其他數碼台

要加 bandwidth 最有效方法係 cut 左傳統廣播, free 左 d resource 出黎
有排等

舊 09-21-08, 02:42 PM   #13
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
引用:
有排等
應該早過普選特首

另外方法係用其他頻道, 不過大部分大廈天線又要重新 tune 過
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-08, 03:17 PM   #14
HIM

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
J2真係幾多野睇

HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-08, 03:45 PM   #15
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
其實亞視開咁多台既策略都幾好的,佢想一炮過殺晒睇有線果DDiscovery Channel,National Geographic Channel果D人,同體育,可惜空有理想,但銀彈有限,如果佢播體育野買英超播丫?佢而家播埋果D幾編門既體育野…同世嘉一樣…

舊 09-23-08, 05:52 PM   #16
雪舟等楊
●  ω  ●

數碼廣播一打風,落大雨就死

以前舊制都無事

新制係打大風落大雨就起格同收唔到

點解會咁

今晚仲要錄節目

(`・ω・´)
≡ ∧_∧   ∧_∧
舊 09-23-08, 06:48 PM   #17
joeypong
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2003
PSN  IDjoeypong
XBox Live Gamertagjoeypong
引用:
數碼廣播一打風,落大雨就死

以前舊制都無事

新制係打大風落大雨就起格同收唔到

點解會咁

今晚仲要錄節目
咩台收唔到?同埋咩發射站?
joeypong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-08, 06:53 PM   #18
雪舟等楊
●  ω  ●

慈雲山

舊4一向收唔到(有線唔認數)
新九頭先, 不論無記亞記都有時會訊號丟失

(`・ω・´)
≡ ∧_∧   ∧_∧
舊 09-23-08, 07:03 PM   #19
The One
業餘歌手

我西營盤呢面一時時

舊 09-25-08, 09:57 PM   #20
KIM
GAF足球隊金虎拾號

我有時發現會不同台的字幕JAM圭一齊~

即新聞時有劇集的字幕~

舊 10-01-08, 12:24 AM   #21
The One
業餘歌手

錄左睇唔到
有冇人識, 教教我?

我用手指的

舊 10-01-08, 11:38 PM   #22
joeypong
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2003
PSN  IDjoeypong
XBox Live Gamertagjoeypong
引用:
錄左睇唔到
有冇人識, 教教我?

我用手指的
用咩software?
joeypong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-08, 02:25 PM   #23
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
舊時細個打風
都會收唔到
我諗遲多幾年高清發射站都可以keep住打風都唔會有影響

舊 10-03-08, 02:34 PM   #24
The One
業餘歌手

引用:
作者: joeypong 查看文章
用咩software?
blazevideo

錄完係MPEG檔
但係PLAY就有聲冇影
會唔會又要裝什麼DE-CODE之類, 什麼什麼?

舊 10-05-08, 03:10 AM   #25
koala
Game Master
天霸封神斬

註冊日期: Jul 2002
引用:
blazevideo

錄完係MPEG檔
但係PLAY就有聲冇影
會唔會又要裝什麼DE-CODE之類, 什麼什麼?
用返Blaze HDTV 都播唔到?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:25 PM

手機版 | APP版