Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-07-08, 09:45 PM   #626
lbiceman
Game Master

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
基本上都跟翻原作既
只不過原作既話開頭已經係妖精個邊
而路易絲佢地更加係好遲先到
最早到係個女官

如果按原來設定
才人之後會男人好多
但依家睇黎動畫會繼續係色狗吧

睇黎結局會去到救塔巴莎為止吧
OP見佢攞住把劍喺日本行,會唔會做到佢比人送返工日本?
lbiceman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-08, 11:13 PM   #627
jaycom
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2006
今次對情侶好鬼親熱
有冇人知今次會做幾多集?

舊 07-08-08, 01:07 AM   #628
御社神
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
引用:
作者: harakuma 查看文章
個神秘人 '卒' 手辦嗰度好曖昧, 個女使魔係人形?
好似有爽到咁

d關係成日拖拖拉拉,有時都睇到煩
御社神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-08, 08:15 AM   #629
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
睇露易絲個表情係咁轉好有趣.
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-08, 10:03 AM   #630
王龍
Game Master
天気

註冊日期: Jun 2005
PSN  IDRED_Kaito
死左一次既才人真係會男人好多
但而家睇黎

這一刻 最重要的事
是屬於你 最小的事

山窮水盡疑無路 柳暗花明又一村
王龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-08, 05:05 PM   #631
sam229

註冊日期: Jul 2008
引用:
作者: 御社神 查看文章
好似有爽到咁

d關係成日拖拖拉拉,有時都睇到煩
我聽人講好似得13集(我諗可信度有70%)
sam229 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-08, 01:10 AM   #632
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
第02話 「森の妖精」

才人契約印記返來

舊 07-14-08, 01:26 PM   #633
brunhild
Crazy Gamer
選擇恐懼症

註冊日期: Sep 2007
引用:
作者: 武藤遊戲 查看文章
第02話 「森の妖精」

才人契約印記返來
今集個名真係笑左

禁啱今日又係兄貴誕生祭
brunhild 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-08, 05:43 PM   #634
燎原-火

註冊日期: Sep 2002
估唔到套野有第三期...第二期明明係埋單FEEL..

有冇左千里尋夫,咁都有第三..

舊 07-14-08, 05:51 PM   #635
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
套片幾正, 幾過癮,

另外個ending同上集唔同咗, 二家姐變咗蒂法

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-08, 07:10 PM   #636
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
近日我都睇番小說,一口氣睇到11本停左,想問,第14本係唔係大結局啦? 小說相比動畫係好睇D。但我覺得都要先睇動畫對D角色有感覺才看小說會好D.
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-08, 06:34 PM   #637
nakakula
God of Gamer

註冊日期: Apr 2003
Wii U ID
PSN  ID
XBox Live Gamertag
正宗呃陳, 又話森の妖精 , 點知成集一個兄貴都冇
nakakula 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-08, 07:34 PM   #638
RPG之鬼

引用:
作者: shooter 查看文章
近日我都睇番小說,一口氣睇到11本停左,想問,第14本係唔係大結局啦? 小說相比動畫係好睇D。但我覺得都要先睇動畫對D角色有感覺才看小說會好D.
14期
路易絲完全失憶!
才人發現回家方法!
全新統血巨乳(好似係)妖精登場!
路易絲各種唔見得光既事大庭廣眾完全曝光!

舊 07-17-08, 10:42 PM   #639
issac92354
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDissac923
Nintendo Switch ID1782-7939-0391
3DS Friend Code3566 1501 6317
PSN  IDissac923
樓上劇透加spoiler,可能有人無睇小說

劇透
但係13唔係話露易絲送左才人返去la咩

issac92354 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-08, 01:06 AM   #640
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
第03話 「英雄のおかえり」

打感想看完先打...

舊 07-21-08, 09:32 AM   #641
casio

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: issac92354 查看文章

劇透
因為……
甘豆腐的力量對『聖戰』嚟講好重要,所以教皇根本無送才人返去,而且仲諗住才人想返歸就做低佢

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-08, 10:32 AM   #642
RPG之鬼

引用:
作者: issac92354 查看文章

劇透
一套戲都有簡介係乜
一本小說都會簡介今期內容
目的是吸引消費者注意
並不是一講內容都要用spoiler

spoiler正確係咁樣用

路易絲係看見教皇用零系整咗個日本出黎
而才人係要到14卷先知道教皇有咁既力量
最後部份有講才人要教皇開個洞
"即使只能有手指咁大既洞"

此篇文章於 07-21-08 10:34 AM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-08, 07:52 PM   #643
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
第三集有"地獄搖籃曲"呀

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-08, 08:50 PM   #644
relight
Game Master
普通的魔法使

註冊日期: Nov 2005
XBox Live GamertagHKrelight
日本小說其實END左未?定係仲寫緊?
relight 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-08, 02:10 AM   #645
RPG之鬼

引用:
作者: relight 查看文章
日本小說其實END左未?定係仲寫緊?
仲寫緊
其實要完既應該至少玩過三期(當然佢一期完都冇計)

要完的話先解決這幾個問題

1.要打無能王(如無意外是15冊主要內容)
2.解決人類同妖精反目的真正原因
3.最後一個(第四個)虛無係乜同埋點解唔留得名

依家去到第14冊只係打無能王同見到始祖
所以即使15冊打完無能王
都要加多至少1冊解決始祖的事應該會同人類與妖精反目的事情
然後再用多1冊埋尾
即比較好的情況是去到17、8期左右

如果係細節地方,又要令塔巴莎成為女王,救塔巴莎母親、教皇下場、四個虛無四件秘寶四隻戒指四個使魔等等。有太多內容喇

知不知道第3季有幾多集?
如果都是12、13集的話
就真係唔好打無能王囉,如果唔係結尾會完得好草……但咁樣即係要第4季?唔係呀

此篇文章於 07-22-08 02:34 AM 被 RPG之鬼 編輯。
舊 07-27-08, 03:04 AM   #646
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
今日又見信和出左零使港版dvd
$198
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-08, 09:08 AM   #647
harakuma
Game Master

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
仲寫緊
其實要完既應該至少玩過三期(當然佢一期完都冇計)

要完的話先解決這幾個問題

1.要打無能王(如無意外是15冊主要內容)
2.解決人類同妖精反目的真正原因
3.最後一個(第四個)虛無係乜同埋點解唔留得名

依家去到第14冊只係打無能王同見到始祖
所以即使15冊打完無能王
都要加多至少1冊解決始祖的事應該會同人類與妖精反目的事情
然後再用多1冊埋尾
即比較好的情況是去到17、8期左右

如果係細節地方,又要令塔巴莎成為女王,救塔巴莎母親、教皇下場、四個虛無四件秘寶四隻戒指四個使魔等等。有太多內容喇

知不知道第3季有幾多集?
如果都是12、13集的話
就真係唔好打無能王囉,如果唔係結尾會完得好草……但咁樣即係要第4季?唔係呀
有嘢想問, thx
如果要塔巴沙做女王, 咁現任個小王女去咗邊?

老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
舊 07-27-08, 09:30 AM   #648
Asurada
機動六課的一等空尉

註冊日期: Apr 2003
引用:
有嘢想問, thx
那是不同國家的事

舊 07-27-08, 09:34 AM   #649
RPG之鬼

引用:
有嘢想問, thx
公主是指……
塔巴沙係另一個國的公主,即使無能王那個國家。無能王是塔巴莎的叔父。故事裡有提到(唔記得第幾期,但大置上是塔巴莎回國時,才人等人去救她時那一期有提到),塔巴莎個父親是好皇帝,但不知為何死了,而敵人為了清除皇位繼承人塔巴莎,所以向她下毒,但塔巴莎的母親發現陰謀,所以代她喝了毒藥(妖精做的),結果變成神經失常。將女兒(塔巴莎原名叫雪洛)當成女兒喜歡的公仔(公仔叫做塔巴莎),而將公仔(塔巴莎)認作成親生女兒(雪洛)。之後敵人為了殺死塔巴莎,於是派她去做各種連四系魔法使都難以應付的任務,但結果一一被塔巴莎完成。所以點解她的能力會咁利害就是這樣,而點解成日讀者的理由也是這樣(為了應付任務)。之後她為了避過敵人更利害的陰謀和保護母親,所以才回去到魔法學校(因為公主不在了,所以對方可安心)。至於她會有咁樣性格係在母親中毒失常後才這樣。因此今期三美姬應該是指露易絲身在的托里斯汀王國的安莉艾塔公主、浮島阿爾比昂的巨乳半妖精迪花公主和原本是加利亞王國的公主塔巴莎,當然動畫會點改就不知道,可能其中一個公主是指塔巴莎的表妹(姊)吧。她是唯一一個在加利亞裡相信塔巴莎的外人。

此篇文章於 07-27-08 09:47 AM 被 RPG之鬼 編輯。
舊 07-27-08, 04:52 PM   #650
harakuma
Game Master

thanks you two for information.

原來係唔同國家

老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一

論壇跳轉

現在的時間是 11:24 PM

手機版 | APP版