Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 04-14-06, 01:02 AM   #101
咩Feel
Game Master
脫線一族

註冊日期: May 2003
PSN  IDMaTTheWHk01
XBox Live GamertagMaTTheW Hk01
引用:
作者: KUSANAGI 草薙

我等緊十幾年後既box set
我都等緊
但初回又咁 ,又有D心痕

舊 04-14-06, 01:06 AM   #102
zurg
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2005
杜伊體內點解有魂魄驅動器的._."
他的另一半原本會是誰
zurg 目前離線  
舊 04-14-06, 01:36 AM   #103
Aqours
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: zurg
杜伊體內點解有魂魄驅動器的._."
他的另一半原本會是誰
呢個我都想知
不要是anemone
Aqours 目前離線  
舊 04-14-06, 10:17 AM   #104
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
愛之夏 應該係指人類同珊瑚巖(使者?)既對話...
以前既集數都有提到,人類而家居住緊既呢個星球唔係佢地本來既星球
係人類發現之後移居到黎既,而呢個星球就係第一次愛之夏前
人類同珊瑚巖一齊所居住既星球
到而家發展到第二次愛之夏,珊瑚巖選擇佢地離開呢個星球...
將eureka變做一個普通既女仔(?),找尋人類同珊瑚巖結合之後會進化成點

第一次愛之夏應該係:佐久夜 x 果個大叔
而第二次愛之夏就係:eureka x renton

引用:
作者: 疾風雷電
我又有問題

究竟「件的界限」係指咩??超過之後世界會毀滅??我覺得「件的界限」係指地球的「可支持容量」,因此珊瑚岩為了不突破「件的界限」而進入睡眠狀態,令地球不會崩潰,也同時保障自己棲身地。

talho以前同dewey有過情侶關係??在第35話中,dewey對holland說:「連我拋棄的女人你都撿了。」,之後talho在機體內的屏膜只看著dewey,停電後便說:「我只是不想看到那個男人的臉罷了。」
「件的界限」我都唔知道係乜
talho以前同dewey應該有過情侶關係

引用:
作者: 紫月 
呢個我都想知
不要是anemone
杜伊果個本來應該係同anemone或者eureka
50集有提到,eureka係第一人選成為指令蔟
而anemone就係第二人選

メモリはプライスレス
My Trophy Road

此篇文章於 04-14-06 10:21 AM 被 草薙さん 編輯。
草薙さん 目前離線  
舊 04-14-06, 11:35 AM   #105
d39j44
Junior Member

註冊日期: Mar 2006
咁阿德洛克又點拯救世界?
d39j44 目前離線  
舊 04-14-06, 01:43 PM   #106
藍山咖啡

註冊日期: Aug 2005
引用:
件的界限(event horizon)即係物理學o既用語"事界"
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%BA%8B%E7%95%8C
但係好似同套野入面o既意思有d出入

舊 04-15-06, 12:04 AM   #107
疾風雷電
Game Master
停止進化的人類

註冊日期: Mar 2003
引用:
愛之夏 應該係指人類同珊瑚巖(使者?)既對話...
以前既集數都有提到,人類而家居住緊既呢個星球唔係佢地本來既星球
係人類發現之後移居到黎既,而呢個星球就係第一次愛之夏前
人類同珊瑚巖一齊所居住既星球
到而家發展到第二次愛之夏,珊瑚巖選擇佢地離開呢個星球...
將eureka變做一個普通既女仔(?),找尋人類同珊瑚巖結合之後會進化成點

第一次愛之夏應該係:佐久夜 x 果個大叔
而第二次愛之夏就係:eureka x renton

talho以前同dewey應該有過情侶關係

又識多一點,感謝

引用:
作者: 藍山咖啡
件的界限(event horizon)即係物理學o既用語"事界"
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%BA%8B%E7%95%8C
但係好似同套野入面o既意思有d出入
又有新的詮釋

疾風雷電 目前離線  
舊 04-15-06, 12:55 AM   #108
藍山咖啡

引用:
作者: d39j44
咁阿德洛克又點拯救世界?
有次做有關Nirvash同Eureka o既試驗果陣,Nirvash發動Seven swell現象.
為左阻止Summer of love發生,阿德洛克將魂魄驅動器上面o既阿彌陀驅動器拔走,之後係現實世界消失.

舊 04-15-06, 01:24 AM   #109
noboru

註冊日期: Dec 2004
睇完上面都仲唔係好明

引用:
杜伊果個本來應該係同anemone或者eureka
50集有提到,eureka係第一人選成為指令蔟
而anemone就係第二人選
但係之前某阿叔身上可以有魂魄驅動器,因為係sakuya身上偷返黎
anemone係人工做既,同eureka唔同,eureka個名成日顯示係個魂魄驅動器上面,但係anemone一次都無試過,點解佢都可以同eureka一樣成為指令蔟,或者俾個魂魄驅動器dewey?
noboru 目前離線  
舊 04-16-06, 01:28 PM   #110
d39j44

引用:
作者: noboru
睇完上面都仲唔係好明

但係之前某阿叔身上可以有魂魄驅動器,因為係sakuya身上偷返黎
anemone係人工做既,同eureka唔同,eureka個名成日顯示係個魂魄驅動器上面,但係anemone一次都無試過,點解佢都可以同eureka一樣成為指令蔟,或者俾個魂魄驅動器dewey?
是因為anemone是絕望病病人(跟科拉利安半融合)嗎?

另外有沒有人能解釋甚麼是光粒子,又從何而來
d39j44 目前離線  
舊 04-16-06, 02:18 PM   #111
Aqours
Crazy Gamer

引用:
有次做有關Nirvash同Eureka o既試驗果陣,Nirvash發動Seven swell現象.
為左阻止Summer of love發生,阿德洛克將魂魄驅動器上面o既阿彌陀驅動器拔走,之後係現實世界消失.
提起7th swell... 其實姐係咩黎?純粹超必?
到後期都好似無出現果...
eureka 7 呢個名係咪關佢事 ?
Aqours 目前離線  
舊 04-17-06, 01:54 PM   #112
疾風雷電
Game Master
停止進化的人類

引用:
是因為anemone是絕望病病人(跟科拉利安半融合)嗎?

另外有沒有人能解釋甚麼是光粒子,又從何而來
光粒子我個人 解釋係:

人類吸氧氣,呼出→二氧化碳
植物吸二氧化碳,呼出→氧氣
珊瑚岩吸??,呼出→光粒子(可能仲係一種能量)

地球整個表面由珊瑚岩所覆蓋,所以光粒子是由珊瑚岩放出來←這個應該無錯…

此篇文章於 04-17-06 02:39 PM 被 疾風雷電 編輯。
疾風雷電 目前離線  
舊 04-17-06, 02:28 PM   #113
疾風雷電
Game Master
停止進化的人類

絕望症?

魂魄驅動器係思想能量增幅器,再透過光粒子釋放出的思想能量作為傳導媒界,連結到珊瑚岩指令簇。問題係人類精神點解會去到指令簇?受指令簇召喚希望和人類交流?人類感絕望時負面情緒能量引起指令簇注意?

疾風雷電 目前離線  
舊 04-17-06, 03:22 PM   #114
catho7
Game Master
焗肉醬貓

註冊日期: Aug 2002
Wii U IDcatho7
Nintendo Switch IDSW-2641-5503-7716
3DS Friend Code0533 4943 9848
引用:
絕望症?

魂魄驅動器係思想能量增幅器,再透過光粒子釋放出的思想能量作為傳導媒界,連結到珊瑚岩指令簇。問題係人類精神點解會去到指令簇?受指令簇召喚希望和人類交流?人類感絕望時負面情緒能量引起指令簇注意?
其實之前都有講過,感到絕望既人唔係絕望症既病人,係絕望症病人身邊既人感到絕望

catho7 目前離線  
舊 04-17-06, 06:19 PM   #115
疾風雷電
Game Master
停止進化的人類

引用:
作者: catho7
其實之前都有講過,感到絕望既人唔係絕望症既病人,係絕望症病人身邊既人感到絕望
威爾那句感性的說話我沒有忘記,也可能係編劇藉著他道出絕望症名稱的由來,但凡事都有兩面,不能排除病者與身邊的人雙方也感到絕望,所以引伸其中一個老作可能性→「人類感絕望時負面情緒能量引起指令簇注意?」

問題係人類精神點解會去到指令簇?←這個最根本的問題,其實動畫有無解釋……之前個D都忘記了…orz

疾風雷電 目前離線  
舊 04-18-06, 05:04 PM   #116
d39j44

引用:
光粒子我個人 解釋係:

人類吸氧氣,呼出→二氧化碳
植物吸二氧化碳,呼出→氧氣
珊瑚岩吸??,呼出→光粒子(可能仲係一種能量)

地球整個表面由珊瑚岩所覆蓋,所以光粒子是由珊瑚岩放出來←這個應該無錯…
咁即係...
七波=能力提升=運動量(呼吸)增加=製造光粒子??
d39j44 目前離線  
舊 04-19-06, 12:53 AM   #117
疾風雷電
Game Master
停止進化的人類

引用:
咁即係...
七波=能力提升=運動量(呼吸)增加=製造光粒子??
你呢個講法相當有趣 ,我果個只係假設再比喻,實際真係唔知珊瑚岩同光粒子兩者的關係,不過可以肯定光粒子係珊瑚岩出現後先有,應該係珊瑚岩釋放出來

疾風雷電 目前離線  
舊 04-20-06, 02:03 PM   #118
草薙さん
The One

花園DVD rip 15-16放出
想重溫劇情既話快釣

メモリはプライスレス
草薙さん 目前離線  
舊 04-23-06, 03:52 PM   #119
草薙さん
The One

エウレカセブン キャラクター人気投票 最終結果発表!
さて、それでは最終集計結果の発表です!
まずは、25位から発表です!

25位  
アクセルサーストンの友人(I can fly した人) 1票
ニルヴァーシュ 1票
ミルトン中尉 1票
ジョブズ 1票
ティプトリー 1票
ノルブ 1票
レントンの同級生の女の子 1票
モーリス 1票
アゲハA 1票
スカイフィッシュ 1票

そして、24位!

24位 ケンゴウ 2票

続いて20位は4名います!

20位 サムナ・スタージョン 6票
ハップ 6票
ヒルダ 6票
ダイアン・サーストン 6票

以下、ずらずらっと発表します!

18位 サクヤ 9票
ジエンド 9票

17位 ギジェット 10票
16位 レイ 15票
15位 アクセル・サーストン 17票

13位 マリア・シュナイダー 18票
ガリバー 18票
11位 ストナー 22票
ユルゲンス 22票

そして、いよいよベスト10の発表です!

10位 ウィリアム 25票
9位 マシュー 30票
8位 チャールズビームス 37票
7位 タルホ 46票
6位 ムーンドギー 60票
5位 ホランド 107票
4位 ドミニク 143票

3位 アネモネ 164票

2位 エウレカ 312票

1位 レントン 357票

メモリはプライスレス
草薙さん 目前離線  
舊 04-23-06, 03:54 PM   #120
Aqours
Crazy Gamer

引用:
skip
アネモネ得第3 重要少人成200票
無天理!
Aqours 目前離線  
舊 04-23-06, 05:55 PM   #121
乂EVA1碇真嗣乂
Banned
d of Gamer

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: 紫月 
アネモネ得第3 重要少人成200票
無天理!
味就係
乂EVA1碇真嗣乂 目前離線  
舊 04-23-06, 06:55 PM   #122
thom
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
除左尾o個幾話外,anomone同dominic 跟本只係配角仔,人氣高得過holland已經算唔話得
(呢點我覺得係套野捉到鹿得唔識脫角,如果佢兩個出場及作為多返D,可以同eureka & renton呢一對作對比既話會更加好睇囉...)
thom 目前離線  
舊 04-29-06, 02:53 AM   #123
冲一

註冊日期: Nov 2005
前一排睇完!好睇!好幾年無見過咁好睇嘅科幻作品!睇完之後我都有D奇怪的
見解...

首先好耐之前有件外星生物珊瑚岩降落地球,呢隻外星人表達友好的溝通
方法好奇怪(唔友好係會叫一D類似白血球細胞的東西食人),就係同生物溶合
,呢種方式激發起人類的戰爭欲望,最後珊瑚岩同地球同化左,人類就走左去而
家故事的地方

過左好耐之後,珊瑚岩明白同人類溝通的重點!就係做一D女出黎(蘿莉?)同
人接觸,當呢個女珊瑚岩揾到目標(仔?)就會生粒水晶出黎比佢(或者係一早
有,到揾到目標至比對方),正常情况只要呢一刻有埋珊瑚岩的容器-呢老巴修
(車?)咁人同珊瑚岩就可以直接溝通啦!

上一代sakuya和和尚本來好順利,但因為唔記得搵呢老巴修(唔知要揾),最後
水晶收埋在身上(咁係佢地「愛」的表現?),到等二代eureka好好彩同呢老巴修
一齊搵到,而且佢好快揾到目標-蘭頓老豆!於是在開始前溝通(Seven swell現象
應該好係机戰加氣力咁,係雙方愛夠深的情形才能發動,用容器呢老巴修召喚珊瑚
岩-呢老巴修最終形態?),呢個時候蘭頓老豆好驚,最後阻止溝通同Seven swell,
自己死左(其實應該同珊瑚岩同化左)被軍方說成是救世的英雄

於是eureka同水晶仲有呢老巴修落入杜伊手中,杜伊將呢三樣野復製eureka→anemone,呢老巴修→THE END,水晶→另一粒放入自己身體(因為復製水晶係
黎自eureka,而anemone係eureka的復製品所以杜伊身上粒水晶係同時對二人都
有影响),仲送左eureka上戰場,布蘭得因為蘭頓家姐的關係知道左好多野,於將
eureka同水晶救走,想完成蘭頓老豆未完成的事-同珊瑚岩直接溝通!於是將水晶
交比蘭頓呀爺保管&成立「月光州」!

於是者過左幾年,一個不知天高地厚的死靚仔-蘭頓出場啦...
接TV版等一集
冲一 目前離線  
舊 04-29-06, 02:28 PM   #124
藍山咖啡

引用:
作者: 冲一
首先好耐之前有件外星生物珊瑚岩降落地球,呢隻外星人表達友好的溝通
方法好奇怪(唔友好係會叫一D類似白血球細胞的東西食人),就係同生物溶合
,呢種方式激發起人類的戰爭欲望,最後珊瑚岩同地球同化左,人類就走左去而
家故事的地方
最好笑係人類係太空飄流(?)左幾千年,最後居然返返地球都唔知道
三賢人又係搞笑,開頭唔知以為係d極重要o既人物,但居然係二打六
魂魄驅動器係天然定人工產物同埋有乜用又好似冇特別講到
希望之鳥8號又係用黎做乜?唔通幾百年前就已經用黎攻擊地表(珊瑚岩)?
仲有,ps2版個主角同故事正傳又有乜關係呢?
好似好多野都冇交代到,但係對劇情主線又好似冇大影響

舊 04-29-06, 07:34 PM   #125
草薙さん
The One

引用:
最好笑係人類係太空飄流(?)左幾千年,最後居然返返地球都唔知道
三賢人又係搞笑,開頭唔知以為係d極重要o既人物,但居然係二打六
魂魄驅動器係天然定人工產物同埋有乜用又好似冇特別講到
希望之鳥8號又係用黎做乜?唔通幾百年前就已經用黎攻擊地表(珊瑚岩)?
仲有,ps2版個主角同故事正傳又有乜關係呢?
好似好多野都冇交代到,但係對劇情主線又好似冇大影響
重有PS2版既new vision未出

メモリはプライスレス
草薙さん 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

現在的時間是 04:13 AM

手機版 | APP版