Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > PC電腦遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-20-16, 09:35 PM   #26
dfstan
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2013
PSN  IDkkdfstan
引用:
作者: fantast 查看文章
咁6島洗唔洗放頭?
定係有係入面就得?
btw我隻6島仲遊緊水
鹿島放隊中就可以了,只是放旗艦加成會更高
dfstan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-16, 12:16 AM   #27
蛋撻王子
God of Gamer
功德完滿

註冊日期: Mar 2007
新手提督 平時只敢潛水爬文
見傾起練巡演習既野
想請教一下

如果演習既時候
對方無潛艇既情況下
你地既鹿島或香取
會裝D咩裝備比佢地既呢?

舊 01-21-16, 09:03 AM   #28
dfstan
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2013
PSN  IDkkdfstan
引用:
作者: 蛋撻王子 查看文章
新手提督 平時只敢潛水爬文
見傾起練巡演習既野
想請教一下

如果演習既時候
對方無潛艇既情況下
你地既鹿島或香取
會裝D咩裝備比佢地既呢?
練巡我是放雙2號炮,夜偵和電探,基本上不能期待練巡的輸出,只能放點輔助裝備
dfstan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-16, 11:58 AM   #29
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
引用:
現在「艦これ」運営鎮守府では、各戦域で活躍し、旧型でありながら僚艦の文月らと共に獅子奮迅の敢闘を魅せたある睦月型駆逐艦のさらなる改装を、来月二月中の実装すべく準備中です。また、今年は睦月型の前級にあたる駆逐艦娘も戦線投入予定です。こちらもどうぞよろしくお願い致します!
皐月改二,以及實裝比睦月更老的驅逐艦.....

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-16, 12:49 PM   #30
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
鹿島對面有潛可以上對潛
不過我懶全部對空cutin裝

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-16, 05:05 PM   #31
蛋撻王子
功德完滿

引用:
作者: dfstan 查看文章
練巡我是放雙2號炮,夜偵和電探,基本上不能期待練巡的輸出,只能放點輔助裝備
2號炮即係20.3 2號~?

其實佢既輸出有時都好無力
所以有諗過不如試下三魚雷一探照灯咁

但其實練巡皮咁薄都好少機會可以無傷捱到去夜戰
好糾結

引用:
作者: anyone 查看文章
鹿島對面有潛可以上對潛
不過我懶全部對空cutin裝
其實如果對面無潛我依家多數都係裝對空CUTIN裝
但上網搵關於對空CUTIN裝D資料比較少
多數只係教點樣發動
所以有時其實我都唔係好識砌
而且太新手 都無乜裝備用

有時我用10cm連裝高角炮x2 + 91高射裝置 + 探照灯
有時就用8cm高角炮x2 + 91高射裝置 + 探照灯

真係唔太識應該點樣配備CUTIN裝備會比較好.....

舊 01-21-16, 05:24 PM   #32
懶人一個

將探照燈換成對空電探

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-16, 05:26 PM   #33
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
高角砲(主) 主砲/高角砲(主) 高射装置 水上偵察機
10cm高角砲+高射装置 主砲/高角砲(主) 高射装置/対空電探 水上偵察機

by wiki

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-16, 06:04 PM   #34
蛋撻王子
功德完滿

引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
將探照燈換成對空電探
引用:
作者: anyone 查看文章
高角砲(主) 主砲/高角砲(主) 高射装置 水上偵察機
10cm高角砲+高射装置 主砲/高角砲(主) 高射装置/対空電探 水上偵察機

by wiki
TY兩位師兄

因為自己本身演習比較少放空母/輕空母 D鋁土唔夠用
水偵會唔會無咁大需要去左? (如果單以演習既情況黎講)

但我會試下對空電探個效果

之前我放探照灯主要係因為反正自己輸出唔到
等D戰艦同重巡可以提高命中
睇黎我專心D搞好對空CUTIN就夠

舊 01-21-16, 08:31 PM   #35
碧克

註冊日期: Aug 2003
引用:
TY兩位師兄

探照燈夜戰專用,日戰大大個太陽仲開咩燈

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-16, 08:35 PM   #36
碧克

註冊日期: Aug 2003
引用:
皐月改二,以及實裝比睦月更老的驅逐艦.....
應該係神風型,大部分到後期先除籍,亦有終戰存活艦。

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-16, 09:09 PM   #37
rfdingo
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
引用:
2號炮即係20.3 2號~?

其實佢既輸出有時都好無力
所以有諗過不如試下三魚雷一探照灯咁

但其實練巡皮咁薄都好少機會可以無傷捱到去夜戰
好糾結

其實如果對面無潛我依家多數都係裝對空CUTIN裝
但上網搵關於對空CUTIN裝D資料比較少
多數只係教點樣發動
所以有時其實我都唔係好識砌
而且太新手 都無乜裝備用

有時我用10cm連裝高角炮x2 + 91高射裝置 + 探照灯
有時就用8cm高角炮x2 + 91高射裝置 + 探照灯

真係唔太識應該點樣配備CUTIN裝備會比較好.....

練巡 演習當4格輕巡,無特別

頭3格一般都係(唔計對潛)
砲 砲(對空裝替換) 對空雷達
第4格 我多數 閃光彈
明石同上

http://wikiwiki.jp/kancolle/?%B9%D2%...EF#antiairfire
高角砲+高射装置 対空電探
高角砲 高射装置 対空電探
高角砲 高射装置
唔計特別艦型應該都係呢類組合

高角砲+高射装置=> 10cm高角砲+高射装置/12.7cm高角砲+高射装置/90mm単装高角砲

裝探照灯 不如裝閃光燈
除左特定刷野活動要 探照灯,基本上我都唔裝(根本打臉燈黎既)

特定裝備最好樣樣整幾粒
咩對潛聲納爆雷 三式 穿甲 彈等

水上觀察機 都可以開發,印象中我係用20 10 10 20 航巡 開發出黎的,整幾隻厄下偵察力(同電探一樣,主要怕偵察力影響導航

你要巡洋艦類既炮有表現,就要預入夜戰(演習我經常係咁
夜戰唔計運,最有效就是夜戰 2連擊(砲兩支),傷係同時由 火力雷擊 加成上去
所以唔好睇d 203砲日戰無擊出....都要用黎撐數值夜戰用
不過上對空Cutin 就代表要放棄部份夜戰輸出力,不過一般演習都夠(臉黑無解
rfdingo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-16, 09:12 PM   #38
rfdingo
Crazy Gamer

引用:
TY兩位師兄

水偵 除左撐偵察力
主要係for日戰連擊(我自己覺得,不過電探都得但弱d
要日戰連擊就要有制空優勢或以上(演習平手 數字上較多一方都會有,不過唔知係咪hi邊數值所以無 顯示優勢)

http://wikiwiki.jp/kancolle/?%C0%EF%...C6#Observation
舊 01-21-16, 10:42 PM   #39
蛋撻王子
功德完滿

引用:
作者: 碧克 查看文章
探照燈夜戰專用,日戰大大個太陽仲開咩燈
我次次演習都入埋夜戰打架
好多時要攞S就係爭個下補刀

因為我放二練巡
平時齋日戰多數都唔夠火力同攻擊次數清唔晒對面

舊 01-21-16, 11:00 PM   #40
蛋撻王子
功德完滿

引用:
作者: rfdingo 查看文章
練巡 演習當4格輕巡,無特別

頭3格一般都係(唔計對潛)
砲 砲(對空裝替換) 對空雷達
第4格 我多數 閃光彈
明石同上

http://wikiwiki.jp/kancolle/?%B9%D2%...EF#antiairfire
高角砲+高射装置 対空電探
高角砲 高射装置 対空電探
高角砲 高射装置
唔計特別艦型應該都係呢類組合

高角砲+高射装置=> 10cm高角砲+高射装置/12.7cm高角砲+高射装置/90mm単装高角砲

裝探照灯 不如裝閃光燈
除左特定刷野活動要 探照灯,基本上我都唔裝(根本打臉燈黎既)

特定裝備最好樣樣整幾粒
咩對潛聲納爆雷 三式 穿甲 彈等

水上觀察機 都可以開發,印象中我係用20 10 10 20 航巡 開發出黎的,整幾隻厄下偵察力(同電探一樣,主要怕偵察力影響導航

你要巡洋艦類既炮有表現,就要預入夜戰(演習我經常係咁
夜戰唔計運,最有效就是夜戰 2連擊(砲兩支),傷係同時由 火力雷擊 加成上去
所以唔好睇d 203砲日戰無擊出....都要用黎撐數值夜戰用
不過上對空Cutin 就代表要放棄部份夜戰輸出力,不過一般演習都夠(臉黑無解

其實主要係練巡個輸出太陰功
先會諗到去裝探照灯
增大其他艦既輸出 去cover番練巡d輸出架咋我
而且練巡裝唔到照明燈嘛~
咁我都係繼續裝對空裝啦

個d特定裝整極都唔夠

水觀一架都未有
好衰
平時個d一般既合成野唔會包埋呢樣野
要特登去整先有
(聽講整電探都好似會出到埋水觀 但整電探個消費太勁
依家負荷唔到 )

話說我周圍爬文一段時間
見好似d人唔會特登去就番fit炮去裝裝備

所以我就誤會左連合艦隊既時候
先會裝番fit炮去增加番個命中
但之前又見過人話連合艦隊唔駛理咁多
例如戰艦就直接46cm x2 + 電探 x2就得
睇到自己好亂下

其實平時出門打日戰
各位師兄會唔會理呢樣野?
例如輕巡裝20.3cm炮 而唔係14cm/ 15.2cm主炮/ 15.5副炮
金剛型裝41cm炮 而唔係35.6cm炮之類

我自己都幾在意命中率既問題
所以一般輕巡裝15.2cm主炮/15.5副炮
金剛型裝番35.6cm主炮

但又一直唔敢問出面d人

舊 01-21-16, 11:19 PM   #41
rfdingo
Crazy Gamer

引用:
其實主要係練巡個輸出太陰功
先會諗到去裝探照灯
增大其他艦既輸出 去cover番練巡d輸出架咋我
而且練巡裝唔到照明燈嘛~
咁我都係繼續裝對空裝啦

個d特定裝整極都唔夠

水觀一架都未有
好衰
平時個d一般既合成野唔會包埋呢樣野
要特登去整先有
(聽講整電探都好似會出到埋水觀 但整電探個消費太勁
依家負荷唔到 )

話說我周圍爬文一段時間
見好似d人唔會特登去就番fit炮去裝裝備

所以我就誤會左連合艦隊既時候
先會裝番fit炮去增加番個命中
但之前又見過人話連合艦隊唔駛理咁多
例如戰艦就直接46cm x2 + 電探 x2就得
睇到自己好亂下

其實平時出門打日戰
各位師兄會唔會理呢樣野?
例如輕巡裝20.3cm炮 而唔係14cm/ 15.2cm主炮/ 15.5副炮
金剛型裝41cm炮 而唔係35.6cm炮之類

我自己都幾在意命中率既問題
所以一般輕巡裝15.2cm主炮/15.5副炮
金剛型裝番35.6cm主炮

但又一直唔敢問出面d人
咁裝夜偵囉XD (我都得一隻咁大把,我無farm

連合艦隊時 命中修正係比平時明顯
不過我 金剛型 即裝41炮類 ,求命中再多就換38砲同裝電探
輕巡夜戰連擊我會裝152-155類,但求夜戰CI 就只睇最大火力 唔理砲種

不過呢堆野個個都好主觀,因為人人體感都唔同
有人歡喜有人愁
舊 01-21-16, 11:29 PM   #42
蛋撻王子
功德完滿

引用:
咁裝夜偵囉XD (我都得一隻咁大把,我無farm

連合艦隊時 命中修正係比平時明顯
不過我 金剛型 即裝41炮類 ,求命中再多就換38砲同裝電探
輕巡夜戰連擊我會裝152-155類,但求夜戰CI 就只睇最大火力 唔理砲種

不過呢堆野個個都好主觀,因為人人體感都唔同
有人歡喜有人愁
wwww

d人話如果唔入夜戰
夜偵個能力比水偵更差
雖然都好少可唔入夜戰就真既~

其實我都係諗呢類野好主觀
因為始終無一d好明顯既數據同資料show出黎比玩家睇

所以反而自己睇到好鬼亂
咁我都係跟番自己做法去再試試佢~

金剛型試一試41cm個感覺先~
之前一直裝35.6cm

舊 01-21-16, 11:50 PM   #43
懶人一個

金剛型裝35.6的話不會有命中マイナス,但我除了榛名是裝改二給的迷彩版35.6之外,都是用改二時給的41CM
我輕巡除了あがの型是裝配給的15.2之外,餘下的都和重巡一樣裝20.3,夜戰笨蛋和鬼教官這兩個主力則是裝2號和3號炮,夕張、大淀和鹿島(我沒香取)則是對空配裝
對潛在有需要時才另外配裝
驅逐則是一線裝B型炮,陽炎型二軍裝10CM連裝高角炮,對空高的欠雷和秋月則是各自的標準配裝
12CM這種老舊裝備見一個廢棄一個
另外演習不能日戰清完的話可能會失去艦娘身上的閃

舊 01-22-16, 12:24 AM   #44
蛋撻王子
功德完滿

引用:
金剛型裝35.6的話不會有命中マイナス,但我除了榛名是裝改二給的迷彩版35.6之外,都是用改二時給的41CM
我輕巡除了あがの型是裝配給的15.2之外,餘下的都和重巡一樣裝20.3,夜戰笨蛋和鬼教官這兩個主力則是裝2號和3號炮,夕張、大淀和鹿島(我沒香取)則是對空配裝
對潛在有需要時才另外配裝
驅逐則是一線裝B型炮,陽炎型二軍裝10CM連裝高角炮,對空高的欠雷和秋月則是各自的標準配裝
12CM這種老舊裝備見一個廢棄一個
另外演習不能日戰清完的話可能會失去艦娘身上的閃
可以知道點解阿賀野係裝15.2而唔係20.3嗎?

演習我都唔太介意閃既問題
對我黎講最重要係經驗
但我知你係好心提醒我 謝師兄

舊 01-22-16, 12:32 AM   #45
懶人一個

我比較喜歡裝備改造時預設的武器,沒特別的原因,或許是印象問題

舊 01-22-16, 12:37 AM   #46
蛋撻王子
功德完滿

引用:
我比較喜歡裝備改造時預設的武器,沒特別的原因,或許是印象問題
IC 明白

其實都好多人咁做咁

舊 01-22-16, 12:51 AM   #47
rfdingo
Crazy Gamer

http://wikiwiki.jp/kancolle/?15.2cm%...F5%CB%A4%B2%FE

唔好咁啦,其實能代砲,15.2改,係有特別用途的...
如果改滿.......
= 203 2號 + 電探混合體

你地已經忘記左神迴避小鬼了......

利申:因為矢矧要用所以改滿左一支...
舊 01-22-16, 01:03 AM   #48
懶人一個

引用:
http://wikiwiki.jp/kancolle/?15.2cm%...F5%CB%A4%B2%FE

如果改滿.......

一直沒留意這一點,而且我最近在改修對潛裝

舊 01-22-16, 01:10 AM   #49
蛋撻王子
功德完滿

引用:

如果改滿.......

實不相瞞
直至今天明石さま仲未肯黎我個鎮守府

依家活動前唔敢用太多資料去2-5掘..

orz

舊 01-22-16, 09:37 PM   #50
懶人一個

12月的戰果是16英寸3連裝炮......好想要啊
大圖

實裝這支炮是否表示將會實裝美軍軍艦了

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「艦隊これくしょん -艦これ-」2015年秋刀魚坑爹 VOL.8 Squall-Lucifer PC電腦遊戲討論版 998 01-19-16 07:31 PM
「艦隊これくしょん -艦これ-」2015年夏活田中飛媽 VOL.7 Squall-Lucifer PC電腦遊戲討論版 1005 10-21-15 08:40 PM
「艦隊これくしょん -艦これ-」 VOL.4 LTKS PC電腦遊戲討論版 1917 04-29-15 12:53 AM
「艦隊これくしょん -艦これ-」秋季活動[渾作戰]開始 VOL.3 LTKS PC電腦遊戲討論版 1104 11-24-14 08:44 PM
「艦隊これくしょん -艦これ-」[武蔵]建造可能 VOL.2 LTKS PC電腦遊戲討論版 1024 08-03-14 04:27 PM

現在的時間是 08:14 PM

手機版 | APP版