Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 01-25-20, 05:31 PM   #1
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
上流寄生族(2019)

(人肉睇到去2018年都未見有舖講,呢度胆粗粗開個舖,有重疊請揩正)

舊年香港上嘅時候幾哄動下,但套嘢而家先嚟到呢度,仲要係優先場~~~ 總括嚟講作為掃奬作,實至名歸,要同舊年最鍾意嘅 Marriage Story 比,各有千秋,呢套劇情峰廻路轉好多,你知得越少越好,連預告都唔睇入去會更引你去追。個名都講咗,呢套係部講階級衝突嘅片,深度好夠,睇完好多嘢令人去諗;編導好細心安插咗好多對白小事留到後面展開用,你唔留神會覺得有啲嘢超展開,主角基本上都係善良嘅,可能有人會話佢哋個心再黑啲就唔會搞成咁。係咁多,真係唔透。

舊 01-26-20, 06:37 PM   #2
fmptsrhk
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
確實係2019其中一齣睇左最印象深刻的
近日有消息會係HBO改編做6小時的版本(應該係劇?)
奉導自己有份監製

又睇吓會點玩法?
fmptsrhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-20, 07:48 AM   #3
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
2019年,唯一一套我去左戲院睇既韓國電影就係呢套。
估唔到攞埋OSCAR最佳電影咁勁。

舊 02-13-20, 04:52 PM   #4
肉羊哩咖
griffin611

寄生:是指一種生物生於另一種生物的體內或體表,並從後者攝取養分以維持生活的現象;前者卻對後者毫無反饋,甚至反而有害。

片入面誰是寄生?(內有劇透)

金家:佢哋唔係無能力,但係唔係一般社會需要嘅技能,或者無呢個機會,最多都係嚮社會規範夾縫之中求生;難聽啲講句,正如個阿媽叫個老豆做「曱甴」;個仔係個版,成績樣貎唔及同學,甚至畀佢哋睇死,但一有機會就謀求取代「正版」,個故仔就係利用呢個原點展開,所以第一個觀感佢哋絕對係;個女甚至更利害,有分析指可能因為佢實在太溶入呢個「上流」,所以要整死佢。

朴家:朴生係間大公司係老細,部片無講到好明,但係從佢同金家老豆啲對白,佢好抗拒啲低下階層,而用「左膠」嘅角度去「腦補」,佢呢啲咁嘅大企業絕對係剝削員工,巴結政府用嚟自肥。個太太最明顯,從對白入面知佢以前都係一般人,「迫」過吓地鐵,因為樣貌「釣到個金龜」,除咗替阿朴生提供性之外,完全唔識打理頭家,但一樣生活無憂。

前管家都係一個好妙嘅組合,個老公因為避債轉入「地下」,利用朴太乜都唔理,神不知鬼不覺咁,靠朴家生活落嚟。

舊 02-13-20, 05:45 PM   #5
王小虎

註冊日期: Apr 2002
呢個講法都幾有趣,有啲人咩都唔識做,唔識煮飯,唔識打掃,咩都要工人,究竟佢哋係咪依靠緊啲工人嚟生活?社會都係咁。

不過我諗套戲主要係focus喺主角一家。

佢啲戲未必係傳統主角型,故事亦唔係傳統個隻,主角一家係偷呃拐騙,亦冇為佢哋比任何藉口,故事亦冇話要咩發人深省的教訓,最後主角的FF,都係話比你知殘酷現實最後贏了。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-20, 09:29 PM   #6
肉羊哩咖
griffin611

其實佢哋好似 Kill Bill 入面白眉話齋:凈係識洗男人錢~

舊 04-17-20, 11:50 PM   #7
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
기생충《上流寄生族》(Parasite)

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E5%A...B8%8A%E6%B5%81

以前有睇過導演奉俊昊及演員宋康昊的作品,
基本上係信心的保證嚟,
見《上流寄生族》(Parasite)評價極佳又拎咁多獎項,
都買咗隻實體版Blu-ray碟收藏,
$209入手~!有繁中及英文字幕。

扮演金媽媽同關鍵人物"感應燈"果兩位演員張慧珍及朴明勳,
咪係大熱韓劇《愛的迫降》第二女主角個美帝話媽媽同北韓軍官舅父嚟~!!!

雨夜回家果幕有種天堂與地獄的感覺。

不入則的空間居然有咁大…

今年年初直播的奧斯卡頒獎禮得獎片段居然剪咗轉折位出嚟。

奧斯卡最佳影片 寄生上流:驚艷到想看三遍|劇透|伏筆說明|深度解析|

https://www.youtube.com/watch?v=TMq6CbthIrA

#1017【谷阿莫】6分鐘看完2019 你家有密室的電影《寄生上流 Parasite》

https://www.youtube.com/watch?v=W8o5GOphEDk

此篇文章於 04-18-20 12:48 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-20, 12:14 AM   #8
肉羊哩咖
griffin611

可能真係名氣, 美國 Hulu 而家有得睇,人次破晒紀錄,尤其啲美國人咁唔鍾意睇字幕,都掂,係有啲嘢~

舊 08-14-20, 02:26 AM   #9
肉羊哩咖
griffin611

據報,導演整咗套黑白版,香港上過無睇到添。好似 Logan 咁,黑白去睇有另一番風味。

此篇文章於 08-14-20 02:45 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
第六十六屆殖民星大賽車(2019/11/14~2019/11/17) 昏迷童子Sleepy GAF Racing Engine車迷討論區 157 11-26-19 10:10 PM
[西片] I See You (2019) david 電影版 0 11-04-19 05:18 PM
[西片] Ad Astra (2019) ComeLOLoh 電影版 1 08-29-19 01:45 PM
[業界] E3 2019 情報區 neo2046 電視遊戲討論版 66 06-19-19 11:23 PM
[多機種] PES 2019 qwe 電視遊戲討論版 31 10-27-18 01:42 AM

現在的時間是 06:59 PM

手機版 | APP版