Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-12-11, 11:06 PM   #601
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
第三五五話:

1. 突然跳去荊州, 嗰度咁早識驚曹操, 唔似噃~

2. 火哥要同卧龍『講數』, 卧龍好明顯睇穿哂大耳係咩嘅人; 引伸落去, 劉皇叔要同自己嘅野心, 名聲, 卧龍, 劉表, 計一計數~

3. 咁之後果尐咩劉表留而不用, 咩三顧草蘆, 再之後嘅棄荊避曹, 全部都唔係咁發生;

4. 更唔會係不是人嘅故事~

5. 最期待七奇嘅真面目, 同睇佢點娶老婆~

第三五六話:

1. 最有腦嘅個走咗, 袁家內鬥, 上有人要拉倒袁紹, 下有二子雙爭, 兵敗如山倒~

2. 揭人陰私者不詳, 雞肋自我膨脹過頭, 嫌命長~

3. 玩繼承而兄弟雙殘, 雞肋好玩呢味, 可能二公子未必, 不過前者投靠公子植志在玩嘢, 咁二公子好難唔奉陪落去~

4. 咁之後好明顯亦有人有樣學樣, 用同一條橋, 將荊州劉氏玩殘~

5. 陳某最後又玩史詩式電影分鏡, 無對白, 在下有種電影教父心臟病死嗰幕嘅感覺。

舊 12-15-11, 02:07 PM   #602
gafstar
Insane Gamer
psv

註冊日期: Apr 2008
PSN  IDkevinmask
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
反而覺楊雞肋呢挻deep sleeper agent要內斂先得, 太外露反而易招眼紅唔襟玩(尤其佢咁接近高層); 大師兄咁高能都畀佢算倒, 唔易咖 -- 唔知點解會聯想到某隻人肉錄音機添~

正史楊雞肋係因為佢唱曹操反調, 屬曹植派同埋成日偷model answer過畀曹植而惹禍 -- 呢尐好明顯係任噏 -- 在下估楊雞肋因為幫曹植威脅到曹丕, 而令二公子做嘢攪掂佢
agree red 字point

但就係 sleep 太耐要發揮下, 5係會悶死隻雄雞

SRW omega :116599105
gafstar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-11, 07:21 AM   #603
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

睇完44~呂布/孫策死左之後~再有鐘意既角色~楊修~like~b
係咪鬼隱左除庶啦~?都講到劉備去新野啦喎~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散

此篇文章於 12-16-11 09:03 AM 被 (=v=)b 編輯。
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-11, 10:45 AM   #604
Asurada
機動六課的一等空尉

註冊日期: Apr 2003
賞花之人
龐德出場(又係殺手?)

馬超很久不見,今次又出場賞血花?

舊 12-16-11, 10:59 AM   #605
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
張遼果陣好似講過龐德好似佢

舊 12-16-11, 01:10 PM   #606
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
火哥潛水潛咁耐終於有得出鏡

大師兄死果幕我覺得處理得唔錯 不過個格局好似爭少少
不過無計 始終係原創人物
由手機版發出
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-11, 01:14 PM   #607
不死身的出木杉
Ultimate Gamer
/人 ◕ω ◕人\

註冊日期: Aug 2004

好腐的發言
不死身的出木杉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-11, 12:19 AM   #608
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
  外傳小說「袁方」已出。內容未睇,卻發現封面錯體了。上下册封面的反光位,互相對調了(從左手掌可看出)。

舊 12-22-11, 01:18 AM   #609
加瑪
奧脫福的一條小草

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: 不死身的出木杉 查看文章

好腐的發言
邊一回出ga?

這些中國式法官的邏輯是:他一早為你「定性」,判決你不配做「中國人」。
但原來如果你服判,重複他的判決:好了,我不配,那麼我不是「中國人」了,卻又是罪名。
這種邏輯,世上只有這個地方有。---陶傑「神經病」
加瑪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-11, 09:47 AM   #610
Asurada
機動六課的一等空尉

引用:
作者: 加洛瑪.神 查看文章
邊一回出ga?
最新一回

舊 12-22-11, 01:43 PM   #611
加瑪
奧脫福的一條小草

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: Asurada 查看文章
最新一回

好耐無見三爺了
咁快已經鋪二爺vs龐德....(不過果次係二爺屈機...)
陳某你幾時先畫到呀...
仲有三爺=馬超, 呂布第二唔係浪得虛名
而且仲要一樣鐘意玩血花...

這些中國式法官的邏輯是:他一早為你「定性」,判決你不配做「中國人」。
但原來如果你服判,重複他的判決:好了,我不配,那麼我不是「中國人」了,卻又是罪名。
這種邏輯,世上只有這個地方有。---陶傑「神經病」

此篇文章於 12-22-11 01:46 PM 被 加瑪 編輯。
加瑪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-11, 10:38 PM   #612
Asurada
機動六課的一等空尉

驅虎滅狼
久違的許定再一次出場
今次睇下郭嘉點除虫除到變碎石啦

唔知許定幾時俾人搞掂呢?

舊 12-30-11, 10:53 PM   #613
Sar8
The One

立即上演老四VS公子

舊 12-31-11, 12:12 AM   #614
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:

唔知許定幾時俾人搞掂呢?
外傳小說「殘兵」

舊 12-31-11, 04:30 AM   #615
gingq7

我覺得大師兄咁死真係處理得唔係咁好
作為8奇之一兼最多戲份的原創角色, 咁樣俾人一下刺殺成功, 完全冇鋪排冇過程冇得番身.....
最慘係佢鬥智係未輸得晒的
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-12, 05:52 PM   #616
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
睇哂袁方小說...
當中加左好多漫畫無既野..好似一開始8奇點相見..
一見面發生左D咩等等...點解叫8奇
楊清細個同袁方既事...
孔茶係一個點既女子..
OVERALL呢本唔錯...睇到有D 心UP

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-12, 06:16 PM   #617
Sar8
The One

引用:
作者: gingq7 查看文章
我覺得大師兄咁死真係處理得唔係咁好
作為8奇之一兼最多戲份的原創角色, 咁樣俾人一下刺殺成功, 完全冇鋪排冇過程冇得番身.....
最慘係佢鬥智係未輸得晒的
睇左有一批既觀點係
袁方有幾大死証
冇歷史撐腰
開頭慘被打臉(呂布的犧牲者)
實績例子唔夠震撼
好似老二開頭招青州兵,老三敗呂布,老四打陶謙,老五下江東,老六連環計(老七婊郭嘉呢個就唔算係既)
袁方真係冇野記得...咪虎牢關冼左自己人一鑊
為左表示袁方幾把炮,但係就用黑頁來講,但係係冇咩成績之下就真係得個講字...
甚至果堆計成功左...但係對曹方好似冇咩事咁...

袁方算係一個悲情角色,初登場就用佢突顯呂布
虎牢關算係頭廿集最好表現,但一對比起師弟們就弱好多
人地陳宮一老鬥四少,仲要係呂布比司馬懿昆左出來先中伏
而且陳宮人地雖然打輸既多,但係D成績係睇到

呂布死左之後老實講曹袁之戰失色好多
袁方撐唔起
張遼又神過頭
而家比較好睇應該係司馬懿vs郭嘉呢條線

人地凌操用兩期,至少震撼過袁方44期
好難怪唔草草了事就算

此篇文章於 01-07-12 06:21 PM 被 Sar8 編輯。
Sar8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-12, 02:47 PM   #618
肉羊哩咖
griffin611

在下又唔認為袁方設定係咁失敗, 係開頭畀陳某用嚟襯托小強、皇叔同埋燎原火, 而虎牢關凈後見到佢嘅私心同埋奸險。

在下覺得官渡嘅手法同以前嘅徐州或者下邳之戰好唔同; 如果以之前嘅寫法去睇呢幾期, 難免有落差。

但係自從消滅咗公孫瓚之後, 好明顯陳某想抬袁大師兄做官渡嘅主線, 官渡開頭埋伏二奇, 中期壓制賈詡兵力, 都唔少嘢; 老老實實, 文顏兩位大將失敗之後如果無咗袁方, 袁紹軍真係會兵敗如山倒, 佢帶班士氣低落, 拉雜成軍嘅少數兵力, 都可以一戰以勝追擊嘅曹操軍, 仲可以好快恢復, 反過嚟主導翻個戰事, 圍住曹操嚟打; 如果係泛泛之輩, 唔洗諗~ 所以話袁方唔得, 有尐唔公平 -- 袁方輸在佢無個咁正嘅team, 在下講過佢一身要吓吓睇住哂前後方, 兩邊都無個可以嚮能力同信賴度夠頂住咁多嘢嘅幫手, 更死在佢左右手中間仲有件無間道添; 反而曹操個team係佢一生事業中最強嗰個, 後方能夠源源送上兵力同補給, 更可以震住皇室同埋朝廷, 南面有賈詡頂住成日打佢主意嘅孫家, 大本營有郭嘉同佢睇哂成個場, 打得嘅真係可以以一擋百, 上下一心。

如果陳某盡哂力都托唔起個角式, 好可惜。

張遼係咪咁神? 耍帥係第一, 不過嚮亂葬崗、袁方反擊戰同埋烏巢, 佢同張郃打都分唔到勝負噃~

恕在下諗多咗, 以袁方集八奇八怪之材, 再加埋佢對曹操玩影武者嘅心得, 點都凝住佢其實仲未死~ 當然長江後浪推前浪, 可以搵個人一邊玩到孫權轉轉轉, 另外又玩到二公子要親征, 破城之後仲嚮三國史上少有咁講到明佢屠埋城~就算唔係袁大師兄翻生, 遼東公孫呢個角式睇嚟會好有趣~ (離咗題添)

此篇文章於 01-08-12 03:06 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-12, 03:21 PM   #619
Sar8
The One

但要題就係袁方所謂做左既野...對曹軍既傷害真係好少
以保皇黨搞曹方,但係曹操一野誅殺之後,對曹操既影響真係唔見得有幾大,最多咪黑頁話名聲低...
搞店2-4奇+司馬懿,但係隔兩期又返返來,好似乜事都冇咁
至於死左顏文都未必會兵敗如山倒,始終人數係有限制
況且袁家智者其實唔少,但係官渡好明顯低能化..全部人無論你咩派都係比人袁方舞
要威威對付郭嘉,但係結果就係下一期郭嘉無事退卻
內憂外患想一齊搞店,你未搞店一方先你都死啦...
你有張良計,咁郭嘉緊係有過牆梯,曹操果邊二五仔絕對唔少得過袁方,只係袁方係死係二五仔之手咁解
感覺袁方就係個講字有7成,影響得3成,佢個設定係強,但係畫出來就表現唔到幾強...

好明顯張遼係呂布下既遣物
張郃唔係弱角來bor
況且亂葬岡講明火哥同張遼無心戀戰,烏巢都係一字記之曰:拖
就算曹方出邊隻我諗都未必同張郃分到勝負

官渡完左好快會講南下,如果袁方真係公孫果part佢應該會更影薄

舊 01-08-12, 03:22 PM   #620
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
屍都比師兄弟燒埋啦仲點未死.........
如果無左果幾頁啪啪啪放火既話 話未死的確可以了解

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 01-08-12 03:24 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-12, 05:46 PM   #621
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Sar8 查看文章
但要題就係袁方所謂做左既野...對曹軍既傷害真係好少
...
況且袁家智者其實唔少,但係官渡好明顯低能化..全部人無論你咩派都係比人袁方舞
...
感覺袁方就係個講字有7成,影響得3成,佢個設定係強,但係畫出來就表現唔到幾強...
...
官渡完左好快會講南下,如果袁方真係公孫果part佢應該會更影薄
咁陳某要跟翻歷史係曹操贏, 但係對手又唔可以太弱, 攪到變成咁, 好似兩面唔係人~總之, 如果以下邳咁去比官渡, 落差好明顯。如果畫出到曹操打完官渡元氣有幾大傷, 咁又唔同, 但係#358已經過咗呢度~

都話在下可能諗得多咗好多 -- 問題係, 袁方如果真係遼東公孫有關係(未必係佢本人), 咁佢(地)都忍咗好多年咯 -- 曹操死咗, 曹丕又摺埋, 連曹叡都去咗見佢兩位, 實質軍國大權又落咗去二公子派系手上, 先至嚟攪事?! 在下寫嘅話可能係袁氏反曹勢力一直暗地裡做嘢, 係因為某尐原因, 去到嗰陣先咁大劑 -- 點之畀二公子一舖清枱~

攪掂袁氏尐手尾故佢都有排, 又唔可以唔顧埋孫劉嘅發展(七奇!!!) 要睇南下, 在下要多注意身體唔好有意外先得~

---

同火鳳嘅臭蟲好唔同, 正史話賈逵係曹魏嘅大忠臣而名流後世, 呢幾期有得發揮下。

舊 02-02-12, 11:33 PM   #622
Asurada
機動六課的一等空尉

死火.............

我估唔到張大人係乜水添~

張既?

此篇文章於 02-02-12 11:42 PM 被 Asurada 編輯。
Asurada 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-12, 11:45 PM   #623
Sar8
The One

可能係D官來
到時會揭曉

舊 02-03-12, 12:23 AM   #624
冬雨
Game Master
closing

註冊日期: Oct 2002
引用:

張既?
我最初估張郃,因為有把劍掛身
但係文官來的,到底係邊位?
不會是山無綾 義父吧?

Person who spins time.
Person who walks to the future.
It is a story of the "Will".
冬雨 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-12, 12:02 PM   #625
[CpSs]crabcrab
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2005
引用:

張既?
我都估唔到....orz
唯有重打三國志8XD
[CpSs]crabcrab 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:21 PM

手機版 | APP版