Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 12-09-14, 02:13 PM   #376
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: BOYBOYBOY 查看文章
選戰出左調光版
好似最近兩集已經有?
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 03:30 PM   #377
Irwin
God of Gamer
愛.ROCK.友

註冊日期: Aug 2006
PSN  IDlrwin
XBox Live Gamertagsirwinho
警界線15

睇完覺得佢咁強調人格分裂,反而應該真係兩個人…
下集預告心理醫生就咁就

<------------時間------------>
工作搵錢                  買GAME打機

時間,永遠不夠用似的。 <>

此篇文章於 12-09-14 03:33 PM 被 Irwin 編輯。
Irwin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 03:31 PM   #378
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
警界線 第15集的亮點係#點JACK…
同埋收視唔駛40點都有泳裝呢D服務觀眾的鏡頭睇~!

劇情方面
個劇情真係咁簡單咁直線係多重人格?
同埋咁耐以來,無論小學同學到同事、老公都發現唔到佢有另一面,
得個小朋友同埋工人姐姐見識到,咁都分工得幾好喎…

如果係大台劇,應該會有孖生姊妹的可能性…

雖然死咗的黃sir、火sir、舞王(小海的替死鬼),
同埋逃過一劫的大sir,以及成功洗脫嫌疑的鷹sir及飛sir都係同一警署的人,
但動機係咩呢?

得返兩集,唔知會點解釋了?

此篇文章於 12-09-14 03:42 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 03:33 PM   #379
qhxu
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2008
最近先睇警界線
如果冇娟姐小海兩母女評價會高D,尤其娟姐都冇演技
佢被綁炸彈時既演技我成日以為佢係pandora果邊:唔得!唔可以笑!要忍住!再過多幾分鐘!過多幾分鐘佢地就會放走浩義然後我地宣佈勝利!

仲有下回預告好似講哂D重點咁,感覺冇驚喜
今回印象最深係同點Jack crossover
qhxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 07:24 PM   #380
碧克

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: qhxu 查看文章
最近先睇警界線
如果冇娟姐小海兩母女評價會高D,尤其娟姐都冇演技
佢被綁炸彈時既演技我成日以為佢係pandora果邊:唔得!唔可以笑!要忍住!再過多幾分鐘!過多幾分鐘佢地就會放走浩義然後我地宣佈勝利!

仲有下回預告好似講哂D重點咁,感覺冇驚喜
今回印象最深係同點Jack crossover
話廖安麗冇演技又未免過分左,佢眼神ok架.

一路都覺得個預告同劇透冇分別,呢幾集尤甚

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 07:52 PM   #381
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
故事仲係好TVB風,但拍出黎叫做有戲味D~
應該都係孖生架啦

舊 12-09-14, 09:46 PM   #382
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
點Jack好有創意!我真係俾佢呃咗,意為這一節沒廣告,點知一轉彎就見到點Jack

鷹太你尐哭戲真係好唔得,不過有事業線補救

娟姐同小海兩母女的表情、講話和動作似到十足十,依尐咪就係演技囉!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 10:14 PM   #383
haha3156
Ultimate Gamer
↓相良宗介(?)↓

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: BOYBOYBOY 查看文章
故事仲係好TVB風,但拍出黎叫做有戲味D~
應該都係孖生架啦
唔知點解我都覺是孖生
但是又無交代過madam fong的家庭背景...

舊 12-09-14, 10:28 PM   #384
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
引用:
作者: haha3156 查看文章
唔知點解我都覺是孖生
但是又無交代過madam fong的家庭背景...
鷹太怕水和封印咗的記憶,多數是細個時累孖生姊妹浸死咗!
但其實孖生姊妹未死,回來報仇
或因這次意外,鷹太分裂出個死鬼姊妹出來
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-14, 11:24 PM   #385
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
警界線呢d咁0既劇情真係唔該晒…
我見大家話咩改革前改革後,想問下咁有幾多套係改革前拍?果堆好大機會都係咁爛…?

選戰頭幾集都仲keep住幾好,希望唔好攪成警界線咁…
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-14, 12:28 AM   #386
Game Master
狙擊王

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: kin~kin 查看文章
我見大家話咩改革前改革後,想問下咁有幾多套係改革前拍?果堆好大機會都係咁爛…?

答到你...唔會....掛....

0001 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-14, 07:41 AM   #387
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
真系比某位C兄估中~
D預告攪到睇左明天大結局咁

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-14, 07:47 AM   #388
碧克

引用:
作者: kin~kin 查看文章

警界線係12年嘅作品,選戰今年先拍,相對上警界線未甩到陣TVB除都唔出奇,畢竟製作班底在TVB浸左一段時間,俾班編劇同觀眾適應下都尚可理解。
當年都未必有預料到因為一男子因素搞到要用呢種形式拖到而家先開台呢。

\  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
舊 12-10-14, 09:16 AM   #389
碧克

警界線16
我係咪要笑

\  /

舊 12-10-14, 09:25 AM   #390
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
警16
嘩…真係孖囡咁低手呀

舊 12-10-14, 09:33 AM   #391
碧克

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
警16
嘩…真係孖囡咁低手呀
.
周俊偉就正啦,有姊妹丼

\  /

舊 12-10-14, 09:57 AM   #392
DC 97
The One

Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
張軍尾段都好易比人估到佢想做乜

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-14, 10:19 AM   #393
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 0001 查看文章
答到你...唔會....掛....
睇你d回覆知你0係果度做, 希望反映下意見啦...如果唔係只會係另一個TVB, 咁又有咩意思?
除左劇情問題其實好多人d演技都好生硬下

引用:
作者: 碧克 查看文章
警界線係12年嘅作品,選戰今年先拍,相對上警界線未甩到陣TVB除都唔出奇,畢竟製作班底在TVB浸左一段時間,俾班編劇同觀眾適應下都尚可理解。
當年都未必有預料到因為一男子因素搞到要用呢種形式拖到而家先開台呢。
理解還理解, 但就算套劇兩年前就播都一樣係爛
你話俾班做製作0既適應下我都可以理解 (其實話係俾時間佢地進步更加恰當), 但我絕對唔認為觀眾需要適應....
爛劇咁多年仲未睇夠? 唔少觀眾都睇好多美劇英劇日劇韓劇台劇(雖然有唔少都係爛)啦...
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-14, 10:39 AM   #394
神人ではない!新人だ

其實又好難一野跳離晒主流港劇水準既,人又唔多資源又唔多…
在下覺得唔算差,不過故事好多位可以整好D。

舊 12-10-14, 11:13 AM   #395
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: pet3 查看文章
推理劇十戒

犯這種低能劇情的推出去打把...果然tvb嗎 ?

十誡

1.兇手須在故事前半段亮相,但要防止讀者完全得知他的思絡。
2.故事中不可存有超自然力量。
3.最多僅能出現一個秘室或秘道。
4.故事中不應出現不存在的毒藥、以及太複雜需要長篇解說的犯案工具。
5.故事中不可有中國人角色。(因古時中國人印象懂功夫可做出正常人做不到的行為,現在沒禁止)
6.決不可透過意外事件和直覺能力來破案。
7.偵探不能是真犯人/幫兇。
8.偵探不應把焦點集中在無關案情的線索,避免誤導讀者。
9.偵探身旁的忠心朋友,思維應該坦白;其智商最好在一般人之下。
10.除非先寫出有雙胞胎,否則兇手不準是雙胞胎。

引用:
警16
譁…真係孖囡咁低手呀

我只能說....
有期望是我錯嗎 ?

明明只要跟著十誡去寫劇本
就能寫出又好看,又合理好多的故事

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-14, 11:21 AM   #396
神人ではない!新人だ

引用:
我只能說....
有期望是我錯嗎 ?

明明只要跟著十誡去寫劇本
就能寫出又好看,又合理好多的故事
咁本身佢唔係推理劇黎,不過SET到咁有好多野會解釋唔到…

舊 12-10-14, 01:35 PM   #397
martinyau1979

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDmartin1979
泰臣, rachel

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

martinyau1979 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-14, 01:43 PM   #398
kimtch

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDkimtch
不知從哪開始吐糟
好神奇點解糟咩係唔知自己有個妹?

老豆老母離婚一人帶走一件?

我地又變做編劇了?
kimtch 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-14, 01:46 PM   #399
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
咁本身佢唔係推理劇黎,不過SET到咁有好多野會解釋唔到…
通常佢想叫人估xxx是真兇
就應該算推理劇

警察片一般有4種
1.查案>找犯人 =其實就是推理劇 只是主角不是要偵探這職業
2.劇情片 ,一開始就壞人好人都出哂 看他們互動互鬥 ,不會有神秘成份要你估兇手(容許估手法估目的)
3.爽片,戰鬥戰鬥戰鬥戰鬥戰鬥戰鬥
4.TVB 捉一個2打6 後轉入戀愛線,中間加d強姦 ,結局就男女主角其中一人被捉最後2人合作捉壞人

他不想理十戒就應該做2果種

佢現在根本是做緊2但又不斷想做出叫人去估(推理)的橋段
但兇手又係畫面外的人

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊

此篇文章於 12-10-14 01:51 PM 被 pet3 編輯。
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-14, 03:14 PM   #400
神人ではない!新人だ

引用:
通常佢想叫人估xxx是真兇
就應該算推理劇

警察片一般有4種
1.查案>找犯人 =其實就是推理劇 只是主角不是要偵探這職業
2.劇情片 ,一開始就壞人好人都出哂 看他們互動互鬥 ,不會有神秘成份要你估兇手(容許估手法估目的)
3.爽片,戰鬥戰鬥戰鬥戰鬥戰鬥戰鬥
4.TVB 捉一個2打6 後轉入戀愛線,中間加d強姦 ,結局就男女主角其中一人被捉最後2人合作捉壞人

他不想理十戒就應該做2果種

佢現在根本是做緊2但又不斷想做出叫人去估(推理)的橋段
但兇手又係畫面外的人
基本上其實呢套根本就係2,不過係多咗件小P啫。
SO FAR,其實如果BOSS係心理醫生/MADAM FONG,除咗勾義嫂真係咩都可以比較有理由去解釋到。

此篇文章於 12-10-14 03:18 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
TVB 新 APP- GOTV 對付 HKTV? neo2046 手機平板遊戲討論版 5 01-16-14 12:10 PM

現在的時間是 09:55 PM

手機版 | APP版