Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 07-22-17, 05:54 PM   #26
空調
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2004
尼套洗唔洗睇IMAX版?

舊 07-22-17, 06:04 PM   #27
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
我睇又唔覺得好悶,但悶悶地又係真的。

如果要拍這部分,我寧願多D再前少少既戲,即英法點比德軍迫到去果度…

第二,貴為大導演,點解好似D場面唔夠咁,我睇過記錄片,大佬,真係成個海灘迫爆的,而家係十幾隊人排隊等上車去旅行,之後要D小船去接,又係得廿首唔夠…

舊 07-22-17, 07:18 PM   #28
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 空調 查看文章
我就唔覺得要

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-17, 08:47 PM   #29
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: 空調 查看文章
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
我就唔覺得要
絕對要睇IMAX版, 睇左MAKING OF就知佢用左74%既片用IMAX機拍...

引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
我睇又唔覺得好悶,但悶悶地又係真的。

如果要拍這部分,我寧願多D再前少少既戲,即英法點比德軍迫到去果度…

第二,貴為大導演,點解好似D場面唔夠咁,我睇過記錄片,大佬,真係成個海灘迫爆的,而家係十幾隊人排隊等上車去旅行,之後要D小船去接,又係得廿首唔夠…
今朝睇完, 我都覺得有D悶, 不過經朋友解說後就明白晒.

其實呢套戲係將當年呢場"著草"大事件拍返出黎, 佢唔係拍一套戰爭片, 所以知道歷史就無必要再拍咁多前因, 只要有後果出返黎就搞掂.

相信佢係要拍個過程同意思出黎為主力, 同埋睇得出分開故事主線應該都係為左咁. 大導演拍大制作大場面唔難, 最難反而係明明佢係一個戰爭場面背景, 但點解抽出個內裏意思會拍得咁到肉, 呢D就唔係每個大導演都可以拍到...

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-17, 12:34 AM   #30
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
用IMAX機拍唔代表要去IMAX睇...至少呢套個畫面表達上我覺得唔需要

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-17, 01:20 AM   #31
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
引用:
用IMAX機拍唔代表要去IMAX睇...至少呢套個畫面表達上我覺得唔需要
錯!因為如果用IMAX機拍,IMAX螢幕會比一般戲院的螢幕睇多26%畫面,當然值得睇IMAX版啦!
所以就算某些戲的3D效果唔得,但我都會因為這多出來的26%畫面,而選擇睇IMAX版!

引用:
新款IMAX攝影機拍攝的影片,影片畫面將縱向打開,鋪滿整個銀幕,而在影院中平時常見的上下黑邊也會消失不見。結合IMAX環抱型超大銀幕,觀眾的視野也會被電影內容完全「填滿」。
從畫面內容而言,普通銀幕的寬高比為2.40:1,而IMAX銀幕的寬高比為1.9:1, 這意味着當IMAX攝影機拍攝的原生畫面延展鋪滿整個銀幕時,觀眾能夠欣賞到多出26%的畫面。

此篇文章於 07-23-17 01:58 PM 被 Dangerous-boy 編輯。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-17, 07:34 AM   #32
gingq7

註冊日期: May 2008
睇完,
悶就一定唔悶既, 但故事太簡單而且結局已一早知, 三條線中有最少兩條線的過程亦好易估到會點發展, 我覺得發揮唔倒Nolan的強項, 但當然亦遠遠未去到差或普通
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-17, 08:02 PM   #33
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
WT.....老蘭竟然身在香港
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-17, 09:02 PM   #34
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
我反而覺得好好睇,用最少的對白/場景去推到個人物性格同氣氛,明明無乜大場面但比老變/蜘蛛仔個D賣特技重緊張,呢D先係大導功架。
不過我承認當一般戰爭片心態入場/唔知多少歷史背景係會好易覺得奶野

舊 07-24-17, 09:52 PM   #35
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
Wii U IDInman-hk
3DS Friend Code7271 0303 4540
PSN  IDInmanchu
XBox Live GamertagInmanchu2004
老蘭秘密來港,曾在電影中心出現

舊 07-25-17, 05:30 PM   #36
Tannhauser Gate
Crazy Gamer
薛西佛斯

註冊日期: Mar 2007
其實導演拍得算平易近人 怕悶ge可以重溫下狂林戰曲先入場

and bones in their noses I just flat
out wouldn't of believed you.」
Tannhauser Gate 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-17, 05:58 PM   #37
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
遲來既感想,呢套真係俾唔到高分.....
預左唔會有戰爭場面,亦又做research去睇,事實係完全做唔到絕望既感覺(或者現實係咁,但電影應該做返誇張吧),起碼都成隊飛機大隊黎瘋狂空爆啦,但只係繼續做nolan拿手既講人性黑暗面同光明面
最大問題全場bgm 疲勞轟炸...冇停過咁濟.....但又唔係match到場景....我聽到頂唔順有d暈,入場睇戲不下數千套,呢套係第一套令到我咁....
老實講,故事最後3合一條線係唔錯,但係好平淡,簡單講,好悶

舊 07-25-17, 09:15 PM   #38
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
把三個故事合而為一,導演的剪功一流!

笑與淚
第一個故事死爭難爭迫上船,俾你迫到上船又點?艘艘都俾他們搭沉船;睇到我忍唔住笑了!

救全家的飛行員最後竟然落在德軍手上
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-17, 11:03 PM   #39
尼路
The One

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章

笑與淚
第一個故事死爭難爭迫上船,俾你迫到上船又點?艘艘都俾他們搭沉船;睇到我忍唔住笑了!

飛行員
我反而個笑位係佢到,ACE不止重要無動力都可以擊落敵機,邊個位呢套片無英雄主義

舊 07-26-17, 10:09 AM   #40
Time
AwAkE~!

註冊日期: Sep 2002
PSN  IDTime-6RD-
引用:
作者: 尼路 查看文章
飛行員
我反而個笑位係佢到,ACE不止重要無動力都可以擊落敵機,邊個位呢套片無英雄主義
呢個位真係好神...我開頭睇果刻都唔係好明...

整體套戲我覺得都係OK既,講戰爭好現實既一面

"の住人"
数えきれない…でも少しの歳月は流れ いったい君の事を
どれくらい分かってるのかな? 指先で地図辿るようには
上手く行かないね 気づいているよ不安そうな顔
隠してるくらい 急ぎ足の明日へと抵抗するように
駆け回っていても不思議なくらい… この胸は君を描くよ
見上げれば輝きは色褪せず溢れていた どんな時も照らしてる
あの太陽のようになれたなら
Time 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-17, 01:30 PM   #41
零式
Ultimate Gamer
Banned

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: STRIFE 查看文章
預左唔會有戰爭場面,亦又做research去睇,事實係完全做唔到絕望既感覺(或者現實係咁,但電影應該做返誇張吧),起碼都成隊飛機大隊黎瘋狂空爆啦,但只係繼續做nolan拿手既講人性黑暗面同光明面
最大問題全場bgm 疲勞轟炸...冇停過咁濟.....但又唔係match到場景....我聽到頂唔順有d暈,入場睇戲不下數千套,呢套係第一套令到我咁....
完全同意, 尤其係配樂令人頭痛, 亦表現唔到大軍撤退既場面, 四十萬士兵? 維園六四都多人過佢!

舊 07-29-17, 07:35 PM   #42
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
睇完
我諗真係得老蘭敢咁樣將三個完全唔同時空既故事夾埋一齊但完全不損其節奏同緊張感

空軍哥真係好慘

其實我覺得話絕望感唔夠既好莫名其妙
你試下企係個前後左右都係人既渡頭度、或者前後左右都係人仲要超空曠既沙灘上面見到兩三架轟炸機飛埋黎
再聽到炸彈聲一炮一炮越黎越近丫

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 07-29-17 07:49 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-17, 08:27 PM   #43
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
其他導演用IMAX拍可能唔駛去IMAX睇, 但佢唔同既, 淨係空中既場景已經明白晒.

引用:
作者: STRIFE 查看文章
出左海又上返岸, 咁都唔絕望?!?

要做到大規模咁表達個場景其實個個導演都做到, 但何謂絕望呢? 我覺得NOLAN唔係表達得好誇張, 不過亦都睇得出另一種絕望既感覺...

悶, 我都覺, 但悶都有悶既好睇之處既.

此篇文章於 07-29-17 08:36 PM 被 HON HON 編輯。
舊 07-29-17, 10:01 PM   #44
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
其實如果你代入感高D 好難悶
因為幾乎每篇都好緊湊

其實我幾欣賞佐治個Friend呢段
佢中間都仲好嬲個士兵搞到佐治咁
但到左最後佢似乎明白個士兵其實同其他人一樣經歷左太恐怖既事,問佐治係咪都仲OK其實係一種尋求救贖既表現
所以最後佢答個士兵佐治無事,體量到佢老豆點解會包容到呢個士兵
不過呢段翻譯應該譯錯,我明明聽到佢講Yes,字幕寫左他不會

不過我唔明點解老蘭要安排法國佬死
法國佬真係除左係法國佬之外基本上好好人

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 07-29-17 10:12 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-17, 10:52 PM   #45
尼路
The One

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
其實如果你代入感高D 好難悶
因為幾乎每篇都好緊湊

其實我幾欣賞佐治個Friend呢段
佢中間都仲好嬲個士兵搞到佐治咁
但到左最後佢似乎明白個士兵其實同其他人一樣經歷左太恐怖既事,問佐治係咪都仲OK其實係一種尋求救贖既表現
所以最後佢答個士兵佐治無事,體量到佢老豆點解會包容到呢個士兵
不過呢段翻譯應該譯錯,我明明聽到佢講Yes,字幕寫左他不會

不過我唔明點解老蘭要安排法國佬死
法國佬真係除左係法國佬之外基本上好好人
法國佬死因得一個,因為唔識英文學好英文睇下幾重要
其實應該係反應現實啦,救走個班大多數都係英國佬,最後先係法國佬&其他,而死守到最後個班都係法國佬……

舊 07-30-17, 01:40 AM   #46
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
開頭以為啲時間係指每組主角由Dunkirk往返英國所需要嘅時間,去到中段先發覺原來講緊每個章節所經歷嘅時間

(1) 等候著草嘅碼頭士兵 - 1星期內所發生嘅事

(2) 奮勇前往碼頭救人嘅民間漁船 - 1日內所發生嘅事

(3) 空軍機師 - 1小時內所發生嘅事

所以見到喺(3)呢幕一架飛機被逼降落時,見到附近有艘船咁似(2)嘅漁船,但(2)嘅故仔仍然係講緊個士兵唔小心推跌佐治,並未見到架飛機降落。

同埋(2)呢個士兵出場一段時間之後喺(1)驅逐艦被魚雷擊中後,好明顯見到佢坐喺救生船上面,同埋好明顯個天係黑色嘅。

由於小弟算歷史發燒友,每次讀到呢段「光榮著草,保存實力」都會讀到好熱血,尤其邱吉爾之後嘅演說「我們絕對不會投降」更加係亢奮到感人熱淚。

所以呢套完全唔會覺得悶,喺海外都係對呢套片大讚特讚,係得香港呢啲未經歷大場面先會咁怪雞話悶。

不過可能對Nolan嚟講,請嘅臨記人數未能表達出40萬人大撤退嘅壯觀感(佢唔係有CG架咩??)

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-17, 01:48 AM   #47
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:

笑與淚

其實都唔洗咁灰,佢好彩佢係被德軍俘虜而唔係被日本仔俘虜。

只要你唔係猶太人,唔係黑人(開頭見到嗰位法國黑人士兵(好似係,因為當時法國冇英國咁歧視黑人),我只能為佢祈禱),唔係吉卜賽人,唔係基佬,就算係納粹都算得上係跟足晒日內瓦公約嘅對待俘虜規定。戰後啲被俘虜嘅英軍同美軍幾乎都係好地地生存落嚟,有時仲過得好過之後需要不斷同德軍你死我活嘅士兵。

空軍佬可能冇諗住被捉,但只要有機會可以安全降落,佢點都要試下。成功降落嗰下,都係睇得好熱血。

此篇文章於 07-30-17 01:56 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-17, 02:48 PM   #48
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:

笑與淚

剪接的係Lee Smith,亦係Nolan的御用剪接。當然導演會叫佢點剪,但實際剪出來的都係剪接的功力。
http://www.imdb.com/name/nm0809059/?ref_=ttfc_fc_cr11
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-17, 05:12 PM   #49
尼路
The One

https://www.youtube.com/watch?v=40k3oTyNxrE

原來多數野都係真,而唔係CG

舊 07-30-17, 06:56 PM   #50
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: 尼路 查看文章
https://www.youtube.com/watch?v=40k3oTyNxrE

原來多數野都係真,而唔係CG
難度你依家先知導演係CG HATER????

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
> >> > > 全新未開 XBOX 360 ACTIVISION 行貨 DESTINY < < < < < 已減價$$$180 超合Game魂 買賣專區 5 02-16-15 12:53 AM
<<收>>Tales of Xillia TOX/或守インストール店特cd/P&D餅卡<賣>BLAZBLUE CS日限<換>春遊祭明信片 9844 買賣專區 4 08-19-14 03:46 AM
[廣告 - CW] [CW32 U9] Sio2 新刊 <<No.6 FANBOOK「たからモノ」>> 與既刊<<慶次日記 バサラ村~!>>等 poyumoz Cosplay同人MIX討論區 0 08-08-11 10:57 PM
@@~~出左啦,最靚呢D GAME~~<<Dungeon Siege II>><< 末日危城2>>!!@@ Squalllg PC電腦遊戲討論版 45 09-10-05 04:52 PM
<< 急問>> <<< 7210點樣用電腦入歌?? >>> Minga 影音館 0 01-30-03 04:43 AM

現在的時間是 01:44 AM

手機版 | APP版