Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 07-29-05, 09:02 AM   #176
StOnE
Game Master

註冊日期: Jun 2003
對了
用350D的大大們
會唔會覺得手把位太細 ????
手指會唔會頂住個LEN 位 ?

我見到手指個位咁細有D 好奇

舊 07-29-05, 09:08 AM   #177
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
我試用過350D, 那個手把位容不下我全部手指, 而使用長鏡的時候有點麻煩.
不過未至於支Lens會頂手

Rice

舊 07-29-05, 09:17 AM   #178
StOnE
Game Master

引用:
作者: riceking
我試用過350D, 那個手把位容不下我全部手指, 而使用長鏡的時候有點麻煩.
不過未至於支Lens會頂手

Rice
我之前在旺角 CANON 展 玩個陣隻手指尾要放在機底
同埋想問埋加左直度後情況如何

我儲錢大計而家都去到咁上下
在20D 同350D 間遊來遊去
20D 同350D 個價差成4千幾蚊
20D 係比350D 多D 功能
但350D 個手感方面好大問題 (手大 )
但買350D + 直度 餘下的錢仲可以買其他配件

舊 07-29-05, 10:00 AM   #179
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: StOnE
我之前在旺角 CANON 展 玩個陣隻手指尾要放在機底
同埋想問埋加左直度後情況如何

我儲錢大計而家都去到咁上下
在20D 同350D 間遊來遊去
20D 同350D 個價差成4千幾蚊
20D 係比350D 多D 功能
但350D 個手感方面好大問題 (手大 )
但買350D + 直度 餘下的錢仲可以買其他配件

之前我有位同學係350D kit set (未有直倒)
除o左握手位容納唔哂所有手指外
我覺得重量係有偏輕 (<--廢話 )

有日返去學校, 見到個technician, 揸20D+小小白
個手感同重量都OK, 唔覺笨重
當支小小白換去350D 上, 再加支420EX 閃, 重量同D70差不多
但重心偏前... (因為支鏡...)

近日, 佢添置o左直倒
手感唔同哂 (手指尾有著落)
而直倒握手位都幾好, 幾舒服!

我寧願買350D + 直倒 + 閃 + 腳....etc 補給品
什至用差價黎買藥杯
較買20D + 基本配備等更來得實際

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-05, 10:51 AM   #180
StOnE
Game Master

引用:
作者: 真 三一萬能俠
之前我有位同學係350D kit set (未有直倒)
除o左握手位容納唔哂所有手指外
我覺得重量係有偏輕 (<--廢話 )

有日返去學校, 見到個technician, 20D+小小白
個手感同重量都OK, 唔覺笨重
.................................................
謝謝你的建議
有無試過加直度有無頭重尾輕 ?

雖然小弟袋, 防潮設備, 腳架已有, 配件最多都係鏡頭

20D 同350D 的差價 差不多可以買支小小白

[台灣MODE]請問買了350D 的大大, 你們花了多少錢 ? [/台灣MODE]
同埋有無送咩贈品?

舊 07-29-05, 11:07 AM   #181
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:
有無試過加直度有無頭重尾輕 ?
絕對有....即使已放了兩粒電...
用300情況更嚴重, 可能是我拿不慣...

Rice

舊 07-29-05, 02:05 PM   #182
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
Stone 兄
我都係上星期六入手既
350d kit+直倒+50mm f/1.8

手感非常好
我知道自己手大, 又想部機重少少以防我既柏金遜發作
所以一早計埋條數落去
我因為係太熟行, 去左dcfxxxx買
服務一流
6880+970+680

另外保護貼, cf咭, 兩塊uv鏡

不過得一舊電好似唔多夠...
希望幫到你

舊 07-29-05, 02:13 PM   #183
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
冇直倒手指尾有時都會落o左下面~

引用:
作者: Strider
6880+970+680

另外保護貼, cf咭, 兩塊uv鏡
$680係咩黎o架?
保護貼, cf咭, 兩塊uv鏡 <------$730咁平o既?
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-05, 02:18 PM   #184
Strider
初段

XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: 奸詐餅
冇直倒手指尾有時都會落o左下面~

$680係咩黎o架?
保護貼, cf咭, 兩塊uv鏡 <------$730咁平o既?
你都快d入個直度跟手買舊電啦

我相機袋都未買

我用普通cf card, kingston elite pro , 510
貼, 60 <--貴...不過姐姐手勢好..豪俾佢
uv 52mm, 80
uv 58mm, 80

50mm f/1.8, 680

舊 07-29-05, 02:31 PM   #185
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
你都快d入個直度跟手買舊電啦

我相機袋都未買

我用普通cf card, kingston elite pro , 510
貼, 60 <--貴...不過姐姐手勢好..豪俾佢
uv 52mm, 80
uv 58mm, 80

50mm f/1.8, 680
貼我買$70......(汗)
臨貼之前仲見到另外有個人部350D張貼俾個Staff貼到好樣衰~
即時同佢講我返屋企自己貼~
舊 07-29-05, 02:38 PM   #186
Strider
初段

姐姐手勢好好

奸詐餅兄你個相機袋用成點

舊 07-29-05, 02:44 PM   #187
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
姐姐手勢好好

奸詐餅兄你個相機袋用成點
先用過兩日~
一機一鏡其他位用黎塞o野飲~
舊 07-29-05, 03:09 PM   #188
Strider
初段

引用:
先用過兩日~
一機一鏡其他位用黎塞o野飲~
咁你都飲好多野下

奸詐餅兄幾時買返支腳架?

舊 07-29-05, 03:18 PM   #189
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
咁你都飲好多野下

奸詐餅兄幾時買返支腳架?
暑假完之前應該搞掂~
舊 07-29-05, 07:50 PM   #190
StOnE
Game Master

睇黎我都係中20D 毒太太太太太太深
無法自拔
部20D 叫緊我埋去

我驚買左350D 覺得細得濟會後悔

等我下次去SHOWROOM 試清楚先

舊 07-29-05, 08:02 PM   #191
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
無法自拔
部20D 叫緊我埋去

我驚買左350D 覺得細得濟會後悔

等我下次去SHOWROOM 試清楚先
話說你而家用緊邊部機呀?
舊 07-29-05, 08:08 PM   #192
StOnE
Game Master

引用:
話說你而家用緊邊部機呀?
用緊P記 FZ-20
不過經常同FRIEND 借機玩 + 上SHOWROOM
同埋我爸以前有玩PENTAX FILM SLR (不過賣左 )

預計 8月中會跌入無底深淵

舊 07-29-05, 11:03 PM   #193
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
引用:
無法自拔
部20D 叫緊我埋去
-skip-
350D 好!

20D 好好!

Magnesium alloy exterior!!
18 custom functions (vs 9)
Shutter 最快 1/8000s (vs 1/4000s)
X-sync at 1/250s (vs 1/200s)
5 fps (vs 3 fps)
Pentaprism (vs pentamirror)
0.9x viewfinder (vs 0.8x )
BP-511A 1390mAh (vs NB-2LH 720mAh)
and a joystick....

貴四五千值唔值呢? 全睇閣下要求啦.

五千鬆o的可以買到支 L 鏡.

時代轉變了... 曾經何時係愈細部愈好...
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-05, 11:08 PM   #194
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: apache
有無Chinese?
Er... 我剩係知書局好多, 未睇過真係唔敢亂講.

引用:
多謝KKH大大!
客氣, 客氣.

記得多多上黎 post 相~~
舊 07-29-05, 11:13 PM   #195
riceking
一人前のダメ人間

引用:
作者: KKH
貴四五千值唔值呢? 全睇閣下要求啦.

五千鬆o的可以買到支 L 鏡.

時代轉變了... 曾經何時係愈細部愈好...
一支水貨小小白只是$4600, 而一支水貨17-40只是$4880

我一直在想, 兩年後, 部20D值多少錢, 而兩支四仔紅圈又值多少錢
而我又想, 350D+17-40/小小白 及 20D+Kit Lens/18-200出來的成像那邊會好些

窮鬼的我作出了決擇

我一直奉行Big is Beautiful主義

Rice

舊 07-29-05, 11:19 PM   #196
riceking
一人前のダメ人間

引用:
Er... 我剩係知書局好多, 未睇過真係唔敢亂講.

客氣, 客氣.

記得多多上黎 post 相~~
中文Photoshop書的話, 我手頭上有兩本DC Photo出的:

Photoshop CS 影像魔法 I / II

專教執相, 不錯的說 ~

Rice

舊 07-30-05, 01:31 AM   #197
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: riceking
中文Photoshop書的話, 我手頭上有兩本DC Photo出的:

Photoshop CS 影像魔法 I / II

專教執相, 不錯的說 ~

Rice
我手頭上都有呢兩本~!
好耐之前睇o左藍色o個本, 而紅色o個本冇乜睇過...!

好似出o左本新, 講CS2

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-05, 01:42 AM   #198
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
Er? 玩一前一後? 我又貼~~

舊 07-30-05, 08:24 AM   #199
StOnE
Game Master

另外想問下
如果咁唔好彩買左部失焦機
D 鋪頭有 7日內有問題換機 服務
佢會唔會換比你 ?

舊 07-30-05, 02:31 PM   #200
Strider
初段

引用:
Er? 玩一前一後? 我又貼~~

KKH兄你用咩鏡影?~
d色水好靚

不過係咪因為陰天所以較暗呢?

論壇跳轉

現在的時間是 11:14 AM

手機版 | APP版