Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 08-03-05, 08:53 PM   #251
sigma
God of Gamer
BAN!!BAN!!

註冊日期: Sep 2003
啱啱失驚無神打電話炒我
係都唔俾我做到暑假完
睇唻我同DSLR都係無緣啦
麻煩哂各位...........

網上女性權益守護神
sigma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-05, 09:21 PM   #252
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
引用:
作者: Bleach@sigma
啱啱失驚無神打電話炒我
係都唔俾我做到暑假完
睇唻我同DSLR都係無緣啦
麻煩哂各位...........
唔係嘛...咁都得.........
東家唔打打西家lor,仲有成個月...

舊 08-03-05, 09:30 PM   #253
sigma
BAN!!BAN!!

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: AshleyYan
唔係嘛...咁都得.........
東家唔打打西家lor,仲有成個月...
搵得到唻我驚暑假都完lu
放榜之後過左11號,得番20日會唔會唔請呢

網上女性權益守護神
sigma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-05, 12:53 PM   #254
StOnE
Game Master

註冊日期: Jun 2003
有無人有HP iPaq Pocket PC 內置埋NEVO remote software ?
我發現原來個SOFTWARE 加少少野就可以做到RC-5 REMOTE功能

舊 08-05-05, 02:01 PM   #255
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: StOnE
有無人有HP iPaq Pocket PC 內置埋NEVO remote software ?
我發現原來個SOFTWARE 加少少野就可以做到RC-5 REMOTE功能
但拎住部PKPC當Remote都巧麻煩喎~
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-05, 04:33 PM   #256
StOnE
Game Master

引用:
作者: 奸詐餅
但拎住部PKPC當Remote都巧麻煩喎~
當你有PPC 的話用到REMOTE 緊係用
唔晒百幾買個REMOTE (原本無PPC 除外)

舊 08-05-05, 08:07 PM   #257
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
今日我朋友去新永成買o左D5D la~! (第一位買)
想買 / 玩的話去新永成啦, o個度有擺roadshow
(放o左D7D連直倒, D5D, X60, Z5)

感覺幾好呀, 係快門聲唔好聽 (個人意見)

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-05, 02:05 AM   #258
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
今晚同d朋友去某日式居食屋食飯
諗住同大家影下相咁
全程都係用 50 f/1.8, 冇閃燈, iso1600

返到黎發覺好多out focus, 同埋好多斑點
經過今次教訓以後都係用中心對焦算
同埋唔好咁好iso, 練下d定力先

舊 08-06-05, 02:22 AM   #259
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

終於今日送o左部愛機入廠~
話檢查下+用氣泵o即o即先~
如果搞唔掂先打黎報個價睇睇搞唔搞?
到時先再發下牢騷~
OTL
舊 08-06-05, 09:41 AM   #260
StOnE
Game Master

引用:
作者: 真 三一萬能俠
今日我朋友去新永成買o左D5D la~! (第一位買)
想買 / 玩的話去新永成啦, o個度有擺roadshow
(放o左D7D連直倒, D5D, X60, Z5)

感覺幾好呀, 係快門聲唔好聽 (個人意見)
價錢幾多 ?
DCFEXER 訂好似話$6600

手感好似話幾好
不過個MON 解像度 同D7D 比差一半

防手振效如何 ?
在我用過防手振DC 後覺得..........好似無乜分別咁
你係手振的話點防 幅相都會有D 鬆鬆地
練好雙手唔好咁"柏金遜"仲好

舊 08-06-05, 06:29 PM   #261
萬能俠
Crazy Gamer

佢買$6680, 然後再買支5600 (閃燈, $2480)
total $9160, 有支kit lens, 送腳 (例牌唔穩陣o個d), 送袋 (有行貨之行4字..... )

手感我覺得較350D好, 2.5" 大MON, 9點對焦, 支kit 都幾快, 幾靜
係快門聲難聽...... (似D7D, 20D一類, 但冇佢地咁實淨)

唔可以話好有用, 但如果部機有防手震, 就唔駛捱貴防手震藥杯 (如愛死小白, 小黑五等... )
同埋可減小落腳的機會

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
舊 08-06-05, 06:39 PM   #262
StOnE
Game Master

引用:
佢買$6680, 然後再買支5600 (閃燈, $2480)
total $9160, 有支kit lens, 送腳 (例牌唔穩陣o個d), 送袋 (有行貨之行4字..... )

手感我覺得較350D好, 2.5" 大MON, 9點對焦, 支kit 都幾快, 幾靜
係快門聲難聽...... (似D7D, 20D一類, 但冇佢地咁實淨)

唔可以話好有用, 但如果部機有防手震, 就唔駛捱貴防手震藥杯 (如愛死小白, 小黑五等... )
同埋可減小落腳的機會
好似幾好
ISO 表現如何 ?

同埋得600萬像 對現時黎講好似有點不足咁

同埋KM D配件好似好少地方有得賣咁
聽人講買支死馬70-300都要訂

舊 08-06-05, 09:49 PM   #263
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

前晚夜景一枚~

舊 08-07-05, 06:02 PM   #264
StOnE
Game Master

[奇想]
今次KM把AS 放到平價DSLR 上
乜藥杯都用到防震
攪到好多新手走左去KM

C/N等無內置防震的DSLR, IS/VR 藥杯又貴

遲D會唔會出埋內置防震DSLR
OR
開發新IS/VR技術, 乜藥杯都有IS/VR 而且唔會貴
[/奇想]

以上全是無聊的話

另外 350D 前天入手

此篇文章於 08-07-05 06:13 PM 被 StOnE 編輯。
StOnE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-05, 06:35 PM   #265
apache
Crazy Gamer
奮戰中的蘿莉星人

想買隻腳架比dc仔用,
咁又已經plan左下年買D-SLR,
so,一步到位,
想砌一隻腳架比dc仔用先,遲D比D-SLR用
budget : under 1500hkd

諗過 Gitzo,但太貴
諗過 Manfrotto 190D + 486RC2 ,都Okay,但tripod無水平計,
又無黑色同白色揀

各路大大有乜Suggestion/s

Album-> https://www.facebook.com/apache.oscar
Xanga-> http://www.xanga.com/oscarapache
apache 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-05, 07:35 PM   #266
StOnE
Game Master

今日的失敗作
真係好失敗
無左個尾
下次ZOOM OUT 多少少先

舊 08-07-05, 07:51 PM   #267
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

哇!!!
Pan鏡耶~
我Pan到連架車都睇唔清~
舊 08-07-05, 07:55 PM   #268
StOnE
Game Master

引用:
哇!!!
Pan鏡耶~
我Pan到連架車都睇唔清~
期待米王等高手表演比我呢D低手睇
黎多張失敗作

舊 08-07-05, 09:03 PM   #269
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: StOnE
期待米王等高手表演比我呢D低手睇
黎多張失敗作
米王去日本國Happy了~
影到人o地一路揸車一路講電話添~
舊 08-08-05, 12:13 AM   #270
萬能俠
Crazy Gamer

引用:
作者: apache
但tripod無水平計
我見過有外置水平計, 插o係hotshoe 位置
應該唔錯~!

舊 08-08-05, 07:31 AM   #271
StOnE
Game Master

引用:
米王去日本國Happy了~
影到人o地一路隅恕@路講電話添~
米王成日去日本HAPPY

舊 08-08-05, 08:51 AM   #272
apache
Crazy Gamer
奮戰中的蘿莉星人

引用:
我見過有外置水平計, 插o係hotshoe 位置
應該唔錯~!
下,咁Flash插邊?
DC仔又如何

Album-> https://www.facebook.com/apache.oscar
Xanga-> http://www.xanga.com/oscarapache
舊 08-08-05, 08:16 PM   #273
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
stone兄買左350d加入dslr板友行列, 工起工起~
想問下你買o個陣跟咩一齊買呢~?

舊 08-08-05, 09:00 PM   #274
萬能俠
Crazy Gamer

引用:
作者: apache
下,咁Flash插邊?
DC仔又如何

可能佢預你影景, 唔會落flash
所以將水平計整o係hotshoe度

如果要落flash 的話, 度完水平先落flash
最治本之法就買有水平計的座 / 頭

舊 08-08-05, 09:05 PM   #275
apache
Crazy Gamer
奮戰中的蘿莉星人

引用:
可能佢預你影景, 唔會落flash
所以將水平計整o係hotshoe度

如果要落flash 的話, 度完水平先落flash
最治本之法就買有水平計的座 / 頭
so , 有邊隻suggest

論壇跳轉

現在的時間是 07:08 AM

手機版 | APP版