Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-28-20, 03:53 PM   #276
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
吹水吹得行,好易變。

舊 10-06-20, 09:52 PM   #277
colormon
Senior Gamer

註冊日期: May 2011
唔講政治言論自由,睇返其他,其實香港仲有咩好留戀?
colormon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-20, 10:44 PM   #278
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

註冊日期: Aug 2007
引用:
作者: colormon 查看文章
唔講政治言論自由,睇返其他,其實香港仲有咩好留戀?
人。

朋友可以遙距,可以識過新既,但親人如非必要實在唔會話放低就放低。有男女朋友就更加係。

去到要食沙律咁就冇計啦……

『為什麼一定要是那片土地才叫做中國?但那片土地上的中國根本就不是中國。』
BeanZzZz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-20, 08:57 AM   #279
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
好多職位香港人工係高 d,去到英語國家未必收得返呢個水平既人工

日本野,香港應該係日本以外,最易最平買到 made in Japan 日本野既地方

另外,香港既醫療人員同技術都係世界最高水平,不過你有無錢睇病就另一件事

其實都係同政治有直接關係
由手機版發出

此篇文章於 10-07-20 09:28 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-20, 10:14 AM   #280
colormon

走嘅人唔會多,香港人顧慮太多太多,到最後走嘅都係冇壓力後生果班,有返咁上下經濟基礎又未退休嘅寧願留港做順民
舊 10-08-20, 03:26 AM   #281
肉羊哩咖
griffin611

有下一代仲細嘅,未必咁諗 -- 未有呢壇嘢啲教育已經咁鑊,而家真係留低,養件紅衛兵等佢第日鬥你,等你臨老都唔過得世?!

香港有乜好留戀?回憶掛 -- 而家變到鬼面全非,本人就無乜好留戀。如果人有親人,特別係老人家,比較有大牽掛;另一樣係走咗去,生活大部份都要砍掉重錬,萬事起頭難,有人有物,特別份工收入仲幾好嗰啲,未必捨得走,尤其係深藍嗰堆。

睇新聞講,唔知真假,有表面係藍嘅小學家長成家走咗去英國~ 身體好誠實嘅⋯⋯

舊 10-08-20, 05:52 PM   #282
colormon

太空人?深藍香港人只係鍾意lam著數,始終未受過紅色洗禮,我覺得佢哋心底唔係真親中,例如老痰出境用bno就係好例子。老人家唔想走咪由得佢喺香港囉,反正年紀大咗更難適應新生活,如果喺一達冇華人住嘅地方落腳,對老人家嚟講更加痛苦。
舊 10-08-20, 11:36 PM   #283
肉羊哩咖
griffin611

心諗佢哋都知係咩事嘅,有人會覺得自己夠醒,夠好運,只要跟得切大隊,有著數之餘,實無衰嘅;殊不知好似當年文革咁,條紅線/龍門日日搬,你今日過到聽日未必,今日過唔到聽日唔知點樣又得,啲當權嘅,會咁捉你嚟玩,總會有痛腳畀啲當權嘅揸住,咁只可以祝佢哋好運喇。

都係嗰句:歷史如果有教訓,就係啲人唔吸取歷史嘅教訓,搞到成日重覆以前嘅錯誤~

舊 10-09-20, 12:07 AM   #284
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

最早既藍絲係國民黨降軍,以為投降變節去共產黨就可以有好生活

之後毛澤東即刻推佢地去韓戰最前線做炮灰
由手機版發出
舊 10-09-20, 04:43 PM   #285
肉羊哩咖
griffin611

「自願」吖嘛~ 唔只軍佬,仲有班未「建國」之前被「統戰」嘅文人政客,實業家,舔共嘅新聞人等等(林行止前幾年咪抽出呢樣嚟鬧信報高層),之後反右三反五反大躍進文革,全部考你條命有幾硬(精神另計)~ 祝佢哋好運喇。

舊 10-15-20, 04:17 PM   #286
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

去泰國???

(黑人問號)

引用:

Thai protests: Large gatherings banned under emergency decree

Thailand has issued an emergency decree banning protests as it clamps down on largely peaceful pro-democracy rallies that have also targeted the monarchy.

In a televised announcement the government said urgent measures were needed to "maintain peace and order".

It justified the orders partly on the grounds of some protesters disturbing a royal motorcade during a mass march in Bangkok on Wednesday.

More than 20 people have been arrested including three protest leaders.

Thailand's student-led democracy movement has been calling for the resignation of Prime Minister Prayuth Chan-ocha. The former army chief had seized power in a 2014 coup before he was appointed as premier after controversial elections last year.

The protests have widened in recent months to also call for curbs on the king's powers.

https://www.bbc.com/news/world-asia-54548988
唔係特別指邊個

我起 twitter 都見到好多人話諗住去泰國,可以輕輕鬆鬆享受慢活咁話

去下旅行就對人地國家充滿幻想
由手機版發出
舊 10-16-20, 03:42 AM   #287
肉羊哩咖
griffin611

唔怕「對號入座」嘅:未必係「旅遊」而去住(好可笑嘅係本人無去過),而係以前好多人要「著草」,都走去泰國,因為貪佢紙水低,啲錢㩒捌啲,咁啫,無嘢嘅~

都係嗰句啦:呢個世界無完美嘅地方--前排睇咗條片,三條分別英國、澳洲、泰國佬,全部都長居日本嘅圍爐,數佢哋出世嘅地方有幾唔掂,跟住呻日本又有幾多問題~ 而個個地方都充滿歧視,當中一致受歧視嘅係窮鬼 -- 貧賤不能移吖嘛 -- 不過無乜錢又想走,東南亞係個比較好嘅選擇咁啫~

此篇文章於 10-16-20 03:46 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-20, 04:02 PM   #288
hlcw99
LAZY KING

註冊日期: Dec 2013
PSN  IDhlcw99
引用:
作者: colormon 查看文章
走嘅人唔會多,香港人顧慮太多太多,到最後走嘅都係冇壓力後生果班,有返咁上下經濟基礎又未退休嘅寧願留港做順民
去留最大顧慮多數都係 1錢 2人

正如樓上版友講, 結左婚2家人4老年紀唔細, 中年移民從新適應已難, 上一代絕大部份都唔會肯走, 正常關係反枱走人唔係人人做得出...

後生既唔知, 眼見中年會走既都係有小朋友, 父母VS仔女既人生決定, 仲多數係老婆迫老公走
hlcw99 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-20, 08:54 PM   #289
肉羊哩咖
griffin611

港版國安法|加國118組織、國會議員聯署倡「安全港計劃」 為港人提供居留權
https://hk.appledaily.com/internatio...CZXLEJWY5SSEY/

另一邊,駐加中共領事出言恐嚇,加拿大畀庇護,會影響到三十萬居港加人嘅健康同安全~
https://www.theglobeandmail.com/poli...kong-refugees/

有啲「人」真係無底線。

舊 10-16-20, 09:07 PM   #290
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

唔打字住

自己睇下泰國有幾好

引用:
【泰國示威】民眾無視禁令上街
「佔領」購物區促釋放示威領袖
王毅晤巴育撐泰方維護社會穩定

泰國反政府示威升級,當地政府凌晨已頒布緊急法令,禁止五人或以上的集會,但大批示威者今日(15 日)堅持上街抗爭,數以千計示威者「佔領」曼谷市中心一購物區,要求當局立即釋放被捕的示威領袖。正在曼谷訪問的國務委員兼外長王毅今日與泰國總理巴育會面,表明中國支持泰方維護社會穩定、實現發展繁榮。

泰國政府凌晨已頒布緊急法令,禁止五人或以上的集會及在網上發布「敏感」訊息。不過今日在曼谷市中心購物區一帶,大批示威者未有理會緊急法令,堅持上街示威。他們高呼口號及舉起三指手勢,要求當局立即釋放被捕的示威領袖,集會由下午一直持續至晚上。

據官方新華社報道,王毅今日在曼谷與巴育會面,他請巴育轉達國家主席習近平對泰王的親切問候,並向巴育轉達中國領導人的良好祝願。王毅表示,中國外長成為疫情後首位應邀訪泰的外長,體現了中泰一家親的傳統友誼,也展示了中泰對對方戰勝疫情的信心。

王毅指,中方堅定支持泰方走符合自身國情的發展道路,支持泰方維護社會穩定、實現發展繁榮。報道又指泰方支持東部經濟走廊及粵港澳大灣區深度對接,泰方將繼續堅定支援一個中國原則。

泰國反政府示威持續,昨日有示威者包圍總理府要求巴育下台,政府凌晨頒布緊急法令,以防止引起恐慌、影響國家安全為由,實施五人「限聚令」,禁止在網上發布「敏感」訊息及新聞,以及禁止民眾前往多幢指定建築物和多個指定地點。路透社引述人權律師的消息指,今凌晨至少三名示威領袖被捕。

https://www.thestandnews.com/interna...1mIpXA.twitter
由手機版發出
舊 10-16-20, 10:07 PM   #291
Head Shooter
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDcipher001
泰國新加坡馬拉一向都係極權黎
應該咁講,成個東南亞都係極權政府,走難去人地度係去人地地頭做藍蛆?
Head Shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-20, 11:33 PM   #292
colormon

日韓都唔好得幾多,政治整你唔死但儒家國家一樣將你變成社畜,btw香港人J日本就話多啫,J泰國應該只係少數!
舊 10-17-20, 03:16 AM   #293
肉羊哩咖
griffin611

J 泰國就一定唔會,只係由一個地獄,去另一個無咁熱嘅地獄啫。「有得走就走」

照咁話齋,係亞洲國家都唔洗諗,要移民好學掂啲拉丁語系嘅話先。但一諗到大量強國人無遠弗屆,去到邊都搞到你(睇各西方啲大學),咁走又有乜意思呢係咪?!

唔想走嘅,無謂浪費大家時間,留返畀本人呢啲繼續 J落去喇下~ 唔洗驚,上次文革都殺唔晒啲大陸人,下次再嚟怕且都唔會。咁各位老細自求多福,祝各位好運, you will need it。

此篇文章於 10-17-20 04:01 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-20, 09:42 AM   #294
colormon

避開c-n人唔係冇可能,部分市交社區c-n人係唔會去,尤其黑人社區,通常冇得食唐餐/冇asian mart嘅地方都唔會有中國人~如果唔諗住走嘅由呢刻起低調做人啦,戰狼已經唔受西方制衡,再搞抗爭根本無實際作用。
舊 10-17-20, 11:57 AM   #295
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
J 泰國就一定唔會,只係由一個地獄,去另一個無咁熱嘅地獄啫。「有得走就走」

照咁話齋,係亞洲國家都唔洗諗,要移民好學掂啲拉丁語系嘅話先。但一諗到大量強國人無遠弗屆,去到邊都搞到你(睇各西方啲大學),咁走又有乜意思呢係咪?!

唔想走嘅,無謂浪費大家時間,留返畀本人呢啲繼續 J落去喇下~ 唔洗驚,上次文革都殺唔晒啲大陸人,下次再嚟怕且都唔會。咁各位老細自求多福,祝各位好運, you will need it。
東南亞以今時今日個情況不宜久留,台灣亦有風險。

如果真係要出走,都係5眼為標準+EU

舊 10-18-20, 06:00 PM   #296
肉羊哩咖
griffin611

又多咀:揀去邊好睇個人取捨,而家趁仲未落閘封關,都仲可以畀你「嫌3嫌4」;Well,你嫌人,人哋同都未必肯收你,好公平嘅。

本人過到最大個心理關口 — 留定溜,咁之後 short-list 啲目的地,其實相對易。本人未有錢到可以買個島仔過埋下半世,打工好創業好,預咗第二時繼續要捱。

講亞洲,攤出嚟講,好唔好就你話:多得近幾年啲事,好多地方好似東京、新加坡咁,已經陰啲陰啲咁同香港「分緊屍」,港人有啱佢哋嘅材能同資金,都幾積極咁吸納港人,有「朋友個朋友」搞 fintech 嘅,有個過咗台北,亦有去咗新加坡。講泰國,睇過啲報導,唔知係咪堅:前兩三年真係有啲港人過去買樓移居,有退休人仕香港有樓放租,錢就夠佢哋泰國「嘆」。

再講,睇咗啲報導,前兩三年

舊 10-18-20, 07:26 PM   #297
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

註冊日期: Aug 2007
唔同地方有唔同PROS & CONS既

東南亞使費平,但政局從來冇穩定過,政府都一樣係高壓獨裁。最大風險係政變、排華
日本相對穩定,民族主義強(排外),最後融合唔到既話都唔知仲有冇得再轉去第到
台灣相對最易入口,但係地緣戰爭風險最高。冇事最好,有咩事你最好有所覺悟
歐美適合有一定儲蓄既人,周身冇蚊既想攪得掂自己生活所需真係唔係咁易
澳洲好歐美少少咁LOR,RACIST多D,小動物又多D

都係果句啦,放低香港人心態,唔好乜6+1都咁挑剔……
有能力諗呢個問題既,考慮下班連諗既資格都冇既手足有乜感受啦…… 依家唔係二戰德國,學唔到NICHOLAS WINTON咁救人法架……

『為什麼一定要是那片土地才叫做中國?但那片土地上的中國根本就不是中國。』
BeanZzZz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-20, 05:56 PM   #298
colormon

澳洲人鬧你死亞洲人,美國人鬧你死中國人,梗係去澳洲好d啦,至少唔洗解釋咁多先…

有名下物業係咪一定要除名?如果唔做會俾當地政府收稅?
舊 10-21-20, 08:16 AM   #299
Fio

註冊日期: Dec 2001
想問問點睇留學移民加拿大?有fd打算賣樓做生活費帶埋老婆(主婦)同兩個小朋友(小學)過去讀IT master,grad後真係搵唔到嘢做先回流
之前自己睇移民冇為意有呢招,可能見到讀書先就冇睇落去
由手機版發出
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-20, 09:24 AM   #300
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: Fio 查看文章
想問問點睇留學移民加拿大?有fd打算賣樓做生活費帶埋老婆(主婦)同兩個小朋友(小學)過去讀IT master,grad後真係搵唔到嘢做先回流
之前自己睇移民冇為意有呢招,可能見到讀書先就冇睇落去
由手機版發出
加拿大生人勿近啦.......米字再衰都有個譜。

加拿大就算讀書定工作都會令人退化....生存/競爭性會比正常人低。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:30 AM

手機版 | APP版