Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-08-17, 09:06 AM   #601
taikin0901
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2011
Wii U IDtaikin0901
PSN  IDTAIKIN_CHAN
XBox Live GamertagTAIKIN
引用:
作者: N0T51B 查看文章
我以前都覺得太離譜
但到而加連bestbuy都開始唔多賣BD時候
我就覺得sony嘅決定係無錯
ching講bd定uhd bd ? bd嘅話有萬幾款 , uhd bd都有幾百款wo
taikin0901 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-17, 09:21 AM   #602
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
4k drive只會越來越低成本, 4k碟只會越來越普遍, sony冇可能打死都唔出.
4k碟我估係留一手, 俾下一個ps4加強版.

舊 11-08-17, 09:47 AM   #603
拓飛
Game Master

註冊日期: Aug 2003
7100機係咪散熱好d?
拓飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-17, 10:13 AM   #604
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
引用:
作者: wing 查看文章
4k drive只會越來越低成本, 4k碟只會越來越普遍, sony冇可能打死都唔出.
4k碟我估係留一手, 俾下一個ps4加強版.
果然有前瞻性,我都感覺是這樣 ,
因為現在情勢有機會發展,
日本有位高層已經講述 現在SIE目標是PS4銷售量一億部

原來之前 PS3 8千幾萬銷售量,
現在PS4 已經賣到 6千幾萬 , 再積極發展 PSVR
所以有機會在 PS4 第三型號新版 可能引入性。

SONY PS4 : https://www.playstation.com/en-us/?c...-02-us-12jul14
HK : https://asia.playstation.com/cht-hk/
VGC : http://www.vgchartz.com/
全球最新 GAME / 主機 銷售量

PS4 GAME 銷售量
http://www.vgchartz.com/platform/69/playstation-4/

PS系總共 5826隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,341
全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-17, 10:39 AM   #605
王小虎

註冊日期: Apr 2002
問題係實體碟開始沒落,就算係blu-ray銷量都開始下跌,4k碟好難推。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-17, 12:02 PM   #606
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: 王小虎 查看文章
問題係實體碟開始沒落,就算係blu-ray銷量都開始下跌,4k碟好難推。
其實4K碟成本好高...
長遠一定係玩CLOUD....
APPLE都要玩20蚊美金睇4K....
遲D一定會SUPPORT Dolby Atmos....
所以我都不睇好...

只係另一個HD DVD...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-17, 12:48 PM   #607
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
普遍bd同dvd都差百幾,4K好難推⋯
4KTV都未普級
2樣都係高端野,PS4玩到4K係 bonus 但唔會係主力⋯
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-17, 12:55 PM   #608
rokuna
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: qwe 查看文章
普遍bd同dvd都差百幾,4K好難推⋯
4KTV都未普級
2樣都係高端野,PS4玩到4K係 bonus 但唔會係主力⋯
49寸 睇送食飯 $7000~ $10000 仲唔叫普及 ?

d game 唔好一齊出好冇.??
rokuna 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-17, 01:13 PM   #609
tszhim0776
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2005
想請教一下, 倉頡輸入時, 有無方法/ 按掣可以跳到選字攔?
每次輸入完字碼, 又要再移到選字攔選字, 相當花時間.
謝謝.
tszhim0776 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-17, 01:19 PM   #610
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: tszhim0776 查看文章
想請教一下, 倉頡輸入時, 有無方法/ 按掣可以跳到選字攔?
每次輸入完字碼, 又要再移到選字攔選字, 相當花時間.
謝謝.
為什麼不用電話psapp入

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-17, 02:12 PM   #611
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: rokuna 查看文章
49寸 睇送食飯 $7000~ $10000 仲唔叫普及 ?
我諗佢話普及唔係個價錢大唔大眾化,而係4k電視實際用家的佔有率。我早排電視壞左,都換左部平4k。

當然如果有心頭好的UHD碟,用部Xbox one S當碟機,就算實體碟市場沒唔沒落,都損失唔大。但要個市場去到DVD咁的全盛時期應該機會就唔大了。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-17, 02:18 PM   #612
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
其實再平O的都有...
https://www.amazon.com/s/gp/search/r...nid=7688787011

查實新出O既電視絕大部份都係4k...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-17, 03:28 PM   #613
N0T51B
Game Master
非中國藉

Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
作者: taikin0901 查看文章
ching講bd定uhd bd ? bd嘅話有萬幾款 , uhd bd都有幾百款wo
全部
我屋企附近間BestBuy啱啱重新裝修, BD部門cut淨1/4
亞洲情況可能有啲唔同
喺北美, 啲人離奇地習慣digital version, 可能因為iTunes太普及
以前我都覺得俾咗錢無野喺手點得 / 有邊鬼個會買apple TV etc.
但係而家我身邊嘅人老中青個個都沉迷netflix, Spotify
有無野揸手已經唔再重要
對佢地嚟講一部有4K HDR, Netflix, hulu, Cineplex app 嘅 Apple TV
係絕對有價值過一部BD player...
我本來都想買個4k BD player
但係我部4K已經內置哂youtube, Netflix, cineplex
除非有套必買必收藏嘅電影, 否則唔買都已經睇唔哂,,,

當我而家仲盡量堅持physical copy嘅時候, 我身邊嘅人連digital copy都唔想keep
寧願每個月俾錢 subscribe streaming services...

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)

此篇文章於 11-08-17 03:44 PM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-17, 03:38 PM   #614
tszhim0776
Senior Gamer

引用:
作者: pet3 查看文章
為什麼不用電話psapp入
原來可以用Psapp既,一直都唔知道。感謝!
tszhim0776 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-17, 03:40 PM   #615
rokuna
Crazy Gamer

引用:
我諗佢話普及唔係個價錢大唔大眾化,而係4k電視實際用家的佔有率。我早排電視壞左,都換左部平4k。

當然如果有心頭好的UHD碟,用部Xbox one S當碟機,就算實體碟市場沒唔沒落,都損失唔大。但要個市場去到DVD咁的全盛時期應該機會就唔大了。
香港地 年年攞5000-10000 唔壞都會換部電話 都唔會覺咩

反而電視就唔係必需品

同埋4K SOURCE 要玩直播 都要有要求

好似我呢d 仲比pxxw 強姦緊 8mb 頻寬 線上直播4K 根本無可能

舊 11-08-17, 04:06 PM   #616
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
全部
我屋企附近間BestBuy啱啱重新裝修, BD部門cut淨1/4
亞洲情況可能有啲唔同
喺北美, 啲人離奇地習慣digital version, 可能因為iTunes太普及
以前我都覺得俾咗錢無野喺手點得 / 有邊鬼個會買apple TV etc.
但係而家我身邊嘅人老中青個個都沉迷netflix, Spotify
有無野揸手已經唔再重要
對佢地嚟講一部有4K HDR, Netflix, hulu, Cineplex app 嘅 Apple TV
但係我部4K已經內置哂youtube, Netflix, cineplex

當我而家仲盡量堅持physical copy嘅時候, 我身邊嘅人連digital copy都唔想keep
寧願每個月俾錢 subscribe streaming services...
我都有咁嘅習慣改變,
主要是電影,以前都會買 DVD / BD,
現在 DVD 已經唔會買,
要睇就租,
買的都是 BD 記錄片或極想收藏的電影,
記錄片可以收藏、分開得閑先睇一個 chapter。

遊戲就以價錢為先,
近幾年都多買了數碼版,
實體版都多數係較喜歡的遊戲才會出手。

因為特價的數碼遊戲,
真係平過實體版好多,
有時見到想玩,又特價就不知不覺愈買愈多。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-17, 04:17 PM   #617
qwe
Game Master

想講係4K呢樣野唔普及,唔係設備
同埋7000-10000應該大部份香港人都覺得貴(雖然我用緊MIJ SONY 4K)雖然而家好多4K都5000樓下

但無40寸其實720同1080差別都唔大,去到60先發揮到4K威力時⋯
4K真係咁有用?
舊 11-08-17, 04:37 PM   #618
charcsc2000
J神哥

引用:
普及和實用係兩樣野...要全世界配合...
普及性唔至於係睇碟...
仲有周邊...如TV, 遊戲, 影片制式等等...

以前FULL HD 電視都一樣未普及...但當身邊所有野都催向1080I/P代...
D人自然會買....

講真4K電視係正, 但好多野沒配合, 或只係用黎睇返FULL HD...
咁點解要比7000~10000去買...可能FULL HD一半價錢已經買到...
舊 11-08-17, 04:48 PM   #619
charcsc2000
J神哥

引用:
全部
亞洲情況可能有啲唔同
有無野揸手已經唔再重要

兩睇啦...我覺得主流一定係digital....
CLOUD係大勢所需...
就算PS4碟好多時都只係得隻整only...有d人情願digital算...唔駛換碟添~
其實Ultra HD Blu-ray就好似以前LP碟咁...
有要求一定有發燒友買...
但你話必須咩...睇賣唔賣得就知...
消費者係睇錢做人...

老實講...4K APPLE TV只要解決左個Dolby Atmos....真心完美...
舊 11-08-17, 04:51 PM   #620
charcsc2000
J神哥

引用:

DVD個時我覺得係時代問題...個時大家沒咩娛樂...
屋企一定係睇TV, 出街9成係去睇戲....

講真買得UHD碟...屋企個設備都唔會差...
沒理由用4K電視喇叭出聲嘛....

此篇文章於 11-08-17 04:56 PM 被 charcsc2000 編輯。
舊 11-08-17, 04:55 PM   #621
charcsc2000
J神哥

引用:
想講係4K呢樣野唔普及,唔係設備
同埋7000-10000應該大部份香港人都覺得貴(雖然我用緊MIJ SONY 4K)雖然而家好多4K都5000樓下

但無40寸其實720同1080差別都唔大,去到60先發揮到4K威力時⋯
4K真係咁有用?
又唔好話貴...
大把人覺得賣緊一半價錢既FULL HD電視, 和成皮既4K電視其實係沒分別...
點解要買咁貴...

有4K電視, 都要有好既音響喇叭, SET左個局先唸啦...
香港地方咁細....訓都沒地方訓...仲唸呢D...
舊 11-08-17, 04:58 PM   #622
rokuna
Crazy Gamer

DVD 時代 興盛 因為網絡未普及

想4K 普及 除非好似 電視模擬 變數碼制式 咁喇

又或者 世界杯 改為4K 直播 就推到人換機喇

舊 11-08-17, 05:12 PM   #623
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
即係我屋企仲放咗部顯像管電視係廳嘅時候
4K TV?

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-17, 05:53 PM   #624
qwe
Game Master

引用:
作者: charcsc2000 查看文章
又唔好話貴...
大把人覺得賣緊一半價錢既FULL HD電視, 和成皮既4K電視其實係沒分別...
點解要買咁貴...

有4K電視, 都要有好既音響喇叭, SET左個局先唸啦...
香港地方咁細....訓都沒地方訓...仲唸呢D...
貴係電視機唔值7000-10000嘅意思
即係d人幾千蚊買手袋然後話幾百蚊買game蹝錢咁上下意思

同埋好同意要成set野先有意義,4KTV+喇叭+「距離」(包括唔會嘈到隔離),呢樣野係香港貴過電視好多

另外就算世界杯4K都唔覺會推到4K, 真係要平時睇電視都有4K先有用
外國慣左網絡電視係件好事,要上4K易好多,香港其實都可以
但香港個情況⋯有幾多人會睇電視?香港太方便,居住環境又唔好,慣左出街娛樂,夜晚d人打手機game都要出街打
舊 11-08-17, 06:20 PM   #625
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
引用:
外國慣左網絡電視係件好事,要上4K易好多,香港其實都可以
但香港個情況⋯有幾多人會睇電視?香港太方便,居住環境又唔好,慣左出街娛樂,夜晚d人打手機game都要出街打
覺得 fiber optic 只係外國大城市普及,中型城市的suburb 都未必有。一般速度只得 2/300K ,睇國產機頂盒都有機會窒。啱啱正在這樣的城市裡。
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
PS4, PS4討論

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[SONY] PS3/PS VitaのPS Storeにて、CERO:Zのゲーム本編が購入不可へ。一部支払い方法終了に際して 安安 電視遊戲討論版 166 10-05-21 10:50 PM
[PS4] PlayStation 4 情報總合 02 → ? neo 電視遊戲討論版 12442 07-04-17 10:37 AM
港鐵搶客...2日,25/03~26/03...成人享小童特惠車費,其他乘客一律每程$1 Busconcamp ~清談館~ 1 03-15-16 01:13 PM
[PS4] PlayStation 4 情報總合 01 | 2013年年末商戦に発売 neo 電視遊戲討論版 1009 06-29-13 11:55 PM
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #10 題目: 「明調」 (2006.03.01-2006.03.24) Winner: KKH 「石竹」 KKH 照相館 40 04-01-06 12:04 AM

現在的時間是 07:37 PM

手機版 | APP版