Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 07-30-17, 07:36 PM   #51
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
開頭以為啲時間係指每組主角由Dunkirk往返英國所需要嘅時間,去到中段先發覺原來講緊每個章節所經歷嘅時間

(1) 等候著草嘅碼頭士兵 - 1星期內所發生嘅事

(2) 奮勇前往碼頭救人嘅民間漁船 - 1日內所發生嘅事

(3) 空軍機師 - 1小時內所發生嘅事

所以見到喺(3)呢幕一架飛機被逼降落時,見到附近有艘船咁似(2)嘅漁船,但(2)嘅故仔仍然係講緊個士兵唔小心推跌佐治,並未見到架飛機降落。

同埋(2)呢個士兵出場一段時間之後喺(1)驅逐艦被魚雷擊中後,好明顯見到佢坐喺救生船上面,同埋好明顯個天係黑色嘅。

由於小弟算歷史發燒友,每次讀到呢段「光榮著草,保存實力」都會讀到好熱血,尤其邱吉爾之後嘅演說「我們絕對不會投降」更加係亢奮到感人熱淚。

所以呢套完全唔會覺得悶,喺海外都係對呢套片大讚特讚,係得香港呢啲未經歷大場面先會咁怪雞話悶。

不過可能對Nolan嚟講,請嘅臨記人數未能表達出40萬人大撤退嘅壯觀感(佢唔係有CG架咩??)
即是玩番佢第一套凶心人果類野…

但老實講,我真係不大欣賞…

舊 07-31-17, 02:13 PM   #52
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: HON HON 查看文章
難度你依家先知導演係CG HATER????
我無想過連飛機都堅係飛住拍ja,想起個部牛龜咁大部機就好神

舊 07-31-17, 02:51 PM   #53
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
難度你依家先知導演係CG HATER????
(路過) 唔通 Inception, TDK 同 Prestige 係真嘅?! (加速逃)

舊 07-31-17, 06:35 PM   #54
王小虎

註冊日期: Apr 2002

好少,但都有。而家拍特技片好難唔用。
由手機版發出
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-17, 07:29 AM   #55
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: 尼路 查看文章
我無想過連飛機都堅係飛住拍ja,想起個部牛龜咁大部機就好神
IMAX已經有細部版...

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
(路過) 唔通 Inception, TDK 同 Prestige 係真嘅?! (加速逃)
HATER係佢個人, 唔代表俾錢嗰個既...

TDK... 真係好多幕係堅WOR...

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-17, 08:08 AM   #56
肉羊哩咖
griffin611

引用:
HATER係佢個人, 唔代表俾錢嗰個既...

TDK... 真係好多幕係堅WOR...
炸醫院嗰度係真係搭個景嚟炸, 經典

不過 Harvey 個樣真係CG

舊 08-02-17, 01:02 AM   #57
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
開頭以為啲時間係指每組主角由Dunkirk往返英國所需要嘅時間,去到中段先發覺原來講緊每個章節所經歷嘅時間

(1) 等候著草嘅碼頭士兵 - 1星期內所發生嘅事

(2) 奮勇前往碼頭救人嘅民間漁船 - 1日內所發生嘅事

(3) 空軍機師 - 1小時內所發生嘅事

所以見到喺(3)呢幕一架飛機被逼降落時,見到附近有艘船咁似(2)嘅漁船,但(2)嘅故仔仍然係講緊個士兵唔小心推跌佐治,並未見到架飛機降落。

同埋(2)呢個士兵出場一段時間之後喺(1)驅逐艦被魚雷擊中後,好明顯見到佢坐喺救生船上面,同埋好明顯個天係黑色嘅。

由於小弟算歷史發燒友,每次讀到呢段「光榮著草,保存實力」都會讀到好熱血,尤其邱吉爾之後嘅演說「我們絕對不會投降」更加係亢奮到感人熱淚。

所以呢套完全唔會覺得悶,喺海外都係對呢套片大讚特讚,係得香港呢啲未經歷大場面先會咁怪雞話悶。

不過可能對Nolan嚟講,請嘅臨記人數未能表達出40萬人大撤退嘅壯觀感(佢唔係有CG架咩??)
我覺得唔駛特別解釋 正常應該好快就明佢寫1Week 1Day 1Hour係點解....

其實我覺得最觸動到我既係成套戲既人都唔會好似D大陸片咁用口講好多大情大義既口號
亦唔會點講要忠貞報國咁造作,而係好現實咁去做自己覺得正確既事,頂多係去要揀放棄咩人果時先會爭論
上校、將軍唔單單係愛國,亦係要保護手足之間守著軍規,將軍甚至係去到留低幫盟友撤退,而唔需要多對白
民間亦即使知道去緊既地方與死亡相伴,亦手執決定權可以返轉頭,甚至係比士兵用暴力威脅,都決定去救人
空軍哥根本一直都有理由返轉頭,但佢最後亦義無反顧咁行不歸路去救同胞
老實講,最後果段英國人民送啤酒比班著草返黎既士兵呢段,我諗可能真係得西方人有咁既包容力
莫講中國,我諗連日本仔都未必可以做到對走佬返黎既士兵咁好

同期你望下隔離套大陸洗腦片,淨係睇段PV已經句句都大仁大義、口號多多
大家都係講愛國同責任,真係高下立見
實在難怪彭浩翔都直接係訪問度話Nolan再次證明佢係地球上最厲害既導演,係再次證明,因為佢已經證明過

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 08-02-17 01:14 AM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-02-17, 09:59 AM   #58
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
炸醫院嗰度係真係搭個景嚟炸, 經典

不過 Harvey 個樣真係CG
呢幕原本係小丑撳掣嗰下個醫院就即刻爆炸,但火藥組人員因為技術問題未能及時引爆,於是Heath Ledger就隨機應變喺呢幾秒內扮成好唔耐煩咁狂撳個製,十足十好似啲卡通角色咁樣,反而更加表現到小丑嘅黑色幽默面。

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
同期你望下隔離套大陸洗腦片,淨係睇段PV已經句句都大仁大義、口號多多
只有喺今日呢個是非顛倒嘅年代先會有呢類公然擦鞋嘅電影可以大搖大擺周街掛海報同廣告。

我唔覺得佢會完全零票房,因為點都會有真心人士入場睇(即係71嗰啲喺維園嘅阿伯),但如果佢想坐滿香港啲戲院以便向上頭交到數嘅話,佢可能仲要倒蝕貼錢請人入去睇囉,反正佢用咗大量維穩費嚟拍呢套戲,用多少少叫人入戲院都唔會傷到佢條毛。

此篇文章於 08-02-17 10:08 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-17, 01:10 PM   #59
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章

實在難怪彭浩翔都直接係訪問度話Nolan再次證明佢係地球上最厲害既導演,係再次證明,因為佢已經證明過
聽日就有建軍偉業,到時睇下佢哋點shoot the airplane
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-17, 09:11 PM   #60
尼路
The One

引用:
呢幕原本係小丑撳掣嗰下個醫院就即刻爆炸,但火藥組人員因為技術問題未能及時引爆,於是Heath Ledger就隨機應變喺呢幾秒內扮成好唔耐煩咁狂撳個製,十足十好似啲卡通角色咁樣,反而更加表現到小丑嘅黑色幽默面。

只有喺今日呢個是非顛倒嘅年代先會有呢類公然擦鞋嘅電影可以大搖大擺周街掛海報同廣告。

我唔覺得佢會完全零票房,因為點都會有真心人士入場睇(即係71嗰啲喺維園嘅阿伯),但如果佢想坐滿香港啲戲院以便向上頭交到數嘅話,佢可能仲要倒蝕貼錢請人入去睇囉,反正佢用咗大量維穩費嚟拍呢套戲,用多少少叫人入戲院都唔會傷到佢條毛。
我有張換票證,而比換票證我位FD有二十張,我相信入場率高(已經有D場口爆晒)但票房嘛

舊 08-05-17, 11:13 AM   #61
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
作者: 尼路 查看文章
我有張換票證,而比換票證我位FD有二十張,我相信入場率高(已經有D場口爆晒)但票房嘛
少年你太天真,以為用換票證唔計票房?
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-17, 04:41 PM   #62
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
放心,上面條數都做唔掂

突然有興趣想睇下另一套
https://theinitium.com/article/20170...s-masculinity/
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-17, 11:06 PM   #63
尼路
The One

又認真,其實套建軍大業出奇地係一套正常戰爭片,樓上有D覺得Dunkirk唔夠多爆炸的應該會滿意,典型又爆炸又血肉橫飛又英雄主義

舊 08-20-17, 07:22 PM   #64
天空

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDTEKxPHOENIX
今次呢套真係幾失望

變左似睇紀錄片 feel

睇到一半己想走

新CG一張
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=196278
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=189365
天空 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-17, 01:25 AM   #65
Trader02
Junior Member

註冊日期: Aug 2017
三段故事互相緊扣關連。敍事手法令電影更吸引。
Trader02 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-18, 09:51 PM   #66
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
見iTunes特價$98買咗Dunkirk 4K版睇,
本來對戰爭片無乜興趣,
係之前偶然係RTHK睇咗一個叫戰火無情的節目提過呢次戰略性撤退行動,
有興趣想了解下先買嚟睇。
www.rthk.hk/tv/dtt31/programme/cruelwars2017

佢用海陸空三個視點不同的時間線去睇呢次行動,
我覺得幾好睇又易明佢做緊乜。

戲中Moonstone個船長完全表現到高手在民間的感覺

舊 02-03-20, 04:26 PM   #67
肉羊哩咖
griffin611

遲到好過無到,Netflix 上面睇咗。都係 1917 上面啲老細咁講。其他兩條線唔講(唔拋書包住),單係沙灘嗰條線的確緊張同好睇過 1917 ,你可以拗話兩套講緊唔同嘅嘢,不過點講故仔個技巧同節奏,尤其主角幾次救人自救,同最後尾火車嗰度,好有畫龍點睛嘅感覺。

另外,其實 Tom Hardy 可以揀跳機,起碼被救嘅機會大啲,點解唔咁做?

(書包唔拋住,有機會再講)

此篇文章於 02-03-20 04:30 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-15-20, 05:14 AM   #68
肉羊哩咖
griffin611

吐糟

好多建築物太有現代感,最弊有一兩個鏡頭,背景上方好明顯見到貨櫃碼頭嘅吊機,呢啲好容用 CG 抹走嘅啫~

船嗰度咁搞出人命,電影好似晒下文,人無可能無情白事咁死咗。

拋書包,不喜勿入

戰俘嘅問題,德蘇39年入侵波蘭之後,曾大量屠殺波蘭戰俘,尤其係軍官階級嘅。之後英法比荷嘅好啲。據維基,英國戰俘在德軍死亡率唔到 3%,不過都好睇彩數。好似捉到你嘅德軍殺得性起,你舉咗手投降都照一鎗打過去(見 Saving Private Ryan),之後任佢噏話有人想逃走有人想搶鎗之類,真係死無對証;之後亦要睇審你個軍官又係咩人,你好彩撞到 Adolf Galland 之類嘅,咁咪無事;跟住入戰俘營,畀人迫去做勞工,41年之後,納綷德國去打蘇聯,成個德國食都唔夠食,你做戰俘嘅伙食只會更差⋯⋯

電影講嗰隻船嘅係特例,平民參與嘅其實好少,當時英國海軍因為時間關係,好多時根本搵唔到啲船主,監粗徵用平民啲船,直接由自己人揸走,而船主嗰陣都唔知。

當年噴火式 (Spitfire)戰機係少數,主力係電影無見到嘅 Hurricane,不過兩者相對於同期德軍嘅 Me-109,無論性能同機師經驗都爭一段矩離,英軍地面部隊吐糟話啲空軍「飛咗去邊」係事實,但佢哋見唔到,係英法空軍嚮啲德軍未飛到去海已經攔截住啲轟炸機打,撤退期間兩方損失都差唔多,盟軍其實相當英勇。而德國空軍,阿頭戈靈拍晒心口話會搞掂班英國佬,但實情係佢下面班指揮官對呢個任務興趣缺缺,一嚟手頭啲兵力仲要支援其他同法軍打緊嘅戰線,二嚟法國戰役令到德空軍損失相當慘重,三嚟啲機場仲嚮德國境內,主力嘅 Ju-87 俯衝轟炸機嘅續航力幾乎去到極限。話就咁話,都令法國海軍損失三艘驅逐艦,而英軍有成六艘咁多。

空戰係少見嘅富真實感,其中一樣係實情子彈飛嘅時候係睇唔到,畀你見到嘅係特製嘅 tracer 子彈,彈頭有白磷,劃過空氣會發光,主要係幫機師修正彈道,用得太密,觀眾就好睇,但實際會令目標警覺而做出廻避動作就無謂,所以一般都係每幾發之間先有一發 tracer,好似電影入面咁,機師如果唔留心周圍,好易死咗都唔知咩事。另一樣係當年啲戰機係無殘彈數顯示,你唔知用剩幾多,曾經有人建議話最後幾十發加多啲 tracer落去,不過咁做極之蠢,等於話畀敵人知你就快「乾塘」,而片入面啲皇牌好識就住用又唔多似係問題。

此篇文章於 02-15-20 05:23 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
> >> > > 全新未開 XBOX 360 ACTIVISION 行貨 DESTINY < < < < < 已減價$$$180 超合Game魂 買賣專區 5 02-16-15 12:53 AM
<<收>>Tales of Xillia TOX/或守インストール店特cd/P&D餅卡<賣>BLAZBLUE CS日限<換>春遊祭明信片 9844 買賣專區 4 08-19-14 03:46 AM
[廣告 - CW] [CW32 U9] Sio2 新刊 <<No.6 FANBOOK「たからモノ」>> 與既刊<<慶次日記 バサラ村~!>>等 poyumoz Cosplay同人MIX討論區 0 08-08-11 10:57 PM
@@~~出左啦,最靚呢D GAME~~<<Dungeon Siege II>><< 末日危城2>>!!@@ Squalllg PC電腦遊戲討論版 45 09-10-05 04:52 PM
<< 急問>> <<< 7210點樣用電腦入歌?? >>> Minga 影音館 0 01-30-03 04:43 AM

現在的時間是 07:31 AM

手機版 | APP版