Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 04-14-19, 01:00 AM   #801
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
Star Trek: Discovery: Season 2宜家睇到第13集(今季14集完?上季就有15集的)
暫時覺得似Star Trek主題加Terminator、Skynet咁款的~!!!
第一季玩平行宇宙(鏡面宇宙)今季玩時間旅行?
下季會唔會玩Matrix,
見有集有架什麼穿越500年後回歸的探測器造型好似Matrix隻八爪魚機械人咁款的。
有傳 Control 就係名物 Borg 嘅來源。 亦有人以為,因為米高玩時間旅遊,搞到時間軸分裂,所以好多呢部有嘅嘢, TOS 嗰度無咗,包括米高係冼樸個妹呢單嘢。

舊 04-15-19, 12:11 PM   #802
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
睇咗The Umbrella Academy,
拍得好睇過Netflix Marvel系列電視劇(Daredevil、The Punisher除外)
個故事流程係最簡單的「一枝竹仔會易折彎幾枝竹一扎段折難心堅志毅勇敢團結方可有力量嘿! 」,
無乜點拖戲一季內完整講晒呢個章節的故事,
同時又留咗尾可以延續下去先。

唔知5號呢個角色係漫畫原作個身體會唔會再隨時間成長做返大人呢?

4號意外地搶鏡,怪雞道友、通靈王、打過越戰(?!)、LGBT元素、孖住6號,
多機會發揮過較為典型的1、2、3號好多,
Cha-Cha同Hazel又係一樣估佢唔到。
原本以為1號係人狼之類的東東,所以先要去月球住4年(睇唔到月圓之類),結果又唔係…

7號,可能Ellen Page演得太好,
會令觀眾都討厭7號呢個長期放負、無自信又厭世的角色…

反而想知爸爸個背景故事,
最尾一集令人覺得佢似係由其他時空、星球、平衡世界嚟咁款。

Umbrella Academy Powers | The Umbrella Academy | Netflix

Seven superheroes. Seven unique superpowers.

Which powers would you want if the apocalypse was happening?

https://www.youtube.com/watch?v=DJO2UCbG-W8

此篇文章於 04-15-19 12:14 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-19, 01:25 PM   #803
肉羊哩咖
griffin611

引用:
唔知5號呢個角色係漫畫原作個身體會唔會再隨時間成長做返大人呢?

4號意外地搶鏡,怪雞道友、通靈王、打過越戰(?!)、LGBT元素、孖住6號,

反而想知爸爸個背景故事,
最尾一集令人覺得佢似係由其他時空、星球、平衡世界嚟咁款。
公怖咗有第二季。而見收尾個個返返轉頭,暫時五號唔會變大掛?仲有個演員評論大讚,睇怕都未會換人住。

四號仔真係因為個喼去咗打越戰。

原作個「阿爸」係外星人嚟,而最後一話都暗示咗佢係。

舊 04-16-19, 12:47 AM   #804
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
想問下大家會唔會用pc睇netflix好細聲?

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-19, 09:17 PM   #805
IDGAF
The One

引用:
作者: fami~yan 查看文章
想問下大家會唔會用pc睇netflix好細聲?
APP版定網頁版?
只用過下win 10 App版,
會唔會部機出唔到5.1ch,轉返立體聲試下會唔會大聲返。

舊 04-17-19, 12:39 AM   #806
肉羊哩咖
griffin611

巫法闖情關

睇完 Chilling Adventures of Sabina Part 2。

整體上比上一 part 好,啲線清楚又連貫;去到最後有打大佬嘅味道。

不過加入籃球部嗰度好夾硬嚟,究竟係支持 transgender 定係各打五十大板,本人唔曉分。不過呢段好在好快完鬼咗。整體女性主義重咗,但唔太礙眼。

今部有一話玩「未來」,好似上一部個夢魔情節,係最好睇嘅一話。另一個亮點係獵魔天使,唔只短咗啲,亦係無端端出現,一來做獵人嘅反而去幫班巫師,而有人死咗,無人報警,而警察又唔查,除咗令女主角變超級薩亞人之外,無咩作用。

另一個好玩嘅係,擺明向天外奪命花(The Invasion of Body Snatchers)重製版致敬。

其實去到最尾,女主角究竟有定冇⋯⋯做咗先? 有度女主角畀人睇晒,跟住都無事發生,係咪㗎~

有度如果學 ESB 咁仲好笑(不過爛 gag)

幾多串星,其中 The X-Files 做 「煙鏟」嗰位都有份。

預佢有第三 part 掛,除非揌返去 WB 個串流服務度。

此篇文章於 04-17-19 12:41 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-19, 10:08 AM   #807
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
APP版定網頁版?
我XB1 app都試過.
主機本身set左5.1, 但其實我電視無5.1. 打機無事, 所以一路無理佢.
但睇Netflix時就會無聲, 要每次播片都特登set 一次 普通雙聲道.
後來改左主機setting就一勞永逸.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-19, 06:51 PM   #808
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
引用:
APP版定網頁版?
唔得....點都係細聲,我要開到爆先聽得清,但戴耳機係冇問題

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-19, 10:50 AM   #809
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
岩岩睇到 love death robot 一集 Beyond the Aquila Rift。

搞乜鬼成個 concpet 以至角色造型,都咁似前年套 The Passenger 。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-19, 02:12 PM   #810
ahleung
The One
Bannnned

https://www.vg247.com/2019/04/17/wit...x-launch-date/
Witcher coming in late 2019
舊 04-18-19, 03:10 PM   #811
IDGAF
The One

HOMECOMING: A film by Beyoncé終於出咗~!
其實上年已經係Youtube睇過下Coachella 2018觀眾手機視點版片段,
今次官方版把2晚的演出剪埋一集睇晒,
加埋老公Jay-Z、Destiny's Child的Kelly Rowland、Michelle Williams、阿妹Solange全部都有撐場,唱晒新舊碟的Hit歌真係好好睇~!

美中不足係上次Netflix播Taylor Swift reputation Stadium Tour有4K Dolby Vision,
今次HOMECOMING: A film by Beyoncé得HD畫質。

Coachella 2019有Ariana Grande希望下年Netflix有得睇就好了~!

https://www.netflix.com/hk/title/81013626

https://www.youtube.com/watch?v=c00ow0ezq6g

HOMECOMING: THE LIVE ALBUM,香港iTunes都出咗賣$138~!

https://itunes.apple.com/hk/album/ho...bum/1459930448

https://en.wikipedia.org/wiki/Beyonc...la_performance

Set list

"Crazy in Love" (contains elements of Humble, Back that Azz Up, I'm a Hustla & Down for My N's)
"Freedom
"Lift Every Voice and Sing"
"Formation"
"Sorry"/"Me, Myself and I"
"Kitty Kat" (acapella)
"Bow Down"
"I Been On"
"Drunk in Love" (contains elements of Lilac Wine & Swag Surfin)
"Diva" / Everybody Mad Dance Break
"Flawless" (Remix )
"Top Off"
"7/11"
"Don't Hurt Yourself"
"I Care"
"Partition"
"Yoncé"
"Mi Gente (Remix )"
"Mine"
"Baby Boy"
"You Don't Love Me (No, No, No)"
"Hold Up"
"Countdown" (contains elemets of Brocolli)
"Check on It"
"Déjà Vu"(with Jay-Z)
"Run the World (Girls)"
"Lose My Breath" (contains elements of Girl, 6 Inch, and Bills, Bills, Bills (with Destiny's Child)
"Say My Name" (contains elements of the Timbaland remix ) (with Destiny's Child)
"Soldier" (with Destiny's Child)
"Get Me Bodied" (with Solange Knowles dancing)
"Single Ladies (Put a Ring on It)"
"Love On Top"

Notes
During the performance of April 21, J Balvin joined Beyoncé on stage to perform "Mi Gente".

此篇文章於 04-18-19 03:26 PM 被 IDGAF 編輯。
舊 04-18-19, 03:33 PM   #812
IDGAF
The One

引用:
作者: ahleung 查看文章
我XB1 app都試過.
主機本身set左5.1, 但其實我電視無5.1. 打機無事, 所以一路無理佢.
但睇Netflix時就會無聲, 要每次播片都特登set 一次 普通雙聲道.
後來改左主機setting就一勞永逸.
我就係打機留意到呢個情況的,
因為房部TV無插Soundbar的,
如果只用TV出聲立體聲會大聲好多。

引用:
作者: fami~yan 查看文章
唔得....點都係細聲,我要開到爆先聽得清,但戴耳機係冇問題
幫手試咗,用Windows 10 App版睇的確係細聲d,
你可以搵佢個客服跟進下。

用手機、iPad App睇同一段片音量都無咁細。

舊 04-18-19, 05:12 PM   #813
IDGAF
The One

https://www.netflix.com/hk/title/80997085

終於扚起心肝睇咗Narcos: Mexico(毒梟:墨西哥),
呢套劇8成內容係西班牙語另加英語,
再加埋一堆超長中文譯名,真係要好集中咁睇字幕先明佢講緊乜~!

(如果你有睇無線新聞,一定聽過瓜達拉哈拉呢個差d被粗口化的地名…)
https://www.youtube.com/watch?v=xs1P8ery8zc

同Narcos頭3季的比較,
今季講瓜達拉哈拉呢個地區主角Miguel Ángel Félix Gallardo,
其實唔夠頭兩季哥倫比亞大毒梟Pablo Escobar狠同瘋狂,
大部份時間主角都仍然要跟其他大佬或政界高層指示去做事,
去到第5集Pablo Escobar客串登場都係做對主角落命令果個,
(唔知日後仲有機會再登場),
今集個故事set到係1980年開始,連DEA美國緝毒局都係起步階段,
所以DEA果邊人丁單薄,要死咁多線人先做到件大事,
但睇返宜家咁多年之後美國的毒品問題其實仍然未解決到,
其實都幾唏噓…

期待佢下季拍矮仔El Chapo的故事,
見佢今季已經登場。
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8D...9F%83%E6%8B%89

https://www.youtube.com/watch?v=bvRunt0VHkU

此篇文章於 04-18-19 05:19 PM 被 IDGAF 編輯。
舊 04-19-19, 04:56 PM   #814
IDGAF
The One

Star Trek: Discovery第2季完結,
最後一集Such Sweet Sorrow: Part 2入面有好多蕉蕉蕉BOOM~!!!的戰鬥畫面,
女主角件天使裝甲好鬼Iron Man,
起機果下動作基本上係反轉版Superhero Landing嚟~!
(仲有堆R2-D2維修機械人,唔講以為Star Trek都賣咗比Disney)
回到未來加第2季回顧式劇情不意外,
咁之後係向未知的未來進發就等下一季。

立法令企業號同31區的船員對發現號、孢子系統、時間旅行等的存在封口,
甚至Spock都唔可以再提自己有個家姐,
全部嘢變黑歷史的安排,係為咗唔影響舊作原有的故事線吧?

但紅天使應該會留低有7個信號,
無數錯出宜家出咗6個,最後一個留尾等下一季返嚟兌現返個承諾吧?

今季個HD Dolby Vision用係激光槍、螢幕上效果唔錯,
令套劇好睇咗,投入感大咗~!

https://www.youtube.com/watch?v=4kMQ4xdRDBg

此篇文章於 04-19-19 05:01 PM 被 IDGAF 編輯。
舊 04-20-19, 03:03 AM   #815
肉羊哩咖
griffin611

She-ra S2 4月26號上

「Wee啦姑媽」上咗,十零分鐘一話,不過,兒童台好似無~

舊 04-20-19, 05:28 PM   #816
肉羊哩咖
griffin611

ST: D S2 E12 + 13

第二季埋尾分上下兩 part;前一話講埋啲生離死別,有啲拖。

跟住就如預期,打,反正你知有下一季,硬係爭少少緊張感,二來好多嘢一句就準備好搞口,太輕易;再加上之前啲「預言」變晒做「芭樂」,真係唔知好嬲定好笑。打就靠啲小飛船充撐場面,唔係問題,係衰在唔精彩,對比起N年前 Babylon 5 同 DS9 啲戰鬥場面好睇好多;仲有:電腦都打唔贏人腦?唔係吖嘛~ 米高主要作用嚮度係咁回帶,真係~

將發現號同有關人等變晒做「黑歷史」,同冒險號設定變返 retro,呢啲招都唔錯,雖然現實唔太可行,不過叫做平息一直以嚟好多批評。咁下一季可以開放啲咁玩,唔洗顧住太多之前作品,都好。

此篇文章於 04-20-19 05:32 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-21-19, 02:15 AM   #817
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
She-ra S2 4月26號上

「Wee啦姑媽」上咗,十零分鐘一話,不過,兒童台好似無~
個男隊友係基佬?

舊 04-21-19, 04:39 AM   #818
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Rance 查看文章
個男隊友係基佬?
只係阿女睇,冇乜留意⋯⋯查返男未確定。 不過其中有兩位公主,係明顯有親暱關係。

舊 04-21-19, 09:02 AM   #819
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
因為鬆弛熊,岩岩登記咗Netflix
睇咗兩集,真係好可愛啊
因為Stop motion,好多場景嘅細節好好,內容都好溫暖
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-21-19, 06:55 PM   #820
肉羊哩咖
griffin611

回上:第一季十三話,十零分鐘一話,睇果陣都好鬆弛下~ 唔知係咪個題材比較「成人向」嘅關係,兒童台居然無~~~

舊 04-22-19, 09:22 AM   #821
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
回上:第一季十三話,十零分鐘一話,睇果陣都好鬆弛下~ 唔知係咪個題材比較「成人向」嘅關係,兒童台居然無~~~
琴晚睇到第三話,故事內容大多數係成年先會明
係我認知入面其實喜歡鬆弛熊嘅年齡層不嬲都係比較年長,很小小朋友
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-19, 10:19 AM   #822
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: GreenTea 查看文章
Netflix d 日本動畫係米更新慢D
刃牙 死囚篇 得十幾集
app通知話刃牙就黎上第2季
舊 04-23-19, 10:19 AM   #823
ahleung
The One
Bannnned

又, 見到東京喰種上到第3季 "Re".
舊 04-23-19, 12:16 PM   #824
IDGAF
The One

屋企有鬆弛熊公仔,
但我一直都唔知佢個背景故事係點,
睇Netflix版輕鬆小熊與小薰(Rilakkuma and Kaoru)之後,
先知係講中女同隻宅熊的生活點滴,
內容意外地有寫實的部份,例如社會不景氣、減花紅等。

隻熊的來歷講完仲謎過唔講…
算係隻小黃雞執返嚟吧?佢個動作似講隻熊餓暈咗?
睇嚟應該係生物唔係公仔,同唔係幻象嚟,
見佢有集做到網紅,街外人都搵佢哋影相。

題外話,
我屋企隻鬆弛熊原本係張地氈嚟,
但宜家一直係我隻愛犬的發洩、征服、模擬性愛對象嚟~!
其實仲有一隻立體的小白熊公仔,不過唔知點解呢隻一直未被寵幸?
我諗犬界也有二次元戀愛呢回事吧~!

https://www.youtube.com/watch?v=_9x4EExGrQg

舊 04-23-19, 12:31 PM   #825
IDGAF
The One

引用:
作者: ahleung 查看文章
app通知話刃牙就黎上第2季
見25/04有套Gantz殺戮都市第一季,之前睇過電影版都唔係好明個內容,有時間會睇睇。

睇手機App Coming Soon果度預告4月尾5月頭好多電影上~!
(因為要迎戰HBO的Game of Thrones第8季大結局?)

30/04
流浪地球
The Lego Batman Movie
Money Monster
Django Unchained

01/05
Transformers: The Last Knight
Terminator Salvation
Ghost Rider
Pineapple Express

3/5
Thor: The Dark World