Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 02-24-19, 04:39 AM   #726
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 王小虎 查看文章
郭帆《流浪地球》下周四香港上映
http://www.hkfilmblog.com/archives/65230

呢套自HIGH垃圾竟然曬錢去買.....

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-19, 03:58 PM   #727
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
馬田思高斯收 Netflix 錢執導嘅 The Irishman (愛爾蘭佬?)今年秋季上,黑幫片,下面條片乜都冇,齋撻啲大名出嚟,又好似幾吸引~

舊 02-25-19, 07:07 PM   #728
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
ROMA 好似贏左幾個Oscar
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-19, 02:25 AM   #729
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: ahleung 查看文章

roma都ok嘅
不過green book更平易入口
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-19, 11:31 AM   #730
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: ahleung 查看文章
ROMA贏咗第91屆奧斯卡金像獎的最佳導演、最佳外語片及最佳攝影~!

Alfonso Cuaron Accepts the Oscar for Directing
https://www.youtube.com/watch?v=hpLz9fpBCxQ

ROMA Accepts the Oscar for Foreign Language Film
https://www.youtube.com/watch?v=vGpickzBI_k

ROMA Accepts the Oscar for Cinematography
https://www.youtube.com/watch?v=8foTTBhahyM

舊 02-26-19, 03:28 PM   #731
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
ROMA贏咗第91屆奧斯卡金像獎的最佳導演、最佳外語片及最佳攝影~!
有人話拎最佳導演實致名歸,因為女主角做工人姐姐嗰位,係完全素人,之前未做過戲,都演得令個角式可信,真到被提名,完全係導演嘅功力。

此篇文章於 02-26-19 03:35 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-19, 01:55 PM   #732
IDGAF
The One

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
馬田思高斯收 Netflix 錢執導嘅 The Irishman (愛爾蘭佬?)今年秋季上,黑幫片,下面條片乜都冇,齋撻啲大名出嚟,又好似幾吸引~
另外一個齋撻名的預告,
但幾期待呢套劇Altered Carbon: Season 2,
純粹睇畫面,4K Dolby Vision/HDR就係需要多d科幻片嚟撐場~!

Altered Carbon: Season 2 | Cast Announcement [HD] | Netflix
New Stacks. New Sleeves. Familiar Faces. Altered Carbon Season 2 is now in production.
https://www.youtube.com/watch?v=5j75gM70k20

另外,自己本身有追開的Netflix劇,3月尾終於有新一季上~!

The OA上季都好似兩年前睇,內容都唔係好記得了,
最記得佢搵咗一班人信主角自己講的故事,
一齊跳咗隻"開心舞"之後發生咗一件奇異的事。
第2季我估講有其他空間/平衡宇宙之類?!

Santa Clarita Diet(小鎮滋味)第3季,搞笑食人片…
純粹睇"E.T.妹妹/Charlie's Angels"Drew Barrymore,
同"Hitman Agent 47"Timothy Olyphant。

The OA: Part II | Official Trailer [HD] | Netflix

No one survives alone. The OA Part II coming March 22.

https://www.youtube.com/watch?v=WlSXDaRR2bw

Santa Clarita Diet: Season 3 | Announcement [HD] | Netflix

'Til death? Santa Clarita Diet Season 3 is coming to Netflix March 29.

https://www.youtube.com/watch?v=RZ_MzKbZyU4

此篇文章於 04-13-19 03:01 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-19, 05:12 PM   #733
肉羊哩咖
griffin611

ST: D S02E06

經過前兩話好爛之後,今話好返啲,主力講 Saru 發現真相嘅事,特效化妝都好正,不過應該勁貴,唔係就唔會得丁丁咁多,亦都完咗佢條幾有諭意嘅線;反而開頭開會個鏡頭係咁轉,頭到暈;仲有一眾艦橋人員有大頭無對白無作用,令到今話個評價打咗個折;艦長你好似對手下鬆咗少少,班友幾放肆吓噃。

ST: D S02E07

Spock 終於隆重登場(畀個配樂嚟!)呢話分兩條線,米高兩姐弟一條,Discovery 遇上嚟至未來謎の敵人另一條;兩邊都幾大路,前者好在有楊姨姨幫手,使出看家本領,打得幾好睇,仲揭露咗佢個陰謀(本人話無你都唔信喇);後者好鬼有陣 Matrix 味,最求其就係睇一下個儀器就知隻嘢嚟至五百年之後?不過留咗個伏,同埋艦橋班友今話叫做有啲用,都OK嘅。

-----

(劇外)同一眾小道消息相反:ST: D 正式續咗 S3,咁班 haters 就繼續有彈藥繼續踩,老實講,今季整體上無上季咁好睇就係嘅。

另:原來一個唔留神,好地方已經完咗 S3,教授個前度「搵上門」呢個伏好妙,搞到人好期待~

-----

回上: AC 嘛,外間評價麻麻,本人就覺得中挺,慨念有啲新意,但處理上唔識脫角,同埋最後大佬真係⋯⋯居然有得續,睇吓呢次玩乜。

此篇文章於 03-02-19 05:20 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 03-03-19, 03:11 PM   #734
肉羊哩咖
griffin611

The Boy Who Harnessed The Wind,真人真事改篇,講一個少年為咗解救條村嘅困境,從書本DIY風力發電嘅故仔,Chiwetel Ejiofor (The Children of Men, Firefly Serenity, 2012, Dr Strange)担綱,仲首次執導。

幾勵志咁噃

舊 03-04-19, 05:23 PM   #735
david
The One

註冊日期: Mar 2002
Netflix Defends Itself Against Oscar Backlash with Powerful Stance

https://screenrant.com/netflix-oscar-backlash-defends/

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-19, 01:17 PM   #736
肉羊哩咖
griffin611

Ultraman (定其實係 Ironmem?! ) 預告!

4月1號參上!

舊 03-06-19, 11:27 AM   #737
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
Ultraman (定其實係 Ironmem?! ) 預告!

4月1號參上!

https://anime.heros-ultraman.com/

監督神山健治
009 call of justice style

都有信心
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-19, 05:43 AM   #738
肉羊哩咖
griffin611

Triple Frontier,入面只識 Ben Affleck 同 Oscar Issac,卡士好似幾強;講一班退伍軍人為咗錢同啖氣,走去打劫大毒梟(預佢然後出事)嘅故仔;三月十三號上,都會嚮美國少量戲院上。

舊 03-09-19, 03:54 AM   #739
肉羊哩咖
griffin611

見到「新嘢」:
黑寡婦嗰套攻殼
Good Will Hunting
黑魔法大戰人狼 The Order 第一季

舊 03-11-19, 02:07 PM   #740
額倆羅
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2002
美國隊長2
失敗的人 愛回家
上架

舊 03-11-19, 04:43 PM   #741
IDGAF
The One

引用:
作者: 額倆羅 查看文章
美國隊長2
失敗的人 愛回家
上架
究竟Marvel同Netflix的合作關係仲可以維持幾耐呢?

見Disney+有香港網頁應該都會登陸香港地區吧?
(美國好似19年9月開始)
https://preview.disneyplus.com/hk/

希望到時可以完整咁睇晒MCU電影同劇啦…
唔知到時Netflix又會唔會賣返Daredevil同The Defenders果堆Marvel劇比Disney+呢?

舊 03-11-19, 07:41 PM   #742
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: 額倆羅 查看文章
美國隊長2
失敗的人 愛回家
上架
正,無睇愛回家XDDD
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-19, 02:23 PM   #743
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
究竟Marvel同Netflix的合作關係仲可以維持幾耐呢?
希望到時可以完整咁睇晒MCU電影同劇啦…
唔知到時Netflix又會唔會賣返Daredevil同The Defenders果堆Marvel劇比Disney+呢?
舊年公怖咗AM&W 係最後會嚮Netflix 上嘅MCU 電影,TLJ 應該都會上;Netflix MCU 系條約所限未必賣得出,Netflix 斬纜嗰陣,開晒聲會全部留低任睇,加上 Marvel Studio 老頂 Kevin Fiegi 極唔老嚟呢班「嫁咗出去嘅」已經全行皆知,睇怕唔洗旨意。

此篇文章於 03-14-19 02:46 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 03-16-19, 06:50 PM   #744
ahleung
The One
Bannnned

引用:
David Flincher 玩動畫?! LOVE DEATH + ROBOTS, 三月上

上左.

第三個故事用左好多香港街景。

此篇文章於 03-16-19 07:07 PM 被 ahleung 編輯。
舊 03-17-19, 06:02 AM   #745
ahleung
The One
Bannnned

睇完 LOVE DEATH + ROBOTS, 幾正. 值得推介.

十幾個動畫短篇, 每個十幾分鐘. 無論故事/畫風都無關連無統一風格. 一路睇一路唔知下一個故事會點, 一路surprise.
但總之都係科幻或超現實, 又好多都同機械有關.
令我諗起當年 Animatrix.

寫實CG果幾個故事CG質素都幾高, 我有時會以為係真人.

除左第3個故事用左香港街景, 另外仲有個故事發生嚮香港.

此篇文章於 03-17-19 06:04 AM 被 ahleung 編輯。
舊 03-17-19, 02:51 PM   #746
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
咁岩見朋友推介LOVE DEATH + ROBOTS 睇完第一集 real steel 怪獸版
之後發現原來係短篇集不同故事

另外追緊套you 講男仔跟蹤個女仔 追求既故事 充滿ff

https://www.netflix.com/title/80211991
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-19, 07:47 AM   #747
布甸
Game Master
遊民一族

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDarashi-ck
XBox Live Gamertagarashick360
YOU好睇呀,等緊第二季

舊 03-18-19, 01:39 PM   #748
肉羊哩咖
griffin611

ST: D S02E08 因為舞台係 Talos IV, 特登播返 TOS 有關嘅一話畀過你睇,仲有 Pike 「後生」版出場,但作為一個非 Trekkie,可能唔夠醒,開頭唔多睇得明,反而後面講多次就明~ 成話揭露 Spock 究竟發生咗咩事,仲有佢同米高嘅關係;劇本同劇情都好,最後扭橋嗰吓幾精彩;不過咁死多 lens flare 㗎!楊姨姨繼續係亮點,佢一句:當年一知呢班友玩嘢,就打到佢滅絕~飯堂打交嗰度,本人覺得OK,但肯定畀班「原教旨主義者」閙。

ST: D S02E09 作為有睇開動漫嘅,都知某個平時唔多出鏡,同時連名都多知嘅角色,突然有好多戲份嘅話,支死旗楝晒出嚟。故事好緊湊,好多事發生。不過Spock 除咗負責同米高嗌交,同埋交待某角感情生活之外,無乜用。最後嗰幕係今季高潮,除咗最後大波「現身」之外,謎同打鬥都好精彩。有少少不滿嘅係,肥妹咁快抽出邊個係內鬼,同埋最後解決件事嘅唔係米高,為咗保持佢「清白」而由第2個人落手。

舊 03-19-19, 05:57 AM   #749
肉羊哩咖
griffin611

CAoS Part 2 又名西洋白髮魔女傳第二部,四月五號上,部預告好吸引~

舊 03-20-19, 03:31 PM   #750
肉羊哩咖
griffin611

唔一定有 Love,唔一定有 Death(可以咁講),亦唔一定有 Robots,甚至三樣都可以無,內容亦唔係全部都係18禁。18部短篇動畫,每套唔同長短,最長都係十六七分鐘,互無關連而風格各自好唔同,David Fincher 同 Tim Miller (Deadpool 1) 有份監製。

片頭風格太抄 Black Mirror,認真麻麻~

咁短其實唔會太期望可以點,但當中都見有高手寫到幾完整同好睇嘅片:

內有少透

1. Sonnie's Edge (美女與怪獸)
故仔幾大路,怪獸大戰鏡頭運用出色,人物描寫簡短但係到位,最後個扭橋大致都估到。作為頭一部,set 到個期望幾高。

2. Three Robots (三件 robot 去旅行)
擺明諷刺人類嘅作品,好多幽默點子,好笑,最後個扭橋有少少意外,但情理之中。同樣角式性格表現啱啱好,配金字塔型機人把聲好似 GLADdOS,但後尾 credit 無出個名

3. The Witness(無喇喇無限 loop)
勁多香港景--鰂魚涌、黃埔等,各位慢慢搵,故仔好簡單,但中間嗰度筧得為咗賣弄而賣弄,同個故仔又唔似有幾多關係,技術上好出色,尤其啲人做嚟好真,但又唔違和。街景唔知係唔係張相㲃理個貼上去?可惜有時將啲漫畫嘅聲效影像化出嚟,有窒嘅感覺。

4. The Suits (火星異種農場版)
初初睇落似 alt-history 故仔,睇落去都估到發生咩時,以為個稻草人最後識自己郁,點知唔會。

5. Sucker of Soul(Indiana Jones and the Carven of Cats)
又係怪獸,又有貓,有少少悶,啲貓最後都唔係咁有用啫~

6. When the Yogurt Took Over (優格話你知)
另一個婊人類(尤其係美帝)嘅短篇,完全旁白係咁講作事嘅經過,無乜對白,但係個結尾就無第二部咁正

7. Beyond the Aquila Rift (Oculus Rift 未來版)
可能係最精彩嘅其中一部,係有幾個細節交待得唔清楚,係你諗深一層就知咩事。

8. Good Hunting (女俠九尾狐)
初初係清朝古裝片,點知一轉就變成 steampunk 片,又係香港做舞台咁啱嘅;故仔幾完滿,人性同感情刻劃都細緻,有個位擺明向 Steam Boy 致敬。

9. The Dump (怪獸同佢個產地)
除咗恥笑班鄉下佬 red neck,其實個故仔好悶。

10. Shape-Shifter (Call of Duty for Were-wolves)
借人狼講種族主義唔係新,但個題材切入點幾特別,場面好有 game cut-scene 味道,但好熱血吓

11. Helping-hand (三級引力邊緣)
本人安個題基本講晒成個故仔咁滯,簡單明快刺激緊張,令人好投入想知跟住會點,分鏡都好掂。

12. Fish Night (魚界魚樂無窮)
故仔出發點好簡單,人可以變鬼,咁海洋生物得唔得呢?短片有啲拖,搞乜吖?

13. Lucky 13
另一套好有打機感嘅片,但個感情寫得好淡然但幾深刻,CG 技巧好高,比第十部同第七部都仲要好,拍得住第三部有突,睇返原來係喪你出品嘅~

14. Zima Blue (Upgrade)
呢部係成個系列比較少講,當機械人比人更人性化會點,最後嗰幕個意境某程度上好靚。

15. Blind Spot
呢套攞明係 team game 嚟 ,除咗動作刺激之外,無乜特出。

16. Ice Age (雪櫃中的冰河世紀)
唯一一部真人加動畫片,好懷疑有部份係 stop-motion 動畫,做到好精緻同好靚,雖然話係 Tim Miller 落手執導,故仔就無乜,除咗技術示範之外,唔悶但又唔特別

17. Alternative Histories (希特拉之死)
勁搞笑,勁好玩!擺明個故好點扭都得,但可能係扭得最正嘅一部。最後尾嗰下係星戢迷會笑出聲。

18. Secret War (蘇聯佬嘅 Alamo)
又一套好打機風格嘅片,背景係42/43年嘅蘇聯,故仔又係打怪獸,戰鬥場面比第十三部爭少少,但快得嚟又唔覺亂。

此篇文章於 03-20-19 03:37 PM 被 肉羊哩咖 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:42 PM

手機版 | APP版