Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 05-03-23, 01:22 AM   #76
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
予予告:

皇帝同埋奸男爵唔出嘅?!正式予告聽日! Yeah!

肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-23, 12:03 AM   #77
肉羊哩咖
griffin611

嚟啦,

好明顯有啲誤導(睇眼),熟書嘅好易察覺到。

舊 06-30-23, 01:56 AM   #78
肉羊哩咖
griffin611

第二條予告,皇上登場!

舊 06-30-23, 09:57 AM   #79
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
港版

https://www.youtube.com/watch?v=VifGEho-5MA

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-23, 11:03 AM   #80
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
受荷李活罷工影響,《沙丘2》從11月3日推遲至明年3月15日北美上映,原定3.15的《哥斯拉大戰金剛2》順延至4月12日上映。
https://portal.sina.com.hk/entertain...8%8A%E6%98%A0/

Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-23, 01:48 PM   #81
肉羊哩咖
griffin611

淚目~~~~~~

舊 08-25-23, 11:58 PM   #82
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
睇咗IMAX版trailer 好鬼正,冇耐就話delay

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-23, 03:49 AM   #83
肉羊哩咖
griffin611

有傳啲 IMAX 院都會過晒畀 The Marvels,祝好運。

舊 12-13-23, 05:23 AM   #84
肉羊哩咖
griffin611

最新予告:

某「隱藏角式」仲未見到,似乎真係秘密武器嚟~

舊 01-27-24, 06:07 PM   #85
肉羊哩咖
griffin611

美國嗰邊好多戲院重上第一套,有啲仲有長片 part 2 予告 -- 有啲予告啲「黑白」片斷,原來係特登用紅外線攝影機拍嘅,等啲反差更強烈。

舊 02-16-24, 05:00 PM   #86
肉羊哩咖
griffin611

最球首映,神秘角式現身

Anya Talyor Joy! 預計係聲演Paul 個妹 Alia

Zendaya 著到成個 C3PO 咁款

此篇文章於 02-16-24 05:05 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 02-19-24, 02:03 AM   #87
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-24, 07:54 PM   #88
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

好過無的前提?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 02-22-24, 01:56 PM   #89
肉羊哩咖
griffin611

都係畀啲時間坐定定睇多次 Part 1,套戲一啲都唔失禮。影評噚日解咗禁,暫時一致好評,都講套戲入面一啲都無「前文題要」,直接入戲。

美國嗰邊有隻好頂癮嘅 Dune Part 2 嘅爆谷杯埋,好似要成 US$25 一件,好似仲要係齋杯,入面無料嘅。SNL 已經拎咗嚟玩。呢度好似無~

由於實在太有話題性,出咗名有生意頭腦嘅 Ryan Reynolds 公開話佢遲啲嗰套 D&W 個杯會仲勁爆咁話喎~

舊 02-27-24, 08:16 PM   #90
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 02-27-24, 08:21 PM   #91
肉羊哩咖
griffin611

睇咗嘅評論全部都冇一個話正,只係話呢套戲,點講,好似第一次睇(元祖嘅)星球大戰,LotR:RotK, Infinity War 咁震撼,絕對係要搵最大個 screen,最正音響嘅戲院睇咁話。

搵到間有鐳射嘅 IMAX 嘅,星期五早場飛已訂。原本有零晨場,不過半夜三間都係免喇。

美帝嗰邊指啲 IMAX 場次爆滿,唔知堅定流。下個星期票房有分䁱,各位老細留意留意~

此篇文章於 02-27-24 08:24 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 02-27-24, 09:17 PM   #92
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

我會等下個禮拜先決定睇咩版, 屯門凱都唔知點解呢套都可以定$55

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 02-29-24, 09:48 PM   #93
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

今日竟然有空檔..最後都係凱都睇左,放棄睇imax.....雖然畫面冇咁大,不過差$100就係100..而且1號院算中大螢幕,觀感還可..唔後悔得咁多.....另外重點18蚊細爆谷邊度搵!而且有番朱古力味啦

套片個節奏唔錯,前半帶出到個主角成長,後半一本道的王子復仇,打戲都睇到震撼感,係最後對決好似唔多夠高潮..

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 02-29-24, 11:53 PM   #94
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
睇完IMAX,對比Part1今集完全爽片化,加上真IMAX畫面係睇得幾盡興

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-24, 01:27 AM   #95
肉羊哩咖
griffin611

太多嘢想講~ 先講一定要睇 IMAX,攝影靚到 。仲有啲音效,引蟲啲「揼地」一下一下啲低音震到 。

舊 03-04-24, 12:45 AM   #96
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
今日竟然有空檔..最後都係凱都睇左,放棄睇imax.....雖然畫面冇咁大,不過差$100就係100..而且1號院算中大螢幕,觀感還可..唔後悔得咁多.....另外重點18蚊細爆谷邊度搵!而且有番朱古力味啦

套片個節奏唔錯,前半帶出到個主角成長,後半一本道的王子復仇,打戲都睇到震撼感,係最後對決好似唔多夠高潮..
最後對決好似唔多夠高潮!!!
part2最後對決(王子vs工程師表哥)中,
王子個下空中轉體落地+最後反擊點都好睇過part1最後對決(王子vs死唔認輸既廢佬)入隊儀式!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-24, 12:51 AM   #97
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
感想:今朝睇MK IMAX版早場,
聲畫正到爆之外(真心值得早起去睇)
講番劇情,
內有劇透
男主阿媽原來係白肥佬個親生囡,
不過成個家族咁重男輕女,
戲中白肥佬同姪仔(男主表哥)都好鐘意殺女人出氣,都唔方對個親生囡好架啦!
好奇係,戲中有幾多人知男主媽係白肥佬個囡?
姊妹會知唔知?
上集男主老豆好似只知老婆係來至姊妹會!?
Part1好多反派係Part2都收晒皮啦!
真係拍Part3又要出多批新反派(聯合會)囉!

另外:之前好多經典科幻片(Alien,普羅米修斯,星戰...)都有參考沙丘小說,
所以今次沙丘拍電影版反過黎就好多野都有種似曾相識既感覺!
最後唯一戲中冇提世界觀咁大,
點解冇機械人協助呢點,
需要睇小說或者Youtuber解說先知啦!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-24, 04:38 PM   #98
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: mrk 查看文章
最後對決好似唔多夠高潮!!!
係,原著都係咁,初初睇好怪,但係好有莎翁嘅意味,係有啲抄足《王子復仇記》。

原著仲死,成場大戰根本係用對白交待~~~

引用:
作者: mrk 查看文章
內有劇透
男主阿媽原來係白肥佬個親生囡,
不過成個家族咁重男輕女,
戲中白肥佬同姪仔(男主表哥)都好鐘意殺女人出氣,都唔方對個親生囡好架啦!
好奇係,戲中有幾多人知男主媽係白肥佬個囡?
姊妹會知唔知?
上集男主老豆好似只知老婆係來至姊妹會!?
Part1好多反派係Part2都收晒皮啦!
真係拍Part3又要出多批新反派(聯合會)囉!
解釋
  • 阿媽好可能一出世就畀佢阿媽攞咗去,佢阿媽好可能係姊妹會個聖母。個會當然知咩事,亦好可能得佢哋知;就係因為呢班友暗中操縱各大貴族嘅血脈,今話講埋佢哋亦暗中「收集」埋男爵嘅血脈。
  • 睇肥佬嘅反應,連佢都唔知。
  • 記住嗰個係個封建世界,被殺嗰啲係奴隸,肥佬男爵根本唔當佢哋係人。
  • 成個宇宙都知邊個係姊妹會嘅會員,睇佢哋啲「制服」咪知,但係佢哋嘅秘密,外人知嘅極少。
  • 新反派?男主角咪係反派嚟囉!Frank Herbert 要寫第三部,又極短嘅小說,就係要解釋返佢個本意,呢套唔係(白男)救世主嘅故事。

唔止小說情節畀之後嘅作品「致敬」到爆,之前 70 年代 Jodorwsky 籌拍 Dune 版本不成,但係好多入面嘅分鏡同設定,包拍 H.R. Giger 嘅設定,都當年荷里活廣傳,所以令到大量後來者「受惠」。呢個「受影響嘅作品出色到反而令到原作變成無乜特別」,叫做 John Carter 效應,另一個受害者係《攻殼機動隊》。

此篇文章於 03-04-24 04:44 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 03-04-24, 04:58 PM   #99
肉羊哩咖
griffin611

演員:
  • 最出嘅係男主角 TC,佢由頭到尾個變化真係掂,有人用佢同 Anakin 比,佢最後嗰場用啲眼神,死得人(又真係有人死)~
  • 女嘅係做阿媽嘅 Rebecca Ferguson,又係一個由頭到尾都變化緊嘅角色,呢個角色係其中一個同書好唔同嘅。
  • 搶嘅係 Austin Bulter,出場唔多,造型演出留好深印象,唔只癲得嚟夠勻,把聲仲學埋佢阿叔。
  • 配角都無乜可以挑剔,連演 Stilgar 嘅 Javier Bardem 都出奇地搞笑。
  • 而 Chani 被改得太大而受爭議,本人想遲吓講多啲,講到 Zendaya 算係稱職。

舊 03-05-24, 06:04 PM   #100
肉羊哩咖
griffin611

第三周 IMAX。未寫更多感想,花邊幾則:

1. 攝影導演 Greig Fraser (SW:R1,Creator,The Batman)訪談中透露,佢見到個成品先發覺套片係咁靚喎,講笑~ 成套嘢係用數碼 IMAX 機拍,後期改到有啲菲林片感。
2. IMAX 收入「見頂」,IMAX 個 CEO 話因為 IMAX 滿晒座喎~
https://www.cnbc.com/2024/03/03/dune...art-three.html
3. 智利電視播電影,唔會停咗套戲,廣告位全部都係「置入式」,近期上 Dune Part 1,改得實在太正,引發網上改圖改片潮,原片:
https://x.com/owainanderson/status/1...342294561?s=20
4. 上一 part 有登場嘅 Thufir Hawat ,其演員 Stephen McKinley Henderson 訪談中講到 Part 2 中,原本有佢同 Austin Butler 同場嘅片斷,另一位曾拍片斷嘅演員 Tim Blake Nelson,佢個角式未明,結果都未在戲院版本出現,導演 Denis Villeneuve 講明「唔會」有導演剪輯版,亦唔流出被刪剪嘅片斷。睇住先~
5. 最正嘅留到最後:有條友 cos 飯民兼整咗條識走嘅沙蟲去戲院~
https://x.com/DiscussingFilm/status/...688565710?s=20

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Venom 2 (2020) david 電影版 50 02-04-23 08:50 PM
[西片] Mulan ︱花木蘭 (2020) 信長 電影版 57 10-08-20 03:05 AM
[西片] The Boy 2 (2020) david 電影版 0 02-28-19 11:42 PM
出售 MaxFactory 7th Dragon 2020 初音未開 Type 2020 + PS3 電擊文庫FIGHTING CLIMAX(行日) AYU_fans 買賣專區 3 11-19-15 08:37 PM
天 文 台 以 最 壞 情 況 推 算 2020 年 香 港 無 冬 天 IamO ~清談館~ 58 03-23-08 12:58 AM

現在的時間是 12:02 PM

手機版 | APP版