Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 05-02-23, 10:15 PM   #1
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
Gran Turismo

嗯....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 05-02-23 10:18 PM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-23, 11:03 PM   #2
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
都n年說了
但沒有掘出來講試過這裏找過
武藤遊戲 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-23, 01:03 AM   #3
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
予告:8月11

舊 07-13-23, 07:06 AM   #4
武藤遊戲
The One

舊 07-13-23, 10:12 AM   #5
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
宅男玩車game玩到真正去賽車的真人真事改編,有啲興趣。

舊 07-13-23, 08:06 PM   #6
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
暫時覺得同台灣套《叱咤風雲》咪一樣,但無美女…

舊 08-08-23, 06:07 AM   #7
肉羊哩咖
griffin611

Nissan vs. McLaren

噚晚睇咗優先場。
  • 好唔好睇?中上。
  • 熱唔熱血?幾,但唔係頭文字。
  • 刺唔刺激?中段落場正式開波極之刺激。
  • 要唔要識賽車?唔洗,又唔會有太多講解,都明咩事。如果係打機打到玩成万銀一副軚嘅老細,會相當投入。
  • 有冇靚女?有,但場口少到一隻手數得晒。
  • 特技點?出式,唔會太核突,又有啲位好巧妙混入打機畫面。
  • 會唔會「左膠」?唔會,但好想知可以點玩到咁。
  • 有冇咩不滿?係咁賣廣告預咗;半個 Racing Queen 影都冇;最攞命係成日吹 GT 係最像真度高嘅賽車模擬,唉,得罪講句,PC 上面大把 game 認真過你,而啲打機場面好明顯係 PS5 嚟,但係現實中男主角成名係 PS3 年代,不過無話故仔係乜年代,算。

-----------
追加
演員點?Orlando Bloom 份但幾乎唔認得;David Harbour 演個有過去嘅教頭,叫做稱職,因為男主角實在太嫩,啲對手戲好一般。要提嘅導演原來係《District 9》個導演,好多鏡頭運用,同啲 CG 融合,唔怪得咁好。

此篇文章於 08-08-23 05:29 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-09-23, 08:17 PM   #8
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002

舊 08-11-23, 04:55 PM   #9
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
Multiverse of GT之山內一典不是山內一典

睇完場數小得可憐嘅IMAX版,竟然呢套先係全片IMAX format而Oppenheimer 反而唔係
套戲係真人真事改編,故事走向就超大路,但件事本身幾熱血而且拍出黎效果唔錯,又好保留到隻game啲replay cam取鏡,鐘意隻game嘅應該會加分

原來個故事真實車手有喺呢套做stunt車手,山內一典都有客串呀

又戲內時代係改咗現代,主角玩GT25th 同GT7,用fanatec direct drive wheel,不過奇異在喺$ony電影中出現牌子嘅cam竟然係canon

此篇文章於 08-13-23 11:00 AM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-23, 11:40 PM   #10
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
用fanatec direct drive wheel,不過奇異在喺$ony電影中出現牌子嘅cam竟然係canon
用 DD 軚預咗,唔通出套 Logitec 咩 ;不過只係得個軚,腳踏同支棍唔用出齊就爭啲~ 反而唔係 $ony 相機居然就漏咗。

舊 08-13-23, 07:53 PM   #11
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK

真實主角當年GT Academy 片段

當年紐布靈炒車片段

此篇文章於 08-13-23 08:11 PM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-23, 11:26 AM   #12
武藤遊戲
The One

偷老豆架車玩GTA個監督覺得有共通點GT賽車
舊 08-15-23, 11:50 PM   #13
肉羊哩咖
griffin611

個人覺得呢段騷到手車幾好,無乜違和感,仲幾過癮~

電影宣傳活動請咗班 sim racing content creators,除咗睇佢哋「夠唔夠班」之外,當然唔少得本尊現身說法,仲有佢啲師弟講返轉職做真實車手嘅心得。(無透)

舊 08-21-23, 11:47 AM   #14
武藤遊戲
The One

石川界人做壞人好合他亂講理做大佬撞車
舊 08-24-23, 07:31 PM   #15
武藤遊戲
The One

要看飛不到jp
Google play後補

2023年8月24日 13時27分
 話題度:281
82レス
ソニーの映画「グランツーリスモ」、吹き替え版に松岡禎丞、鬼頭明里など豪華アニメ声優が集結!

舊 08-29-23, 02:59 PM   #16
武藤遊戲
The One

舊 09-05-23, 01:47 PM   #17
武藤遊戲
The One

舊 09-22-23, 03:48 PM   #18
武藤遊戲
The One

【感想まとめ】実写映画『グランツーリスモ』がめちゃめちゃ面白いと話題に!大手レビューサイトの観客評価98%!
http://blog.esuteru.com/archives/10103846.html

http://blog.esuteru.com/search?q=%E3...82%B9%E3%83%A2
舊 10-30-23, 12:27 PM   #19
武藤遊戲
The One

日文字幕版
唔係版都可以轉各語
舊 10-30-23, 04:19 PM   #20
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 武藤遊戲 查看文章

日文字幕版
唔係版都可以轉各語
呢套係幾好睇。
不過後尾check番,其實都有啲地方同現實差好遠,例如現實中主角賽車失控撞死人果件事,其實係發生在佢在 24 Le Mans 首次比賽之後2年。

此篇文章於 10-30-23 04:22 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS5] Gran Turismo 7︱發售中 ComeLOLoh 電視遊戲討論版 237 04-05-24 11:33 PM
Gran Turismo 5 好評発売中 Vol.5 money 電視遊戲討論版 1019 12-25-13 07:47 PM
[PS3] Gran Turismo 5 【技術心得研究所討論區 III】 LKC 攻略及心得交流區 1003 05-03-11 05:04 PM
[PS3] Gran Turismo 5 【技術心得研究所討論區 II】 LKC 攻略及心得交流區 1002 02-13-11 02:31 PM

現在的時間是 09:14 AM

手機版 | APP版