Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 03-31-18, 10:31 AM   #51
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: ゆり 查看文章
唔係講我打機所以我有女咩
現實就如佢個機友講中伏機會大過真係有索女

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-18, 12:20 PM   #52
ゆり
God of Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
現實就如佢個機友講中伏機會大過真係有索女
好姬友

舊 03-31-18, 02:17 PM   #53
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
我懷疑機友呷o昔,且佢又講錯埋。w

舊 03-31-18, 07:55 PM   #54
Tannhauser Gate
Crazy Gamer
薛西佛斯

註冊日期: Mar 2007
引用:
點解高達出場果下唔係講俺がガンダムだ

好好睇 冇點冷場

頭先yoho睇imax都幾次睇睇下有人拍手
由手機版發出
我都以為會講個句
可能呢句係阿寶台詞掛 無乜印像

and bones in their noses I just flat
out wouldn't of believed you.」
Tannhauser Gate 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-18, 08:49 PM   #55
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
睇完IMAX 3D, spilberg再創高峰,可以話係ACG類電影神劇了,媽寶同啲屍果啲完全被比下去了,呢套直係好鬼正斗

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-18, 09:04 PM   #56
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
好睇,簡直會莫名地眼濕濕
一出孖女果幕爆笑左

好多野睇唔切
BD必入重睇
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-01-18, 10:30 AM   #57
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
勁,美國復活節票房估計近53M,全球近100M
WB今次飲得杯落

睇咗戲的不仿睇吓呢啲文章
https://screenrant.com/ready-player-...egg-explained/

https://screenrant.com/ready-player-...er-eggs-guide/

呢編個見解又幾有points
https://screenrant.com/ready-player-...-george-lucas/

此篇文章於 04-01-18 10:35 AM 被 C.Ryo 編輯。
舊 04-01-18, 10:16 PM   #58
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
真不枉我遠征元朗睇IMAX 3D版,超正!勁滾動!睇到出哂水!完場時有大半人鼓掌!
想去睇多一次,這次想睇4DX 3D版!

雖然一早被劇透了那個位出高達,但到高達出場時,都係忍唔住大叫了一聲出來!

大刀冥想儲氣,原來就是為了變高達
但高達的戰鬥時間竟然仲少過咸蛋超人....

女主角就算有胎記,但都系一個靚女!

賽車的屈機秘技

閃靈這電影,我以前也是不敢看!

最後大戰都好想一起落場幫手!

主角你係人生大贏家,有錢又有女,休二、四就梗係冇所謂啦!但我這些冇錢、冇女的,逢二、四冇得打機,情何以堪呢?

引用:
作者: Rance 查看文章
好O岩我地呢個年紀ACG迷睇,好感動
比景甜搶哂D IMAX場真係好唔抵....

我重以為

我重以為個世界無哂警察,四圍放無人機殺人都無人理
我都以為係!到最尾才出現執死雞!

比景甜搶哂D IMAX場唔抵 +1

引用:
點解高達出場果下唔係講俺がガンダムだ
由手機版發出
可能日版會改這句對白!

此篇文章於 04-01-18 10:56 PM 被 Dangerous-boy 編輯。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-18, 01:00 AM   #59
rubyyu
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
你想睇IMAX 2D?3D場係17:40喎!
要山長水遠去睇,就梗係睇IMAX 3D啦!已買了星期日飛遠征元朗!

Thx. 我都係睇今5點8, 好多掌聲答聲, 真係好好睇
rubyyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-18, 01:08 AM   #60
Eking

註冊日期: Feb 2006
其實故仔好大路, 冇乜特別...真係靠動作戲同動電影角色吸引人

舊 04-02-18, 01:46 AM   #61
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: Eking 查看文章
其實故仔好大路, 冇乜特別...真係靠動作戲同動電影角色吸引人
我都覺得唔係好特別...

唔知點解, 硬係覺得係成人版既無敵破壞王.

好有興趣想知今次史生背後有幾多支持佢拍到咁快人一步既題材

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-18, 08:42 AM   #62
C.Ryo
Game Master

故事唔特別亦很王道,巳經幾乎係所有現代電影通病
Wreck it ralph 只係cover game 單一範疇,呢套cover晒ACG、電影、音樂等近乎成個pop culture, 世界觀可能性極大,仲要拍出黎效果高班過晒同類賣角色情懷嘅片種,有Spielberg magic加持係唔同啲

呢套planning用咗八年,真正開拍到完成只用咗年半,而且原作者亦係project member參與改編,相信早已plan 定咗系列化

此篇文章於 04-02-18 08:46 AM 被 C.Ryo 編輯。
舊 04-02-18, 01:17 PM   #63
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: C.Ryo 查看文章
Wreck it ralph 只係cover game 單一範疇,呢套cover晒ACG、電影、音樂等近乎成個pop culture, 世界觀可能性極大,仲要拍出黎效果高班過晒同類賣角色情懷嘅片種,有Spielberg magic加持係唔同啲

呢套planning用咗八年,真正開拍到完成只用咗年半,而且原作者亦係project member參與改編,相信早已plan 定咗系列化
下一套係armada, 再跟著先係ready player one續集.

舊 04-02-18, 02:44 PM   #64
C.Ryo
Game Master

原作者15年已經將Armada電影版權賣咗比環球,佢自己就同史匹堡WB合作,Ready player one 應該會係佢主力電影系列

相信Armada會變成獨立作品,但呢本個故事太過近似Pixels了

舊 04-02-18, 04:24 PM   #65
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: C.Ryo 查看文章
我反而覺得近代電影問題係好多都唔王道,反高潮違背觀眾觀感的劇情發展,
可能想別樹一格或者想比人驚喜但結果基本的起承轉合都冇
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-18, 04:48 PM   #66
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
急問:出字幕有幾多段彩蛋睇?/
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-18, 05:48 PM   #67
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: 真!DC 查看文章
我反而覺得近代電影問題係好多都唔王道,反高潮違背觀眾觀感的劇情發展,
可能想別樹一格或者想比人驚喜但結果基本的起承轉合都冇
由手機版發出
違背觀眾觀感 ? 一個創作者太過依賴觀眾觀點, 就唔會有突破....

舊 04-02-18, 06:10 PM   #68
C.Ryo
Game Master

彩蛋本篇已經睇唔晒,所以片尾無蛋

舊 04-02-18, 06:11 PM   #69
Chris Redfield
クリス.レッド

註冊日期: May 2005
Nintendo Switch IDSW-1401-0972-8521
3DS Friend Code0173 1380 4358
PSN  IDChris_kyoman
XBox Live Gamertagmsc97msy
為左元祖入場係冇錯既選擇黎
考慮緊睇多次而且係4DX版好

艦娘老婆list
金剛、榛名、大和、Bismarck、扶桑、山城、Iowa、Warspite、大鳳、加賀、Saratoga、Ark Royal、摩耶、羽黑、親王、北上、神通、阿武隈、時雨、夕立、秋月、照月、初月、萩風、鹿島

小弟打機直播link
Chris Redfield 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-18, 06:23 PM   #70
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: Eking 查看文章
違背觀眾觀感 ? 一個創作者太過依賴觀眾觀點, 就唔會有突破....
唔同意,創作係為左俾人睇,完全唔理讀者/觀眾感受咁無必要發表,自己收埋自HIGH咪得……
而且商業野人地俾錢的,太突破唔理人感受拍到無人明/超少人明咁就自己拎來,唔係個個都王家衛,個世界亦無必要要咁多王家衛……而最慘係依家好多都以為自己係王家衛結果做Tommy都唔知……(最簡單一句就係你王道都咪搞好就唔好想突破啦,基本功來的啊。)

此篇文章於 04-02-18 06:27 PM 被 尼路 編輯。
尼路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-18, 06:51 PM   #71
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 滅龍士 查看文章
急問:出字幕有幾多段彩蛋睇?/
遲答...?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-18, 03:15 AM   #72
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-18, 05:01 AM   #73
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
未睇,諗緊睇3D完2D,因為3D都幾貴下…

舊 04-03-18, 12:56 PM   #74
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
套戲係主題搵「彩蛋」
正常攻略法,一定走漏眼, 正如你唔了解製作者用心,背後原因,線索放係面前,都睇唔到
真FANS 先完成到,好合理,老闆最尾感受到主角付出,都唔開槍
套入各種彩蛋, 如果高達迷,睇過大鐵人,閃靈... 睇得特別入戲

VR game 同電影都係好多同曲之妙,都係暫時抽離現實,投入不同世界
代入做game= 做電影, 睇得出以上各彩蛋,真係莫名興奮, 閃靈那段高招, 有睇過同無睇過的觀眾,都各自有唔同感受,都係會有驚喜
睇到個酒店大堂, 真係不得了, 現實中寇比力克同史匹堡都係好朋友,重現閃靈場口,幾有意義
某程度,入場睇都係同製作者互動,睇電影之餘,主角有主角搵彩蛋,觀眾有觀眾搵彩蛋,笑~~

..............
佢地想講,都係果D ,
朋友,愛人,現實更重要

資源量太多.無消化個前設故事.睇wiki 補,
即係另一合夥人Morrow,覺得D玩家太投入,唔健康,同老婆死左,所以拆夥?
Halliday 係唔太識表達自己,不過都有重視的朋友,愛人,憾事
人生走到盡頭,將佢化成線索,3個線索都係現實中先解拆, 個個傻仔玩家係game入面死打爛打,一定搵唔到線索

真正的KEY 係Halliday本人, 好慘,人死左都想比人關心

此篇文章於 04-03-18 01:44 PM 被 信長 編輯。
信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-18, 10:03 PM   #75
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
彩蛋方面真係有史以黎最有心思

《挑戰者一號》的電影預告裡有個二維碼,掃了能玩小遊戲
http://www.vgtime.com/topic/946050.jhtml
http://www.jointhequest.io/
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
> >> > > 全新未開 XBOX 360 ACTIVISION 行貨 DESTINY < < < < < 已減價$$$180 超合Game魂 買賣專區 5 02-16-15 12:53 AM
<<收>>Tales of Xillia TOX/或守インストール店特cd/P&D餅卡<賣>BLAZBLUE CS日限<換>春遊祭明信片 9844 買賣專區 4 08-19-14 03:46 AM
[廣告 - CW] [CW32 U9] Sio2 新刊 <<No.6 FANBOOK「たからモノ」>> 與既刊<<慶次日記 バサラ村~!>>等 poyumoz Cosplay同人MIX討論區 0 08-08-11 10:57 PM
@@~~出左啦,最靚呢D GAME~~<<Dungeon Siege II>><< 末日危城2>>!!@@ Squalllg PC電腦遊戲討論版 45 09-10-05 04:52 PM
<< 急問>> <<< 7210點樣用電腦入歌?? >>> Minga 影音館 0 01-30-03 04:43 AM

現在的時間是 11:01 PM

手機版 | APP版