Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 學術文化綜合研討區

主題工具 顯示模式
舊 08-13-12, 01:14 PM   #1
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
商場保安:港人幾時咁鍾意睇書?

凌晨誠品 冷氣勁睡意盛 商場保安:港人幾時咁鍾意睇書?

在秀茂坪家中出發到銅鑼灣夜讀的羅太與兩女兒,晚上11時許到場,計劃通宵看書,精神飽滿,三人大讚書店裝潢及書種豐富。(余俊亮攝)

蘇先生(右二)與弟弟兩家八口,遠道由屯門前往銅鑼灣打書釘。(余俊亮攝)

至凌晨1時多,姊姊仍專注看着手中故事書,但妹妹開始不敵睡意,忍不住打呵欠。(黎嘉愉攝)

【明報專訊】誠品香港店首試通宵營業,近千人慕名而來,抵着冷氣,打着呵欠,一嘗通宵閱讀滋味,有屯門、秀茂坪的愛書家庭前來湊熱鬧;有青年人衣著光鮮,三五成群互相拍照;有夜貓子以人字拖、鬆身衫褲上陣,打算打釘至清晨。同是首次通宵上班的商場保安不禁問了句﹕「香港人幾時咁鍾意睇書?」

讀者追捧講者 深夜書堂熱鬧

周六午夜,當銅鑼灣商店逐一關門,店員和清潔工忙於收拾,前往希慎廣場誠品書店的人仍絡繹不絕。不少人趁翌日假期,前來通宵打書釘,感受這種曾經僅台灣人獨有的閱讀文化。經過數條電梯,書迷折騰近十分鐘才能由地面到達誠品,店內人聲鼎沸,「深夜書堂」一角引來大批人圍觀,年輕讀者捧着講者著作索簽名。

觀察所見,書店在午夜高峰時間聚集過千人,長椅被坐滿,不少讀者索性將書架邊陲、突出約一隻手掌闊的位置「當櫈坐」,或席地而坐。

家住秀茂坪的羅太與兩名女兒,前晚深夜11時許到達書店,兩姊妹自幼愛閱讀,家中藏書逾3000本。8歲妹妹方蔚愛讀歷險書,姊姊勻妤則愛手工書及繪本故事書。羅太說,晚上帶兩女上舞蹈班至9時,回家匆匆洗澡、吃過便飯,便由秀茂坪家趕來銅鑼灣,「應該睇到(早上)5、6點,聽說書店有食物還是咖啡……」雖然兒童館內琳瑯滿目令人雀躍,但習慣11時多睡覺的姊妹,1時多已呵欠連連。同一時間,家住屯門的蘇先生一行八口剛到達兒童館,蘇生與7歲女兒一同看故事書,身旁的侄女和兒子則各自看小說。

付款處員工一直忙個不停,各層付款處都有數十人長龍,一批批顧客捧着墨綠色紙袋離開。近凌晨3時,人潮漸散,有員工趁空檔稍歇,低頭掩嘴打了個呵欠。同是首次通宵上班的商場保安問了句:「香港人幾時咁鍾意睇書?」

儘管雙眼通紅,冷氣令人發抖,數百夜貓子仍在店內流連。剛在附近喝完幾杯的潘先生,3時半與女友來書店,二人在新書區附近的書架邊,一邊緊靠着,一邊翻看手上有關恐龍的書。他說,凌晨人較少,反而更能集中精神閱讀。

3時人漸散 讀者搖籃曲下小睡

兒童館內,柔和的黃燈加上木紋裝潢,有讀者在搖籃曲下小睡片刻;凌晨4時,蘇先生一家已離開,本來打算留守至清晨的羅太與兩女,此時已不見蹤影。

這時候,親自監場的香港誠品營運總監王珀琪,原來還未離開書店。被問到與台灣深宵誠品的對比,她強調香港誠品不會硬銷台風,書店會交給港人,創造屬於自己的深宵香港誠品。她又說,書店不會特意要求到店內過夜的「不速之客」離開,只要不打擾其他客人便可。

誠品:交港人自創深宵誠品

清晨5時半,店內餘下約數十人,售賣熱門攝影書的書架早已被翻得有點七零八落,店員及清潔工忙着補貨和清理。在銅鑼灣開設菲林店的周小姐,打算多留一會便離開。她說,前一晚收舖後,便一直待在誠品,一會吃過早餐便開舖。她認為深宵誠品正好為一群愛閱讀但日間分身不暇的人提供好去處:「不是人人都有朝九晚五的工作」。

深夜書僮上身...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363

此篇文章於 08-13-12 01:20 PM 被 Busconcamp 編輯。
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-12, 01:19 PM   #2
惡魔X魔鬼
Game Master
[=" o "=]

註冊日期: Sep 2003
香港人不嬲都係鍾意新X坑嫁啦,三日香嘛
惡魔X魔鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-12, 01:23 PM   #3
lancersea
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2011
真係唔明有冇必要通宵向度睇書
難為打工仔日做夜做想訓多幾個鐘都冇
lancersea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-12, 01:29 PM   #4
鳳熾魂
God of Gamer
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: lancersea 查看文章
真係唔明有冇必要通宵向度睇書
難為打工仔日做夜做想訓多幾個鐘都冇
鍾意睇書就無問題啦
有人想訓有人想睇書無問題喎

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-12, 01:36 PM   #5
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
http://hk.news.yahoo.com/blogs/cuhk/...29-042616.html
唔夠瞓,唔簡單!

作者 香港中文大學醫學院 | 醫學新知 – 2012年6月29日星期五下午12:26

香港人生活繁忙,成年人為生計早出晚歸,莘莘學子則為功課考試日夜忙碌。睡眠不足成為一個普遍的問題。根據香港中文大學早前於社區進行的研究,香港成年人
平均的睡眠時間只有七個多小時,大學生的睡眠時間更不足七小時。很多人都會在週末或假日補眠,令睡眠變得不規律。睡眠不足的問題於中小學生更趨明顯,二零零七年香港中文大學隨機抽查了近二千名香港中小學生,顯示逾九成學生睡眠不,情況比二零零三年的七成七更為嚴重。

很多人以為嗜睡容易肥胖,並以為睡眠不足主要影響日間表現,在週末或假期補眠便能解決問題。但據多項研究顯示,長期睡眠不足不但影響日間注意力和情緒,更
對身體有長遠影響,包括肥胖及增加心血管疾病的風險。缺乏睡眠會令皮質醇及饑餓荷爾蒙升高,引致過量進食及肥胖。皮質醇上升亦會減低胰島素的敏感度,增加
患上糖尿病的風險。於上文提及的中小學生研究當中,發現睡眠不足的學生總膽固醇及低密度膽固醇(即壞膽固醇)比有足夠睡眠的學生為高。情況若不及早改善,
小朋友在成年後患上高血壓、糖尿病、心臟病等新陳代謝病的風險亦會增加。

充足的睡眠不但幫助日間有良好的的專注力及集中力,還讓身體有正常的新陳代謝。各位大人及小朋友,要緊記「唔夠瞓,唔簡單!」,務要好好安排時間,讓身體有充足並規律的睡眠。

沙田醫院精神科駐院醫生 陳詠欣

香港中文大學精神科學系網頁:http://www.psychiatry.cuhk.edu.hk/

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-12, 02:05 PM   #6
lancersea
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2011
引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
鍾意睇書就無問題啦
有人想訓有人想睇書無問題喎
咁又係,
睇完上面篇野,
有人想早死d真係阻唔到佢,
我都係訓飽飽先慢慢睇
lancersea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-12, 02:07 PM   #7
卡柏

註冊日期: May 2004
PSN  IDpalfong
XBox Live Gamertagkapal
鍾意睇書唔係問題, 咪俾我睇死, 不出一個月, 唔係話千人去擁, 百人都唔知有冇人去擁............
卡柏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-12, 03:04 PM   #8
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: lancersea 查看文章
咁又係,
睇完上面篇野,
有人想早死d真係阻唔到佢,
我都係訓飽飽先慢慢睇
係唔係個個都返office工先
收夜返晏果D去睇完書返去訓都仲得啦

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-12, 03:35 PM   #9
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
我怕引來太多書釘, 影響有心買書的人, 我覺得會有好多cheap 人, 睇足十日都唔會買..
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-12, 04:07 PM   #10
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: diabloex 查看文章
我怕引來太多書釘, 影響有心買書的人, 我覺得會有好多cheap 人, 睇足十日都唔會買..
呢個係必然既

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-12, 04:16 PM   #11
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
引用:
作者: diabloex 查看文章
放心, 誠品一早就習慣哂, 去過台灣就知道台灣稍微大型點的書局都充滿打書釘的人坐到一地都係, 隨時行都無得行, 仲衰過圖書館
香港點衰都衰唔過個邊

其實誠品營造一個這種環境, 有櫈坐又通宵,俾人坐地下, 書又唔包, 根本就係擺明叫人來打書釘.

我平時去開三聯, 商務其實夠多人打書釘, 但因為企係到睇唔舒服, 一般都唔會太過份,而這些書局營造的環境就係"你唔會想坐地下"

但誠品則是"地下隨便你坐".
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-12, 05:47 PM   #12
now_loading
VanHelsing

PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
台灣誠品去過,其實香港d 位冇咁闊可能是好事,其實自由行加埋佢地架私家車,真係想比條路黎行都難。
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-12, 06:26 PM   #13
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

註冊日期: Nov 2002
台灣誠品都有大量的人打書釘, 有次連雜誌區都好多人坐......

如果有留意誠品的生意方式, 主要都用週邊的產品去賺錢. 賣書不是主力.

舊 08-13-12, 06:58 PM   #14
三四
Crazy Gamer
掃貓器

好同意保安說話...

特別係呢個"風氣"過唔過到一個月)

舊 08-13-12, 07:50 PM   #15
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
肯定一星期後已水靜河飛
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-12, 07:55 PM   #16
SiEG~~
Game Master
秋月控....

註冊日期: Aug 2003
時代十樓?唔知幾時去過啦

舊 08-13-12, 09:35 PM   #17
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
引用:
作者: 大破人間 查看文章
放心, 誠品一早就習慣哂, 去過台灣就知道台灣稍微大型點的書局都充滿打書釘的人坐到一地都係, 隨時行都無得行, 仲衰過圖書館
香港點衰都衰唔過個邊

其實誠品營造一個這種環境, 有櫈坐又通宵,俾人坐地下, 書又唔包, 根本就係擺明叫人來打書釘.

我平時去開三聯, 商務其實夠多人打書釘, 但因為企係到睇唔舒服, 一般都唔會太過份,而這些書局營造的環境就係"你唔會想坐地下"

台灣誠品根本就係圖書館.....只係唔比外借

舊 08-13-12, 09:35 PM   #18
BOYBOYBOY

引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
肯定一星期後已水靜河飛
難D,大把人去

舊 08-13-12, 10:46 PM   #19
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
肯定一星期後已水靜河飛
我肯定一星期後仲多人, 有邊到路宿好過呢到

舊 08-13-12, 11:32 PM   #20
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
佢有冇條例講明唔可以帶埋被同棉胎入去
Avelcain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-12, 11:48 PM   #21
是但
Game Master

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDseedown
今日去左
都未到放工時間
多人到嘔好似去書展咁
成日都有人坐係地下同櫃邊打書釘阻住哂
要打都等人少既時候啦
書架又擺得勁密
完全唔係台灣既格局
行個圈大概睇下書種同書量就頂唔順走返去商務

2014 FTCL Approved!!

BLOG
是但 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-12, 11:53 PM   #22
siuterry
Insane Gamer

註冊日期: May 2007
一向都有,
不過鐘意企係度睇唔比錢,
書局同便利店一樣都係不設外借的圖書館

舊 08-13-12, 11:56 PM   #23
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
作者: SiEG~~ 查看文章
時代十樓?唔知幾時去過啦
做咩無啦啦提時代十樓? 講pageone?
pageone都係近年先多d中文書~ 以前好行d XD

另外加返先:

引用:
作者: irismong 查看文章
琴晚行左過去...
人多到... 我行到門口就走左~~
人太多 = = 一D都唔想行...
等無咩人先行啦~ sosad

睇動新聞果度d comment...
話唔見圖書館有咁多人...
家陣呢間圖書館本本書都新架wor
同樣係免費任睇
點同政府果d... d書入面有鼻屎呀果d比呀~ sosad

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-12, 12:04 AM   #24
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
睇書係種享受
平時返工已經迫足星期一至五
睇書都仲要迫? 迫書展揀書已經係極限
要我迫住黎睇真係noway!!

書始終都係自己一個... 少少~ 少少~ 慢慢~ 咁睇的好!!
而且一定要係自己的書, 睇完要放返入自己書櫃!!

所以誠品... 真係無咩特別興趣...

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-12, 01:35 AM   #25
BOYBOYBOY

引用:
作者: 大破人間 查看文章
香港點衰都衰唔過個邊

真係完全唔同香港。。。。

呢間係高雄既其中一間

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:46 PM

手機版 | APP版