Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 07-17-19, 04:18 AM   #1
f2light
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2011
Knives Out(2019)

https://www.imdb.com/title/tt8946378/

Chris Evans唔做captain america後會做成點呢
補返希望搞爛star wars 8 的Rian Johnson呢次唔會拍得太爛
補返希望搞爛star wars 8 的Rian Johnson呢次唔會拍得太爛

https://www.youtube.com/watch?v=qGqiHJTsRkQ

此篇文章於 10-30-19 01:08 AM 被 f2light 編輯。
f2light 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-19, 05:34 AM   #2
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
老細你漏講咗樣好重要嘅嘢 — 呢套嘢係 Rian Johnson 執導嘅。

肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-19, 06:50 AM   #3
f2light
Crazy Gamer

唔好意思補返, 希望搞爛star wars 8 的Rian Johnson呢次唔會拍得太爛

此篇文章於 07-17-19 06:56 AM 被 f2light 編輯。
舊 07-17-19, 12:10 PM   #4
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: f2light 查看文章
唔好意思補返, 希望搞爛star wars 8 的Rian Johnson呢次唔會拍得太爛
唔好咁講,因為個導演係佢,對唔少人嚟講先至係亮點~

舊 07-17-19, 05:59 PM   #5
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
唔好咁講,因為個導演係佢,對唔少人嚟講先至係亮點~
睇下可以玩到幾爛?

舊 09-17-19, 01:24 AM   #6
f2light
Crazy Gamer

舊 09-17-19, 12:09 PM   #7
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: f2light 查看文章
之前睇網絡新聞留意到呢套戲係爛番茄,
有段時間係100%滿分推薦喎(目前98%)
應該睇得過吧?

https://www.rottentomatoes.com/m/knives_out

舊 10-30-19, 01:05 AM   #8
f2light
Crazy Gamer

https://m.youtube.com/watch?v=qOg3AoRc4nI
由手機版發出

此篇文章於 10-30-19 01:08 AM 被 f2light 編輯。
舊 10-30-19, 04:32 AM   #9
肉羊哩咖
griffin611

早排倫敦影展拎咗獎(好似),舊年有另一部戲(唔記得邊套添死火)拎咗呢個奬嘅,去到奧斯卡都拎咗個大奬~

(離題)本人始終覺得 TLJ 叫做普通 OK,但係成個 franchise 搞到今時今日咁,唔係話票房勁爆可以救得返;飛已買,遲吓再講。

舊 11-11-19, 02:05 AM   #10
肉羊哩咖
griffin611

啲評論話好掂,不過有一個話啲預告劇透太多(吓?!),廿五號去睇!

舊 11-26-19, 06:58 AM   #11
肉羊哩咖
griffin611

真刀假刀借刀

利申:TLJ 本人覺得係 OK 嘅,唔叫好,又唔係曳,亦理解咁多人憎呢部片。

睇咗優先場,總結:好好好好睇!

好:演員粒粒皆星,個個有戲又交到,就算唔能夠講大話嘅善良女護士,相對係新人,但做得好,呢啲係導演功力;Dainel Criag 做個懶型嘅私家偵探,由口音到啲小動作,搶得嚟又好搞笑(講住咁多先,唔透)。 Chris Evans 到中間先多戲份但非常特出,可能係佢唔係隊長做得最好嘅角式。故仔一如 Rian Johnson 嘅嘢,扭到痺,但又好正統推理劇咁走,睇開日系推理劇嘅應該對個結局唔難估中。笑料唔好畀啲預告呃,最正啲 gag 全部留晒嚮部戲入面。劇情意外地完整,大大小小枝節都交待晒。

唔係咁好:無乜,開頭用極大量對白講解返案件背景同人物介紹,可能有啲悶;要再數就好心 Rian Johnson 唔好走去搞人哋啲 franchise,「正正經經」玩自家嘢,你扭得好無人會話你,呢部收得絕對可以開續集,只要 Daniel Craig 大人唔厭就得。

應該會去睇多次。

舊 12-02-19, 06:55 AM   #12
肉羊哩咖
griffin611

睇多次,真係,睇返轉頭,兇手究竟是誰真係提到出晒面,Act 3 開頭係咁提你邊度有唔妥,無乜可能仲估唔到。都係唔透住⋯⋯

舊 12-15-19, 02:21 AM   #13
肉羊哩咖
griffin611

睇完第三次,唔等各位,有透討論⋯⋯

1 講到粒粒皆星,其中以 Chris Evans 大孫同 Daniel Craig 最突出,做大女婿 Richard 嗰位都幾搶,跟住係出場唔多個大小說家(啫係個死者),非常壓到場

2 唔好畀 TLJ 呢個往績誤導,Rian 呢次唔玩解構唔玩觀眾期望,正正常常玩傳統推理劇,你可以拗個結局咁扭法,但
其實有啲推理小說都玩呢啲

唔記得邊幾套,講個死者真係唔係被謀殺,反而個兇手條橋喎咗再急急再補刀就露出馬腳。

個提示係

其實個編劇(又係 Rian)好聰明借開頭盤啲家人,一邊介紹啲角式,另一邊提晒你佢哋全部都唔係兇手,事開無人認得大偵探係乜水,你可以話咁佢哋可以噏大話扮唔識,但如果佢哋其中一個係真兇,當場會好有動機會認係佢請,轉移視線等自己無咗嫌疑。

所以大偵探由第一幕同第三幕,發現成件事最唔自然嘅係,究竟係邊個請佢去查單案又唔出聲,好明顯請佢嘅知道單嘢有內情,破得到呢一樣,就解到邊個係真兇。

咁點解大孫又唔咁做?一嚟佢衝動唔似佢阿爺咁醒,以為暗中借刀查到護士係「兇手」就得,點知當佢知個奸計唔成之後,又畀人威脅,洗濕咗個頭,就諗住嫁禍畀護士小姐

再者,個護士講話查問當日當中無個係會殺人,其實佢唔講得大話嘅,又知個「內情」,雖然有理由唔信,信嘅話,嫌疑好自然落咗去個大孫身上。

再再加上,大孫雖然似有不在場證據,佢特登避開咗警方嘅查問。腦補相信個孫女同另一個孫都應該被盤過,不過無做到出嚟咁解。

4 有人話 Rian 呢部又玩政治,批評今日美帝政府,但睇返嗰場,唔覺有乜借題發揮,當中無論立場係邊邊都好,其實個個都係衰人:
理由係
口口聲聲話當護士係自己人,但佢係邊度人個個都有唔同講法,同時又噏錯到離晒晒。

(12月這日)
引用:
《神探白朗:福比利大宅謀殺案》在上映第四周於31院平均各映近兩場錄得近千三人次後,累積22天接近1,120萬,成績也算是理想

此篇文章於 12-20-19 01:00 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 02-27-20, 03:51 PM   #14
肉羊哩咖
griffin611

導演近日接受訪問時爆,話 Apple 唔畀個兇手用佢旗下啲產品,咁以後啲謎咪好易估?!

舊 02-28-20, 04:22 PM   #15
IDGAF
The One

壞人可以用返地上最強的Nokia 3310,
或者Walkie-talkie~!

Director Rian Johnson Breaks Down a Scene from 'Knives Out' | Vanity Fair
https://www.youtube.com/watch?v=69GjaVWeGQM

'Knives Out' director Rian Johnson takes us through the scene where Harlan Thrombey's dysfunctional family comes together before reading the crime novelist's will. Johnson explains all of the different quirks Daniel Craig, Jamie Lee Curtis, Chris Evans, Michael Shannon, and the rest of the cast brought to their performances and how this scene set the stage for the rest of the mystery to unfold.

舊 07-09-20, 03:23 PM   #16
IDGAF
The One

留意到套戲係iTunes做緊特價賣$48,
不過得HD畫質亦無iTunes Extras等追加內容,得主片。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-20, 06:52 PM   #17
IDGAF
The One

Knives Out | 神探白朗:福比利大宅謀殺案

開咗Knives Out (神探白朗:福比利大宅謀殺案)嚟睇,
睇到中段某個位已經估中邊個係最後真凶,
但細節真係估唔到。

因為真凶有提過做過助理之類的字眼,
原本估犯罪小說家只係想避世搵真凶幫手佈局假死之類,
但結果又唔係。

套戲好睇的原因,
係因為明星陣容下各演員無特別搶戲份,
平均出場時間差唔多,
而且所有角色設定上都有嫌疑。

係說謊會嘔吐的設定有點怪,
仲玩埋顏射,好似卡通片咗少少。

《神探白朗:福比利大宅謀殺案》Knives Out 預告片 即將上映
https://www.youtube.com/watch?v=ME0RuhoJfRY
【故事大綱】
赫赫有名的犯罪小說家福比利Harlan Thrombey (基斯杜化龐馬 飾) 才剛度過85歲生日,竟被發現於其大宅內離奇身亡!大偵探白朗Benoit Blanc (丹尼爾基克 飾) 被邀調查奇案,一日未查清真相,每個人都是疑兇!而在宣讀遺囑後,調查就更加進入白熱化階段,福比利貪婪的家人開始露出真面目,每個人都各懷鬼胎、明爭暗鬥。當福比利的看護瑪達Marta (安娜德哈瑪斯 飾) 也被捲入謎團中時,深藏於大宅之中的秘密都一一被翻出來,沒有人能獨善其身。白朗在重重的疑團和謊話中,逐步抽絲剝繭,找出福比利大宅謀殺案背後的驚人真相!

【NG】來介紹一部沒看到最後不會知道真相的電影《鋒迴路轉》
https://www.youtube.com/watch?v=LVNVpExQbV0

此篇文章於 07-13-20 06:57 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-20, 11:55 PM   #18
肉羊哩咖
griffin611

其實都係舊聞,「續集」-- 應該話係會出系列作,繼續由 Daniel Craig 担正做偵探;鍾意呢套片嘅,應該好開心:
https://www.indiewire.com/2020/02/kn...ig-1202209375/

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Brightburn (2019) 肉羊哩咖 電影版 5 02-22-20 03:30 PM
[西片] Booksmart (2019) 肉羊哩咖 電影版 0 06-02-19 05:15 PM
[西片] 阿拉丁真人版(May 2019) 肉羊哩咖 電影版 6 02-14-19 12:16 AM
[多機種] PES 2019 qwe 電視遊戲討論版 31 10-27-18 01:42 AM
[西片] Wicked (2019) david 電影版 0 08-03-16 11:59 PM

現在的時間是 11:50 AM

手機版 | APP版