Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 04-22-22, 08:24 PM   #1
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
Dungeons & Dragons:Honor Among Thieves 龍與地下城改編電影

經典角色扮演桌遊改編真人電影《龍與地下城:盜賊榮耀》2023 年上映!由《蜘蛛人:返校日》編劇執導!
https://www.cool-style.com.tw/wd2/ar...BC%9A%E7%9B%9C
近幾年暢銷遊戲改編電影的趨勢正夯,美國好萊塢的著名電影製片廠派拉蒙影業在推出《音速小子》的系列電影後,得到了無數粉絲的盛讚與絕佳票房成績,在嘗到了勝利果實的他們,決定挑戰全新的企劃,宣布預定於 2023 年 3 月上映經典角色扮演遊戲《龍與地下城》的重啟翻拍電影《龍與地下城:盜賊榮耀》,同時公開了演員名單,不過對於劇情內容與其他相關細節並未透露太多,但要翻拍這個經典作品困難度可說是極高啊!

引用:
Our campaign begins… Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves. Come join our party with Chris Pine, Michelle Rodriguez, Regé-Jean Page, Justice Smith, Sophia Lillis, Chloe Coleman, Daisy Head, and Hugh Grant as our journey begins in theatres on March 3, 2023. #
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-22, 08:28 AM   #2
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
有!予!告!出年三月

有新意!唔~

肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-23, 05:14 PM   #3
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
今個禮拜已上優先場,所以今日得閒去了睇

對於D&D背景完全唔熟既人去睇唔錯,如果熟既唔知會唔會有反感...
算係起左個好頭,完全唔知咩背景之下去睇都大概知道個世界觀,主角係遊人轉職盜賊幾新鮮
故事算係一個章節完結,無咩手尾,所以如果有第二集可以搵過第二班人拍另一個故事都可以,彈性好多
好多爛笑位(唔知有幾多要FANS先識笑),相信發行一開始都唔係想拍套魔介第二出來,算係輕鬆取向
打鬥都睇得幾好,至少無咩令人滴汗既特效

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-23, 05:29 PM   #4
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
今個禮拜已上優先場,所以今日得閒去了睇

對於D&D背景完全唔熟既人去睇唔錯,如果熟既唔知會唔會有反感...
算係起左個好頭,完全唔知咩背景之下去睇都大概知道個世界觀,主角係遊人轉職盜賊幾新鮮
故事算係一個章節完結,無咩手尾,所以如果有第二集可以搵過第二班人拍另一個故事都可以,彈性好多
好多爛笑位(唔知有幾多要FANS先識笑),相信發行一開始都唔係想拍套魔介第二出來,算係輕鬆取向
打鬥都睇得幾好,至少無咩令人滴汗既特效
"FANS" 意思係知道D&D 大路rules就會識笑?

舊 03-24-23, 05:40 PM   #5
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

因為我唔知有冇所以唔知有冇呢d笑位/

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 04-01-23, 12:23 AM   #6
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
生娘唔及養娘大

總結,輕鬆好笑,故仔簡單大路,解說啱啱好唔煩唔拖。Chris Pine 演出好用落力,做野蠻人嘅 Michelle Rodriguez (F&F 系列)主要靠佢打,但係佢個過去又有段古。搞笑力最強反而係表面上最正經嗰兩位 -- 尤其講智力嗰段。另一個做人魔混血兒嘅 Sophia Lillis 都搶鏡,佢係有條尾,不過可能特技要慳錢嘅關係,好少鏡頭出現。反派嘅 Hugh Grant 又夠生鬼,仲有啲客串,本人留意唔到。

講起特技,呢舖可能今年睇嘅最正,比 65 仲掂,據報有好多係用實物嘅效(例子:條肥龍)。而係咪唔識 D&D 會唔會有問題,本人唔多識 Forgotten Realms,係就係有好多著名地點提及到,故仔個舞台係 Neverwinter,同埋好多怪物都係嗰個世界設定入面,但係一樣睇得過癮,因為個故仔節奏同角式都做得好。

原來字幕後有彩蛋,本人睇嗰陣唔知,不過唔係預告下一套係啲乜。

唯一唔係咁好,就係個魔法系統簡化得滯,D&D 魔法師同道具有使用次數限制,呢度簡化晒。另一樣係,嗰兩個圈唔係應一個藍色一個係橙色嘅咩?!

此篇文章於 04-01-23 12:55 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-23, 09:23 AM   #7
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
離題一問

如果鍾意套戲,有無邊隻Game可以玩下 ?

(真D&D我就無時間去試了)
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-23, 10:33 AM   #8
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 420secured 查看文章
離題一問

如果鍾意套戲,有無邊隻Game可以玩下 ?

(真D&D我就無時間去試了)
Capcom橫向動作版2部曲

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-23, 01:01 PM   #9
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
Capcom橫向動作版2部曲
講橫向仲有魔龍寶冠
不過呢隻唔知算唔算dnd世界??不過個世界觀唔差太多

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 04-02-23, 03:14 PM   #10
wing
格鬥低手

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
講橫向仲有魔龍寶冠
不過呢隻唔知算唔算dnd世界??不過個世界觀唔差太多
Capcom Tower of Doom 同Shadow over Mystara 攞正D&D牌頭,而且好好玩。

魔龍寶冠就唔係。畫面係精緻左,但我覺得冇capcom果兩隻咁好玩。

舊 04-04-23, 12:37 PM   #11
額倆羅
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: wing 查看文章
Capcom Tower of Doom 同Shadow over Mystara 攞正D&D牌頭,而且好好玩。

魔龍寶冠就唔係。畫面係精緻左,但我覺得冇capcom果兩隻咁好玩。
離題講下,可能因為版權費問題,CAPCOM翻炒次數唔多,但如果佢再出,呢兩隻真係值得買嚟玩。

舊 04-04-23, 04:42 PM   #12
wing
格鬥低手

引用:
作者: 額倆羅 查看文章
離題講下,可能因為版權費問題,CAPCOM翻炒次數唔多,但如果佢再出,呢兩隻真係值得買嚟玩。
一定係版權問題。
好多次出合輯都係冇左幾隻改編野,即係呢兩隻, aliens vs predator / punisher / 恐龍 / 吞食天地2

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[ETC] 「Dungeons & Dragons」のG・ガイギャックス氏、死去 imgahou 電視遊戲討論版 2 03-07-08 09:10 AM
[PSP]Dungeons & Dragons: Tactics圖片 神祕人1號 手提遊戲機討論版 18 11-13-06 12:45 AM
DUNGEONS & DRAGONS ONLINE 春雞 PC電腦遊戲討論版 8 08-02-06 03:38 PM
Dungeons & Dragons Online: Stormreach 預購活動及發行日期確定 小白熊 PC電腦遊戲討論版 1 12-23-05 01:48 PM
[PS2]Sly 3 :Honor Among Thieves圖片 神祕人1號 電視遊戲討論版 6 10-01-05 10:14 PM

現在的時間是 10:39 PM

手機版 | APP版