Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 02-13-20, 04:16 AM   #1
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
The French Dispatch |Wes Anderson (2021-10)

Wes Anderson 新作,出咗條預告:

此篇文章於 10-30-21 04:38 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-21, 04:59 AM   #2
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
法國雜誌又多咗啲咩?!

唔聲唔聲上咗,結構唔似之前 Wes Anderson 啲片,今均係由一細三大個故仔組成。講一個虛構嘅法國小鎮,上面有間美國雜誌社,每個故仔都係一篇報導嚟。開頭短篇以遊記式介紹個小鎮,跟住三篇講藝術、人物同飲食為主題嘅報導。

入面唔少係 Wes Anderson 啲「老拍檔」,由 Bill Murray、Owen Wilson、Frances McDormand 等等,亦有好多大粒嘅「新拍檔」,好似 Elizabeth Moss、Jeffery Wright 同 Timothée Chalamet 等等。但係好多,好似 Christoph Waltz 噉,係連對白都無乜嘅「路人」。入面啲風格以黑白四方比例為主,間唔中會有啲彩色,甚至有段出現法式漫畫嘅動畫片~ 充滿晒 Wes Anderson 啲「手指模」,估係佢啲粉應該會幾鍾意,好似本人呢挺一般嘅觀眾未必會噉鍾意,尤其啲故仔幾荒誕吓,本人比較鍾意警察嗰個,殺人狂藝術家就第二。套戲有女性正面全裸嘅鏡頭,而當事人係無耐前上咗某部戲個女主角⋯⋯

總結,一般,最好等啲串流有得「免費」嗰陣睇~

講開 Wes Anderson 啲格,呢度有個幾好嘅總結:

舊 08-28-22, 10:00 PM   #3
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
The French Dispatch of the Liberty, Kansas Evening Sun (法蘭西諸事週報)

早前iTunes特價$48買咗嚟睇,
感覺好似係一套電影的時間睇咗幾套唔同風格的電視劇,
場景又豐富細節位又多,
加埋個明星陣容,
同埋一堆WTF時刻,
之前有追開Wes Anderson作品的朋友,
呢套應該會睇得好開心~!

動畫同埋封面圖的畫風有種The Adventures of Tintin的感覺。

https://www.disneyplus.com/zh-hk/mov...n/5FqFa5sKK2AY
https://www.imdb.com/title/tt8847712/
https://en.wikipedia.org/wiki/The_French_Dispatch

[電影預告]《法蘭西諸事週報》(The French Dispatch) 製作花絮 "From Angouleme To Ennui" (中文字幕)
https://youtu.be/Pzg3LeX-VWA
【法式小鎮如此建成?】《法蘭西諸事週報》故事發生於上世紀虛構法國小市鎮,導演Wes Anderson及製作團隊於真實小鎮「安古蘭」取景,加上團隊精心建設,配合導演獨特風格,打造出細緻優美嘅「安寧市」。

[電影預告]《法蘭西諸事週報》(The French Dispatch) 製作花絮 "Cast" (中文字幕)
https://youtu.be/FhMJF7HlXkQ

此篇文章於 09-01-22 12:43 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Dune (2021) Part 3 製作進行中 (TBD) 肉羊哩咖 電影版 104 04-16-24 02:48 AM
【賣】c93東方Set + August Set(減價) dovwong1990 買賣專區 1 01-13-18 10:14 PM
出售 MaxFactory 7th Dragon 2020 初音未開 Type 2020 + PS3 電擊文庫FIGHTING CLIMAX(行日) AYU_fans 買賣專區 3 11-19-15 08:37 PM
[賣] AUGUST 10th MEMORIAL 限定版 nijigen 買賣專區 0 04-04-13 02:05 PM
French Bread online (Gleam of Force) Kurtmeyer PC電腦遊戲討論版 6 08-26-08 11:15 AM

現在的時間是 01:31 PM

手機版 | APP版