Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-30-18, 06:04 PM   #376
darklinkss
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2002
想請教一下,如果我多數在電視上玩的話,是否 PS4 和 Switch 版本(包括 DLC) 都沒分別呢?

謝謝 !

此篇文章於 09-30-18 06:17 PM 被 darklinkss 編輯。
darklinkss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-18, 06:19 PM   #377
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:
作者: darklinkss 查看文章
想請教一下,如果我多數在電視上玩的話,是否 PS4 和 Switch 版本(包括 DLC) 都沒分別呢?

謝謝 !
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-18, 07:27 PM   #378
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
作者: wsx360 查看文章
就咁睇好似完全無分別
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-18, 09:55 PM   #379
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: darklinkss 查看文章

謝謝 !
畫面差不多,dlc就ns貴d,但佢包左ps4限定版個第7小隊との共同戦線的dlc~

引用:
作者: yuhchan5 查看文章
就咁睇好似完全無分別
其中ps4係解析力好d,留心睇會睇到~
ns應該沒1080p,應該得720p或900p~
但有得手提mode喎~
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-18, 06:28 PM   #380
maskrider
Insane Gamer
變身!!!

註冊日期: Nov 2004
PSN  IDjpfelixmcli
啱啱開始玩500 YEN嘅VC1(我100%晒之前所有機所有版本嘅VC1),玩handheld mode,完全感覺唔暢順,部switch果然係弱雞,只係無諗過連VC1都攪得唔好。

未開VC4,不過已經買咗pass,做fans就係要俾錢。睇怕都似VC1咁唔會點暢順。玩得唔爽就當支持吓算喇。

edit: 用open dock俾電試埋table top mode,順咗小小。仲有係4順過1。

此篇文章於 10-06-18 07:44 PM 被 maskrider 編輯。
maskrider 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-18, 11:22 PM   #381
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:
作者: maskrider 查看文章
啱啱開始玩500 YEN嘅VC1(我100%晒之前所有機所有版本嘅VC1),玩handheld mode,完全感覺唔暢順,部switch果然係弱雞,只係無諗過連VC1都攪得唔好。

未開VC4,不過已經買咗pass,做fans就係要俾錢。睇怕都似VC1咁唔會點暢順。玩得唔爽就當支持吓算喇。

edit: 用open dock俾電試埋table top mode,順咗小小。仲有係4順過1。
優化問題吧, TV mode有冇問題?
另可能因為要慳電原因先改弱

呢隻原先係PS3 game來,
NS機能一定唔會差過PS3
lodoss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-18, 12:40 AM   #382
maskrider
變身!!!

引用:
作者: lodoss 查看文章
優化問題吧, TV mode有冇問題?
另可能因為要慳電原因先改弱

呢隻原先係PS3 game來,
NS機能一定唔會差過PS3
我覺得係PC版port過來,PC版(我都有100%晒)啲鬆郁矇呢個版有晒。就算行Table Top Mode都唔係咁掂。

舊 10-07-18, 08:53 PM   #383
golan
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code1977 0103 7669
引用:

我用手提mode玩落唔覺有問題,係後期關卡先會出問題?
golan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-18, 09:04 PM   #384
maskrider
變身!!!

引用:
作者: golan 查看文章
我用手提mode玩落唔覺有問題,係後期關卡先會出問題?
可能你無玩過晒其他版本嘅VC1,我乜機版本都有買(計埋所有DLC)仲要係全部玩到100%(PS3 VC1 JP, PS3 VC1 UK, PS3 VC1 US, PS4 VC1, PC VC1),呢隻game我喺不同年份對咗幾百個鐘。NSW VC1有時覺得好似慢鏡咁。

NSW VC4相對正常,當然無PS4咁順(更加唔好同PC比)。

此篇文章於 10-08-18 01:57 AM 被 maskrider 編輯。
maskrider 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 11:03 AM   #385
charcsc2000
J神哥

引用:
可能你無玩過晒其他版本嘅VC1,我乜機版本都有買(計埋所有DLC)仲要係全部玩到100%(PS3 VC1 JP, PS3 VC1 UK, PS3 VC1 US, PS4 VC1, PC VC1),呢隻game我喺不同年份對咗幾百個鐘。NSW VC1有時覺得好似慢鏡咁。

NSW VC4相對正常,當然無PS4咁順(更加唔好同PC比)。
手提mode嘛....
ns一和ps4比較就一定會差...基本上咩game都係咁...
舊 10-08-18, 04:12 PM   #386
matsuurakit
Junior Member

註冊日期: Jun 2010
PSN  IDKitKit0321
ns性能係咁上下架啦
你睇隔離無雙就知啦
matsuurakit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 04:29 PM   #387
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
Diablo 3 PS3版得584p
但係移植去switch 手提mode都有720p 60fps

優化做唔好就賴機能冇意思
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 04:31 PM   #388
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: wsx360 查看文章
Diablo 3 PS3版得584p
但係移植去switch 手提mode都有720p 60fps

優化做唔好就賴機能冇意思
所以好多野不關機事...係睇間廠點做game...
勁既doom都可以係ns玩....
差既玩模擬器如越車大戰都可lag機...
舊 10-08-18, 09:13 PM   #389
maskrider
變身!!!

無所謂啦,大家諗法唔同。

反正我唔係B姐1/2代出返落Switch就唔會買(我無Wii/Wii U),而作為VC fans就算差啲都會玩晒佢,只係有啲失望啫,純粹講下個人意見。

老任games我得孖車,Splatoon 2同Zelda BOTW,其他就得Xenoblade 2,Capcom Belt Action Collection對我來講暫時感覺部Switch大部份時間只係炒冷飯機。

舊 10-09-18, 11:47 AM   #390
charcsc2000
J神哥

引用:
無所謂啦,大家諗法唔同。

反正我唔係B姐1/2代出返落Switch就唔會買(我無Wii/Wii U),而作為VC fans就算差啲都會玩晒佢,只係有啲失望啫,純粹講下個人意見。

老任games我得孖車,Splatoon 2同Zelda BOTW,其他就得Xenoblade 2,Capcom Belt Action Collection對我來講暫時感覺部Switch大部份時間只係炒冷飯機。
其實係睇你有沒GAME o岩玩...
我自己係ns玩返老任 game...其他第三廠就玩返ps4...
因為ns機能有限, 好多時多機種移植只係ps4的downgrade版本...
除非你完全沒ps4, 否則沒理由買ns版...而且ps4版仲成日特價...
當然你係fans就出咩機種都會買既...

講冷飯呢...其實好多時係ns版移植比較慢...所以先比人有呢種感覺...
不過好game不需多, 幾隻就夠...
我ns game都十幾二十隻...
但真正會玩得透徹的只有mario od, 孖車,Splatoon 2同Zelda BOTW, xb2,
其他都當佢係小品...

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
放:PS4 戰場女武神 中文版$170 jeffyen83 買賣專區 1 05-07-16 08:31 AM
RPG大作《戰場女武神》確認登陸PC (Steam) 720-1080p 60fps ( ゚ω゚)? PC電腦遊戲討論版 4 11-03-14 11:31 AM
平價出售~PS3 GAME 戰場女武神, 火影, Bayonetta ...... Keith.n 買賣專區 1 06-06-14 01:54 PM
賣PS3 戰場女武神 DCC Gal Gun 等 zero0417hk 買賣專區 3 05-31-14 11:11 PM
Under Defeat (已售| G.Rev| Dreamcast舊作移植| 直向STG) ahleung 電視遊戲討論版 19 02-24-12 11:40 PM

現在的時間是 08:22 AM

手機版 | APP版