Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 02-09-20, 09:04 PM   #26
動漫遊戲迷
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2006
今集「學」了《死侍:不死現身》的自我介紹(DCEU版的小丑女挺像Fox版的死侍,可能將來的DC vs Marvel會把死侍的對應角色變為小丑女),只是劇情未免過於單調,猶幸瑪歌羅比演得盡情傳神而掀動了起伏(某程度是單天保至尊),動作場面暢快及善用環境而添些心思,猛禽小隊的其餘成員仍有點鮮明,致成績恰好留在50/100。

黑金絲雀以白銀時代及新生第52世界為基礎倒不錯,始終DCEU的小丑女曾與死亡射手等人對付魅惑女巫,那麼身為超人類也合理。不過,女獵手、卡珊拉、蕾妮、黑面具(其戴的面具為有控制他人精神的超科技兵器)及撒斯先生於原作漫畫在某程度上屬「超人類」(其實DC設定的武術及科技該算超人級,運用它們的普通地球人可為不使用發射性能量的「超人類」),電影沒有充份表現出來及解釋其實力的來源,未免未能使DCEU的能力設項豐足起來及解釋地球的普通人罪犯何以橫行無忌而有些不足。

今集比《自殺特攻:超能暴隊》差,後者在闖關方面多增些阻折位,前者是猛禽小隊「讓Round」也能取勝(最終Boss竟欠缺與主角來一場一對一戰的資格,真是太弱)。

既然DCEU要把小丑女塑造為DC版死侍(小丑女在片尾的數句對白是戲謔MCU的《蜘蛛俠:英雄回歸》內之美國隊長),那麼電影多增些戲謔性內容(例如:小丑女可說一個人被化學液體弄瞎便身手不凡,如在長時間浸泡便可當「超人類」)啦!

整體而言,電影屬補充小丑女的個性及刻劃她是「天生屁股鬼」而解釋她為愛犯罪的性本惡者(其實DCEU有意把小丑的地位由她代替),大家不看也非損失。

卡珊拉及蕾妮在漫畫的其它身份

卡珊拉:第三代蝙蝠女孩(Batgirl),武術的資質極高。
蕾妮:第二代問者(Question)。

此篇文章於 02-09-20 09:31 PM 被 動漫遊戲迷 編輯。
動漫遊戲迷 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-20, 11:09 PM   #27
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
暴力女毒打賤男

睇咗,總結:一般,可能差個 Dark Fate

好:女主角 Maggie Robbie 入晒個角式度,成部片至突出;第一二幕啲打得好精彩。印象比較深刻。

唔係咁好:唔好笑,完全唔好笑,走去抄 DP 冇問題,但抄唔到個神,唔係話嫌咩「裡拳」,搞埋啲 gag 笑唔出, DP2 都叫做睇多次先唔好笑,呢度連第一 round 都冇嗰度弊。另一樣嘢係嘥個 R 評級,除咗粗口多之外,無乜嘢「睇」;第三樣係 Harley Quinn 佔戲太重,其他成員真係無乜太多描寫發揮,觀眾唔會投入理佢哋生死;導演都有問題,Huntress 個演技仲木過 Carol Danvers,死未~ 當無笑料去分神,好清楚望到成單嘢無乜危機感,而群抽戲又唔夠精彩。

—————
美帝嗰邊開畫票房冠軍,但仲差個 Shazham,比好多 R 級片都不如,正如樓上老細話齋,同時其他十大個跌幅唔大,個角式好危。

舊 02-10-20, 11:38 PM   #28
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
Huntress 演員喺 Gemini Man演出並不生硬,呢套我覺得係個色有啲影射Batman先咁木掛

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-20, 12:18 AM   #29
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
Huntress 演員喺 Gemini Man演出並不生硬,呢套我覺得係個色有啲影射Batman先咁木掛
導演有問題

舊 02-11-20, 09:09 PM   #30
肉羊哩咖
griffin611

美帝部份戲院改咗部片個名做 Harley Quinn : Birds of Prey,有消息指已經正咗名,睇吓救唔救得返。

舊 02-14-20, 01:23 PM   #31
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
其實Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)
呢個官方個名會唔會太長,又唔好記?
Harley Quinn: Birds of Prey個名又好似續集咁。

不如直接叫Harley Quinn好過啦,
好似Batman (1989)、Wonder Woman (2017)、Joker (2019)咁咪幾好,
相信買飛d人都係直接叫小丑女算。

舊 02-14-20, 06:02 PM   #32
肉羊哩咖
griffin611

咦, 美國 AMC 院線仲未「改返轉頭」,好亂呀!

舊 11-06-20, 07:15 PM   #33
IDGAF
The One

見到猛禽暴隊:解瘋小丑女係iTunes特價中,賣$58。

有提供4K Dolby Vision畫質、Dolby Atmos等。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-20, 06:48 PM   #34
IDGAF
The One

Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley | 猛禽暴隊:解瘋小丑女

https://www.imdb.com/title/tt7713068/
https://en.wikipedia.org/wiki/Birds_of_Prey_(2020_film)

開咗Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley (猛禽暴隊:解瘋小丑女)嚟睇,
同片頭一樣,套戲好似一套卡通片咁,
未必人人啱睇但夠癲夠喪先~!

Harley Quinn d攻擊動作真係好似DC隻格鬥game Injustice 2,
不過記得遊戲版個大技係同時放兩隻土狼出嚟咬人,
電影版得一隻而且無乜殺傷力。

差婆條線幾搞笑~!

戰術歌姬的一次性攻擊…暈了

Black Canary同Huntress的設定同DC電視劇Arrow 又有一定的分別。

BIRDS OF PREY in 4 minutes (Movie Recap)
https://www.youtube.com/watch?v=IITl7QWfAhk

The Ending Of Birds Of Prey Explained
https://www.youtube.com/watch?v=495_pKMuGYc

【谷阿莫】想要御姐蘿莉小阿姨帥妹女強人嗎?一次通通給你2020《猛禽小隊:小丑女大解放》
https://www.youtube.com/watch?v=xKjFG-T__ck

此篇文章於 11-13-20 06:50 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
DCEU, Harley Quinn

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4,XB1] Prey (5.5.2017) 信長 電視遊戲討論版 25 06-13-18 03:03 PM
Prey 2 ahleung 電視遊戲討論版 11 10-31-14 01:37 PM
IL-2: Sturmovik: Birds of Prey (1C Company) neo 電視遊戲討論版 7 10-22-09 11:15 PM
Prey 2 神祕人1號 電視遊戲討論版 7 03-21-08 11:56 AM
PREY JLiTtLe PC電腦遊戲討論版 0 07-16-06 04:53 PM

現在的時間是 04:29 AM

手機版 | APP版