Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 02專區

主題工具 顯示模式
舊 10-06-07, 02:46 AM   #26
bonedog
Crazy Gamer
變態少女+.+

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 佳佳里 查看文章
如果夢中在觀看別人做愛,這就表明你對現有的戀人很滿意,卻對你們的關係有些無能為力。
如果跟上面咁講~
我記我以前發夢, 係夢入面既自己(第一身係自己)睇住自己(第3身又係自己)同個男人
咁即係點呢~﹖

wii mario kart :2363-5733-3949
WII FD CODE: 1155 1554 5930 3952
[Wii] ナイツ~星降る夜の物語~: 1160-9077-2319
大乱闘: 1719-2561-6043
歡迎add我,也請pm告知

此篇文章於 10-06-07 02:49 AM 被 bonedog 編輯。
bonedog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-07, 03:04 AM   #27
Hayato
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
我成日發夢甩牙

夢見水唔係姐係話賴左尿咩
Hayato 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-07, 04:19 AM   #28
AE86(Turneo)
God of Gamer
知足常樂

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDCTH225
XBox Live GamertagCTH1989
自己唔係成日會發夢個d...
好多時發完夢之後都唔多記得...
但有時係正個日係街見到同夢入面差唔多一樣既野

利物浦~!!!You'll never walk alone
AE86(Turneo) 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-07, 09:28 AM   #29
死.屍神
Game Master

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDghostqoo
引用:
作者: AE86(Turneo) 查看文章
呢樣野有待版主大大跟我們解釋

我都想知....
死.屍神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-07, 11:59 AM   #30
BeBop
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2003
引用:
作者: 死.屍神 查看文章
呢樣野有待版主大大跟我們解釋

我都想知....
Most people call it Déjà vu, if you watch the Matrix, they have a pretty cool interpretation of it.
BeBop 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-07, 02:25 PM   #31
Orage
Game Master
ディバゲ,ありがとう

註冊日期: Nov 2002
PSN  IDIris02320
我自己經常係夢見d事...

現實亦都實現返...

自己都會有印象係有呢個夢.....

不過冇人信我啫....

舊 10-06-07, 03:14 PM   #32
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
建議大家唔好估估下

夢當然唔係淨係日有所思夜有所夢, 更加唔係一定係發生過0既事
夢有好多implications, 但亂up係解唔到夢0既
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-07, 04:29 PM   #33
boss

註冊日期: Jun 2005
PSN  IDboss_manchun
引用:
作者: Orage 查看文章
我自己經常係夢見d事...

現實亦都實現返...

自己都會有印象係有呢個夢.....

不過冇人信我啫....
聽講係預知夢.我都發唔少, 早排d夢境仲經常出現番
boss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-07, 06:54 PM   #34
JoeII
Crazy Gamer
白痴、煩,請收嗲!

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDJoeII_Sawa
XBox Live GamertagJoeII
有時同一個場景會出現o係唔同o既夢境度…
試過幾次…
而且個場景仲係係虛構出o黎…
有d人訓教唔發夢,但我就訓親教都發夢
JoeII 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-07, 07:27 PM   #35
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
引用:
作者: JoeII 查看文章
有時同一個場景會出現o係唔同o既夢境度…
試過幾次…
而且個場景仲係係虛構出o黎…
有d人訓教唔發夢,但我就訓親教都發夢
我成日都發夢..
應該睡眠質素很差吧..
晚晚好像愛麗仙夢遊仙境禁- -

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-07, 01:20 AM   #36
Hayato

其實我唔多信夢境能預知未來
但係相信既人不如試下記錄低你地既夢
睇下係咪真係會實現
咁一切既謎咪會解開囉...
舊 10-07-07, 05:22 AM   #37
JoeII
Crazy Gamer
白痴、煩,請收嗲!

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDJoeII_Sawa
XBox Live GamertagJoeII
引用:
作者: Hayato 查看文章
其實我唔多信夢境能預知未來
但係相信既人不如試下記錄低你地既夢
睇下係咪真係會實現
咁一切既謎咪會解開囉...
有時會係咁…假設我宜家一面飲咖啡一面上forum,很不可思議的是,好似以前都曾經做過呢件事(但可以肯定從來冇做過,只係個腦有點做過o既印象…)有人話呢d事可能o係夢境做過…
又,我曾夢見討厭的人墮樓,接著翌日便看到新聞報導一名小孩失足墜樓(雖不是夢中人,但感覺挺恐怖…)
JoeII 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-07, 11:12 AM   #38
死.屍神
Game Master

引用:
作者: House 查看文章
我成日都發夢..
應該睡眠質素很差吧..
晚晚好像愛麗仙夢遊仙境禁- -
但我聽阿媽講發夢先好 咁樣會訓得好d

引用:
作者: BeBop 查看文章
Most people call it Déjà vu, if you watch the Matrix, they have a pretty cool interpretation of it.
哦....好鍾意Déjà vu呢個字=]

我琴晚發左個夢 好奇怪 應該唔係預知夢
-------------------------------------------------------------
夢境一開始係個salon 見到個好熟口面既男人 對住我笑笑口

之後我同個fd走左過去 話剪頭髮 咁佢就睇下我有冇預約既

之後我地話冇 之後佢拎左張紙出黎 張紙有好多人名 時間

突然個男人話張紙冇哂位 之後有個女仔拎左第2張比佢

好快夢境一轉 去到我個fd坐左係到 等人叫佢洗頭

突然個fd聽左個電話 之後走左出salon 我亦都跟住佢

之後個fd冇講咩事 又問我 我可唔可以拎返張紙下次去剪過架

咁我就話實唔得啦 (之後比人嘈醒左

個夢好奇怪

此篇文章於 10-07-07 11:15 AM 被 死.屍神 編輯。
舊 10-07-07, 01:20 PM   #39
House
里村★紅葉

我昨天卻夢見到我暗戀很久的女孩(大約有8,9年前了吧)
我本來已經唔係好記得..
但係在夢中我卻夢到跟她談了很久
在夢中很SWEET,在夢中無論樣子,和聲音都很清楚,也記起她叫什麼名字..
但係醒來卻很低落..
應該不是日有所思吧??這麼久的事突然REMIND我

Get

Get 周防天音!

舊 10-07-07, 01:33 PM   #40
死.屍神
Game Master

引用:
作者: House 查看文章
我昨天卻夢見到我暗戀很久的女孩(大約有8,9年前了吧)
我本來已經唔係好記得..
但係在夢中我卻夢到跟她談了很久
在夢中很SWEET,在夢中無論樣子,和聲音都很清楚,也記起她叫什麼名字..
但係醒來卻很低落..
應該不是日有所思吧??這麼久的事突然REMIND我
喔.....夢中很甜蜜 但醒來卻一埸空

我也遇過.....

不如將topic改一改 以後都將發夢所見所聞分享比大家知
舊 10-07-07, 02:28 PM   #41
Hayato

引用:
作者: JoeII 查看文章
有時會係咁…假設我宜家一面飲咖啡一面上forum,很不可思議的是,好似以前都曾經做過呢件事(但可以肯定從來冇做過,只係個腦有點做過o既印象…)有人話呢d事可能o係夢境做過…
呢d就叫做deja vu
我都成日有呢d經驗,特別係唔夠訓既時候...
舊 10-07-07, 08:47 PM   #42
佳佳里
Advance Moderator
綿花白兔仔

註冊日期: Jul 2002
XBox Live GamertagBirdan
引用:
作者: AE86(Turneo) 查看文章
我經常性有呢o的事情發生,不過都係生活片段,我估人人都係不斷經常做同樣既事情, 所以有時候夢反映係你以前既記憶

舊 10-07-07, 09:12 PM   #43
死.屍神
Game Master

引用:
我經常性有呢o的事情發生,不過都係生活片段,我估人人都係不斷經常做同樣既事情, 所以有時候夢反映係你以前既記憶
其實預知夢存唔存在

因為有時生活片段未遇過的話 又係現實發生同夢境一樣既野

呢樣野我諗好多人都試過.....

岩岩上網搵一搵 搵到d野:

引用:
夢の種類

由夢中預知未來發生的事情,這種夢就叫做「預知夢」。關於預知夢,在科學上還沒有很明確的例證,有人就將之視為迷信或偶然。當你心中有著強烈渴望或不安時,正夢常會變成反夢讓你夢見。那你相信正夢嗎?

何謂正夢

你的夢成為事實,這就是正夢。據說夢預知未來準確率約為10~30%,所以正夢才會被說是迷信。但是夢境成真的例子實在很少。正夢的特徵就是印象非常鮮明,醒來後夢的所有細節都還記得很清楚。一般人常說黎明時所做的夢就是正夢,就是因為這個緣故。

何謂反夢

和正夢相反,夢境和現實生活中的狀況相反,這是一種預知夢。一般說來,做惡夢的話,就說那是反夢。當你心中有所不安時,也會做夢。譬如夢見考試滿分的話,那就要注意了,實際上可能會不及格。就是因為你知道可能有這樣的結果,所以才藉做夢來滿足心願。年輕人常會做反夢,至於原因為何,至今仍不清楚。

有顏色或香味的夢

就生物機能而言,辨別顏色或香味的能力的產生,會比辨別形狀的能力來得慢,所以有顏色或香味的夢,是很難得夢見的。這是一種「啟示夢」「預知夢」是解夢的重要線索。

色彩夢

一般的夢都是沒有顏色的,但有時也會夢見鮮明的色彩。為什麼會有顏色呢?至今科學尚無法加以解明,問題在於出現什麼顏色。如果夢境顏色模糊不清或混濁的話,表示你現在心情很不穩定或狀況不好。相反地,如果夢境顏色鮮明的話,表示你現在精神狀況很好。每個顏色所代表的意義皆不同,請參考辭典的解說。

芳香夢

很少人做夢能感到夢中的味道。夢中的味道可說是某種東西的象徵。有味道的夢通常和回憶有關。夢見香味讓心靈獲得休息,是種好夢。夢見不好的味道則是惡夢,表示你壓力好大,情緒不穩。

其他

不著邊際、不完整、雜亂無章的叫雜夢。精神的願望,情緒影響所做的夢叫心夢。五官的感覺受刺激而引起的夢叫官覺夢。其他還有靈夢、夢中夢等。

此篇文章於 10-07-07 09:19 PM 被 死.屍神 編輯。
舊 10-09-07, 02:05 PM   #44
死.屍神
Game Master

冇人黎既

我琴晚發夢同人挑GSD....
舊 10-09-07, 02:31 PM   #45
GimGim

註冊日期: Jun 2002
just had a really weird dream, i had a dream of getting high

舊 10-09-07, 04:45 PM   #46
Chriswst

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 死.屍神 查看文章
其實預知夢存唔存在

因為有時生活片段未遇過的話 又係現實發生同夢境一樣既野

呢樣野我諗好多人都試過.....

岩岩上網搵一搵 搵到d野:

When I was young I have 2 falling dreams, one with my neighbour one is my dad and both of them died shortly after my dream... Very scary
Chriswst 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-08, 11:52 PM   #47
House
里村★紅葉

琴晚我發夢我係度粗口罵耶穌
耶神好嬲咁捉住我
之後我枓唔到氣,成日郁唔到

Get

Get 周防天音!

舊 06-24-08, 07:54 AM   #48
GimGim

註冊日期: Jun 2002
引用:
  夢境之九:水、水、到處都是水……

無論你的夢裏出現的是寧靜的湖水、滴流的小溪、狂怒的河流、平靜的海洋;夢中的水總是喻示著生命的精華,代表了精神的洗禮和重生。

一旦你的生活變得複雜,你就有可能夢見自己遇水溺死;湖水象徵著你想要儘快從煩亂的生活中掙脫出來,渴望過上寧靜安穩的生活。洪水或者狂怒的江水喻示著你面臨不能掌控的壓力和局面。
this is what i'm looking for
had a dream last night about this
i was just a few inch under the water, looking up, i see my friends standing beside me but i cant move

舊 06-24-08, 11:54 AM   #49
管家婆
Game Master
wow

註冊日期: Jun 2003
我發夢成日脫牙...哈哈
講真...有時我真係發埋D戰隊夢架......
故事都係 係自己屋企見到D大怪物
跟住有人會話快D變身召喚機械人出來啦

舊 06-24-08, 11:27 PM   #50
wyhone
Game Master
宛如天使的惡魔

註冊日期: Oct 2005
有冇人試過發夢
夢到自己靈魂出竅

我究竟係個夢到靈魂出竅,
定真係靈魂出竅

人類似乎不斷進化