Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-09-08, 05:56 PM   #1
阿聰
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
Post [求助]東映推出的 1:2 幪面超人 BLACK 及 SHADOW MOON 頭像

今日我以一個超值價入手呢兩隻頭像,不過我本身冇玩開超人頭像,有幾個問題想問各位大師:

1. 呢兩個頭像可唔可以加上「燈仔」係對眼入邊?如果有的話,有冇相熟店鋪介紹?
2. 對「天線」需唔需要搵膠水痴實?定係正常情形套咗入去就可以?
3. 呢類型頭像要點樣打理同保存?如果有塵的話用乜嘢抹走 D 塵?

希望各位高手可以解答,謝謝!

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-08, 05:59 PM   #2
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
之前向yahoo見過有燈座賣

其實我都想儲……
不過真係太大隻,唯有玩住細隻版先……

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-08, 06:05 PM   #3
阿聰

Nintendo Switch ID1803-0934-0218
引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章
之前向yahoo見過有燈座賣

其實我都想儲……
不過真係太大隻,唯有玩住細隻版先……
你嘅意思係:所謂嘅「加燈」,係指要將原本嘅座換成一個燈座嗎?
我自己唔係特別想買呢 d 頭像,但係我鍾意 black,冇理由唔加埋隻 shadow moon。

舊 03-09-08, 06:11 PM   #4
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

引用:
作者: 阿聰 查看文章
你嘅意思係:所謂嘅「加燈」,係指要將原本嘅座換成一個燈座嗎?
我自己唔係特別想買呢 d 頭像,但係我鍾意 black,冇理由唔加埋隻 shadow moon。
係,我見佢幅圖係個座上半部變o左透明,入面有盞燈,
但因為冇儲開大隻版,所以唔知係唔係官方o野。

皆旺2樓同地庫都有o的店有呢堆大頭拉打,可以去一睇(但小心中毒)

舊 03-09-08, 06:26 PM   #5
阿聰

引用:
係,我見佢幅圖係個座上半部變o左透明,入面有盞燈,
但因為冇儲開大隻版,所以唔知係唔係官方o野。

皆旺2樓同地庫都有o的店有呢堆大頭拉打,可以去一睇(但小心中毒)
係唔係官方嘢就真係好難講……不過賣俾我那位巴打就建議我加埋燈,型好多。

那位巴打話佢係因為屋企有細路 + 老婆「施壓」所以先至出讓,佢一口價 hk$2000 兩隻我完全冇得還價,
因為皆旺二樓同埋兆萬剩係隻 black 都炒到 hk$2480 同 hk2200 ,星期五晚同個 friend 去睇時已經有 d 中毒,
跟住上 yahoo「做功課」,那位巴打 hk$2000 放晒 black + shadow moon 根本唔使諗。

舊 03-09-08, 06:32 PM   #6
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

所以我只有頹頹地整隻細隻版儲

謎之聲:有Black點可以冇RX,RX又點可以只得一隻

舊 03-09-08, 06:39 PM   #7
阿聰

引用:
所以我只有頹頹地整隻細隻版儲

謎之聲:有Black點可以冇RX,RX又點可以只得一隻
頹版係唔係即係賣 hk$100 樓下那種用膠造嘅大頭?
係的話,暫時只得 shadow moon,唔知幾時先至有 black/RX……
RX 官方係有出過大頭,但係冇出過 biorider 同 roborider,所以唔會考慮。

舊 03-09-08, 06:50 PM   #8
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

引用:
頹版係唔係即係賣 hk$100 樓下那種用膠造嘅大頭?
係的話,暫時只得 shadow moon,唔知幾時先至有 black/RX……
RX 官方係有出過大頭,但係冇出過 biorider 同 roborider,所以唔會考慮。
唔係呀,我o個o的只係$20~$30既盒蛋咋
size係 1/6,不過炒起上o黎都可以好甘

之前o向皆旺地庫見過有大頭biorider同roborider,不過冇留意係咩材料

此篇文章於 03-09-08 06:52 PM 被 呂鳳仙 編輯。
舊 03-09-08, 07:50 PM   #9
阿聰

引用:
唔係呀,我o個o的只係$20~$30既盒蛋咋
size係 1/6,不過炒起上o黎都可以好甘

之前o向皆旺地庫見過有大頭biorider同roborider,不過冇留意係咩材料
盒蛋啊?咁係唔係賣 hk$60~$150 那些細頭像,冇記錯就應該出咗四個 volume 了。
至於皆旺地庫我就唔多知道,但係係二樓有一間有大頭 biorider 同 roborider,
我聽店鋪老板娘講那兩隻係手辦模型,東海本身只出過 RX 但係就冇以上那兩款。

舊 03-09-08, 08:52 PM   #10
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

引用:
盒蛋啊?咁係唔係賣 hk$60~$150 那些細頭像,冇記錯就應該出咗四個 volume 了。
至於皆旺地庫我就唔多知道,但係係二樓有一間有大頭 biorider 同 roborider,
我聽店鋪老板娘講那兩隻係手辦模型,東海本身只出過 RX 但係就冇以上那兩款。
係呀~~不過我只儲1~10號同RX,近年o個堆新拉打冇興趣
原來係手辦……

舊 03-09-08, 08:55 PM   #11
阿聰

引用:
係呀~~不過我只儲1~10號同RX,近年o個堆新拉打冇興趣
原來係手辦……
對我嚟講,1-V3 + BLACK + RX 系列已經足夠,RX 打後 D 幪面超人唔掂……
我唔知手辦同東映官方之間嘅分別係邊度,不過因為只有 RX 官方有出,所以唔買 RX 系列了,加上錢都係問題。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[TVB] 野蠻奶奶大戰戈師奶 [汪明荃、胡杏兒、黃宗澤主演] nefrezx Neo Entertainment TREND 179 01-30-08 11:47 AM
2007年度叱吒樂壇流行榜頒獎典禮討論區[結果出爐,2/1起Moov足本重溫] URA Neo Music UNIVERSE 653 01-06-08 10:52 AM
G.O.D.會唔會又惹官非? MO ~清談館~ 45 12-30-07 02:06 AM
[TVB] 天怒人怨 - 詹 瑞 文 遭 封 殺 轟 無 線 霸 道 IamO Neo Entertainment TREND 50 10-30-07 02:04 PM

現在的時間是 04:23 PM

手機版 | APP版