Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-28-20, 06:57 PM   #201
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
有冇得寬鬆咁去 Middle-earth 國,睇怕唔洗旨意,話佢哋啲失業情況嚴重喎~

https://www.tvnz.co.nz/one-news/new-...ity-law-passed

舊 07-28-20, 07:31 PM   #202
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
有冇得寬鬆咁去 Middle-earth 國,睇怕唔洗旨意,話佢哋啲失業情況嚴重喎~

https://www.tvnz.co.nz/one-news/new-...ity-law-passed
新西蘭我自己都去過........感覺山多平地小....工作地方幾偏下....好難用國家比較。

現在的情況是跟大隊做事,同加拿大一樣。

此篇文章於 07-28-20 10:36 PM 被 darkvolver 編輯。
darkvolver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-20, 08:21 PM   #203
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
歡迎

引用:
【港版國安法】譚耀宗稱北京或取消擁BNO港人雙重國籍 不能再做中國公民
1小時前

英國放寬BNO方案協助港人最快移民成為英國公民,中方考慮不承認BNO作旅遊證件反制。全國人大常委譚耀宗接受《香港01》訪問時指,港人擁有外國護照與中國國籍法有牴觸,基本法起草委員會時任副秘書長魯平決定保留彈性,即使港人有外國護照,只要不主動申報仍可擁中國公民、香港永久性居民身份和申請回鄉證。現時英國單方面放寬居英權,中方自然有反應,包括可讓持BNO護照的港人不能做中國公民,對其香港永久性居民身份、返大陸不能持回鄉證等會有一連串影響。

影響永久性居民身份

譚耀宗稱根據外交部說法,不視BNO為旅遊證件,即當作國籍對待,便會喪失香港特區護照及中國國籍,以至香港永久性居民身份,不過中方現時未有具體公佈。現時不少人擁英國以外的雙重國籍,被問會否造成混亂,譚認為人大常委會說明清楚情況便可,例如針對BNO有新說法、其他國籍便沒有問題。

譚指阻嚇作用視乎個人,「我哋當然希望英國唔好搞咁多嘢啦!你兩樣都可以保留對香港人最好㗎嘛。」但估計英國吸納港移民也有其經濟利益考量。他指中央未作任何決定,移民一直在香港發生,中央又不會覺得市民移民就不愛國,香港人才四面八方,也有計劃吸納內地專才,因此對移民產生的人口流動無所謂、「冇乜大不了」,純粹政治上有國安法考慮而作出相應對策。
譚耀宗稱無懼制裁 指勾結外國證據清晰

譚耀宗又表示無聽聞香港官員被制裁情況,他不想預計制裁名單,但美國繼續出招不出奇,因反華反共可能是美國總統大選候選人的宣傳重點,過往候選人一貫以中國為假想敵大肆打擊,當選以後又可能為與中國有經濟等合作調整,但他承認關大使館等都是以往從未做過的舉措,話鋒一轉又指今時今日中國實力與過去大不同,但中國不是想取代美國,「有排都未去到呢個位」,然而美國避諱中國崛起甚至要阻撓,料中美角力會持續。

他對於自己被制裁「冇咩話怕,我覺得件事啱就去做,為咗香港社會穩定而立港區國安法」,又指有人勾結外國勢力證據清晰,「我見到好多網上短片又FBI又CIA」、「培訓啲人」以至說明資金來源,另一方面每次社運後美國參眾兩院「整啲法例出嚟查」,批評是背後撐腰助長本港暴力出現,認為中方國安法有外國勢力法例保障國家安全合理,美國持雙重標準。

對於被指制裁對負責選舉事務的公務員起作用,他指美國政府通過一條法例「打擊」及「威嚇」香港官員「絕對唔公平,法律唔係佢立㗎嘛,官員只係執行,絕對唔應該被打擊」。又呼籲港人不要成為美英棋子被人利用。

部份移民人士要往返兩地照顧家人

「Goodbye HK Hello UK」專頁負責人Billy Wong稱,估譚的說法,是基於《中英聯合聲明》中的框架所引申而成,而中國一向不容許有雙重國籍,但香港因情況特殊和歷史背景,故不少港人亦擁有中國以外的國籍,如不少高官亦如是。他認為中方的確可以針對BNO持有人作出取消中國國籍或香港身份證等反制措施,但相信只持有BNO人士而不進行居英權申請的人士未必會受到影響,而即使中方真的作出反制措施,「都要睇吓佢點做,究竟係一申請居英權就會取消中國籍?定係攞到居英權先取消?」

任職移民顧問的他稱近月的確有大量港人查詢移民英國的事宜,他相信中方措施對決心放棄香港一切移居外地的港人影響不大,但的確仍有移民人士仍會保留香港物業,「可能佢哋送咗子女過去,之後會返嚟照顧家人,又或者會兩邊走。」他估計若此類港人被取消中國籍或香港身份證,會對其往返造成不便,「可能會多咗重考慮,或者移民時會諗得周詳啲。」

https://hk.appledaily.com/local/2020...S2CSHFRRU5ERY/
由手機版發出

此篇文章於 07-31-20 11:29 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-20, 12:57 AM   #204
肉羊哩咖
griffin611

係真今日飲返杯,早日申請。

舊 07-31-20, 06:16 AM   #205
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

Hong Kong: China says it will not recognise UK overseas passports

overseas passports
Ambassador’s warning comes in response to UK’s special visa offer to Hong Kong citizens

China will not recognise the British national (overseas) passport as a legal travel document, raising the prospect that the 3 million Hong Kong citizens eligible for the passport will be banned from leaving Hong Kong by the Chinese government.

The warning was made at a press conference by the Chinese ambassador to the UK, Liu Xiaoming, in which he also warned that it was hard to imagine a global Britain that bypassed or excluded China. Decoupling from China would mean decoupling from growth and the future, he suggested.

https://amp-theguardian-com.cdn.ampp...seas-passports
由手機版發出
舊 08-02-20, 08:07 PM   #206
肉羊哩咖
griffin611

呢段 Sky News 訪問咗部分港人對 BNO 嘅睇法,啲 comment 可以唔洗理:

舊 08-02-20, 08:34 PM   #207
darkvolver
頹冗

其實,我個人角度睇.....UK 5+1方案,有好多機會重新整合現在6個UK passport種類及修改國籍法,現在新反恐法都計緊時推出來,都幾火下。

修改國籍法後,你人在UK已經同其他人大致相同,不過個人感覺就另計。

此篇文章於 08-02-20 08:42 PM 被 darkvolver 編輯。
舊 08-02-20, 09:26 PM   #208
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

好似有人想去泰國 ?

引用:
泰國爆反政府示威提三大訴求 聲援被失蹤異議人士要求重新選舉

泰國曼谷昨(18日)晚爆發反政府示威,以青年學生為主的數千名示威者不畏政府禁聚令,在曼谷舊城區的民主紀念碑前。示威針對軍事將領出身的總理帕拉育,提出三大訴求:解散國會重新選舉、停止打壓異議人士、修訂現行有利帕拉育的《憲法》。

美聯社、路透報導,這場示威由「解放青年」(Liberation Youth)組織發起,約有2500人參加,是泰國3月因應疫情宣布進入緊急狀態以來最大型的示威,也是帕拉育(Prayut Chan-o-cha)2014年發動政變上台後人數最多的反政府示威之一。

今年2月,泰國法院做出判決,下令解散人氣頗旺的第二大在野黨「未來前進黨」(Future Foward),引發青年學生群情激憤。該黨提出的民主政策備受廣大青年支持,支持者相信,該黨因批評政府及軍隊,且民意支持度高漲,成為政府的眼中釘。

當時青年學生發起反帕拉育的示威,參與民眾越來越多,但因政府禁聚令,示威行動戛然而止。

6月間,流亡柬埔寨的泰國知名異議人士萬查勒(Wanchalearm Satsaksit)在金邊街頭當街被擄走,不知所蹤,更讓泰國民眾不滿;近年來,已有數名流亡寮國的泰國異議人士遭神秘綁架,其中3人成為湄公河上的浮屍。

學生運動領袖塔特普(Tattep Ruangprapaikit)向群眾高呼:「我們怎能坐視這樣的不民主?」

警方在現場維安,將民主紀念碑包圍,但並未阻止示威。示威在午夜結束,但主辦方表示,若訴求未獲回應,將在兩周後重返現場。 (國際中心/綜合外電報導)

https://tw.appledaily.com/internatio...53GMJIC6XSOYY/
舊 08-02-20, 09:47 PM   #209
darkvolver
頹冗

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
好似有人想去泰國 ?
南洋國家幾時都危險......

你睇馬來西亞早排有個 "第N家園計劃",到現在相信好多香港人一提個名都隨時抑鬱中.....

舊 08-02-20, 11:10 PM   #210
肉羊哩咖
griffin611

講過只適宜無乜銀嘅著草同退休人士,貪佢紙水低,日日沙灘飲椰青。有仔女讀緊書嘅,啲港媽實唔滯啦。

舊 08-02-20, 11:42 PM   #211
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

無乜錢走條毛咩

去到東南亞呢 d 地方,諗點樣保住條命仔都夠花你一筆

菲律賓紙水仲低呀,去菲律賓啦
由手機版發出

此篇文章於 08-03-20 10:47 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 08-06-20, 02:08 AM   #212
肉羊哩咖
griffin611

都講過,各位老細走定唔走,走又走去邊,一慨同本人無關,亦唔關心,志在噏嘢畀多啲「似是疑非」資料嘅啫,不過尊重各位嘅選擇。無謂勞氣。

嗱,本人幾乎揀定英國㗎啦,呢度有樣好「切身」(雙關語)嘅嘢,有志回歸英籍嘅老細要留意,無錯,就係錢!!!$$$
引用:
匯豐香港宣佈於本年9月1日起,匯豐香港將停止發出於英國和法國兌現的英鎊及歐元匯票,理由是英國及法國匯豐將不兌現匯票。有人說沒關係,因為仍可以用電匯(TT)匯款。這對正打算移居香港的英國人,到底有甚麼影響?

首先,大家要了解匯票和電匯有甚麼分別。匯票簡單來說就是銀行本票的外幣版,客戶繳付匯票金額及手續費予銀行,銀行就按客戶要求發出一張匯票,抬頭則按客戶要求印上,收票人持著匯票可到其他銀行兌現並存入銀行,購買匯票的客戶可以不知到收款人的銀行帳號,仍可以把款項匯出。電匯就是跨國跨行轉帳,好處是可短時間內完成匯款,但在匯款時便要提供收款賬號。

好了,現在匯豐停止發出和兌換英鎊和歐元匯票,到底對甚麼人的影響最大?如果你正打算移居英國,但現階段你仍未能開納英國的銀行戶口,但又想盡早把錢調離香港,可以做的便是到銀行購買匯票,抬頭寫自己的名字。這樣你將來成功移居並在英國開納銀行戶口後,便可把匯票存入自己的戶口,實現把資金由香港匯至英國。現在匯豐香港停止發出及兌現匯票,時間上正好堵塞了這些人把錢匯到英國的做法。匯票一般只有半年的有效期,你持有一張今年8月發出的匯票,到明年1月BNO簽證接受申請之時,已過了4-5個月,加上審批簽證需時,你取得簽證後到英國才開戶口,剩下時間已不多,有可能趕不及兌現匯票。

按滙豐香港的說法,停發匯票的原因是由於滙豐英國及滙豐法國將不再接受在當地兌付之英鎊/歐元即期匯票,所以滙豐香港將由2020年9月1日起不再發行在英國及法國兌付之即期匯票。客戶可使用電匯或滙豐環球轉賬服務進行匯款。但其實這個解釋相當牽強,如果匯豐英國及匯豐法國停止接受匯票,所以匯豐香港就不再發出匯票,但英國與法國不是只有HSBC,英國還有其他銀行如Barclays, Lloyds, NatWest等,為什麼只是匯豐英國停止兌現匯票便要停發匯票呢?

再者,大新銀行亦宣佈和匯豐同日停止發出英鎊及歐元匯票。兩間銀行同一時間停止匯票服務,真的只是巧合嗎?各位可自行分析,有需要就盡快開立離岸戶口吧!

相關報導:
https://hk.appledaily.com/finance/20...QWFB7Q45DG7AQ/

舊 08-06-20, 09:05 AM   #213
darkvolver
頹冗

引用:
都講過,各位老細走定唔走,走又走去邊,一慨同本人無關,亦唔關心,志在噏嘢畀多啲「似是疑非」資料嘅啫,不過尊重各位嘅選擇。無謂勞氣。

嗱,本人幾乎揀定英國㗎啦,呢度有樣好「切身」(雙關語)嘅嘢,有志回歸英籍嘅老細要留意,無錯,就係錢!!!$$$
路過一句啦.....

匯票其實好小會再用,因為銀行transfer有很多方法,而且你用匯票,當地銀行係有權dishonour...特別係將受制裁銀行。

舊 08-06-20, 11:12 PM   #214
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

樓上大佬都去硬英帝國,最好有返 d 基本認識先

到時如果又「成日買日本野就覺得日本首選」咁既思維去理解英帝國,恐怕就見笑。

Netflix 有套 House of Windsor 紀錄片,都係幾易理解近一百年帝國既歷史。

同埋做得帝國公民,就係帝國既人,交多幾個錢稅又想去邊度低紙水做太空人,影唔影響其他香港人就唔知,一定影響到你屋企姐。

共勉之
由手機版發出
舊 08-07-20, 03:02 AM   #215
肉羊哩咖
griffin611

謝各位老細指教,學嘢~

舊 08-09-20, 06:54 PM   #216
肉羊哩咖
griffin611

有啲「港人」都係死性不改,趁機走去英國炒樓:
https://www.telegraph.co.uk/property...hern-england/1

另一樣就係出離譜價搶樓~ 英國北部一向啲經濟麻麻,今年仲要受武漢肺炎重創。唉。

舊 08-09-20, 07:13 PM   #217
darkvolver
頹冗

引用:
有啲「港人」都係死性不改,趁機走去英國炒樓:
https://www.telegraph.co.uk/property...hern-england/1

另一樣就係出離譜價搶樓~ 英國北部一向啲經濟麻麻,今年仲要受武漢肺炎重創。唉。
預左......

而且好多有顏色的人,借此收左好多人水/任務,從事這些服務。

另外,這些已買樓的BNO人應該不知道買房後的稅幾和味下,而且有好大風險負資產及坐成手死貨。

所以,當地英國人好小買樓,租樓多 (住車等等)。

此篇文章於 08-09-20 07:16 PM 被 darkvolver 編輯。
舊 08-13-20, 11:05 PM   #218
肉羊哩咖
griffin611

睇嚟仲要煲埋 Netflix 嗰三季嘅 The Crown,事頭婆嘅事跡都唔了解下,又點得呢?!

舊 08-14-20, 12:50 PM   #219
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

如果有人睇完口罩騙徒黃世澤,驚會俾中國連人帶錢扣起無得走,睇睇

引用:
其實大家有無發現譚Sir 晌呢個議題上係靜左。

因為世界上只有發證國家不承認護照。 其他國家不能操作「不承認」 Even 北韓拒絕美國護照入境,但北韓係承認美國護照。

一直大家被人帶了偽命題, 一個不存在的問題。都係果句, 根據英國國籍法, BNO 屬於其中一種英國國籍, 中共幾大能力, 都無法否定這個國籍, 因為都唔關佢事。

譚Sir 係攞出來擦存在感的議題。 因為中共都知你一否定BNO 就會幫手變BC 就更加唔會幫你加速。

理得其他所謂on9仔講野,跟英國內政部的做法就夠。

另外, 地勤影低任何私人證件,跟本係違法。

所以你地聽人吹呀。

按根據英國國籍法2002 , 持有非BC 的英國護照, 在沒有第二國籍下人士, 一律自動歸化BC. 包括當日留在香港的非中國籍97後出生的人士都包括在內。

BNO 有無效係英國決定, 別國不得說三道四。

同時間, 當你擁有特區護照, 香港政府係有權唔比你離開香港。 反而BNO 就不能限你。

現時譚sir 加速方案係BNO 5+1後,「再不具有中國公民身份」 就係咁咋嘛。

不要聽條on7 過份解讀。
由手機版發出
舊 08-14-20, 12:55 PM   #220
darkvolver
頹冗

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
如果有人睇完口罩騙徒黃世澤,驚會俾中國連人帶錢扣起無得走,睇睇

由手機版發出
個文章都講左很耐,至於騙不騙徒我就不知道啦,反正我都冇買口罩。

但現在都不是時候理會啦,美佬好快會制裁金融及銀行系統,諗下點攪算...

舊 08-14-20, 01:03 PM   #221
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

講真,係

今年淨返四個月都無,日日加速再加速,真係唔知見唔見到中國既 2021
由手機版發出
舊 08-14-20, 03:12 PM   #222
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
騙徒你老母

好心就睇少啲熱狗文章啦,呢啲友仔由朝到晚乜都唔做,抹黑就最叻。

人哋黃世澤啲文章影片有料過你班仆街熱狗多多聲呀。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-20, 03:28 PM   #223
darkvolver
頹冗

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
騙徒你老母

好心就睇少啲熱狗文章啦,呢啲友仔由朝到晚乜都唔做,抹黑就最叻。

人哋黃世澤啲文章影片有料過你班仆街熱狗多多聲呀。
冷靜冷靜,如果有人帶風向會有alert,不用出火。

舊 08-14-20, 03:51 PM   #224
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

樓上 comment 出自 fb group ,我亦識佢本人確定唔係假 AC,安全理由我唔講乜 group。

唔知你點樣將我同熱狗拉埋一齊,我亦好憎熱狗雲膠,呢個時期唔帶口罩真心害人害物。

不過,起 twitter fb 我亦同會熱狗嗲下,無大害既。

曾經 follow 過黃世澤,不過之後佢 block 我就無得睇啦 好似佢都 block 左唔少人。

本土派 on8 都屌到黃世澤臭晒,邊個有料無料自己知啦,無必要拗。

健伍就俾泛民黃絲「被熱狗」左好耐,唔通連 on8 都「被熱狗」埋???

咁我唯有回返你,好心就睇少啲泛民黃絲文章啦

林忌有泛民底我都唔覺大問題

黃世澤就真係不了不了
由手機版發出
舊 08-14-20, 04:09 PM   #225
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

Anyway 起度都感受到,熱狗真係極奇麻煩既存在...

成個邪教咁,又周圍起火頭....
由手機版發出

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:04 AM

手機版 | APP版