Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 08-05-16, 07:42 AM   #51
布甸
Game Master
遊民一族

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDarashi-ck
XBox Live Gamertagarashick360
引用:
作者: 信長 查看文章
Stranger Things 大熱. 以下係References

http://www.vulture.com/2016/07/stran...-glossary.html
引用:
作者: david 查看文章
專業評分:

metacritics: 75/100
http://www.metacritic.com/tv/stranger-things?ref=hp

rotten tomatoes: 94/100
https://www.rottentomatoes.com/tv/stranger_things/

以某系列fanatics o既邏輯,netflix究竟俾佐幾多錢呢?
Netflix 悶o左一排終於有套o岩睇,各個小演員做得好好,特別係肥仔,
有種大智若愚既感覺;開頭比較慢,之後就好緊張,可惜得 8 集短o左o的。
期望下季~

舊 08-13-16, 11:27 PM   #52
hap3afrien
Game Master

註冊日期: Dec 2005
Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586
Stranger Things真係拍得幾好睇, 8集一個下奏煲完

覺得依家完得啱啱好(除左最後爆左句粗口)
唔係好想有第二季, 希望仲拍到種懸疑而唔係齌mon hunt

舊 08-22-16, 08:37 AM   #53
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: hap3afrien 查看文章
Stranger Things真係拍得幾好睇, 8集一個下奏煲完

覺得依家完得啱啱好(除左最後爆左句粗口)
唔係好想有第二季, 希望仲拍到種懸疑而唔係齌mon hunt
週末一口氣追咗6集,好似X檔案但無咗兩條怪異嘅FBI咁啫;唔集中玩怪異,反而玩人同人嘅關係,你知跟住乜事都好,你都會好肉緊同追落去,呢啲就係戲!Ryder真係好戲,仲要好多時係無對手咁做,而三個細路,太過大人得滯,不過nerd得好好玩(你明乜事嘅話)

舊 08-23-16, 10:24 AM   #54
肉羊哩咖
griffin611

好玩嘢,ST第七集終於各條線集合埋各線,點知

第七/八集

1) 政府都唔係傻嘅,同一招「潛入」第二次仲得?
2) 子彈打唔死嘅怪物(開間無),真係好鬼傳統美國怪獸片嘅梗
3) 跟住玩Aliens,好多幕直頭一模一樣咁滯;又加埋 The X-Files S02E02 嗰味:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Host_(The_X-Files)
4) 好多嘢完全無解釋,不過無所謂,個魅力全部都係觀眾對角式嗰份投入
5) Steve 重要關頭亂入,英雄救「美」,成為今季最後嬴家
6) 不過,幾不滿無乜交待到,個無髮女打開咗個裂口,之後到個返第一集個科學家被捉(畀同一隻怪物?)唔知乜事,不過又係,同大橋無關
7) 個 open ending 反而無令人不滿,有無得續都好,畀觀眾無限想像空間,回味無窮

好似仲未公怖有第二季,不過睇 uTube 引述傳媒講,製作人已經有第二季嘅腹稿,個世界觀無變,好多演員會再出現,但未必又係打怪

而據報製作人係有份解釋晒 Upside-down 嘅設定,成30頁咁厚,不過話唔會公開,都好,留返畀 fans 想像。

-----
在下唔多識 Steven King 嘅嘢,不過據聞呢套好多佢作品嘅影子,剿一下原來 King 本人都極讚:
http://www.hitfix.com/the-dartboard/...t-pays-tribute

此篇文章於 08-23-16 11:14 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-16, 12:08 AM   #55
GimGim

註冊日期: Jun 2002
The 70s Show

舊 08-24-16, 12:19 AM   #56
Rv250

註冊日期: Aug 2002
making a murderer會拍season 2
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-16, 07:59 AM   #57
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章

第七/八集

2) 子彈打唔死嘅怪物(開間無),真係好鬼傳統美國怪獸片嘅梗
3) 跟住玩Aliens,好多幕直頭一模一樣咁滯;又加埋 The X-Files S02E02 嗰味:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Host_(The_X-Files)
4) 好多嘢完全無解釋,不過無所謂,個魅力全部都係觀眾對角式嗰份投入
5) Steve 重要關頭亂入,英雄救「美」,成為今季最後嬴家
6) 不過,幾不滿無乜交待到,個無髮女打開咗個裂口,之後到個返第一集個科學家被捉(畀同一隻怪物?)唔知乜事,不過又係,同大橋無關
7) 個 open ending 反而無令人不滿,有無得續都好,畀觀眾無限想像空間,回味無窮

好似仲未公怖有第二季,不過睇 uTube 引述傳媒講,製作人已經有第二季嘅腹稿,個世界觀無變,好多演員會再出現,但未必又係打怪

而據報製作人係有份解釋晒 Upside-down 嘅設定,成30頁咁厚,不過話唔會公開,都好,留返畀 fans 想像。

-----
在下唔多識 Steven King 嘅嘢,不過據聞呢套好多佢作品嘅影子,剿一下原來 King 本人都極讚:
http://www.hitfix.com/the-dartboard/...t-pays-tribute
STEPHEN KING專寫恐怖同SCI-FI小說,唔少佢O既小說都有改篇成電影或電視連續劇,表表者有由KUBRICK執導O既THE SHINING(不時被致敬作品)同TOM HANKS主演O既THE GREEN MILE,佢亦有參與唔少電視劇O既劇本寫作,如KINGDOM HOSPITAL等。

佢O既小說由短篇集到連續長篇都有,我自己睇過唔少,但唔係本本都合心水。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-16, 01:36 PM   #58
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
奧運完咗訂返Netflix睇,
不過,香港開咗咁耐4K影片量都係偏少,
主要都係集中係佢自家製作的新劇同少量自家拍攝的電影,
其他外購的節目同電影都係HD畫質為主,睇完想睇果堆4K節目之後訂返HD PLAN算,
如果佢又多D 4K電影睇就好了~!

舊 08-28-16, 02:13 PM   #59
IDGAF
The One

引用:

第七/八集

-----

一口氣睇咗8集Stranger Things,
小鎮+小朋友做主角+奇怪事件呢個設定似電影Super 8,
但睇落去好多位都係向E.T.、Alien等經典電影致敬。

Upside-down果段拍出嚟個感覺似電影Silent Hill個異世界咁~!

有個位唔係好明,開頭最先遇到"十一"果位漢堡包店主Benny點解要被滅口,
其他警長Hopper直頭入過神秘設施同"十一"接觸過的一眾角色又無事的…
(睇到中段,有一刻懷疑過"十一"係警長Hopper個囡,因為當時未交代佢個囡係點的)
如果係為要守住最高機密來講呢個大細超的安排好似怪怪地咁。
甚至後來有一幕班"水電工"仲主動拎"十一"張相出嚟比Nancy媽媽睇添。

另一位我覺得怪怪地係Nancy同Jonathan玩"芒亨"果時,
Nancy居然會主動爬入去個樹窿,先唔講有無怪先,個窿滿佈啫哩喎真係有囡仔會想入去…

舊 08-28-16, 05:37 PM   #60
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
有個位唔係好明,開頭最先遇到"十一"果位漢堡包店主Benny點解要被滅口,
其他警長Hopper直頭入過神秘設施同"十一"接觸過的一眾角色又無事的…
(睇到中段,有一刻懷疑過"十一"係警長Hopper個囡,因為當時未交代佢個囡係點的)
如果係為要守住最高機密來講呢個大細超的安排好似怪怪地咁。
甚至後來有一幕班"水電工"仲主動拎"十一"張相出嚟比Nancy媽媽睇添。

另一位我覺得怪怪地係Nancy同Jonathan玩"芒亨"果時,
Nancy居然會主動爬入去個樹窿,先唔講有無怪先,個窿滿佈啫哩喎真係有囡仔會想入去…
試解

1. 第一劑警長玩蜜桃雞唔死得,因為成個鎮都識佢,唔可以話就咁「被消失」,唯有監視佢同屈佢濫藥,等無人信佢;後嚟,警長同政府人員講掂數;畀佢同 Will 阿媽 入去 Upside Down 搵仔,換佢兩個唔爆Ele 嘅嘢出去同班細路嚮邊(可能仲有其他條件);政府班人一心諗住佢哋入得去出唔返嚟,所以肯
2. 後嚟去到見 Wheeler 家,咁你唔畀張相問人有無見過 Ele 嘅,無可能問到嘢,如果 Mike 阿媽無見過,無嘢嘅,如果話見過,都係即死
3. 咁你諗,鄉下妹無咁「港女」多顧忌,佢哋一心芒亨,好奇啲唔出奇。

另,你講見過 Ele嘅人 ,唔止Nancy 同Johanthan,到成間中學見過,不過政府唔知啫。

此篇文章於 08-28-16 05:40 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-16, 02:42 AM   #61
IDGAF
The One

睇晒13集Orange Is the New Black S4,
我覺得呢季個節奏好鬆散唔係幾好睇,除咗頭尾死人事件外,
今季唔算有太多爆點,中段都幾悶下~!

原本以為新角色"名廚"Judy King一角加入後會同Red爭地盤同地位,
但結果無…個故事反而落咗係幾個精神有問題的角色度,
另加之前三季的主要角色行行企企吹下水拖時間咁。

其實之前幾欣賞之前三季用"螺絲批事件"去串連返個故事果類惡搞劇情,
今季得個部"時光機"而且又唔太感動。

另外,4k畫質下一眾女角個樣真係好殘下…

https://www.youtube.com/watch?v=c6O9rfoz0f8

此篇文章於 08-31-16 01:35 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-16, 02:51 AM   #62
IDGAF
The One

引用:
試解

1. 第一劑警長玩蜜桃雞唔死得,因為成個鎮都識佢,唔可以話就咁「被消失」,唯有監視佢同屈佢濫藥,等無人信佢;後嚟,警長同政府人員講掂數;畀佢同 Will 阿媽 入去 Upside Down 搵仔,換佢兩個唔爆Ele 嘅嘢出去同班細路嚮邊(可能仲有其他條件);政府班人一心諗住佢哋入得去出唔返嚟,所以肯
2. 後嚟去到見 Wheeler 家,咁你唔畀張相問人有無見過 Ele 嘅,無可能問到嘢,如果 Mike 阿媽無見過,無嘢嘅,如果話見過,都係即死
3. 咁你諗,鄉下妹無咁「港女」多顧忌,佢哋一心芒亨,好奇啲唔出奇。

另,你講見過 Ele嘅人 ,唔止Nancy 同Johanthan,到成間中學見過,不過政府唔知啫。
咁漢堡包店都有幾個熟客係度啦~!
總之呢個安排都係怪怪地咁。

另外,如果有第二季希望個題材轉做外星人、UFO、太空軍事行動方向。

反正佢一開場都已經提及到美國蘇聯冷戰時期的星戰計劃了。

舊 08-31-16, 09:30 AM   #63
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
咁漢堡包店都有幾個熟客係度啦~!
總之呢個安排都係怪怪地咁。

另外,如果有第二季希望個題材轉做外星人、UFO、太空軍事行動方向。

反正佢一開場都已經提及到美國蘇聯冷戰時期的星戰計劃了。
政府班友好明顯急急想掃埋啲手尾,見乜殺乜,唔諗到咁多嘢。如果政府太有能力,咁細路老早就出晒事。

舊 09-01-16, 12:30 AM   #64
hap3afrien
Game Master

註冊日期: Dec 2005
Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586

點等

舊 09-01-16, 07:35 AM   #65
IDGAF
The One

引用:
作者: hap3afrien 查看文章

點等
真係有第二季…太好了~!

1984年的秋天…我諗可能等到2017年秋天人會上第二季了~!

官方FACEBOOK中文版影片:

https://www.facebook.com/netflixhong...1095548238380/

舊 09-01-16, 08:34 AM   #66
肉羊哩咖
griffin611

事隔一年...好期待!

舊 09-06-16, 08:18 PM   #67
IDGAF
The One

睇晒Marco Polo S2同Narcos S2,

無研究真實歷史,唔知當中有幾多成係真人真事,
不過以Narcos S2入面穿插的新聞片段嚟講,
Pablo Escobar呢個人物的一生真係充滿戲劇性…
選總統、私人豪華監獄等真係好爆下。

唔知會唔會有S3,
定係好似Breaking Bad 咁另開一套新劇(Better Call Saul)去講Peña及卡利集團果邊。

不過,套劇如果唔係Netflix HK有繁中字幕未必會睇,因為套劇8成時間都係講緊西班牙話…

Marco Polo無期望下,覺得呢套歐美劇拍出嚟的東方世界幾特別,
又多觀眾服務畫面~!

做Khutulun果個韓國女演員金秀賢(Claudia Kim)幾靚女~!

不過,都係覺得有點浪費楊紫瓊呢個武打演員,
覺得應該搵佢做劇中出場率較高又識功夫的角色Mei Lin~!

https://www.youtube.com/watch?v=nkOKkS7mKfY

https://www.youtube.com/watch?v=OXfgvcJ5T8E

此篇文章於 09-06-16 08:22 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 12:47 PM   #68
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
http://www.techbang.com/posts/45971-...s-netflix-show
Netflix You Win

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 01:27 PM   #69
IDGAF
The One

Narcos原來真係有Season 3~!!!

Narcos Season 3 | Only on Netflix 2017 | Netflix
Season 3 Coming 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=1mgXpnfw6Wk

舊 10-01-16, 12:01 AM   #70
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
luke cage 已上架

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-16, 11:27 PM   #71
GimGim

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 信長 查看文章
luke cage 已上架
Watching ep 3, very good

舊 10-02-16, 12:54 PM   #72
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
luke cage 都算不錯,最少比潔西卡好看多了

結尾也延現實的,不過也是為之後的桿衞者聯盟鋪伏線吧

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-16, 01:19 PM   #73
Eking

註冊日期: Feb 2006
個人覺得JJ戲味好過LC.....不過好多人都係鍾意有動作的英雄片吧

舊 10-05-16, 01:30 PM   #74
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
Iron first 鐵拳會在2017 年3月17日推出

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-16, 02:07 PM   #75
炸彈人
Junior Member

註冊日期: Dec 2008
引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
luke cage 都算不錯,最少比潔西卡好看多了

結尾也延現實的,不過也是為之後的桿衞者聯盟鋪伏線吧
Luke cage頭半集已經好悶,完全無重心。JJ同DD慢還慢,至少都有啲爆點。
何況觀眾對LC仲停在JJ男友的印象,唔見JJ真係好唔慣。
SPOILER
仲以為LC好專一,點知同個女黑人xx太難接受
炸彈人 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:05 AM

手機版 | APP版