Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-14-04, 05:39 PM   #1
ultrachiu
Ultimate Gamer
不如中午出去食飯囉?

註冊日期: Feb 2003
[轉貼]男生與m巾

引用:
我是一個傳統的男人(當時是傳統男孩),上大學之前我都不曾離開過農村,即使上了大學,第一個學期還是像一個鄉村少年,不識得任何都市風情!記得當時大部分同學對某些人開學不到兩個星期就開始同居見怪不怪,但這事叫我驚奇了好長一段時間,因為我和女朋友交往了半年時還沒有牽過手………

開始進入正題,在上大學之前,我當然從未聽說過衛生棉,因為我們高中是沒人用那玩意的,再說了,就是真的有人用,我也不知道啊,不過當時的確很少人用。上了大學,這個詞我聽的多了起來,但我並不了解它的真正用途,所以對它也沒有什麼特別的;在我的腦袋裏頭,衛生棉就是高級的衛生紙,是有錢人用的衛生紙,我沒錢,當然不去買啦,但是,說實話,我當時還是很嚮往有一天可以用上衛生棉地。

在這種嚮往持續了大約一個學期之後,我終於等到機會了。大一的寒假,我在廣州讀大學的女朋友留在學校賺錢,當時拍拖不久,有不經常見面,當然十分想念,於是,我決定到廣州“探親”;在借到學生證、買好車票後,萬分激動的我突然記? _一件事:衛生棉;當時我暗地裏想:廣州消費水準多高啊,那裏的人應該人人都是用衛生棉的吧,要是我帶了一卷衛生紙去那也太沒自尊了,而且,也給我們家鄉的形象抹灰啊,不行,不管它有多貴,我一定要買一卷(那時我認為衛生棉也是一卷一卷的),讓廣州的小子看看,我那地方一樣都用衛生棉。

主意拿定,我立即就去了學校的小賣部,當時那裏邊只有4、5個女生買零食,正在那裏嘰嘰喳喳,我有點失望,我可是第一次買這麼高檔的生活用品啊,當然想多欣賞一下別人羨慕的目光,不過算了,反正主要是展示給那些廣州人看的,於是我就指著包裝最華麗的衛生棉對售貨的小姐說:給我拿一卷那種衛生棉(為了耍酷,我這次買東西沒問價錢),旁邊嘰嘰喳喳的女生立馬靜了下來,齊刷刷的把頭轉向我,售貨的小姐也做了同樣的動作,我心裏那個得意啊,心裏想:原來耍酷這麼簡單的!為了酷到底,我故意抬頭挺胸不看她們,只盯著那包衛生棉;大約5秒鐘以後,那小姐終於緩過勁來,稍有些臉紅的說:13塊6,我嚇了一跳:這衛生紙果然夠高級,竟然如此之貴,心裏有點後悔,? 唉,為了一個字:酷! 我一狠心就把錢拿出來了, 然後我自豪的邁這大步走了出去;路上人紛紛側目,我就更自豪了。快到寢室的時候,我把那寶貝藏了起來,怕寢室的那幫兄弟給我瓜分了。

火車上我和三個在我這城市上學的廣州學生坐在一起,兩男一女,其中有一對情侶;大家在路上玩的很開心;本來,我是不準備用那寶貴的衛生巾地,但是,火車裏暖氣太足了,感覺臉上有點粘粘的,挺不好受地;這時,同坐的幾個拿出了紙巾,我想,反正那包上面寫的有12片嘛,用一片無妨,不過想到一片一塊多,的確心疼啊,但是,當時顧不上那麼多了,於是,我裝做很隨意地樣子拿出了那包用來撐門面地衛生棉;立時,那兩男一女都瞪大眼睛看著我,我心裏想:你丫傻了吧你,我用的紙比你的高級;然後,我開始優雅地想撕開口,但遭遇小小尷尬——撕不開,這當然難不倒我,我拿出指甲剪,剪了一個小口出來,然後用力順那小口一撕,大功告成了!於是我拿了一個出來,不由的暗自讚嘆:這麼厚,這麼軟,怪不得這麼貴啊;由於之前我沒用過這玩意,但又不能細心研究(那樣就證明我是第一次用這種高級玩意的,其實當時很奇怪為什麼一面有雙面膠貼地),我用沒有膠貼的那面擦了擦臉和嘴;然後,我想,有膠貼的那面是讓使用者方便存放吧,我很為自己的聰明驕傲,因此,我就大方的把它貼在車壁上,心想,正好靠窗,爽。

在他們驚奇和羨慕的眼光裏,我第一次來到了廣州,我一向獨立,這次也不例外,不用女朋友接,我自己就來到她寢室樓門口,不過這寢室男生免進,好在看寢室的大姐是我老鄉,她好心地把我女朋友叫了下來,然後,女朋友就叫了好朋友下來分享我帶的家鄉特產,然後,就在看寢室大姐的小房間裏,我開始大包小包的往外拿東西,當我拿到那包衛生棉時,我故意把它放到一個顯眼的地方,女朋友大驚:你買這個幹什麼?我答到,拿來用啊!
眾人皆爆笑……

這事眨眼間過去6年了,現在想起來,哎.......
下次搭巴士(冇冷氣)可以試下痴係隻窗度索下汗

我其實始終都係一個好人...
囡囡賣哂啦,唔好問啦
ultrachiu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-04, 05:45 PM   #2
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
這..個topic......不是M (我唔清楚...不過應該唔係咁叫的 )

[正經]順手問埋 呢個真係困擾左我好耐 ......
其實呢.....睇d廣告........好似每次出新廣告都講到又有新突破 .....
又話更薄...又話更多.....其實實情係唔係成日有新突破o者 ???[/正經]

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 08-14-04 06:01 PM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-04, 06:19 PM   #3
數碼石頭
眠い狼

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDartificialRock
D廣告講d唔講d~
又話有翼吸水又勁等~
但就冇正面講到真正用途~

係會有人誤解既

だからそんな簡単に修正とか言わないで!!
700年前のティリアソフトのスタッフに謝って!!
數碼石頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-04, 06:20 PM   #4
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
d香口膠夠成日話自己越黎越好食啦....咁你有冇覺得佢好食左丫?

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-04, 06:37 PM   #5
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
作者: 藍莓咖啡
d香口膠夠成日話自己越黎越好食啦....咁你有冇覺得佢好食左丫?

咁香口膠我都可以買黎試下..但係d巾巾.... |||

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 08-14-04, 06:44 PM   #6
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

PSN  IDKENZHAYA
我記得有年唔知 teens 定 yes 搵人係新法門口派 M 巾, D 男仔爭住搶, 之後就 > > > 俾人影底晒, 登埋出黎
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-04, 06:46 PM   #7
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: 藍莓咖啡
唔好話國內........就算香港性教育都唔見得好好.....
D廣告只有用過既女性先知會講乜....

ps.記憶所及........我讀理科(中4時)...bio 先有講過哩d野...........

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-04, 06:48 PM   #8
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
作者: 歌絲˙暮斯
我記得有年唔知 teens 定 yes 搵人係新法門口派 M 巾, D 男仔爭住搶, 之後就 > > > 俾人影底晒, 登埋出黎
我記得有次灣仔MTR門口唔知樂而雅定護舒保做宣傳派M巾....點知有個阿叔太貪小便宜...
見有野羅就塞過去伸手拎.....結果..

舊 08-14-04, 07:13 PM   #9
銀色流星
God of Gamer
疾 風 迅 雷

註冊日期: Jul 2004
乜M巾唔係指M記啲紙巾咩?

舊 08-14-04, 07:21 PM   #10
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: jaVaj ◣
咁香口膠我都可以買黎試下..但係d巾巾.... |||
你買黎試下咪知咩感覺囉.... 冇人唔俾你買 M巾用

引用:
作者: 嘿哈兒
唔好話國內........就算香港性教育都唔見得好好.....

ps.記憶所及........我讀理科(中4時)...bio 先有講過哩d野...........
男人知咁清楚M 巾 o既用途或者塊 M 巾好唔好用黎做乜?
反正你地知呢一世都唔會 M come 架啦...知咁清楚咪又係姥切膳

>D廣告只有用過既女性先知會講乜....
好似講到 D 廣告唔岩咁...
我真係唔係好明點解 D M 巾廣告一定要講到男人都明至得

此篇文章於 08-14-04 07:29 PM 被 神秘過客 編輯。
神秘過客 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-04, 07:32 PM   #11
蘿莉星人
Game Master
蘿莉向鬼畜魔人

註冊日期: Sep 2002
引用:

小學唔係有講座架咩 ~"
仲有巾巾送架

舊 08-14-04, 07:37 PM   #12
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
作者: 神秘過客

男人知咁清楚M 巾 o既用途或者塊 M 巾好唔好用黎做乜?
反正你地知呢一世都唔會 M come 架啦...知咁清楚咪又係姥切膳

>D廣告只有用過既女性先知會講乜....
好似講到 D 廣告唔岩咁...
我真係唔係好明點解 D M 巾廣告一定要講到男人都明至得
.....月經係性教育中的常識...知多少少有何出其???
我無話d廣告要講到男人都明...只係覺d廣告講得好側面...我唔知係廣播局限定某些字眼唔出得街?
定還是廣告公司克意這樣做....搞到好似頂樓既笑話我就真係笑啦.
女性都唔會用dom dom啦......咁你覺有沒有雖要知點用法

舊 08-14-04, 07:38 PM   #13
天空

PSN  IDTEKxPHOENIX
真唔真呀?

勁好笑

哈哈~~~

新CG一張
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=196278
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=189365
天空 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-04, 07:42 PM   #14
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
作者: 蘿莉星人
小學唔係有講座架咩 ~"
仲有巾巾送架
我當年小學既講坐係分男同女的..
男講男方面,女既講女方面....鬼會知咩

舊 08-14-04, 07:45 PM   #15
蘿莉星人
Game Master
蘿莉向鬼畜魔人

引用:
我當年小學既講坐係分男同女的..
男講男方面,女既講女方面....鬼會知咩
係咩 a
我當年有個男仔叫我比左d巾巾佢 ||||
仲有dom dom係咩

舊 08-14-04, 07:49 PM   #16
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
係咩 a
我當年有個男仔叫我比左d巾巾佢 ||||
我當年都成十幾年前啦...
依家就唔知啦..

ps. 我覺得唔係要知道邊塊M巾好用有....而是要知道女性既青春期有何特徵,同要用什麼既途徑(M巾)解決生理問題..
當然男性都要知啦...

舊 08-14-04, 07:50 PM   #17
遊戲人間
"oui"

註冊日期: Aug 2003
XBox Live Gamertagark0811
引用:
仲有dom dom係咩
唔係吹波糖....
遊戲人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-04, 07:53 PM   #18
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
.....月經係性教育中的常識...知多少少有何出其???
我無話d廣告要講到男人都明...只係覺d廣告講得好側面...我唔知係廣播局限定某些字眼唔出得街?
定還是廣告公司克意這樣做....搞到好似頂樓既笑話我就真係笑啦.
女性都唔會用dom dom啦......咁你覺有沒有雖要知點用法
我冇話知多少少性教育中o既常識唔岩....
但係想知道塊 M 巾係唔係真係吸水力特強、冇味、光爽等問題應該唔關性知識事啦o瓜

仲有 D 廣告有 D 乜野咁隱晦??我真係唔係好知...
講少少黎聽下...我都想知D 男仔唔明 D 咩
但你都冇可能叫個廣告去到咁象真架....唔通你叫人搵 D 真 M 代替廣告中o既藍色液體試俾你睇塊 M 巾係唔係真係咁吸水咩

有女性用o既dom dom o既喎....

舊 08-14-04, 07:54 PM   #19
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:

咁d廣告講到日新月異咁....冇理由為左證明一d野隔一兩個月買一次 ||||....最緊要買左番黎又冇用的,好浪費耶 |||

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 08-14-04, 07:57 PM   #20
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
我冇話知多少少性教育中o既常識唔岩....
但係想知道塊 M 巾係唔係真係吸水力特強、冇味、光爽等問題應該唔關性知識事啦o瓜

仲有 D 廣告有 D 乜野咁隱晦??我真係唔係好知...
講少少黎聽下...我都想知D 男仔唔明 D 咩
但你都冇可能叫個廣告去到咁象真架....唔通你叫人搵 D 真 M 代替廣告中o既藍色液體試俾你睇塊 M 巾係唔係真係咁吸水咩

有女性用o既dom dom o既喎....
確實....M巾的能力男生真的不雖要過問... ...只需女性們明白就行了...
我只是回想當年細過時見到d M巾廣告我真的一頭霧水

舊 08-14-04, 07:58 PM   #21
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
作者: jaVaj ◣
咁d廣告講到日新月異咁....冇理由為左證明一d野隔一兩個月買一次 ||||....最緊要買左番黎又冇用的,好浪費耶 |||
你問下有冇得散賣囉
你屋企有冇女人呀?有女人就唔會浪費架啦~
如果冇女人你咪當尿片用囉

舊 08-14-04, 08:00 PM   #22
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
確實....M巾的能力男生真的不雖要過問... ...只需女性們明白就行了...
我只是回想當年細過時見到d M巾廣告我真的一頭霧水
你當年有D 咩疑問??我真係好想知

舊 08-14-04, 08:01 PM   #23
遊戲人間
"oui"

註冊日期: Aug 2003
XBox Live Gamertagark0811
引用:
你問下有冇得散賣囉
你屋企有冇女人呀?有女人就唔會浪費架啦~
如果冇女人你咪當尿片用囉
當尿片用.....?

吸水力特強、冇味、乾爽,真係少一樣都死....
遊戲人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-04, 08:03 PM   #24
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
作者: 遊戲人間
當尿片用.....?

吸水力特強、冇味、乾爽,真係少一樣都死....
試多幾隻牌子咪知囉,梗有一隻你鍾意

舊 08-14-04, 08:05 PM   #25
蘿莉星人
Game Master
蘿莉向鬼畜魔人

我想知有冇男仔咁酷買過M巾a

論壇跳轉

現在的時間是 06:37 AM

手機版 | APP版