Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論 > Mac 討論區

主題工具 顯示模式
舊 01-08-13, 03:15 AM   #126
PTX-003C
God of Gamer
天下第一盲鬼

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
其實本身OS X + iLife都已經好多嘢玩

補完吓有......
Adium
Dropbox
HandBrake
VLC

另外開Mac App Store
睇睇有咩啱用,好多寶藏~
我裝多個 bettertouchtool
三隻手指top/bottom page 好重要

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
PTX-003C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-13, 03:21 AM   #127
幽浮-_-
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3823 8490 4570
引用:
作者: PTX-003C 查看文章
好似有repackage fee
即是可以較平價錢買到的repackage版?
還是repackage版有機會混進新貨一起賣?
願聞其詳~ THX
幽浮-_- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-13, 10:21 AM   #128
Kouji

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: PTX-003C 查看文章
好似有repackage
Actually no repackage fee is required if you purchase through Apple Retail Store; however, if you purchase it by credit card,nyou should bring it together.

If you purchase from Apple Online Store, previously it requires repackaging fee; however, if you can pinpoint the problem (e.g. Hardware failure), the fee can be waived.

No refund is allowed for other resellers.
Kouji 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-13, 01:43 AM   #129
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
想問這裡俾唔俾講hackintosh
始終有獨立display drive dell 27吋2560*1440 mon好過我部13inch macbook pro retina好多
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-13, 09:39 AM   #130
bryanlakers

註冊日期: Jun 2008
PSN  IDbryanlakers
新macbook air 係唔係會免費升到mavericks?
正考慮入手中, thx
bryanlakers 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-13, 11:09 AM   #131
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

註冊日期: Aug 2003
XBox Live Gamertagpirotase
Hi all,

我諗緊買 Refurbished 13.3-inch MacBook Pro .... 有冇人試過...同有冇乜野要特別注意?? 謝謝

佢話外殼會有機會花... 呢個問題嚴唔嚴重呢 ?

Thank You very much
PiroPiro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-13, 01:41 AM   #132
爽神

註冊日期: Jun 2002
想問下time machine有冇得限制容量
即係例如一隻1tb既external hdd剩係想分500gb做backup
喺唔分割磁碟之下,有冇方法設定?

我search到呢度有個方法:
Setup a size limit for Time Machine backup volumes | defaults-write.com
http://www.defaults-write.com/setup-.../#.UdKxCFOgkz5

有冇人試過work唔work?

舊 07-03-13, 01:52 AM   #133
PTX-003C
天下第一盲鬼

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
引用:
作者: bryanlakers 查看文章
新macbook air 係唔係會免費升到mavericks?
正考慮入手中, thx
未公報, 不過九成會

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
PTX-003C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-13, 11:39 AM   #134
netfestv3v

註冊日期: Feb 2010
Cool

引用:
作者: elmond 查看文章
女朋友唔識用mac但又係都要買,最後入左air.....
想問有冇咩必裝的software(free)?
thx~
Spotify , 線上播歌+手機同步+friend+ sharing ,超互動的聽歌體驗

https://www.spotify.com/hk-en/video-...campaign=start
netfestv3v 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-13, 11:44 AM   #135
netfestv3v

註冊日期: Feb 2010
引用:
作者: elmond 查看文章
Thx,叫女朋友dl左先,不過聽佢講appstore好多都要錢,本身iphone免費的,Mac都是要錢
由手機版發出
如果身邊多人用mac 既咪買囉 ,一個Apple ID download app可以大家一齊共同用幾爽
最重要就係夠方便,買完之後我去到第二部機/ 換新機都只需要登入番個Apple id , 去purchase history 就可以download返d app , 有 d fd 姑寒既就寧願上網死揾爛揾或者索性唔用

其實我俾個apple id 啲佢地冇問題但我好介意佢地果啲菇寒獨宿嘅態度
netfestv3v 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-13, 09:16 PM   #136
爽神

又係time machine問題 (上面果個都未解決)
佢話我唔夠位,但我用黎做time machine果隻hdd係放左好多其他file落去
我想知係咪因為果堆file而導致佢鬧唔夠位?
如果冇果堆野,正路time machine唔夠位果陣係咪會自動del舊既backup?而唔會咁樣鬧你

舊 09-20-13, 10:47 PM   #137
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
正常係會自動洗舊backup
manual delete都得嘅

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-13, 12:37 AM   #138
Number Two
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2009
PSN  IDBe-a-copycat
XBox Live GamertagDummyThejackass
佢認唔番你舊既backup, d backup唔重要既就自己delete左佢就得

舊 09-21-13, 07:53 AM   #139
爽神

引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
正常係會自動洗舊backup
manual delete都得嘅
引用:
作者: Number Two 查看文章
佢認唔番你舊既backup, d backup唔重要既就自己delete左佢就得
好肯定唔係認唔返我既舊backup
因為我一直都係好正路咁backup冇搞過其他野
只係今次itunes10>itunes11之後因為有佢亂改我d歌既genre做中文既問題
我批次重新改返做英文之後,佢就當哂我幾百gb既歌都係新野咁黎backup

咁我想問下
如果我手動del既話,係咪del "Backups.backpdb"入面有日期果個folder就得?
(我見佢入面都同我清哂d舊backup剩返9/18果個)

舊 09-22-13, 06:14 AM   #140
爽神

自問自答下先
我諗應該知點做

hdj@Berkeley: 刪除Time machine 舊的備份資料
http://hdj-berkeley.blogspot.hk/2010...chine.html?m=1

Mac 101:Time Machine
http://support.apple.com/kb/HT1427?v...W&locale=zh_TW
(備份磁碟爆滿)

舊 09-23-13, 11:24 PM   #141
爽神

引用:
作者: 爽神 查看文章
自問自答下先
我諗應該知點做

hdj@Berkeley: 刪除Time machine 舊的備份資料
http://hdj-berkeley.blogspot.hk/2010...chine.html?m=1

Mac 101:Time Machine
http://support.apple.com/kb/HT1427?v...W&locale=zh_TW
(備份磁碟爆滿)
最終係入左去time machine度刪左某幾個大容量folder既backup (即第一條link第二個方法)
我發覺time machine要預既backup working空間係大好多
睇返我堆歌其實只不過係285gb左右,但time machine要408gb位
即係佢要預空約莫123gb既位黎做暫存處理(?)既位置

但我刪d歌既backup之後,佢都係依然要求408gb位
搞到我仲要刪多其餘幾樣野,先有位run個time machine
而家冇問題啦,新既backup識得重新備份過哂刪左既files
搞掂隻hdd最終空返88gb出黎,即係同本身差唔多(見上圖)

舊 09-29-13, 11:30 PM   #142
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
新加入
之前已經有iphone5+ipad3
而家因為讀書+興趣買左部15" mbpr(2013年早期型),昨晚仲買埋部Apple TV
而家全部夾埋先知咁鬼好玩
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-13, 12:03 AM   #143
Moderator
核搭載二足步行戰車

引用:
作者: sunhikari 查看文章
新加入
之前已經有iphone5+ipad3
而家因為讀書+興趣買左部15" mbpr(2013年早期型),昨晚仲買埋部Apple TV
而家全部夾埋先知咁鬼好玩
That's the point
Apple就係要你俾晒啲錢佢賺先夠爽,成個ecosystem玩就好方便直覺

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-25-14, 01:04 AM   #144
Moderator
核搭載二足步行戰車

Mac 30年

http://www.apple.com/30-years/

舊 02-03-14, 11:12 PM   #145
Moderator
核搭載二足步行戰車

30年前Ridley Scott嘅Apple廣告"1984"成為經典,
30年後大導兒子Jake Scott帶來以全iPhone於一天拍攝完成的"1.24.14"

舊 03-03-14, 07:38 PM   #146
星矢
Game Master

註冊日期: Nov 2002
Question

部舊PC用左7至8年 近日有壞機跡象

考慮下一部電腦轉Mac
請問Mac mini是否一向都比一般PC少出現故障?
長開有無問題?

此篇文章於 03-03-14 09:01 PM 被 星矢 編輯。
星矢 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-14, 12:35 AM   #147
Shinjyo
Crazy Gamer
路人甲

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 星矢 查看文章
部舊PC用左7至8年 近日有壞機跡象

考慮下一部電腦轉Mac
請問Mac mini是否一向都比一般PC少出現故障?
長開有無問題?
你指OS hang機?
硬件會唔會壞,好睇人,同PC差唔多
OSX都係hang,不過唔多,但一hang左boot up唔到,無咩方法救得番
好在OSX backup data太方便

最好睇自己用途,要打機都係買PC好,重有用開既既software係mac有無代替品
Shinjyo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-14, 02:24 AM   #148
星矢
Game Master

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: Shinjyo 查看文章
你指OS hang機?
硬件會唔會壞,好睇人,同PC差唔多
OSX都係hang,不過唔多,但一hang左boot up唔到,無咩方法救得番
好在OSX backup data太方便

最好睇自己用途,要打機都係買PC好,重有用開既既software係mac有無代替品
Mac Mini係咪都有系統還原 ?
OSX backup data係咪等於系統還原 ?

我唔打機
主要 睇網頁 線上影片 及 聽網台直播

細細部散熱有無問題?

此篇文章於 03-04-14 03:53 AM 被 星矢 編輯。
星矢 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-14, 10:37 AM   #149
Shinjyo
Crazy Gamer
路人甲

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 星矢 查看文章
Mac Mini係咪都有系統還原 ?
OSX backup data係咪等於系統還原 ?

我唔打機

細細部散熱有無問題?
硬件壞唔壞好睇人品, 我無用過mini唔清楚

OSX 有Time Machine插上外置hdd會定期自動backup

不過網上都會有人回報Mac壞機, 想試用唔好諗禁多, 最少都有一年保養既

Mac mini好似都有長時間未update

http://buyersguide.macrumors.com/#Mac_Mini

介意唔係新野,可以等吓年中先出
Shinjyo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-14, 11:02 AM   #150
Boni

註冊日期: Dec 2008
點解唔買iPad
Boni 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Mac 討論區 the 4th - iMac, Mac Pro, Mac mini, AirPort Extreme, Time Capsule Updated Metal Gear NT Mac 討論區 292 03-29-09 12:29 PM
Mac 討論區 the 3rd - (Apple最後之Macworld...沒有Steve Jobs的Macworld 2009) Metal Gear NT Mac 討論區 1002 12-31-08 06:24 PM
[器材] Logitech webcam with Carl Zeiss optics for Mac KKH 照相館 0 06-28-08 02:06 PM
Razer DeathAdder 推出Mac版本 isaackit PC電腦遊戲討論版 0 05-24-08 12:03 PM
Mac 討論區 the 2nd - iMac Updates (Up to 3.06GHz) Metal Gear NT Mac 討論區 998 05-02-08 09:34 AM

現在的時間是 03:53 AM

手機版 | APP版