Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-07-08, 06:59 PM   #1
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
其實這是甚麼心理?

每次太空人或金牌運動員來表演、巡迴、唱歌。稱呼他們為英雄,做到好似好大件事咁。
而電視訪問的那些觀眾也很像很高興,很興奮,很光榮。
其實那些觀眾到底是抱甚麼態度去看的?獵奇?消磨?好奇?
每次看完這類節目或新聞,總覺得不知這是太空人還是馬戲團的猴子……

舊 12-07-08, 07:01 PM   #2
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
這不是政績工程咩....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-08, 07:02 PM   #3
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
覺得班太空人好慘,
上次班運動員都好慘

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-08, 07:09 PM   #4
God of Gamer
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
係俾老師逼去睇xdddd

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-08, 07:12 PM   #5
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
引用:
作者: 真!DC 查看文章
覺得班太空人好慘,
上次班運動員都好慘
[抽水]泰國果班慘D

舊 12-07-08, 07:13 PM   #6
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
叫太空人唱歌,果D人好明顯係痴線,太空人應該做返太空應做既野,所以覺得太空人來港好慘

舊 12-07-08, 07:14 PM   #7
尼路
The One

引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
這不是政績工程咩....
我問觀眾……阿水唔知政府係咩立場……

舊 12-07-08, 07:15 PM   #8
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
我都真係唔明做咩要人地唱歌....
至於d訪問對象...要播出街o既梗係搵d識講"好開心~好興奮~好光榮" o既先播啦,唔通播個"車都唔知叫佢地黎唱歌做乜?!"咩

此篇文章於 12-07-08 07:18 PM 被 Rance 編輯。
Rance 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-08, 07:20 PM   #9
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
叫太空人唱歌,果D人好明顯係痴線,太空人應該做返太空應做既野,所以覺得太空人來港好慘
唱歌都算好喇!

好彩無問埋果D:「有無女朋友?」「鍾意邊種女仔?」「D女仔靚唔靚?」「D女仔有幾靚?」

舊 12-07-08, 07:46 PM   #10
紅蓮
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2005
政府自己無政績只好拎人地D好事扮係自己有份,如果唔係點扮俾人地睇話我地宜家繁榮穩定呀~

舊 12-07-08, 08:43 PM   #11
柳田理科雄
Crazy Gamer
空想科學研究所研究員

註冊日期: Oct 2004
引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
係俾老師逼去睇xdddd

去fing 完旗仔有蛇宴食

舊 12-07-08, 08:50 PM   #12
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
作者: 尼路 查看文章
我問觀眾……阿水唔知政府係咩立場……
這不是已經足夠啦咩 ,你班平民只要懂得係下面搖旗吶喊就好了m9

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-08, 08:54 PM   #13
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
完全唔覺得佢地係咩英雄...
d人入場...真係係一心黎睇航天員...?
係真唔係呀...a

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-08, 09:46 PM   #14
Hunter

註冊日期: Jan 2002
因為政府班官覺得咁做會 "感覺良好"
市民睇完 "感覺良好", 民怨下低

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-08, 09:51 PM   #15
泡菜
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDpakpak4872
見3個太空人個樣都好不知所措/毫無感覺

應該問政府比左幾多錢請佢地落黎做show吧=3=?

還是中國免費借過黎 ?
泡菜 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-08, 10:08 PM   #16
fafawan
Crazy Gamer

註冊日期: May 2006
引用:
作者: 尼路 查看文章
每次太空人或金牌運動員來表演、巡迴、唱歌。稱呼他們為英雄,做到好似好大件事咁。
而電視訪問的那些觀眾也很像很高興,很興奮,很光榮。
其實那些觀眾到底是抱甚麼態度去看的?獵奇?消磨?好奇?
每次看完這類節目或新聞,總覺得不知這是太空人還是馬戲團的猴子……
我覺得班太空人好慘,但是之前試過有次冇咁搞,已經俾上頭話唔做野

JUS:201948830377
fafawan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-08, 10:30 PM   #17
加量熱狗
Crazy Gamer
訓醒未啊你?

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: fafawan 查看文章
已經俾上頭話唔做野
咁全部燈柱欄杆掛晒紅噹噹簡體banner
「熱烈慶祝BlaBlaBla」
一係就電視電台起勢晒播
得未?

舊 12-07-08, 10:34 PM   #18
smalltung
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: Rance 查看文章
我都真係唔明做咩要人地唱歌....
至於d訪問對象...要播出街o既梗係搵d識講"好開心~好興奮~好光榮" o既先播啦,唔通播個"車都唔知叫佢地黎唱歌做乜?!"咩
"行快d喇,做緊直播架"

舊 12-07-08, 10:36 PM   #19
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
你唔好理
叫左D人做場馬騮戲就算有做野

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-08, 10:44 PM   #20
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
政府做show
從來都唔鐘意睇呢d
反而想佢地快d走...過返正常既生活

落黎做場戲了事
哂時間

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-08, 10:46 PM   #21
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
呢D類似節目, 冇興趣睇

舊 12-07-08, 11:53 PM   #22
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
以前美國同蘇聯首批太空人都係有英雄式待遇
係之後越黎越多人上到太空之後太空人嘅身份先冇咁特別
我諗隨住之後會越黎越多中國人上太空, 個情況一樣會變成咁

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-08, 11:56 PM   #23
二階堂青丸
Game Master
世界和平

我覺得有唔少人係抱住,去左好似好威,可以向人講自己XXX你無.而又有人抱住人去我去,唔去好唔抵.

不過另外講,如果你set去睇要成$200張飛,我想好多人又未必會去

二階堂青丸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-08, 12:17 AM   #24
jamsquare

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
你廿幾三十歲日日番工放工番工放工既就咁話je

但係我睇到訪問個 d小朋友
佢地見到太空人個表情真係好開心
始終坐穿梭機上太空係好睇小朋友既夢想

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-08, 12:33 AM   #25
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

註冊日期: Jan 2004
XBox Live GamertagMikekoala
引用:
作者: jamsquare 查看文章
你廿幾三十歲日日番工放工番工放工既就咁話je

但係我睇到訪問個 d小朋友
佢地見到太空人個表情真係好開心
始終坐穿梭機上太空係好睇小朋友既夢想
童年夢想是用來破壞的

再者班小朋友睇就睇得好high,但養著班小朋友個d老豆老母重係度為生計而繼續愁個下先慘呢

長遠黎講班睇得小朋友開心係好事,
不過短期內就可能好多老豆老母俾個市整到癡晒線搞到d小朋友童年提早破碎

問我點解會釘控~ 究竟點解要苦楚
我笑住回答~ 講一聲~ 我係我
wuxu 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:46 AM

手機版 | APP版