Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-17-21, 11:01 AM   #576
怪盜小G
God of Gamer
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: ShinDou 查看文章
係度嘈笨大又睇唔到,睇到都唔覺佢會理,佢應該都係睇數據,不如用數據話佢知仲好,就好似佢叫人想出OG就買周邊咁咋麻

買GAME但唔買DLC,冇人買DLC既話應該就唔會再整,供求問題

DLC純機冇故事其實真係唔知整黎做乜,因為唔想俾人話佢明明原版整左,只係拆出黎賣﹖

巴辣雞果招偷襲劍應該係特登咁整掛﹖

雞公隊好似真係勁過其他好多,起碼頭幾版係,有射擊罩,少血又加得多回避

今集底力又改左唔加甲變減傷,底力9最多減9成傷,對有罩既機黎講好左,但冇罩既超級系應該係削左,唔加甲所以應該好難谷到俾人扣十﹖

男女主頭4版打晒,女主果邊好似吸引D,女艦長對男主同女主D態度好唔同 @@
DLC故事咩應該出幾話非主線劇情囉

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-21, 11:28 AM   #577
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
引用:
作者: mrk 查看文章
咁鐵拳7係外國3D格鬥圈一直都係好紅中!
咁繼續出DLC囉!

PS:街霸V夠一直出DLC,又唔見你地嘈!
引用:
係度嘈笨大又睇唔到,睇到都唔覺佢會理,佢應該都係睇數據,不如用數據話佢知仲好,就好似佢叫人想出OG就買周邊咁咋麻

買GAME但唔買DLC,冇人買DLC既話應該就唔會再整,供求問題

DLC純機冇故事其實真係唔知整黎做乜,因為唔想俾人話佢明明原版整左,只係拆出黎賣﹖

@@
十分認同!瘋狂的廠商賤招,供求問題 X 2。

我都係罷買ga。

本人不支持課金,所有公司一視同仁,不建議,
當然選擇權在自己自行探索。

PS系總共 5826隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,341
全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html

此篇文章於 10-17-21 11:31 AM 被 風間鈴木仁 編輯。
風間鈴木仁 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-21, 11:53 AM   #578
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
https://twitter.com/takama2_shinji/s...630368258?s=20

勇者警察的原作好像是因這作勇者警察們變了勇者王的後輩(因為後者才有前者的ai誕生)很不滿

就是因為這種麻煩友才會讓版權機戰的作品融合性變差
好像刪文了
這句話出自導過銀魂的他更加諷剌
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-21, 11:55 AM   #579
ShinDou

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
DLC故事咩應該出幾話非主線劇情囉
我意思係主線冇故事,而家打機戰就係想睇佢D作品故事CROSS OVER麻

去左巴哈睇左陣大開眼界,成大班巴哈仔話搶住買DLC XD

照咁睇DLC只會愈出愈多,唔知幾時會斬左個真結局路線要有買先有得打了,唔買就BAD ENDING
ShinDou 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-21, 12:03 PM   #580
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
我意思係主線冇故事,而家打機戰就係想睇佢D作品故事CROSS OVER麻

去左巴哈睇左陣大開眼界,成大班巴哈仔話搶住買DLC XD

照咁睇DLC只會愈出愈多,唔知幾時會斬左個真結局路線要有買先有得打了,唔買就BAD ENDING
台狗真係CLS架
好似廠商奴隸咁
TOAr已經課經驗道具日常化咁
Hololive cover迫走龍時搞咗堆畢業活動就成班營運信徒咁話cover無迫走
明明迫害咗成年

反而唔知日本果邊會點諗

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安

此篇文章於 10-17-21 12:06 PM 被 LR猫 編輯。
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-21, 12:12 PM   #581
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
玩齊2線雙主睇過動畫,覺得超級系合體好唔得,超級既賣點係合體,V同警察都合得好頹,拍一聲,加上試玩無bgm

真實系相反好好多,V gun修羅隊同銀河既動畫好用心,銀河下下大頭有cut in,對話有團隊性互相吐糟

話說有無人留意駕駛員個個唔識笑

睇下櫻花5機係咪都甘樣

此篇文章於 10-17-21 12:15 PM 被 Lamsze 編輯。
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-21, 12:17 PM   #582
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: LR猫 查看文章
台狗真係CLS架
好似廠商奴隸咁
TOAr已經課經驗道具日常化咁
Hololive cover迫走龍時搞咗堆畢業活動就成班營運信徒咁話cover無迫走
明明迫害咗成年

反而唔知日本果邊會點諗
TOA日本嗰邊咪都係邊鬧邊玩爆機
我就過唔到心理關口中途棄GAME算,下隻只會先觀望唔會再第一時間入手

機戰就一早已經冇感,會玩都係為作品(OG除外)
本來見佢有殘念5同改接任形式都想買嚟玩下
但原來改成咁都係為咗方便出DLC就算了
同TOA一樣為咗方便賣多啲DLC而改變將遊戲本質,咁樣已經唔係叫無視DLC照玩就算,我情願玩少隻都唔勉強玩落去

此篇文章於 10-17-21 12:20 PM 被 野良猫 編輯。
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-21, 01:24 PM   #583
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
其實我自己無咩點玩手遊,一來無時間啦,另一個原因係單機一次過比錢可以有完整體驗。

我個人無玩開格鬥GAME,無法親身評論感受。但純粹靠估,格鬥遊發展至今都已經係網上對戰(甚至係電競)為主導,同其他網上遊戲,如大逃殺式遊戲一類差唔多,可以有幾年壽命。咁佢不斷出DLC,付出相對比較OK。(其實SF V剛推出果陣,都比人話係半製成品,比人剷到上天)

但機戰或JRPG一類,呢類主要係玩單機故事模式(當然XO曾經有網上對戰),一般數十小時遊戲流程,如果仲要不斷買DLC先有完整遊戲體驗,當然玩家反彈比較大。而且唔係好忘記,機戰既參戰作品可以話係佢主要賣點。

如果唔影響主要遊戲體驗既DLC,當然無問題。以機戰為例,如果DLC係原創機體,甚至係某作品既隱藏機體,我都還接受到。但佢今次整個參戰作品放去DLC,我自己覺得係開始有D踩線...

希望佢唔會再有DLC3,4,5...甚至將後續或完整劇情放去DLC...

如果成個主線劇情同結局都响本體遊戲體驗到,咁都還可以勉強接受既。只係參戰作品成個去DLC呢點令我心有戚戚然啫。

其實玩得機戰,十居其九都係老鬼,除非ACG界機人作品真係復興到,如果唔係都幾難改變。假如單機遊戲過度手遊化,好容易流失老鬼玩家。

當然今集我都會邊玩邊鬧,亦期望真係有驚喜。始終都玩左咁多年,都希望佢繼續到落去。

此篇文章於 10-17-21 01:35 PM 被 雙日 編輯。
雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-21, 01:46 PM   #584
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
作者: Lamsze 查看文章
玩齊2線雙主睇過動畫,覺得超級系合體好唔得,超級既賣點係合體,V同警察都合得好頹,拍一聲,加上試玩無bgm

真實系相反好好多,V gun修羅隊同銀河既動畫好用心,銀河下下大頭有cut in,對話有團隊性互相吐糟

話說有無人留意駕駛員個個唔識笑

睇下櫻花5機係咪都甘樣
合體戈度因為講明試作版有野CUT左
所以等正式版出左先評會唔會公平d…

駕駛員唔識笑⋯⋯除左戰鬥狂同一部份人外
正常人上戰場唔笑先正常吧

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-21, 01:49 PM   #585
TSZ
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDI-c-eman
引用:
作者: 雙日 查看文章
其實我自己無咩點玩手遊,一來無時間啦,另一個原因係單機一次過比錢可以有完整體驗。

我個人無玩開格鬥GAME,無法親身評論感受。但純粹靠估,格鬥遊發展至今都已經係網上對戰(甚至係電競)為主導,同其他網上遊戲,如大逃殺式遊戲一類差唔多,可以有幾年壽命。咁佢不斷出DLC,付出相對比較OK。(其實SF V剛推出果陣,都比人話係半製成品,比人剷到上天)

但機戰或JRPG一類,呢類主要係玩單機故事模式(當然XO曾經有網上對戰),一般數十小時遊戲流程,如果仲要不斷買DLC先有完整遊戲體驗,當然玩家反彈比較大。而且唔係好忘記,機戰既參戰作品可以話係佢主要賣點。

如果唔影響主要遊戲體驗既DLC,當然無問題。以機戰為例,如果DLC係原創機體,甚至係某作品既隱藏機體,我都還接受到。但佢今次整個參戰作品放去DLC,我自己覺得係開始有D踩線...

希望佢唔會再有DLC3,4,5...甚至將後續或完整劇情放去DLC...

如果成個主線劇情同結局都响本體遊戲體驗到,咁都還可以勉強接受既。只係參戰作品成個去DLC呢點令我心有戚戚然啫。

其實玩得機戰,十居其九都係老鬼,除非ACG界機人作品真係復興到,如果唔係都幾難改變。假如單機遊戲過度手遊化,好容易流失老鬼玩家。

當然今集我都會邊玩邊鬧,亦期望真係有驚喜。始終都玩左咁多年,都希望佢繼續到落去。
系架,今次踩下大家條線先,如果受既話之後無故事既作品可能再加大部分做DLC

舊 10-17-21, 01:51 PM   #586
真!DC
Banned User
奉行我道

老鬼會自然流失人大左好多都因工作家庭負擔冇時間精力打機
廠商諗法就點都係吸新玩家優先
由手機版發出
舊 10-17-21, 03:54 PM   #587
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
引用:
作者: GN00508771 查看文章
合體戈度因為講明試作版有野CUT左
所以等正式版出左先評會唔會公平d…

駕駛員唔識笑⋯⋯除左戰鬥狂同一部份人外
正常人上戰場唔笑先正常吧
希望之後合體真係可以熱血返

5段改
レッドファイブ 特殊能力「ジュリアシステム」が最大発動時、与ダメージ1.2倍、クリティカル率+35%、防御シールド効果+600に強化される

ブルーワン 全ての武器の攻撃力+200、移動力+1、運動性+15
パープルツー 自機の周囲5マスにいる味方の最終命中率・最終回避率を+20%する
ローズスリー 移動力+2、装甲値+200、運動性+20
ゴールドフォー パイロットの気力が130以上になると全ての武器の射程が+1され、照準値が+10される

銀河5人係射手唔得,其他都好痴線,勁發揮自己特質,紅5加得太勁

此篇文章於 10-17-21 06:37 PM 被 Lamsze 編輯。
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-21, 05:02 PM   #588
不是藍星人
Neverland

註冊日期: Sep 2004
大家好抗拒DLC

再咁落去我係廠商都將D資源放晒喺手遊算

大家以後只有3000yen10張 3%產廢SSR 玩

舊 10-18-21, 05:16 PM   #589
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: 不是藍星人 查看文章
大家好抗拒DLC

因為大家對家用版其中一個重要期望係故事
唔同故事人物互動先係魅力所在
DLC除非一早安排好晒等unlock先有可能參與故事
否則加個作品入嚟只係得個打字真心無意思

其實想吸引人,首要條件係笨大唔好搞到機戰過度商業化
然後要解決煩死人嘅版權問題,下下差唔多播完十年先參戰實在太out

我從使用 Tapatalk 的 XQ-AT52 發送

舊 10-18-21, 05:18 PM   #590
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
原本冇諗住玩,因為唔好玩。但有櫻3會考慮下。睇片聽bgm

舊 10-18-21, 05:24 PM   #591
judo_mania
Senior Gamer
學者、電子工程師

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章

然後要解決煩死人嘅版權問題,下下差唔多播完十年先參戰實在太out

我反而覺得佢仲肯商業化還好, 至少笨大有錢賺仲有機會出新作...

舊 10-18-21, 05:26 PM   #592
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:

根本同手遊唔同,手遊根子裡係用game包裝嘅無錢贏賭博

故事+1
咁DLC我上youtube睇片咪得⋯
不過可以課金錢/經驗雙倍之類感覺會好D,自己爽玩影響唔到人又賺到錢

其實swr最大問題係商業化唔到,出唔到週邊⋯
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-21, 05:26 PM   #593
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: 不是藍星人 查看文章
大家好抗拒DLC

已經棄咗手遊好耐
廠商要搞手遊咪打少啲機囉

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-21, 05:46 PM   #594
真!DC
Banned User
奉行我道

所以係
1.唔鍾意DLC, 定
2.唔鐘意DLC冇劇情

最初知道話DLC版權作角色都預佢冇故事,覺得可有可無好雞肋
本身參戰作品又冇話特別少左唔鐘意DLC咪米鬼理佢

之前talse of arise又係
果d dlc錢lv根本唔係必需品
Arise多左回避乜都避倒覺得係玩過集數中最易打一集了正常玩根本唔使理dlc
由手機版發出
舊 10-18-21, 05:48 PM   #595
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
佢出啲無加入去故事,得部機同人既DLC 我又唔介意

除非佢又好似TOA 咁令我以為DLC只係一件衫
但實際仲有一堆招同技能
又或者係買左會影響故事發展/影響隱藏機入手與否
正路佢執行上好難加埋DLC 1/2 既機/人入平時intermission 既對話
(除非最後買晒開晒DLC1/2 先有if 線咁就唔同計法
(又或者IF 線變DLC 我可能會乖乖俾錢
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-21, 05:48 PM   #596
Shadow 神
混沌與光明的創造者

註冊日期: Nov 2006
PSN  IDShadowNel
大家體驗版玩乜難度??
菁英好似都真係有啲難

PSN: ShadowNel
wii friend code: 3580 5742 2557 1699
Shadow 神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-21, 05:49 PM   #597
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

Nintendo Switch ID050897379389
引用:
作者: 真!DC 查看文章
所以係

1.唔鍾意DLC, 定

2.唔鐘意DLC冇劇情

最初知道話DLC版權作角色都預佢冇故事,覺得可有可無好雞肋

本身參戰作品又冇話特別少左唔鐘意DLC咪米鬼理佢

之前talse of arise又係

果d dlc錢lv根本唔係必需品

Arise多左回避乜都避倒覺得係玩過集數中最易打一集了正常玩根本唔使理dlc

由手機版發出
我一定係2
無故事無靈魂嘅麻煩去手機搞
家用機唔要劣食

舊 10-18-21, 05:50 PM   #598
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

引用:
作者: Shadow 神 查看文章
大家體驗版玩乜難度??

菁英好似都真係有啲難
當然地normal

舊 10-18-21, 06:00 PM   #599
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: Shadow 神 查看文章
大家體驗版玩乜難度??
菁英好似都真係有啲難
玩左宇宙線一話菁英
要安全地勝利既話要注意下但企位援攻援防幾好

引用:
我一定係2
無故事無靈魂嘅麻煩去手機搞
家用機唔要劣食

直接插入主線有難度,冇買dlc又會有閹割感
如果dlc係後日談好似當年Z隻追加碟咁都唔錯
由手機版發出

此篇文章於 10-18-21 06:08 PM 被 真!DC 編輯。
舊 10-18-21, 06:29 PM   #600
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
https://gameapps.hk/news/47125/Super-Robert-War-30-Demo
日本超狂玩家《超級機器人大戰30》試玩版中練滿戰艦Aos 花了4600個回合

萬代南夢宮娛樂預定 2021 年 10 月 28 日發售的 Nintendo Switch/PlayStation 4/STEAM 新作《超級機器人大戰30》,近日推出了免費試玩版,有日本玩家竟然以一個方式達成了練滿戰艦 Aos!

PS系總共 5826隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,341
全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前線上   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:45 PM

手機版 | APP版