Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-02-20, 02:06 PM   #76
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008

真係玩落閘放狗?!咁放風法叫人早啲「著草」?!中共唔要面唔係新聞,原來「低處未算低」。遲啲呢條唔係講「移民」,變做講「難民」。

睇 YouTube 上面 BBC 講新入藉法條片,入面啲留言有唔少話:英國冇工冇屋,仲嚟?!

此篇文章於 07-02-20 02:12 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-20, 02:28 PM   #77
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
youtube 一早俾五毛攻佔晒....
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-20, 02:29 PM   #78
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
外國都係主叫難民身份 移民又第二野黎
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-20, 03:13 PM   #79
肉羊哩咖
griffin611

移民又好,難民又好,大陸就話:無論係 BN 定係 BNO,首先你係「中國人」,死未?

英國因為武肺搞到相對歐洲,經濟插水得最勁,而唔夠屋住又真有其事噃;所以波記話起屋救經濟咯;話分兩頭,除咗建築,出年(硬)脫歐之後,好多季節性工種,好似農場,無咗歐洲啲散工幫手,都冇話冇嘢撈。

香港人出咗名快手、拼搏、轉數快、適應力強、世界仔,互勉之。

此篇文章於 07-02-20 03:22 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-02-20, 04:14 PM   #80
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
中國人本身都無咩歸屬感
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-20, 05:29 PM   #81
零式
Ultimate Gamer
Banned

註冊日期: Jan 2003
我成日覺得今次益晒果D收成期藍屍...賺夠走人

舊 07-02-20, 05:37 PM   #82
肉羊哩咖
griffin611

呢啲嘢「古已有之」,唔講近排有李婉華單嘢,咁多年聽聽埋埋有幾多拎住外國居留權嘅,或者啲外國華人群組,「身在曹營心在漢」嘅茂利,點嚮安全距離咁去「愛國」。

顧掂咱家後路先算。

再講:成日話咩人離鄉賤,但全世界幾僻嘅都有華人,走佬係中國人嘅天性掛~

此篇文章於 07-02-20 05:46 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-02-20, 08:56 PM   #83
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
睇 YouTube 上面 BBC 講新入藉法條片,入面啲留言有唔少話:英國冇工冇屋,仲嚟?!
留言嗰條友仔九成都係嗰啲亂帶風向嘅五毛嚟架啦

https://yougov.co.uk/topics/politics...ders-hong-kong

英國最新民調顯示而家無論支持邊個黨派都係大比數支持BNO平權嚟港就業居住,同30年前取態完全相反。

引用:
呢啲嘢「古已有之」,唔講近排有李婉華單嘢,咁多年聽聽埋埋有幾多拎住外國居留權嘅,或者啲外國華人群組,「身在曹營心在漢」嘅茂利,點嚮安全距離咁去「愛國」。
同埋呢啲人渣係「身在漢營心在曹」先啱。

引用:
我成日覺得今次益晒果D收成期藍屍...賺夠走人
我又唔係咁睇噃。我話歡迎佢哋入嚟,然後向當地情報機關舉報佢哋嘅藍屍賣國行為,以其人之道還自其人之身。乜你以為親共唔使代價架?

此篇文章於 07-02-20 09:00 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-20, 02:39 AM   #84
肉羊哩咖
griffin611

老人家長氣:去「整」班死茂利一件事,你去到第二度最緊要求神拜佛,你嗰度咪同厲害國有乜「開拖」,事關呢班死茂利嘅言行極度累街坊,有乜依郁就重複二戰日裔美國人嘅事 -- 當年日帝同美帝開戰,美國政府怕西岸班日裔同胞會通敵,雖然查出証明係嘅只係極少極少數,其實啲日裔大部份已經係土生土長,同日本無乜感情,但當時政府「唔怕一萬至怕萬一」,通通「請」晒佢哋「移居」去沙漠入面嘅「安置區」,佢哋啲財產固然無晒,仲要受歧視,有好多呢啲日裔青年為咗証明佢哋係真.美國人,自願參軍 -- 當然去打納粹德國,可能因為有呢條心,佢哋特別英勇,受勳嘅比例亦特別高。著名演員,做 Star Trek 入面 Sulu 嘅 George Takei,佢細個就嚮呢啲集中營入面住過;亦係美帝人權嘅一大污點。

如果西方國家一旦要以言入罪,啲面書等等平台拎嚟做証嘅已經班友夠死幾次;最斃係好似本人呢啲恐共逃共嘅,畀外國政府係唔係都當埋係班死茂利同伙,就唔抵咯。

舊 07-03-20, 11:38 AM   #85
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

算唔算係半官方立場,叫藍營唔好續

引用:
《明報》引述蔣麗芸:官員、警員不應續 BNO
立場報道2020/7/3 — 10:40

港區國安法生效後,英國宣布擴大英國國民海外護照(BNO)持有人的權利。《明報》政情專欄作家「Emily」指,民建聯蔣麗芸表示,處理國安法的官員及警員「唔應該亦唔需要為BNO續期」,並問道「你繼續攞,你內心意圖為何呢?」

Emily 今日撰文指蔣麗芸稱,以前港人申請BNO,是為方便旅遊,但目前特區護照已有相同功能,並指「BNO只係一件『物件』,唔係一種『國籍』」。蔣麗芸指,難講五年之後,港人會否仍符合 BNO 的申請條件。

英國外相藍韜文 7 月 1 日宣佈擴大BNO持有人的權利。BNO 持有人可獲「有限居留許可」,在英國工作或留學 5 年,其後可申請定居;擁有定居身份 12 個月之後,可申請成為英國公民,方案不設限額。

港區國安法實施後,除了英國外,澳洲亦考慮為港人提供「避風港」計畫,根據《美聯社》報道,澳洲有可能向香港居民發出臨時庇護簽證( temporary protection visas),讓難民可以在澳洲居住長達 3 年。
由手機版發出
舊 07-03-20, 12:35 PM   #86
肉羊哩咖
griffin611

元議員出咗名「山草藥」,有人睬佢,掛?!

舊 07-03-20, 12:53 PM   #87
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
今次我撐ann姐
Btw邊個持有效bno應該得英國知?
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-20, 01:01 PM   #88
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
應該係最齊;港府都可能有啲。

舊 07-03-20, 01:02 PM   #89
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

與其睇唔知邊個講,俾人帶風向

不如自己睇

https://d25d2506sfb94s.cloudfront.net/cumulus_uploads/inlineimage/2020-07-01/support%20proposals1.jpg

2020 年贊成香港人過去既過 70%

引用:
Support for helping British passport-holders in Hong Kong is rising

In May, the Chinese Government proposed a controversial national security law in Hong Kong – which was signed by President Xi Jinping on June 30th. The UK Government has expressed concern that it undermines the autonomy of the territory and poses a threat to civil liberties. This has led the PM to confirm the UK will offer a ‘path to citizenship’ for Hong Kong’s British passport holders.

Before its handover to China in 1997, British National Overseas (BNO) passports were issued to the people in Hong Kong. However, they have limited rights in the UK and cannot be resident for more than six months in a year. In light of recent events, the UK Government had repeatedly indicated its willingness to change immigration rules to allow holders of BNO passports the right to work and study in the UK for an extendable period of 12 months and provide a pathway to future citizenship (including in the Prime Minister’s letter to South China Morning Post).

https://yougov.co.uk/topics/politics...ders-hong-kong
由手機版發出

此篇文章於 07-03-20 01:04 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 07-03-20, 01:03 PM   #90
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 真!DC 查看文章
今次我撐ann姐
由手機版發出
對家有心人肉搜查 + google 既

我覺得要知唔難
由手機版發出
舊 07-03-20, 01:04 PM   #91
肉羊哩咖
griffin611

如果卅年前係咁,有「居英權」,今日好多人唔洗咁煩。

有冇揸 BNO 都有得查?!「自我審查」一下先

此篇文章於 07-03-20 01:09 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-03-20, 01:16 PM   #92
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

要黎既始終要黎

如果卅年前有知識/技能/錢既香港人走梗一大部分,中國既世界工廠亦好快玩完,2018年貿易戰既困境或者會提早到 2003 年發生

唔洗等到 70 大限
由手機版發出
舊 07-03-20, 01:35 PM   #93
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

佢話唔係,即係.......

引用:
https://www.881903.com/Page/ZH-TW/ne...1&csid=261_341

政府譴責網上指市民出境前須得到政府批准的謠言

02.07.2020 18:14

政府譴責有人在網上散布謠言指,所有香港市民出境至中國以外地方前,必須得到政府批准,發言人澄清絕無此事,提醒市民切勿誤信虛假消息。
由手機版發出
舊 07-03-20, 01:40 PM   #94
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
佢話唔係,即係.......
由手機版發出
英國人話齋「不要輕信謠言,除非得到官方正式否認」吖嘛,準備好坐艇未?!

舊 07-03-20, 01:44 PM   #95
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

預左要坐運輸艦果 d
由手機版發出
舊 07-03-20, 11:43 PM   #96
Nelly
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2008
見步行步

Nelly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-20, 02:59 PM   #97
issac92354
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDissac923
Nintendo Switch ID1782-7939-0391
3DS Friend Code3566 1501 6317
PSN  IDissac923
成個po好似冇咩人有分享
定其實只係呢個forum已經太少人上(雖然我都係cd rom多)

雖然未移民,但已經係日本做野做咗3年,分享少少心得(當然未必個個同我一樣)

係日本住夠5年+有交稅就可以申請入日本籍(歸化)
如果你唔想放棄本身國籍又想可以住日本,冇記錯係要係日本住夠10年/同日本人結婚就申請得永久居民(永住權)
同日本籍嘅分別在於:永住權冇得投票,唔可以超過一年唔喺日本境內
因為日本人口老化太嚴重,所以入日本籍係簡單啲,為咗增加返日本人口
另外,香港永久居民唔會因為你放棄咗中國(香港)籍就消失,會跟你一世

我係用working holiday黎日本搵長工再申請working visa
基本上唔係太細嘅公司都會肯幫你搞(公司細就要比多啲資料去申請,in過間start up本身話請,但因為申請太煩所以最後話唔請)
(依家間公司只係80幾人)

工作上:基本上唔忙果陣我日日朝9晚5準時走,冇所謂嘅上司未走唔走得
其實依家年輕一代都唔興OT唔興放工應酬
至於人工就低過香港dd,感覺上日本起薪點係低過香港
一般都會有暑假(8月中一星期)同年尾年頭假(12月27~1月3左右,一星期)

住:租金平過香港,電費煤氣費差唔多,水費比較貴(廁所水都要錢)
租屋比較麻煩,大部份都要有擔保人或者緊急聯絡人,不過就算真係冇人冇物都可以用錢解決到

食:貴過香港dd,比較難搵真正嘅中菜,大部份都係日式化嘅中華料理

其他:手機費好貴(好似同美國差唔多?大果幾間就一個月6千幾yen,平果幾間都2千幾yen)
另外有睇各動漫日劇都會知屋企有電視就會有NHK要你交錢(一個月2千幾yen)(趕走過一次,但之後嫌煩就簽咗)
垃圾要分類,所以廚餘會係垃圾筒存在幾日
膠袋係幾日前都開始收費,3~5yen一個

暫時只諗到咁多

此篇文章於 07-04-20 03:01 PM 被 issac92354 編輯。
issac92354 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-20, 03:35 PM   #98
肉羊哩咖
griffin611

樓上老細係咪都有個印鑑?日本政府都擬立法收留港人,快啲練好啲日文~

如果話異世界作品多就話人哋壓力大,講真娛樂作品數量你夠美國印度多?唔好以偏蓋全,有咁多可以睇,個經濟養得起,社會又夠自由畀呢啲作品存在。

另,澳洲拜拜~
引用:
聯邦政府據報已知會各州及領地,要求暫時停止處理技術移民簽證申請,直至另行通知;受影響簽證包括獨立技術移民(簽證類別 189)、州政府擔保技術移民(簽證類別 190)及偏遠地區工作技術移民(暫准)(簽證類別 491)。
https://t.co/287pO45CyF

此篇文章於 07-04-20 03:44 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-04-20, 04:16 PM   #99
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

唔關咩異世界事既

劈頭第一句日本係首選幾好笑姐
由手機版發出
舊 07-04-20, 04:42 PM   #100
肉羊哩咖
griffin611

哦,冇嘢嘅,鍾意日本文化,斷估會揀日本咁嘅解啫。

此篇文章於 07-04-20 04:44 PM 被 肉羊哩咖 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:06 AM

手機版 | APP版