Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-08-10, 05:27 PM   #401
irismong
God of Gamer
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
佢一日未cut, 你都可以訂

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-10, 07:48 PM   #402
ty1106
Game Master
おれいも

註冊日期: Mar 2009
涼宮春日的消失 最新上映情報:
上星期唔知做乜鬼突然間截至十二月八日之後
現已提供其後日數預售,放映時間修改如下─

12/9及12/10 早場0920、正場1220,1525,1825,2130
(12/11及以後未明)
ty1106 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-10, 03:36 AM   #403
neogeo6438
Junior Member

PSN  IDNEO_WAI
加場去到15號...
neogeo6438 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-10, 01:17 PM   #404
Akira 明
Game Master

註冊日期: Jun 2007
Nintendo Switch ID5966-9891-3387
3DS Friend Code3351 4032 4168
PSN  IDming3107
睇完,覺得叫"長門有希的存在"仲好.....

唔知dvd,bd有無行代理或台版出
我唔想重蹈EVA事件,訂行版,之後又話有台版,之後行又話再出隻雙碟版

原來特價買season2要兩張票尾,激死
Akira 明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-10, 01:57 PM   #405
Coquelicot
Moderator
ニセコイ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDWhaleBarca
XBox Live GamertagWhaleBarca
引用:
作者: Akira 明 查看文章

我唔想重蹈EVA事件,訂行版,之後又話有台版,之後行又話再出隻雙碟版

台版暫時有DVD
http://www.prowaremedia.com.tw/shop/...oducts_id=5695

FCBarcelona~!! MÉS QUE UN CLUB! 討論區Vol.8

自二次世界大戰結束至今五十多年中,全球真正沒有戰爭的日子,只有五十三日。即全球平均每年中只有二十多小時是和平的。

People only ask for other's responsibility, but no respect.
Coquelicot 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-10, 07:02 PM   #406
ty1106
Game Master
おれいも

引用:

台版1月發售DVD 而家收緊訂
特別版送菲林片同海報(無簽名0既) 普通版送菲林片

寫得好清楚要兩張票尾
舊 12-09-10, 09:19 PM   #407
chunmanx
我ge代號係風

PSN  IDndswii
引用:

我比你勒
不過交收時間你就我

今日睇完
其實有點點失望
唔知係咪條片播得多
硬係覺得有點矇
色有點淡

說回套片ge制作
唔知係咪就返冇睇ge人
序言果度其實講得長了一點
因為今集故事的關係
所以套戲大部份時間都係影住阿虛
呢方面悶左少少
冇了平時SOS團果種熱鬧氣氛

上得大銀幕就希望有點大場面
但呢方面就比較欠奉
整體就覺得拖戲了一點
如果縮返D留白位
讓劇情去得快一點、緊湊一點會更加好睇
原著我冇睇
但係咪會有其他故事比這套更加適合劇場化呢
總結係本質唔差,但總覺得要比錢入場可以再做得好一點

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-10, 11:20 PM   #408
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
引用:
作者: chunmanx 查看文章
我比你勒
不過交收時間你就我

今日睇完
其實有點點失望
唔知係咪條片播得多
硬係覺得有點矇
色有點淡

說回套片ge制作
唔知係咪就返冇睇ge人
因為今集故事的關係
呢方面悶左少少

但呢方面就比較欠奉
整體就覺得拖戲了一點
如果縮返D留白位
原著我冇睇
我覺得暫時黎講消失係最值得劇場化既。
原著如冇記錯同劇場版一樣。有睇過原著既話會見到好多原作既細致描述都有做番出黎。

舊 12-10-10, 12:34 AM   #409
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
個個故事都係用阿虛視點GA LA
冇睇原作, 動畫2期比"8月"悶走左GE我覺得套消失好好睇,
中段真係感受倒阿虛GE無肋感, 同搵到春日果刻GE感動

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-10, 01:05 AM   #410
ComeLOLoh

引用:
作者: 真!DC 查看文章
冇睇原作, 動畫2期比"8月"悶走左GE我覺得套消失好好睇,
同感同感。我鐘意阿虛搵到春日,重有全員集齊個幕!

舊 12-10-10, 12:18 PM   #411
哥薩克
Game Master
んふんふ

註冊日期: Mar 2006
Wii U IDivandeep
3DS Friend Code1633 4968 1311
引用:
我比你勒
不過交收時間你就我

今日睇完
其實有點點失望
唔知係咪條片播得多
硬係覺得有點矇
色有點淡

說回套片ge制作
唔知係咪就返冇睇ge人
因為今集故事的關係
呢方面悶左少少

但呢方面就比較欠奉
整體就覺得拖戲了一點
如果縮返D留白位
原著我冇睇
其實小說本來黎講
序幕都係咁長的
視點方面更加一貫都係虛視點出發...

可能會有人覺得節奏會稍慢左D,但係我覺得佢每個位都做到跟足小說
甚至比小說描寫得更佳更詳盡呢一點是值得一讚的(含劇透:好明顯例子就係呀虛自己vs自己果幕,另外比朝倉拮果幕都不錯)

本人喜歡小說版,但電影版都真的值得一讚

舊 12-10-10, 10:09 PM   #412
chunmanx
我ge代號係風

引用:
呢個認同
本身成套個古仔就係以阿虛做主要視點
但阿虛做視點都可以影多d其他人掛

舊 12-10-10, 10:41 PM   #413
真!DC
Banned User
奉行我道

故事上係講阿虛去左個陌生GE世界,
我覺得集中講阿虛可以加強孤獨感

-------------------------------------------------
阿虛話係長門突登比佢選擇新世界定原本世界

但係留番原本世界記憶又唔比新世界GE記憶佢,
咁一般人都會揀原本世界La

舊 12-10-10, 10:44 PM   #414
chunmanx
我ge代號係風

引用:
故事上係講阿虛去左個陌生GE世界,
我覺得集中講阿虛可以加強孤獨感

-------------------------------------------------

其實個故事係咪返映左長門仲強過春日
長門可以改到春日無晒神能

舊 12-10-10, 10:55 PM   #415
ty1106
Game Master
おれいも

引用:

其實古泉(條友仔)講過關鍵句0既
就係涼宮身邊0既「夥伴們」已經或多或少有所改變

所以調轉睇係阿虛0既記憶改造失敗 令佢殘留以往0既記憶
(0的講句 阿虛俾涼宮電傻0左 所以一0的都唔想涼宮消失 因此時空變動時留起晒同涼宮有關0既記憶)

引用:
其實個故事係咪映左長門仲強過春日
小說同電影都有解說過呢部份 自己睇多次啦
舊 12-11-10, 01:09 AM   #416
ComeLOLoh

睇戲我習慣睇埋工作人員名單先走,通常睇完之後,戲院得番我一個觀眾。
但點解呢套春日個個咁叻,會同我睇埋名單之後…
真係99%觀眾個個都睇到最最最後先走喎,真係醒!

舊 12-11-10, 02:44 PM   #417
Kouji
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
睇戲我習慣睇埋工作人員名單先走,通常睇完之後,戲院得番我一個觀眾。
熟日本片的人都知道日片最興有ED後片段
所以...
Kouji 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-10, 03:00 PM   #418
真!DC
Banned User
奉行我道

去睇ge都係fans多
相信冇片睇都會睇埋人名聽埋歌先走

反而我睇11月果場都見到幾個人走左看覺得好奇怪

舊 12-11-10, 07:00 PM   #419
ty1106
Game Master
おれいも

引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
引用:
去睇ge都係fans多
相信冇片睇都會睇埋人名聽埋歌先走

反而我睇11月果場都見到幾個人走左看覺得好奇怪
好簡單 有睇過京Ani出品0既人都知佢鍾意玩呢招
(最終回唱完ED有追加片段)

所以大家都一邊睇STAFF LIST一邊聽ED
只有三幾個見戲院開燈就走

11月,12月各一場都有呢個情況
舊 12-12-10, 10:44 PM   #420
chunmanx
我ge代號係風

引用:
作者: ty1106 查看文章
其實古泉(條友仔)講過關鍵句0既
就係涼宮身邊0既「夥伴們」已經或多或少有所改變

所以調轉睇係阿虛0既記憶改造失敗 令佢殘留以往0既記憶
(0的講句 阿虛俾涼宮電傻0左 所以一0的都唔想涼宮消失 因此時空變動時留起晒同涼宮有關0既記憶)

小說同電影都有解說過呢部份 自己睇多次啦
小說冇睇
電影睇左唔太覺有講

舊 12-13-10, 12:19 AM   #421
ty1106
Game Master
おれいも

引用:
小說冇睇
電影睇左唔太覺有講
梗係有啦
其實0係阿虛選擇返回現在世界 見番三年前0既長門0個陣
佢已經話自己將來會「爆BUG」0架喇
舊 12-13-10, 10:17 AM   #422
Mr.K

註冊日期: Apr 2008
長門萬能就唔洗講ga喇
不過呢度主要係想講:就算係長門大明神都會有壓力同覺得攰,
想放個假都冇咩唔岩姐?

至於成日都影住啊虛+超多廢話野講......
本來呢個作品就係名為<涼宮春日系列>的<啊虛吐槽王子日記>
睇慣就得

ザ★ビシバシ ------: MR.K
Mr.K 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-10, 10:36 AM   #423
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
loop左幾百年仲要乜都記住,唔癲至奇

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-10, 11:27 AM   #424
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
其實個故事係咪返映左長門仲強過春日
係囉, 呢個BUG有冇FANS可以回應下 +w+?

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-10, 11:39 AM   #425
Mr.K

註冊日期: Apr 2008
春日有的是力量
長門有的是操縱能力
咁講岩唔岩

ザ★ビシバシ ------: MR.K
Mr.K 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[漫畫] 貴家悠 x 橘賢一「テラフォーマーズ」総合THREAD 凍檸茶 日本動漫畫討論版 653 04-04-24 09:51 AM
[動畫] 久米田康治 x ヤス「じょしらく」総合THREAD丨J.C.STAFF制作 money 日本動漫畫討論版 33 01-11-16 04:23 PM
[動畫] 豊田巧「RAIL WARS! 」第1話「けーよんへようこそ!」 money 日本動漫畫討論版 51 03-10-15 05:38 PM
[動畫] 春野友矢「ディーふらぐ!」第1話「風間一派だ!」 money 日本動漫畫討論版 135 09-23-14 07:09 PM
海冬レイジ「機巧少女は傷つかない」 第1話「Facing“Cannibal Candy"I」 money 日本動漫畫討論版 20 06-07-14 10:38 AM

現在的時間是 09:23 AM

手機版 | APP版