Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-27-20, 12:12 PM   #51
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
我講我疑惑o者
無野啦
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-20, 12:40 PM   #52
yorkyork

註冊日期: May 2010
你啱啊,
呢度係少人,
所以你一個咪夠囉
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-20, 12:47 PM   #53
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
引用:
作者: yorkyork 查看文章
你啱啊,
呢度係少人,
所以你一個咪夠囉
係啦 依家既8,90後都好可疑都係近年先關心政治
Heaven 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-20, 02:06 PM   #54
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: Heaven 查看文章
理由好簡單 香港重有邊可以發表下意見 唔會隨便比人問候全家黃又好藍又好 依家我連朋友group都唔會輕易討論呢d野
由手機版發出
唔知你乜背景乜年齡層啦.

其實自 2019 年中反修例開始, 好多唔敢或唔想開口講既人, 都開始會傾.

你話你朋友圈都唔會輕易討論呢d野, 反而就有 d 奇怪....
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-20, 02:13 PM   #55
Heaven
Game Master

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章

其實自 2019 年中反修例開始, 好多唔敢或唔想開口講既人, 都開始會傾.

你話你朋友圈都唔會輕易討論呢d野, 反而就有 d 奇怪....
由手機版發出
經歷過唔岩傾無朋友做啦十幾年朋友 發覺嘈黎無意思
都係冷氣軍師文字talk
由手機版發出
舊 02-27-20, 05:13 PM   #56
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:

由手機版發出
明知取向唔同就真係唔會傾,唔係怕無朋友做,係費事浪費時間。

舊 02-27-20, 06:23 PM   #57
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
真係熟識左好多年既朋友冇人撐政府
真係做倒fd特質相似既人對大是大非都有同樣立場
不過都可能係因為撐政府既人人數太少
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-20, 07:07 PM   #58
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
19年下半年開始唔少由撐正苦開始仇視/憎恨(起碼對警隊)

無他
因為親歷其境

之後大半年後武肺

吹開水講仍然會去撐正苦只有較高級的公務員

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-20, 07:12 PM   #59
HM

引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
講真朋友之間政治立場相反係好難做到落去
唔係左派右派,或者泛民本土既分別,係接受唔到朋友會支持一個殺人政權
舊 02-27-20, 11:37 PM   #60
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: HM 查看文章
同埋話自己立場不分黃藍既
都係想強調自己中立
呢類人好可能本身就係藍甚至紅

黃,藍,偽中立都有自己可以取曖既地方,去一轉facebook都大把
駛上黎呢個宅宅區發表意見?
呢個又真

好多所謂淺藍, 都知香港傀儡政府做乜壞事, 亦會鬧出口.

最終行為上唔投入黃陣營, 其實都係覺得無乜勝算.

如其付出成本唔知幾時有回報, 不如過得一日得一日.

開口講自己中立既, 721 以後都無乜啦
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-20, 12:42 AM   #61
HM

引用:
呢個又真

好多所謂淺藍, 都知香港傀儡政府做乜壞事, 亦會鬧出口.

最終行為上唔投入黃陣營, 其實都係覺得無乜勝算.

如其付出成本唔知幾時有回報, 不如過得一日得一日.

開口講自己中立既, 721 以後都無乜啦
就我自己觀察
淺藍好多時唔係唔清楚香港發生緊乜事
而係拒絕去理解,一種自我催眠黎
因為要理解同接受自己生存係一個咁惡劣既環境係好難
尤其是人老左,追求安穩,面對現實係好痛苦
咪同自己講都係班暴徒唔好
可能香港滅頂之前自己入左棺材先呢
因為唔係無知所以勸唔聽
而係拒絕接受現實所以講道理無用
正所謂永遠叫不醒裝睡的人
唯一可以做就係令佢地知驚
只要佢地理解到放任呢種情形只會越來越慘
就會轉投黃營

為利益投共就另計了
舊 02-28-20, 09:03 PM   #62
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
我唔會同D唔同政見朋友爭論囉,講嬴你第二朝共產黨又唔會倒台,晒氣

舊 02-23-22, 12:33 PM   #63
Heaven
Game Master

財政預算案

✅向香港市民派發消費券,金額為1萬元。分兩期發放,4月會先發放5000元,再於年中發放餘下的5000元。
✅減2021/22年的100%薪俸稅及個人入息課稅, 上限1萬元
✅寬減物業差餉首兩季1,500元,其後每季1,000元,合共減少四季差餉
✅政府亦會向每個合資格電力住戶,提供1000元電費補貼
✅交通津貼的門檻由今年5月至10月,由400元降至200元,提供最多三分之一補貼,每月500元為上限。
✅政府亦新設在2022/23課稅年度境,設立住宅租金開支扣稅,減輕租住負擔,每個課稅年度扣除10萬元

都好有得派錢
由手機版發出

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:37 PM

手機版 | APP版