Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-15-04, 08:28 PM   #1
cloud
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsteve_ho110
係未有隻野可將PS2 memory card D 野傳入電腦度?

有冇人可給我多D informations??
thx~~
想用黎做後備~~聽人話Sony D save card好快打柴

人並不是生來給打敗的。人可被消滅,但不能夠被打敗。

Hemingway (1899-1961)
cloud 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-04, 10:56 PM   #2
cloud

PSN  IDsteve_ho110
Push~~anyone know

人並不是生來給打敗的。人可被消滅,但不能夠被打敗。

Hemingway (1899-1961)
cloud 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-04, 11:07 PM   #3
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
有隻駁CPU的卡呀!約$150

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-04, 03:38 AM   #4
eddie1202
Senior Gamer
全職獵人

註冊日期: Aug 2002
我之前係某個topic講過小小資料
你去參考下啦
http://www.gaforum.org/showthread.php?s=&threadid=75269
eddie1202 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-04, 09:37 AM   #5
ViaAh
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2002
好似有幾種
有PS2savecard轉插器去PCprinterport
有PS2savecard轉插器去PCusbport
有PS2usbport直駁PCusbport
我用緊printerport呢隻 其他未試過
賣幾銀我就唔知啦
我係唔駛錢朋友嫌麻煩唔用送俾我架\/

佢可以係打機中途用唔駛返去主機menu
但係煩在經常要插兩三次先至成功駁到
駁到抄save又慢
又唔俾全部save一次download而係要逐個save(可能係我唔識用啦)
慶幸既係重有日文顯示知道邊個save打邊個save

重有唔好諗住買黎改save
你要知個save個有冇checksum, checksum位置, check邊段data 先可以改到

[純粹聽聞]好似話ActionReplay2 + 指定USBcable 最好
有金手指用又可以抄save[/純粹聽聞]
ViaAh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-04, 09:44 AM   #6
Freddy
博麗神社信徒

引用:
Originally posted by ViaAh :
[純粹聽聞]好似話ActionReplay2 + 指定USBcable 最好
有金手指用又可以抄save[/純粹聽聞]
係未最好我就唔知
不過如果係有用金手指ge可以係部腦到打左d code再send落去張卡到
唔駛下下都用手製咁麻煩
同埋條usb cable = $80

一個十分喜歡 東方 系列的Fans
棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
Freddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-04, 01:29 PM   #7
eddie1202
全職獵人

記住如果你部ps2裝左netvigator 0.3
係唔對應里隻

yeah~ 100post!
舊 03-17-04, 02:18 PM   #8
ViaAh
Crazy Gamer

引用:
Originally posted by eddie1202 :
記住如果你部ps2裝左netvigator 0.3
係唔對應里隻

yeah~ 100post!

咁抵死 ?!
我部PS2冇上網就唔清楚
個linker淨係要PS2俾電唔關SOFTWARE事
唔通係駁左BBunit就唔夠電俾linker用 ?
舊 03-17-04, 07:57 PM   #9
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

XBox Live Gamertagk0h4ku
PAR2幾錢?

而flashcard 邊到有得賣?

//Blog
//Flickr

此篇文章於 03-17-04 08:02 PM 被 Hayami 編輯。
Hayami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-04, 10:50 AM   #10
eddie1202
全職獵人

引用:

咁抵死 ?!
我部PS2冇上網就唔清楚
個linker淨係要PS2俾電唔關SOFTWARE事
唔通係駁左BBunit就唔夠電俾linker用 ?
sorry...我講d唔講d tim

我係用唔到flash card 至真
舊 03-18-04, 11:08 AM   #11
ViaAh
Crazy Gamer

引用:
Originally posted by eddie1202 :

sorry...我講d唔講d tim

我係用唔到flash card 至真

EMS PS2 LINKER 用flash card + 轉插 係咪真係用得晒成張flash card(smart media ??) ?
好似一張容量N張PS2savecard大小 好抵用咁
舊 03-18-04, 12:09 PM   #12
eddie1202
全職獵人

引用:

EMS PS2 LINKER 用flash card + 轉插 係咪真係用得晒成張flash card(smart media ??) ?
好似一張容量N張PS2savecard大小 好抵用咁
我張32m flash 卡一次都未死過save
返而張8m sony save card 死過三次save...
張32m flash幾抵用ga
計返都有4張8m容量, 都係$1xx
舊 03-18-04, 12:53 PM   #13
ViaAh
Crazy Gamer

你張8M Sony 唔係早期一萬機果批問題黑版save card掛 ?!
死啦, 講下講下flash card 引到我口水流添
唔計EMS 邊樹重有個flash轉插賣 ? 幾銀度 ?
舊 03-18-04, 01:16 PM   #14
eddie1202
全職獵人

引用:
你張8M Sony 唔係早期一萬機果批問題黑版save card掛 ?!
死啦, 講下講下flash card 引到我口水流添
唔計EMS 邊樹重有個flash轉插賣 ? 幾銀度 ?
就係...
依家好少地方有得賣o架喇
先達好似見過下
價錢我"估"$120~180度 o卦:@_@":
舊 03-18-04, 01:55 PM   #15
ViaAh
Crazy Gamer

引用:
價錢我"估"$120~180度 o卦:@_@":

你係指 齋smartmedia轉插 定係 smartmedia轉插包32Mcard 先 ?
舊 03-18-04, 09:43 PM   #16
kotoko
Banned
卡萊多劇團.苗木野空

註冊日期: Mar 2004
直接抄落第張後備SAVE咭咪仲方便=.=""
kotoko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-04, 10:36 PM   #17
ViaAh
Crazy Gamer

引用:
Originally posted by kotoko :
直接抄落第張後備SAVE咭咪仲方便=.=""
呢個係廉價儲save之法
唔駛一盒game跟一張save card作永久保存

特別係好似我咁有儲save癮既人
同一隻遊戲同一個save係唔會洗舊save
rpg 更加會留著每一個段落既記錄
多多後備咭都唔夠駛

一張save card價格可以做到無限save card效果諗得過

齋用USBlinkcable 果隻雖然只係幾十蚊
但係好似要改左機先用到
EMS 果隻完全唔駛改機就用到
對於冇改機用唔到金手指又想用改造save既人會變成一個方便
舊 03-19-04, 02:06 AM   #18
eddie1202
全職獵人

引用:

你係指 齋smartmedia轉插 定係 smartmedia轉插包32Mcard 先 ?

兩樣都唔係
我係指flash 卡:@_@":
里個
舊 03-19-04, 12:50 PM   #19
ViaAh
Crazy Gamer

引用:

兩樣都唔係
我係指flash 卡:@_@":
里個
我重以為呢隻係 flashcard轉插 + smartmedia卡
舊 03-31-04, 10:30 PM   #20
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

今日係tt到見到條usb cable直駁電腦的
$178 (總之百幾..

//Blog
//Flickr
舊 04-01-04, 06:48 AM   #21
ViaAh
Crazy Gamer

係 ems usb adapter 定係 usb link cable(用pl2301 ic) ?
前者黎講 178蚊就抵到爛, 後者即話係勁貴搶錢價
bafo bf-100c(pl2301 ic) 都係80至90蚊度一條
舊 04-01-04, 08:31 PM   #22
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

係usb link cable
但唔係ems出的
tt站員好似話岩岩出 賣緊廣告的說

//Blog
//Flickr
舊 04-01-04, 09:16 PM   #23
ViaAh
Crazy Gamer

新產品 ?!
舊果種PSusb去PCusb既usb link cable 要改o左機用boot disc 先至傳到.
如果新果隻行usb但係唔駛改機唔駛boot disc既話178蚊黎講算抵買.
舊 04-01-04, 11:17 PM   #24
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

佢果到有跟多隻dvd盒係software/bootdisc的樣子...

如果呢個唔值
咁金手指 + link線又邊到買得到呢

//Blog
//Flickr
舊 04-02-04, 12:57 AM   #25
rothman
Orica

註冊日期: Feb 2002
XBox Live GamertagOrica
各位千其米買,我中左計!以下係佢地論壇的內容:

問果位: "本人剛剛購買了Memory Station Software CD & USB Cable, 但發覺PS2辨認不到Memory Station CD.請各方好友幫忙幫忙! 本人之PS2未改機.會不會有影響? "

恆X: "我們的MS光盤需要將PS2改為直讀機采可以讀出來,未改裝的機器無法識別."

另一問: "我在紐西蘭,我想知道可以在這裡買翻版遊戲嗎?謝謝"

恆X: "本網站不提供及反對翻版遊戲,只是提供PS2最新遊戲資訊給廣大機迷"

佢盒面寫乜乜版權....卻叫人改為直讀機.自編自導!!頂佢!!唔怪得今日見深水佬星X賣得平咁多啦~原來老貓燒鬚!D 底能 Game書都唔知有無用過就直擊報度!!#@$%+-*/
rothman 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS2]NARUTO 狐忍 -ナルト- ナルティメット GateHacker 攻略及心得交流區 96 06-01-04 09:56 PM
想問有關sound card, display card 及 TV Turner paulchan 手機資訊/電腦軟硬討論 2 07-06-03 01:44 PM
Memory Card 星之hunter藍仔 手機資訊/電腦軟硬討論 10 02-14-03 10:59 AM
GBA x SD Card x PALM = ????? neo2046 手提遊戲機討論版 0 01-05-03 12:47 AM
Memory Card Q頭 手機資訊/電腦軟硬討論 2 11-22-02 10:50 PM

現在的時間是 03:41 AM

手機版 | APP版