Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 12-01-02, 10:26 PM   #1
ASMFC
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
Linux 是安全性最差的OS

微軟應該高興了。據Aberdeen Group所發表的報告稱,安全性最差的OS不是Windows,而是Linux。該報告指出,進入今年以來在10個月的時間裡,在美國安全機構CERT發行的安全警告信息“Security Advisories”中,一半以上是與Linux和開放源碼解決方案有關的。這一結論必將改變認為Windows等獨立開發軟件在安全性方面比開放源碼差的觀點。另外,報告的其他部分還指出有關獨自開發的UNIX方面,在同期內的報告數量與Linux差不多。那麼,在目前主流OS中Windows是最安全的OS嗎?

該報告指出“絕大多數Linux、UNIX、網絡設備以及開發源碼軟件已成為安全脆弱性不斷向IT購買者蔓延的重要原因。進入2002年以來10個月時間裡所得到的29件Security Advisories報告中的16件、也就是說每2件中有一件與開放源碼和Linux有關。同期得到的與微軟產品有關的脆弱性報告為7件,所佔比例約為1/4”。

這份極具沖擊性的報告在很多方面與被社會所廣泛接受的常識完全相反。具體而言,“首先,以Windows為攻擊對象的‘特洛伊木馬’攻擊的高峰期是在2001年,當時CERT共報告了6件,然而進入今年以來則完全銷聲匿跡了,連一件也沒有。而針對Linux、UNIX和開放源碼的特洛伊木馬攻擊進入2002年以後急增到2001的2倍。這就說明,與媒體的報道相反,Linux和UNIX比其他OS更容易受到特洛伊木馬的攻擊,基於UNIX的Mac OS X也存在同樣的脆弱性。問題最嚴重的是路由器、Web服務器以及被用於防火牆等因特網連接設備的開放源碼軟件。可以說使用這些設備和軟件產品的狀態已經成了被入侵者奪去權限的‘不幸的幫兇’”。

另外,該報告還指出“在6種脆弱性方面,開放源碼陣營一直都在強調與正在開發獨自產品的開發商相比,由於開放源碼正在迅速改進,因此受到的影響較小。使用開放源碼的硬件和軟件必須在產品供貨前進行極為嚴格的安全測試。絕大多數Linux發行套件中尤其嚴重的問題在於缺少像最近的Windows所提供的自動更新技術”。

在安全對策方面,批評微軟其實非常簡單。但是不容否認的是與競爭產品相比,絕大多數的用戶和系統都在使用微軟的軟件。在被與Windows同樣多的用戶和系統使用以前,Linux要想實現與Windows同等的安全性也許將是一件非常困難的事情。至少在普及程度遠低於Windows的今天,有關Linux的受害報告還將不斷增加。

Aberdeen Group's report:
“Open source software, commonly used in many versions of Linux, Unix, and network routing equipment, is now the major source of elevated security vulnerabilities for IT buyers. Security advisories for open source and Linux software accounted for 16 out of the 29 security advisories — about one of every two advisories — published for the first 10 months of 2002 by Cert (www.cert.org, Computer Emergency Response Team). Keeping pace with Linux and open source software are traditional Unix-based software products, which have been affected by 16 of the 29 — about half of all — advisories to date during 2002. During this same time, vulnerabilities affecting Microsoft products numbered seven, or about one in four of all advisories“

http://www.aberdeen.com/ab_abstracts...1/11020005.htm

理論上我認為是正確的

此篇文章於 12-01-02 10:44 PM 被 ASMFC 編輯。
ASMFC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-02, 11:06 PM   #2
機神GBA
God of Gamer
☆The End☆

唉, 幾時先會出現能與windows 匹敵o既作業系統呢?
機神GBA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-02, 11:07 PM   #3
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
正常, 一個唔識用linux既人用, 一定係好差, 始終係open source.
好多人連一d基本既security慨念都冇. 不過講真...windows都唔好得佢幾多....

舊 12-02-02, 11:23 AM   #4
爸爸
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2002
但windows d security hold 多到震.
爸爸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-02, 11:32 AM   #5
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

註冊日期: Dec 2001
XBox Live Gamertagk0h4ku
但對一般人黎講
patch windoze易過linux好多
start->windows update->download
xp直情有program同你自動dl update添

//Blog
//Flickr
Hayami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-02, 11:50 AM   #6
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

PSN  IDAI_Sleepy
引用:
Originally posted by 小昭Teddy :
正常, 一個唔識用linux既人用, 一定係好差, 始終係open source.
好多人連一d基本既security慨念都冇. 不過講真...windows都唔好得佢幾多....
同意
老實講,我睇多數問題都係源自不適當的使用方法之嘛......

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒
昏迷童子Sleepy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-02, 06:10 PM   #7
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
Originally posted by 昏迷童子Sleepy :
同意
老實講,我睇多數問題都係源自不適當的使用方法之嘛......
好簡單, 裝完之後唔將/etc之類果d有關內部既directory set到除admin外唔俾入已經係多數使用者自己既問題. 如果個admin做得好, linux絕對保安好過windows, 因為linux可以搵到問題所在, 自己加以修改, 而windows佢唔出patch你就奈佢唔何.

舊 12-02-02, 07:28 PM   #8
ASMFC
Crazy Gamer

篇文章唔係話用戶唔識用linux...
係Linux 開發放原碼令到容易特洛伊木馬攻擊,
情況就同你知道晒考試考咩容易攞高分一樣...
舊 12-02-02, 07:38 PM   #9
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
Originally posted by ASMFC :
篇文章唔係話用戶唔識用linux...
係Linux 開發放原碼令到容易特洛伊木馬攻擊,
情況就同你知道晒考試考咩容易攞高分一樣...
所以咪話d人唔識用囉....知道有咁既問題唔識去修正....open source就係俾個雞會你自己去改動程式.

舊 12-02-02, 10:18 PM   #10
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
引用:
Originally posted by 小昭Teddy :

所以咪話d人唔識用囉....知道有咁既問題唔識去修正....open source就係俾個雞會你自己去改動程式.
一個唔user friendly 既os,就算幾強都係冇用

我以前都有你呢個想法,係d人cheap唔識set姐..

但係電腦本身係幫人做野,唔係因要用電腦而學電腦,當然我唔反對人多學習
,但係enduser方面,最易用的電腦先係最重要.

係呢方面,我地唔可以否定MS windows係呢方面o既貢獻...

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-02, 10:32 PM   #11
ASMFC
Crazy Gamer

引用:

原來識用linux 要識低階programming...
尼o的野連原本開發linux的team 都預計唔到,
一個人用linux 話改就改咩?
舊 12-03-02, 12:03 AM   #12
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

PSN  IDAI_Sleepy
引用:
Originally posted by Hayami :
但對一般人黎講
patch windoze易過linux好多
start->windows update->download
xp直情有program同你自動dl update添
呢點我都同意0既
linux要update修改的話真係好鬼麻煩
唔好話自己寫C修改入面d設定
淨係重新compile個核心已經煩到震......:@_@":
一個system administrator唔一定係一個programmer嘛......

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒
昏迷童子Sleepy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-02, 12:48 AM   #13
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
Originally posted by Yui Narusawa :

一個唔user friendly 既os,就算幾強都係冇用

我以前都有你呢個想法,係d人cheap唔識set姐..

但係電腦本身係幫人做野,唔係因要用電腦而學電腦,當然我唔反對人多學習
,但係enduser方面,最易用的電腦先係最重要.

係呢方面,我地唔可以否定MS windows係呢方面o既貢獻...
User Friendly呢樣野...M$唔夠Apple黎...

舊 12-03-02, 12:52 AM   #14
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
Originally posted by ASMFC :

原來識用linux 要識低階programming...
尼o的野連原本開發linux的team 都預計唔到,
一個人用linux 話改就改咩?
喇, 唔好話改kernel呢d野, 好多漏洞其實可以好簡單修正到, 同埋Linux果d野時不時就有新update, 如果Windows唔update既話, 都唔會好得過Linux幾多.

好多人初用linux果時都係唔熟習佢既運作方式, 好多野唔識set搞到咁.
無可否認Windows既GUI係強過Linux好多, 不過Windows早過Linux起步咁多, 你唔可以期望佢俾到d乜野user friendly既介面你睇住

舊 12-03-02, 01:46 AM   #15
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
引用:

User Friendly呢樣野...M$唔夠Apple黎...
really?
你用過OS7,8,9未?

一個bomb,unknow error -7 我個program死乜都冇人知..
apple只係GUI上有貢獻,對user friendly佢未必比MS好

以前macOS menu要click住唔放手已經係macos一大un-userfriendly

我對osx好大期望架..希望唔好俾apple玩死

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-02, 02:03 AM   #16
Shinji
Senior Gamer
鬼畜真嗣

註冊日期: Oct 2002
其實嘛
開放SOURCE CODE的意義,
某程度上,
可以受到某些人的尊重,
但同時亦會受到某些人既破壞。

另外,好似就黎有種新LINUX叫LINDOW?
聽講係好似WINDOWS咁USER FRIENDLY,
但同d軟件既兼容性就唔知喇

M$既成功之處,
其實絕大部份係來自侵略、兼拚、收購和"參考"的…

舊 12-03-02, 11:06 AM   #17
白頭
人渣上校~

註冊日期: Apr 2002
我也講講,

ms既野係因為太user friendly 先會成日hang機, 故令人討厭
這與安全性無關.. .. ..

unix的系統是謂全manual狀態, 是使用者全面操作, 錯誤多是人為.. ..
而安全性也只在乎人為操作, 至於software的可信性.. .. ..

都是這樣想吧?

舊 12-03-02, 11:51 AM   #18
ASMFC
Crazy Gamer

引用:

喇, 唔好話改kernel呢d野, 好多漏洞其實可以好簡單修正到, 同埋Linux果d野時不時就有新update, 如果Windows唔update既話, 都唔會好得過Linux幾多.

好多人初用linux果時都係唔熟習佢既運作方式, 好多野唔識set搞到咁.
無可否認Windows既GUI係強過Linux好多, 不過Windows早過Linux起步咁多, 你唔可以期望佢俾到d乜野user friendly既介面你睇住
有patch 誰不會更新
問題是你會預計到有問題之前更新嗎? 會的早發達啦
真是要用linux 就不要用gui 拉
舊 12-03-02, 12:14 PM   #19
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

註冊日期: Dec 2001
XBox Live Gamertagk0h4ku
最早的gui
1981年xerox的star

早起步唔等於強

//Blog
//Flickr
Hayami 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
點樣洗 Linux? 大召喚帥 手機資訊/電腦軟硬討論 3 01-18-04 02:38 AM
LINUX vs UNIX T.A.K.U.R.O. 手機資訊/電腦軟硬討論 4 04-06-03 12:11 PM
Microsoft Linux?! ASMFC 手機資訊/電腦軟硬討論 11 12-12-02 03:27 PM

現在的時間是 06:00 AM

手機版 | APP版