Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 12-11-04, 08:45 AM   #1
Spiderman
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2002
[PS2]Armored Core:Nine Breaker

我o岩o岩買o左呢隻game, 玩落好似幾好玩
有無人玩緊?或者玩過? 可唔可以教下我玩?因為...

1, 唔知架機械人d裝備點配搭好(我只係拎支Sniper Rifles(右)+ 扣ENo既大炮(左, 會向前dash一段小距離))
2, 玩Test Match C Class都贏唔到(人o地d炮起大攻擊範圍, 又有追蹤, 我又好難先射中佢)
3, 唔知點跳

Help...
Spiderman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-04, 08:56 AM   #2
【麥斯】
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

註冊日期: Jan 2002
哩隻GAME要組合一架性能良好既機械人, 組件既配合係要相當花心思,
要講就真係長篇大論, 但武器建議初學就用實彈武器, 武器亦要配合 FCS,
先至有最佳射擊效果. 哩D野要自己慢慢試.

2. 除了要多打吸收更多經驗之外, 都冇咩特別野好講...

3. 按 X, 睇睇說明書既操作技巧
【麥斯】 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-04, 09:28 AM   #3
Spiderman

FCS即係咩?
裝備配搭有無中文website可以參考呢?
會唔會有d裝備係開頭無得揀, 當達成某條件(如擊倒某機體, Arena Point到某個位)先拎到?

AP一開頭大概有幾多為之正常(我架機得74xx )
舊 12-11-04, 09:49 AM   #4
【麥斯】
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

註冊日期: Jan 2002
FCS 即係射擊個框框, 有超長lock on距離, 但框框超細既fcs,
亦有大框框, 但lock on距離短既廣角形, 配合武裝需要而選擇.

AP冇一定既標則, 通常高速度既輕裝機械人, AP都係比較低,
重裝既通常都係比較高, AP同選擇既機件有關

當然有隱藏裝備啦, TRAINING拿多D金牌, AREA不斷打上排名, 就會有追加零件

有咩AC中文網頁我就唔知, 因我睇開日文網......
【麥斯】 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-04, 02:40 PM   #5
:bface:
Game Master

註冊日期: Jun 2003
XBox Live GamertagRedowata
http://www.lostfieldhk.com/ac/php/index.php
這兒是香港交流區
還有不定期meeting耶(有興趣明天可以去看看的)

1.初心者建議用重型機(坦克腳吧),盡量加重裝甲,用背部cannon系武器機槍做主打吧

2.同上,如果不成功再來問吧

3.基本移動技巧"小跳",跳高>落地>著地一瞬間連點兩下x,會升高>著地>連點兩下x升高>著地>連點兩下x升高.........

另外你ps2能 online對戰嗎?或者我和你打一兩場你會較易明XD

Chain Chronicle(日版):174 393 601
BD版白毛、各種天魔
加左請在gaf down聲

此篇文章於 08-24-06 07:51 PM 被 :bface: 編輯。
:bface: 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-04, 12:06 PM   #6
Spiderman

引用:
作者: :bface:
http://www.ac-lostfield.com/php/
這兒是香港交流區
還有不定期meeting耶(有興趣明天可以去看看的)

1.初心者建議用重型機(坦克腳吧),盡量加重裝甲,用背部cannon系武器機槍做主打吧

2.同上,如果不成功再來問吧

3.基本移動技巧"小跳",跳高>落地>著地一瞬間連點兩下x,會升高>著地>連點兩下x升高>著地>連點兩下x升高.........

另外你ps2能 online對戰嗎?或者我和你打一兩場你會較易明XD

我玩到Rank18啦
但係只係用背脊同右手支大炮係咁屈機
技術毫無改進

我係用緊坦克腳

我跳到, 但係只係撳L2向前飛起
唔似電腦咁跳下跳下

我裝唔到booster...
舊 12-14-04, 02:08 PM   #7
Game Master

引用:
作者: Spiderman
我玩到Rank18啦
但係只係用背脊同右手支大炮係咁屈機
技術毫無改進

我係用緊坦克腳

我跳到, 但係只係撳L2向前飛起
唔似電腦咁跳下跳下

我裝唔到booster...
其實初玩就係要用強武器屈下機,小小的小小的提升lock on技術(因為依隻game無自動lock on)

>>唔似電腦咁跳下跳下
>>我裝唔到booster
對不起,我忘了坦克腳因為沒有兩腿,
是不能跳的
亦因為坦克腳有內置booster,也不用裝booster

為了表示賺意,特此裝了一部機給你,試試看吧:

頭:  CR-H81S4(tune冷卻十段)
core: CR-C89E(tune重量、冷卻各5段)
hand: A09-LEMUR2(tune冷卻10段)
leg:  LH09-COUGAR2(tune冷卻、積載量名5段)
booster: B05-GULL(tune發熱量10段)
fcs:   CR-F69
generator: FUDOH(tune出力、容量各5段)
radiator: R02-HAZEL2(tune消費en、冷卻性能各5段)
inside:  I07D-MEDUSA2
extension: CR-E82SS2(這是外加裝甲)
back unit R: CR-WB69M(這是第一個飛彈)
back unit L: WB10R-SIREN2(這是個雷達)
arm unit R: WR07M-PIXIE3(這是機槍,有800發子彈)
arm uint L: WL02R-SPECTER(這是第一把步槍)

op parts:O01-AMINO、 CR-O69ES、CR-O69SS、CR-O71EC、CR-O75LA、CR-O79L+、MARISHI

另外,你應該懂得tune吧?(選parts時,按正方形掣)
還有,戰鬥中記得開EO(按R3)
^_^/

Chain Chronicle(日版):174 393 601
BD版白毛、各種天魔

此篇文章於 12-14-04 02:11 PM 被 :bface: 編輯。
舊 12-14-04, 04:09 PM   #8
Spiderman

引用:
作者: :bface:
其實初玩就係要用強武器屈下機,小小的小小的提升lock on技術(因為依隻game無自動lock on)

>>唔似電腦咁跳下跳下
>>我裝唔到booster
對不起,我忘了坦克腳因為沒有兩腿,
是不能跳的
亦因為坦克腳有內置booster,也不用裝booster

為了表示賺意,特此裝了一部機給你,試試看吧:

頭:  CR-H81S4(tune冷卻十段)
core: CR-C89E(tune重量、冷卻各5段)
hand: A09-LEMUR2(tune冷卻10段)
leg:  LH09-COUGAR2(tune冷卻、積載量名5段)
booster: B05-GULL(tune發熱量10段)
fcs:   CR-F69
generator: FUDOH(tune出力、容量各5段)
radiator: R02-HAZEL2(tune消費en、冷卻性能各5段)
inside:  I07D-MEDUSA2
extension: CR-E82SS2(這是外加裝甲)
back unit R: CR-WB69M(這是第一個飛彈)
back unit L: WB10R-SIREN2(這是個雷達)
arm unit R: WR07M-PIXIE3(這是機槍,有800發子彈)
arm uint L: WL02R-SPECTER(這是第一把步槍)

op parts:O01-AMINO、 CR-O69ES、CR-O69SS、CR-O71EC、CR-O75LA、CR-O79L+、MARISHI

另外,你應該懂得tune吧?(選parts時,按正方形掣)
還有,戰鬥中記得開EO(按R3)
^_^/
多謝啊~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
唔係你講, 我唔知有tune呢回事

EO係咩?OB係咩?

Hanxxx unit L 同 Hanxxx unit R呢個個部件點用?
我明明兩邊各裝o左一支炮, 但係唔知點解用唔到

再次多謝!!!
舊 12-14-04, 05:01 PM   #9
Game Master

引用:
作者: Spiderman
多謝啊~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
唔係你講, 我唔知有tune呢回事

EO係咩?OB係咩?

Hanxxx unit L 同 Hanxxx unit R呢個個部件點用?
我明明兩邊各裝o左一支炮, 但係唔知點解用唔到

再次多謝!!!
我多謝你看完我這麼長的post就真
我就遂個回答你的問題吧^_^

>>EO係咩?OB係咩?

Core有分無機能、exceed orbit(EO)和over boost(OB)三種
無機能:無特別機能。但基本能力強,並可格納武器

EO:跟身浮游炮,按R3起動/回收。起動後會自動瞄準敵人攻擊
EO有再分為實彈EO和能源EO,實彈EO有彈數限制。能源EO在回收時會自動補充子彈(補充子彈需要一段時間)。

OB:core內置超高出力booster,按R3起動/關閉。OB需要起動時間,要注意OB中的發熱、能源消耗等等。因為很難用的關係,是上級者用的core

>>Hanxxx unit L 同 Hanxxx unit R呢個個部件點用?
>>我明明兩邊各裝o左一支炮, 但係唔知點解用唔到
這兩個其實是"格納武裝",
當你手部武器射到沒有子彈的時候,可以把武器脫去(按實三角形掣,再按R1/L2)
之後就會自動裝上"格納武裝"了
/

BD版白毛、各種天魔

此篇文章於 12-14-04 05:06 PM 被 :bface: 編輯。
舊 12-21-04, 07:59 PM   #10
cutecat
異常データ

註冊日期: Jun 2004
我想askask~其實係個好白痴的question....
脫去武器, gum個脫去左的武器會dim?
cutecat 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-04, 08:05 PM   #11
Game Master

引用:
作者: cutecat
我想askask~其實係個好白痴的question....
脫去武器, gum個脫去左的武器會dim?
該場戰鬥中不能再用
戰鬥完結後會自動回收

BD版白毛、各種天魔
舊 07-04-05, 04:06 PM   #12
NTBOY
Game Master
神貓特攻隊

註冊日期: Jun 2004
請問有冇人有配件表之類ge野?
例如打爆某排名榜的機就有個頭送~w~之類ge表

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS2]Nano Breaker (from Castlevania Producer) neo2046 電視遊戲討論版 19 01-22-05 10:21 AM
[PS2]Armored Core~Nine Breaker圖片,10/28發售 神祕人1號 電視遊戲討論版 29 10-30-04 07:22 PM
[PS2]Armored Core~Formula Front發售決定,可與PSP版連動 神祕人1號 電視遊戲討論版 4 07-30-04 06:41 PM
[PS2]Nano Breaker neo2046 電視遊戲討論版 2 01-10-04 08:06 AM

現在的時間是 06:50 AM

手機版 | APP版