Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 01-01-04, 12:09 PM   #1
Kaede楓
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2002
LCD mon數問

預算$2000以內, 15吋mon

1. 那個牌子較好?

2. 購買時須注意些甚麼?

3. 如何保養?

4. Mon出理死點時,抓圖給人看會否有影響(如能看見死點的位置等)?

謝謝解答
Kaede楓 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-04, 03:40 PM   #2
機神GBA
God of Gamer
☆The End☆

註冊日期: Jan 2002
Re: LCD mon數問

1. 最好買大牌子, Philips , SONY , 三菱 等等都唔錯.

2. check 死點, 用黑 , 白 , 紅, 藍, 綠 幾隻色做wallpaper check 下有冇死點光點. 睇下機身有冇花痕. 畫面光度有冇唔平衡.

3. 唔撞佢就得架la. 基本上好耐用.

4. 唔會. Mon 有死點係你自己部機o既事.
機神GBA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-04, 03:47 PM   #3
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
LCD MON既話 SAMSUMG 都唔錯~

舊 01-01-04, 04:26 PM   #4
conan
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2002
講真,$2000以內好難買到Sony, Philips等等....

平既話Topcon, Viewsonic都唔錯

舊 01-01-04, 05:02 PM   #5
usayarE

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
topcon..我個人覺得no good..
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-04, 06:14 PM   #6
機神GBA
☆The End☆

引用:
Originally posted by conan :
講真,$2000以內好難買到Sony, Philips等等....

平既話Topcon, Viewsonic都唔錯
係呀. 佢應該預$2200
舊 01-01-04, 06:21 PM   #7
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
BiBu....大牌子....Sony唔多掂....唔好買, 要玩牌子既, Samsung同Eizo啦

舊 01-01-04, 08:01 PM   #8
phil077

晶彩(東芝panel)

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了

此篇文章於 01-01-04 08:03 PM 被 phil077 編輯。
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-04, 08:22 PM   #9
Tyranid
Crazy Gamer

家下有咩用fujitsu panel?
Tyranid 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-04, 09:01 PM   #10
conan

引用:
Originally posted by 小昭Teddy :
BiBu....大牌子....Sony唔多掂....唔好買, 要玩牌子既, Samsung同Eizo啦
Eizo係好,不過冇$2500都買唔到

舊 01-01-04, 09:33 PM   #11
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
Originally posted by conan :

Eizo係好,不過冇$2500都買唔到
買Sony d cheap model咪仲死.....

舊 01-01-04, 09:49 PM   #12
貓貓II
Game Master

註冊日期: Dec 2001
$2000都無乜好選。買CRT MON好過。
貓貓II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-04, 10:36 PM   #13
Kaede楓

嗯...咁我盡可能預多少少
本來之前預Topcon,但聽大家咁講就未啦...^^"

check死點使唔使要我自己預備d野?
定叫人幫我check就可?
舊 01-01-04, 10:46 PM   #14
機神GBA
☆The End☆

引用:
Originally posted by Kaede楓 :

唔駛. 係電腦都有黑白wallpaper 架la.
舊 01-01-04, 10:49 PM   #15
仁傑王子
Junior Member

註冊日期: Jan 2003
你打算買來打機?工作?

LCD mon和傳統 crt各有千秋....
相同價錢crt會靚好多....
仁傑王子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-04, 11:09 PM   #16
conan

引用:
Originally posted by Kaede楓 :

盡可能都係自己check啦,因為拎左返屋企有死點既話佢未必會再同你換架,我買個時佢地話要4點以上先有得換,好彩到而家都未有死點
最緊要叫佢開張白色比你睇,一有黑點(死點)好易睇到

舊 01-02-04, 12:36 AM   #17
Kaede楓

了解,謝謝各位的意見^^

買LCD mon是因為書桌較細,傳統的CRT mon佔位太多
改用LCD想要多點空間
舊 01-02-04, 09:38 AM   #18
monster8
Game Master

註冊日期: Dec 2002
EZIO
用左兩年,一粒死點都無法!!
monster8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-04, 10:02 AM   #19
Osmosis
Game Master
依然范特西

if i want to buy a LCD mon to 打機..which one is good??

想像依然無限大、感覺依然說不完、音樂依然范特西
Osmosis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-04, 10:26 AM   #20
conan

引用:
Originally posted by yourmother :
if i want to buy a LCD mon to 打機..which one is good??
EIZO啦,佢出d色真係靚好多,一望埋去已經睇到同其他平野既分別

舊 01-02-04, 10:33 AM   #21
機神GBA
☆The End☆

我一向都係SHARP LCD o既支持者.

SHARP LCD 如果係made in Japan , 必屬極品.

講真, 講LCD, 邊個夠SHARP 揮? EIZO 係好, 但始終唔夠SHARP 好.
因為SHARP 係用番自己o既panel, 但EIZO 呢? 一直以來都係用人地o既
panel, 近期d 產品開始轉用SAMSUNG panel 之後, d 質素大不如前.
我冇記錯, 佢之前最靚個d 產品, 都係用SHARP panel.
舊 01-02-04, 06:53 PM   #22
仁傑王子
Junior Member

註冊日期: Jan 2003
lcd mon 機會有ghosting,尤其係fps(first person shooter)更明顯。你是玩乜game多?同埋通常玩幾耐?預幾多錢倒?
仁傑王子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-04, 01:43 AM   #23
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
Originally posted by 機神GBA :
我一向都係SHARP LCD o既支持者.

SHARP LCD 如果係made in Japan , 必屬極品.

講真, 講LCD, 邊個夠SHARP 揮? EIZO 係好, 但始終唔夠SHARP 好.
因為SHARP 係用番自己o既panel, 但EIZO 呢? 一直以來都係用人地o既
panel, 近期d 產品開始轉用SAMSUNG panel 之後, d 質素大不如前.
我冇記錯, 佢之前最靚個d 產品, 都係用SHARP panel.
SHARP單一隻LCD Mon, 唔會比Eizo好, 不過, Sharp既Notebook個LCD就真係最靚

舊 01-03-04, 01:46 AM   #24
usayarE

Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
Eizo d 價錢都好靚...
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-04, 03:31 AM   #25
Tyranid
Crazy Gamer

fujitsu panel靚個sharp多多聲
但係家下冇好少3k樓下係用fujitsu
前排有隻15" 3.7k左右

EIZO係有自己既panel同crt
但係唔係o係low-end model到

and 死點係佢做個panel時出現, 唔會話用用下有(姐係有就有,冇就冇)
Tyranid 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
TV, CRT, LCD Terry Sham 手機資訊/電腦軟硬討論 17 02-02-05 07:14 PM
請介紹 lcd mon 天空 手機資訊/電腦軟硬討論 14 02-14-04 08:49 AM
買topcon LCD 芒好冇(電腦商場好多人買lor) popstars 手機資訊/電腦軟硬討論 18 08-28-03 01:07 AM
LCD MON: 而家有D好質數o既LCD MON未呀?? neo2046 手機資訊/電腦軟硬討論 27 08-18-03 04:32 AM
我想問下"晶彩"d LCD 得唔得? 司狼神威 手機資訊/電腦軟硬討論 6 03-12-03 01:52 PM

現在的時間是 02:09 AM

手機版 | APP版