Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-20-12, 12:29 AM   #801
Akira 明
Game Master

註冊日期: Jun 2007
Nintendo Switch ID5966-9891-3387
3DS Friend Code3351 4032 4168
PSN  IDming3107
想問快閃記憶體即係咩?

新機可唔可以換hdd?
如果買部快閃記憶體12GB
換個500gb hdd可唔可行?
Akira 明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-12, 12:41 AM   #802
now_loading
God of Gamer
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
要用佢出個250GB, 唔知算唔算間接寫左係唔用得其他HDD

引用:
PlayStation®3專用硬碟(250GB) (CECH-ZHD1) 商品概要
商品名稱

PlayStation®3專用硬碟(250GB)
商品型號

CECH-ZHD1
同梱物

HDD 250GB (CECH-ZS1) × 1
外型尺寸

約. 88 mm x 18 mm x 260 mm (寬 × 高× 長)
重量

約115g
對應

CECH-4012A
* PlayStation®3專用硬碟(250GB)為新型PS3™(CECH-4012系列)專用周邊。不對應現行PS3™機種。
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-12, 12:46 AM   #803
persona_milk
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDpersona_milk
引用:
作者: 機場美少年 查看文章
有,去片…

我覺得SLIM同埋呢個"Super Slim "版PS3個外觀設計越來越樣衰,
都係一開始果個鋼琴面最靚仔。

同埋唔該唔好再附送3色AV線…PS3/XBOX 360同埋未來的WiiU都係一樣…)

同主持一樣部機黃燈了就買啦…

PS3 Super Slim Unboxing

As the first guys to get our hands on the new Playstation 3 Super Slim, we naturally decided to unbox it so you guys can see what you're getting.

初步感覺好膠.....成件玩具咁.. 比我想換機寧願買返部slim 換hdd好過...
persona_milk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-12, 12:51 AM   #804
Akira 明
Game Master

Nintendo Switch ID5966-9891-3387
引用:
作者: diabloex 查看文章
要用佢出個250GB, 唔知算唔算間接寫左係唔用得其他HDD
噢,原來出專用hdd...

我都係唔等買返現貨slim,
唔想浪費依家個3.5吋hdd...
舊 09-20-12, 02:26 AM   #805
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
如果再會出國做野就可以買第三部喇...

舊 09-20-12, 04:53 AM   #806
wolfwolfwolf

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: Akira 明 查看文章
噢,原來出專用hdd...

我都係唔等買返現貨slim,
唔想浪費依家個3.5吋hdd...
ps3係用2.5吋硬碟
你要用3.5吋既話會好麻煩
wolfwolfwolf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-12, 12:40 PM   #807
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

註冊日期: Nov 2002
orz. 咁放disc.... 咪勁入塵?!

LRFFXIII 同睏版(if any)可能用佢? XDD

舊 09-20-12, 02:18 PM   #808
藍鞋子

註冊日期: May 2010
引用:
有,去片…

我覺得SLIM同埋呢個"Super Slim "版PS3個外觀設計越來越樣衰,
都係一開始果個鋼琴面最靚仔。

同埋唔該唔好再附送3色AV線…PS3/XBOX 360同埋未來的WiiU都係一樣…)

同主持一樣部機黃燈了就買啦…

PS3 Super Slim Unboxing

As the first guys to get our hands on the new Playstation 3 Super Slim, we naturally decided to unbox it so you guys can see what you're getting.

個主持係買左SLIM機,唔係Super Slim
藍鞋子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-12, 02:26 PM   #809
Coquelicot
Moderator
ニセコイ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDWhaleBarca
XBox Live GamertagWhaleBarca
http://asia.playstation.com/hk/cht/n...sDetail/288510

消費者亦可以透過將搭載了12GB快閃記憶體的新型PS3連接至將在新型PS3上市後不久推出的專用硬碟(250GB) *4以擴充儲存容量。

*4 當連接專用硬碟時,快閃記憶體無法當作內藏儲存媒體使用。

-------------------------------------------

咁即係當加咗HDD個12GB Flash Memory就作廢??

FCBarcelona~!! MÉS QUE UN CLUB! 討論區Vol.8

自二次世界大戰結束至今五十多年中,全球真正沒有戰爭的日子,只有五十三日。即全球平均每年中只有二十多小時是和平的。

People only ask for other's responsibility, but no respect.
Coquelicot 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-12, 02:56 PM   #810
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 藍鞋子 查看文章
個主持係買左SLIM機,唔係Super Slim
無攪錯喎…

個主持部肥仔PS3黃燈了,兩星期前佢買了SLIM之後就出SUPER SLIM…

睇完覺得呢個情況真係幾氣頂…
同時又佩服SONY TIMER的精確程度…

咁如果宜家有版友同主持一樣部機黃燈了,想玩PS3 GAME咪買SUPER SLIM,有咩問題?

舊 09-20-12, 03:02 PM   #811
IDGAF
The One

引用:
作者: Coquelicot 查看文章
http://asia.playstation.com/hk/cht/n...sDetail/288510

消費者亦可以透過將搭載了12GB快閃記憶體的新型PS3連接至將在新型PS3上市後不久推出的專用硬碟(250GB) *4以擴充儲存容量。

*4 當連接專用硬碟時,快閃記憶體無法當作內藏儲存媒體使用。

-------------------------------------------

咁即係當加咗HDD個12GB Flash Memory就作廢??
其實XBOX 360果個4GB又係點的情況?
加咗250/320GB HDD會唔會CUT咗果4GB?
因為我一開始就買有HDD版,真係唔知。

我估PS3 12GB版都係比你放下SAVE,同裝部份要強制安裝GAME用的,
同埋買得12GB版果批玩家應該都唔會點買DLC,
用嚟玩MOVE GAME同睇下BD應該好夠用啦。

12GB版PS3算唔算係最平的BD PLAYER,又有WIFI又有HDD又有USB又有得上下網?
我覺得佢個基本功能夠晒放係房取代傳統多SONY果種功能MINI HiFi,當然你要買TV同喇叭啦。

舊 09-20-12, 03:06 PM   #812
square-enix
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2004
PSN  IDSQ-EN_HK
XBox Live Gamertagsquare-enix2061
引用:
無攪錯喎…

個主持部肥仔PS3黃燈了,兩星期前佢買了SLIM之後就出SUPER SLIM…

睇完覺得呢個情況真係幾氣頂…
同時又佩服SONY TIMER的精確程度…

咁如果宜家有版友同主持一樣部機黃燈了,想玩PS3 GAME咪買SUPER SLIM,有咩問題?
SUPER SLIM好早已經傳有, 外型都出埋來, 件事同3年前SLIM版一棣, 又係D中國工廠流出.
依D咁既情況, 一係D非機迷唔多留意新聞先會, 只能怪過個主持心急唔忍得.
不過SLIM同SUPER SLIM都無咩所謂, HDD大果少少, 用料縮水, 但個價一樣, SONY真係有病
square-enix 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-12, 03:07 PM   #813
ricky828
三眼

註冊日期: Jan 2011
PSN  IDricky82828
外露式讀碟頭,死頭死得仲快
ricky828 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-12, 03:28 PM   #814
IDGAF
The One

引用:
作者: square-enix 查看文章
SUPER SLIM好早已經傳有, 外型都出埋來, 件事同3年前SLIM版一棣, 又係D中國工廠流出.
依D咁既情況, 一係D非機迷唔多留意新聞先會, 只能怪過個主持心急唔忍得.
不過SLIM同SUPER SLIM都無咩所謂, HDD大果少少, 用料縮水, 但個價一樣, SONY真係有病
咁打開機果批可以忍到唔打機多過2星期咩…
其實我覺得SUPER SLIM改一改果個似瓦通紙的面蓋個外形應該會好睇好多,
宜家好似為方便紙紮舖"研發"新祭品而設咁,瓦通紙加一支黑色噴漆,搞掂~!

同埋我覺得佢遲D應該會出MOVE套裝機打WiiU,
到時應該會有其他定價一樣,但"贈品"更多的套裝。
想買果D等下香港個AGS 2012。

舊 09-20-12, 03:49 PM   #815
square-enix

註冊日期: Jan 2004
PSN  IDSQ-EN_HK
XBox Live Gamertagsquare-enix2061
引用:
咁打開機果批可以忍到唔打機多過2星期咩…
其實我覺得SUPER SLIM改一改果個似瓦通紙的面蓋個外形應該會好睇好多,
宜家好似為方便紙紮舖"研發"新祭品而設咁,瓦通紙加一支黑色噴漆,搞掂~!

同埋我覺得佢遲D應該會出MOVE套裝機打WiiU,
到時應該會有其他定價一樣,但"贈品"更多的套裝。
想買果D等下香港個AGS 2012。
皇族機而家先壞, 好難想像佢真係打機多果批羅....
送MOVE套裝機打唔到WiiU的, 玩體感早已過事, 實實際際減價最受落, 同埋出多D名作套裝版, 例如BIO6, 可惜SUPER SLIM SET到同BIO6同日一齊出, 但無套裝版(BIO5都有套裝版), 你話SUPER SLIM銷售政策跟本就唔進取唔到肉
square-enix 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-12, 04:00 PM   #816
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
我覺得細部左係方便佢出貨多d,
現在用拉門,部機係細左,但計埋留番空間手動換碟,其實唔會小左。

真係要買機真係買部slim 好過。
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-12, 04:19 PM   #817
IDGAF
The One

引用:
作者: square-enix 查看文章
皇族機而家先壞, 好難想像佢真係打機多果批羅....
送MOVE套裝機打唔到WiiU的, 玩體感早已過事, 實實際際減價最受落, 同埋出多D名作套裝版, 例如BIO6, 可惜SUPER SLIM SET到同BIO6同日一齊出, 但無套裝版(BIO5都有套裝版), 你話SUPER SLIM銷售政策跟本就唔進取唔到肉
可能壞過BD ROM、HDD其他的、宜家先壞到底板呢…
咁Wiiremote個操作又真係過時咗的…
但我覺得SUPER SLIM又唔係完全無吸引力的,
作為BD PLAYER都算叫多功能,又有得玩下GAME,
應該都啱非機迷的。

引用:
作者: diabloex 查看文章
我覺得細部左係方便佢出貨多d,
現在用拉門,部機係細左,但計埋留番空間手動換碟,其實唔會小左。

真係要買機真係買部slim 好過。
諗返起PS1、DC要抽部出嚟再開蓋入碟的年代…

咁如果唔用托盤/吸碟式都幾難設計到部機簡單入到碟的,
其實日本宜家的供電問題解決咗未?有時覺得傳統多用手動式操作的東西反而無咁易壞。
咪當多做一點兒運動,都唔係一件壞事嚟的。

其實SLIM版PS3有無宣佈停產?

舊 09-20-12, 04:33 PM   #818
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:
其實日本宜家的供電問題解決咗未?
開返核電啦
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-12, 05:30 PM   #819
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
想問下HDMI線係咪好容易壞?以為部機有事,好彩換第二條HDMI先知係條線有事

舊 09-20-12, 05:38 PM   #820
nine west

註冊日期: Nov 2010
引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
想問下HDMI線係咪好容易壞?以為部機有事,好彩換第二條HDMI先知係條線有事
我用買機送果條用到宜家都冇事...
nine west 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-12, 07:26 PM   #821
Akira 明
Game Master

引用:
作者: wolfwolfwolf 查看文章
ps3係用2.5吋硬碟
你要用3.5吋既話會好麻煩
係,我講錯2.5吋先啱

不過依家160GB同遲D新版250GB
都係賣1980到,好無等埋月底睇吓點呢?
舊 09-20-12, 08:55 PM   #822
emoil

註冊日期: Jul 2005
3DS Friend Code0731 4714 9827
PSN  IDemoil
個DISC蓋 會唔會彈幾野就壞架~
emoil 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-12, 08:58 PM   #823
SHCEHUK
Game Master

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDcshhenry
super slim要手動換碟就一定不會買,換多幾次連個頭都要換埋(好像900多)
令願買部SLIM好過
SHCEHUK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-12, 09:01 PM   #824
Suda

註冊日期: Sep 2008
Wii U IDsuda316
3DS Friend Code1075 0690 1475
PSN  IDhiku316
中間位成日諗起洗衫板
都係slim順眼

Nintendo3DS
Suda 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-12, 10:10 PM   #825
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
部新 Slim 真係好核突
雖然小弟部皇族60GB仲好安全,但難保他朝有一日壞時,如果要換呢部Super Slim PS3既話……

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Soul Calibur V [已售] enishi 電視遊戲討論版 669 03-13-14 07:50 PM
Soul Calibur [XBLA] 破戒僧 電視遊戲討論版 36 06-28-08 10:01 PM
Soul Calibur 3 neo2046 街機遊戲討論版 156 09-27-06 01:28 AM
Soul Calibur 3 ?? neo2046 街機遊戲討論版 1 02-09-05 06:40 PM

現在的時間是 10:17 PM

手機版 | APP版