Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 11-27-05, 02:07 AM   #501
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

註冊日期: Oct 2004
引用:
作者: HaKu
夾得最惦ge就係simplan plan首perfect world..好易
另外有同屬simplan plan隻every time,beyond的海闊天空,灰色軌跡..
仲有Bon jovi隻it's my life...呢幾首
Bon Jovi點可以唔玩you give love a bad name
半熟蕃茄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-05, 08:07 PM   #502
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

呢區真係好少人...........
其實你地有無攪過jam歌聚會?
舊 12-04-05, 11:59 AM   #503
新堂愁一
Eternal Flame™
男人三寶無樣有

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: frankieccc
呢區真係好少人...........
其實你地有無攪過jam歌聚會?
少人到咁....想搞都難

舊 12-04-05, 02:08 PM   #504
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

但係從第一頁個list睇...........好多人學器喎...........
唔通中途放棄左
其實你地係咪都係跟人單對單咁學?
舊 12-04-05, 03:41 PM   #505
鎖鏈怪
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
有學都未必黎
鎖鏈怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-05, 03:47 PM   #506
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

敢問學緊gei 人.........你地平時keep 住練0個種耐性係點黎?
我成日都學下停下咁
舊 12-11-05, 06:36 PM   #507
root
Game Master
Uncle Root

註冊日期: Jul 2004
引用:
敢問學緊gei 人.........你地平時keep 住練0個種耐性係點黎?
我成日都學下停下咁
我彈琴o既, 冇學, 但我有練開
我唔想咩都冇做過咁過一世
我有幾首好想彈o既歌, 可惜我起步得遲, 都唔知呢世彈唔彈得晒

他們是明星,我們是流星,或許有瞬間的閃光。
而一旦明星升起,我們便永遠消失在黑夜之中......
我們只能留在愛我們的人的心裏 。
root 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-05, 06:47 PM   #508
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
作者: amiroot
我彈琴o既, 冇學, 但我有練開
我唔想咩都冇做過咁過一世
我有幾首好想彈o既歌, 可惜我起步得遲, 都唔知呢世彈唔彈得晒
你幾多級?
其實我GEI諗法都係一樣.......不過D FRD又係無個玩樂器(其實都有學過.......不過得我KEEP住)
可能始終玩音樂呢家野三分鐘熱度GEI人太多LA..........(其實我都係 )
可以講下係乜歌MA? CLASSIC野OR流行曲?
舊 12-11-05, 07:32 PM   #509
root
Game Master
Uncle Root

引用:
你幾多級?
其實我GEI諗法都係一樣.......不過D FRD又係無個玩樂器(其實都有學過.......不過得我KEEP住)
可能始終玩音樂呢家野三分鐘熱度GEI人太多LA..........(其實我都係 )
可以講下係乜歌MA? CLASSIC野OR流行曲?
我20 歲o個陣開始學, 學左一兩年就停左, 自己練冇考過試, 前後都差唔多6, 7 年, 我都唔知自己幾多級
我打算下年考八級, 如果考得到先考慮學返
o個幾首歌都係classical 歌, 係d 貝多芬蕭邦之類, 我有信心遲d 會彈到其中一兩首, 但彈晒就真係冇把握, 始終開始得遲
我唔係話要彈到好好, 不過我真係好想可以用正常tempo 咁彈到, 算係對自己有個交待, 因為我係為左o個幾首歌而學, 真係好鐘意

我覺得搵到自己鐘意o既歌真係好重要, 即使呢個學習態度唔係咁好

此篇文章於 12-11-05 07:36 PM 被 root 編輯。
舊 12-11-05, 07:43 PM   #510
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
我20 歲o個陣開始學, 學左一兩年就停左, 自己練冇考過試, 前後都差唔多6, 7 年, 我都唔知自己幾多級
我打算下年考八級, 如果考得到先考慮學返
o個幾首歌都係classical 歌, 係d 貝多芬蕭邦之類, 我有信心遲d 會彈到其中一兩首, 但彈晒就真係冇把握, 始終開始得遲
我唔係話要彈到好好, 不過我真係好想可以用正常tempo 咁彈到, 算係對自己有個交待, 因為我係為左o個幾首歌而學, 真係好鐘意

我覺得搵到自己鐘意o既歌真係好重要, 即使呢個學習態度唔係咁好
你呢種學習態度真係好好....... 其實自己鐘意咪得LAW
我一開始學結他0個陣都係想彈下歌為主.......尤其流行曲
不過早排放棄左玩電結他........改玩木, 慢慢地好似覺得CLASSICAL 野好正........可惜要睇五線譜......所以仲考慮緊學唔學.......如果學我一定會考級.......
講起正常TEMPO.........你係咪每次練都必定用拍子機?效果真係好好多?
P.S. 我係一個懶到連SCALE都少練GEI人

此篇文章於 12-11-05 07:46 PM 被 半熟蕃茄 編輯。
舊 12-11-05, 10:57 PM   #511
root
Game Master
Uncle Root

引用:
你呢種學習態度真係好好....... 其實自己鐘意咪得LAW
我一開始學結他0個陣都係想彈下歌為主.......尤其流行曲
不過早排放棄左玩電結他........改玩木, 慢慢地好似覺得CLASSICAL 野好正........可惜要睇五線譜......所以仲考慮緊學唔學.......如果學我一定會考級.......
講起正常TEMPO.........你係咪每次練都必定用拍子機?效果真係好好多?
P.S. 我係一個懶到連SCALE都少練GEI人
我覺得classical "襟"玩過流行曲好多, 決定左就要做喇, 千里之行始於足下
講起拍子機, 其實我都我係呢排練考試d scale 先用, 我所講o既正常tempo, 只係presto 就彈返presto o個種
不過Scale 真係好重要, 平時練琴如果唔夠時間, 我唔練歌都會練Scale

舊 12-11-05, 11:00 PM   #512
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
我覺得classical "襟"玩過流行曲好多, 決定左就要做喇, 千里之行始於足下
講起拍子機, 其實我都我係呢排練考試d scale 先用, 我所講o既正常tempo, 只係presto 就彈返presto o個種
不過Scale 真係好重要, 平時練琴如果唔夠時間, 我唔練歌都會練Scale
真係好重要.........不過成日無去練........幾乎淨係記得C同G咁濟........所以而家我仲係成個初學者咁
我平時無練開拍子........所以成日彈快左.......
舊 01-10-06, 08:52 AM   #513
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

好耐無係度出post
我發覺自己真係三分鐘熱度........成日都係一時有熱誠去練.......但練練下又突然無熱誠.....停左個幾月.......再上返堂有返熱誠......練練下 又停.......其實到底問題係邊呢?有無人都係咁?
同埋想問埋.........如果一個幾乎淨係教彈歌gei呀sir/miss (勁少教theory同scale)......係咪一個好老師.......咁gei情況我係咪應該要轉老師?
thx.......
p.s. 雖然呢區勁少人.......不過我相信呢度肯定有對音樂有熱誠gei人......自己自問好屎, 不過真係想同多d人交流下.....尤其呢度應該有唔少深藏不露gei高手.......
舊 01-12-06, 10:27 AM   #514
新堂愁一
男人三寶無樣有

引用:
好耐無係度出post
我發覺自己真係三分鐘熱度........成日都係一時有熱誠去練.......但練練下又突然無熱誠.....停左個幾月.......再上返堂有返熱誠......練練下 又停.......其實到底問題係邊呢?有無人都係咁?
同埋想問埋.........如果一個幾乎淨係教彈歌gei呀sir/miss (勁少教theory同scale)......係咪一個好老師.......咁gei情況我係咪應該要轉老師?
thx.......
p.s. 雖然呢區勁少人.......不過我相信呢度肯定有對音樂有熱誠gei人......自己自問好屎, 不過真係想同多d人交流下.....尤其呢度應該有唔少深藏不露gei高手.......
轉啦....淨教歌既話同自學無乜分別...
除非佢教果d歌有apply到d theory落去...學隻歌可以hi倒d theory...

舊 01-12-06, 01:06 PM   #515
root
Game Master
Uncle Root

引用:
好耐無係度出post
thx.......
我建議你考左grade 5 theory 先

舊 01-12-06, 01:20 PM   #516
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

多謝樓上兩位大大回post.......
其實我有d想轉.......不過因為個ar sir太好人又同我幾傾得下.....所以一路都唔忍心轉....
至於樂理......其實唔係彈琴先一定要考咩?
thx
舊 01-12-06, 01:22 PM   #517
新堂愁一
男人三寶無樣有

引用:
其實我有d想轉.......不過因為個ar sir太好人又同我幾傾得下.....所以一路都唔忍心轉....
thx
絕對唔係....我而家都好後悔以前無深究...
考埋學校個試我都要去努力惡補

舊 01-12-06, 02:41 PM   #518
root
Game Master
Uncle Root

引用:
thx
所有音樂都需要樂理, 無論你玩pop 甚至玩中樂都係(當然d rules 會唔同, 呢個係因為美學問題)

舊 01-12-06, 11:13 PM   #519
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
作者: 新堂愁一
絕對唔係....我而家都好後悔以前無深究...
考埋學校個試我都要去努力惡補
請問你係玩邊種樂器?都係結他?
我之所以咁覺得,係因為classical guitar先要識五線譜..............
所而直覺上覺得玩folk, rock, classic rock, blues, jazz guitar等唔駛識樂理
舊 01-12-06, 11:14 PM   #520
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
所有音樂都需要樂理, 無論你玩pop 甚至玩中樂都係(當然d rules 會唔同, 呢個係因為美學問題)
係呀......中樂0個d完全又係另一回事.........淨係知佢好似都有分全音同半音音程.....有錯請指正
舊 01-12-06, 11:23 PM   #521
新堂愁一
男人三寶無樣有

引用:
請問你係玩邊種樂器?都係結他?
我之所以咁覺得,係因為classical guitar先要識五線譜..............
所而直覺上覺得玩folk, rock, classic rock, blues, jazz guitar等唔駛識樂理
結他...
唔識樂理同其他theory會作唔倒一首好曲...
除非你諗住一路都只玩cover歌...

舊 01-12-06, 11:50 PM   #522
鎖鏈怪
Crazy Gamer

到你學到要玩即興既時候
你會知道...結他都要好勁既樂理
舊 01-13-06, 12:42 AM   #523
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
作者: 鎖鏈怪
到你學到要玩即興既時候
你會知道...結他都要好勁既樂理
free jam ma............我有買G3 d碟睇......真係好勁呀佢兩師徒
舊 01-13-06, 06:32 PM   #524
鎖鏈怪
Crazy Gamer

你無勁樂理做backup
只會free jam一舊屎出黎
舊 01-15-06, 01:24 AM   #525
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
作者: 鎖鏈怪
你無勁樂理做backup
只會free jam一舊屎出黎
其實所謂free jam.......係咪即係佢地可以隨意用唔同key, 唔同scale 去jam一首已經有原曲gei歌? e.g. 最近睇到G3重玩經典gei "Smoke on the water"

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:00 PM

手機版 | APP版