Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 17 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33  ... 最後
~清談館~>I ♥ 屯門 (我真係好撚鐘意屯門)
fhdelibird 08:06 PM 04-17-18
間新戲院係嘉禾的
http://ps.hket.com/article/2030659/S...BA%A7%E4%BD%8D

兩間酒店要等條隧道通左先有得發圍
捲毛老爺 09:49 PM 04-17-18
點解咁貴租都仲開到咁多戲院
J+1 10:29 AM 04-18-18
因為屯門冇其他娛樂?

或者屯門多人鐘意睇戲?
由手機版發出
david 01:41 PM 04-18-18
又多間戲院?
J+1 01:43 PM 04-18-18
原本市廣場UA ...
由手機版發出
david 03:43 PM 04-18-18
仲以為開第五間戲院...

屯門應該仲係全港最多戲院O既地區?
Squall-Lucifer 12:28 PM 05-01-18
安定村商場將會開味精拉麵
( ゚ω゚)? 12:31 PM 05-01-18
安定村商場2樓中心部份好多間頂唔順貴租狂執,租金用人流唔成比例
亍 ◣ 01:34 PM 05-01-18
個場係唔係已經易左手??

好奇商場個地下開左間波波池真係生存到????
Squall-Lucifer 01:56 PM 05-01-18
作者: ( ゚ω゚)?:
安定村商場2樓中心部份好多間頂唔順貴租狂執,租金用人流唔成比例
安定友愛中間的平台商場吧
那裡只是行人通道啦,那裡的店舖很多都是沒客人進去的
david 02:57 PM 05-01-18
安定個場我只會間唔中去飲茶...
seed2005 08:18 PM 05-02-18
今日行屯門市廣場先知kk game鋪執左
亍 ◣ 09:19 PM 05-02-18
作者: seed2005:
除咗講恭喜之外,都唔知應該講乜嘢好

呢排冇維穩費拎咩?
david 07:20 AM 05-03-18

額倆羅 12:35 PM 05-03-18
去o左柏麗廣場
J+1 02:13 PM 05-03-18
作者: 額倆羅:
去o左柏麗廣場
Wt.....
由手機版發出
david 02:17 PM 05-03-18
作者: 額倆羅:
去o左柏麗廣場

Squall-Lucifer 02:18 PM 05-03-18
柏麗…他居然還能繼續營業下去
額倆羅 09:48 PM 05-03-18
作者: Squall-Lucifer:
柏麗…他居然還能繼續營業下去
仲拎緊維穩費囉
david 10:59 AM 05-29-18
馬鞍山人優秀過屯門人 要「屯馬線」改名有根據?

作者: :
出年通車嘅沙中綫線命名喺爭議聲中正式敲定為「屯馬線」,受網民支持嘅「東西線」及「南北線」名稱,因為容易引起混淆而被否決。其實「屯馬線」除咗個名唔好聽,仲引發咗兩地居民嘅爭拗,有網民話馬鞍山人好多嘢都好過屯門人,所以就算要改名都叫馬屯綫啦!不過馬屯「馬屯」「馬臀」又唔太好聽,不過叫「屯馬」都唔好得去邊!

有個日文學習嘅Page「香港日本語同好」就出po,話日文嘅屯馬(頓馬とんま)即係蠢材咁解,係日本人其中一種鬧人嘅用詞嚟,如果叫做「屯馬線」,咁會唔會即係「蠢材線」呢?其實呢個名自從港鐵決定咗之後,已經引起咗唔少爭議,除咗個名難聽之外,亦有比較偏鋒嘅網民話,馬鞍山人好多香港人,而屯門就多新移民,所以認為馬鞍山人優秀過屯門人,所以個馬字要排先過屯門人。爭咩呢,大家都係大灣區人,不用分得那麼細!

網民點睇

Yu Hong Chan 老實說, 香港人起名字通常只會考慮 粵語,普通話,英語 會不會有諧音問題 ; 不會考慮日語

Ar Chuen Chan 馬甲線好唔好

Venus Pig Pig 我兩邊都有住家,係唔係優劣都有我份?

David Wong 唔知點解突然就覺得馬鞍山人應該係低質過屯門人...

<--日文苦手

屯同頓互通...?

同埋,香港又唔係寶島,有幾可會用到唔常見O既KANJI組合?
J+1 11:14 AM 05-29-18
叫馬屎坑線吧啦
由手機版發出
Squall-Lucifer 04:47 PM 05-30-18
那條友簡直拖低馬鞍山居民的水平
Dyhalt Rushifar 05:37 PM 05-30-18
作者: david:
馬鞍山人優秀過屯門人 要「屯馬線」改名有根據?

<--日文苦手

屯同頓互通...?

同埋,香港又唔係寶島,有幾可會用到唔常見O既KANJI組合?
冇咩興趣幫地鐵解話,不過在下不才SEARCH極都唔見屯同頓互通既字例。
好似係同音咁大把。

呀,原來真係有,不過個解法又唔係果回事…
https://dictionary.goo.ne.jp/jn/1620...m0u/%E9%A0%93/

睇返同好會個PAGE,大概佢地似只係搞下GAG多。
J+1 11:41 AM 07-18-18
市廣場間StagE已開
個價仲平過新都..應該係睇住巴倫紐嗰邊...
星期二個價真係以後都黎呢間睇都得..

座位變成好似大班椅咁,正,不過個螢幕比想像中高,中排開始已經要抬高少少頭睇...
由手機版發出
luciferdark 12:10 PM 07-18-18
作者: J+1:
市廣場間StagE已開
個價仲平過新都..應該係睇住巴倫紐嗰邊...
星期二個價真係以後都黎呢間睇都得..

座位變成好似大班椅咁,正,不過個螢幕比想像中高,中排開始已經要抬高少少頭睇...
由手機版發出
謝情報, 即係揀後啲位都得
第一 ... 17 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33  ... 最後

返回主題版面