Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 01-28-13, 11:49 PM   #526
Dangerous-boy
God of Gamer
D-boy

註冊日期: May 2011
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-13, 02:34 AM   #527
yuhon
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: iOS6 查看文章

香港如何影響中國
和平,理性,非暴力,非粗口,守秩序
yuhon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-13, 05:11 AM   #528
N0T51B
Game Master
非中國藉

Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
呢長又太偏激...同內地憤青差唔多

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-13, 11:13 AM   #529
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
支那賤種有做過好野咩??

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-13, 11:31 AM   #530
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
撤除打仗殺人,兩者基本上冇咩分別。
基本上在下覺得到今日都仲講咩包容既人,其實真係好有做漢奸既潛質。

舊 01-31-13, 02:48 PM   #531
HEERO
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
撤除打仗殺人,兩者基本上冇咩分別。
基本上在下覺得到今日都仲講咩包容既人,其實真係好有做漢奸既潛質。
其實還有唔少大陸蝗蟲專落香港打劫殺人行騙呃人架, 不時都有行山人士被講普通話的賊人用鐵棍大石打穿頭行劫的
還有近日新聞都有講大陸遊客在港的犯罪率不停上升中...
HEERO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-13, 03:19 PM   #532
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
之前都有報導有蝗過黎香港斬左棵百年沉香樹

舊 01-31-13, 03:45 PM   #533
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
日本當年冇得唔打仗
但係班蝗蟲就剩係為左自己發財來

點睇蝗軍都係賤格D

舊 01-31-13, 03:48 PM   #534
神人ではない!新人だ

引用:
作者: HEERO 查看文章
其實還有唔少大陸蝗蟲專落香港打劫殺人行騙呃人架, 不時都有行山人士被講普通話的賊人用鐵棍大石打穿頭行劫的
還有近日新聞都有講大陸遊客在港的犯罪率不停上升中...
咁日軍真係明刀明槍話殺就殺,咩都唔駛理既;D蝗軍又未有咁狼死。
…當然,大家都知道當年係真係打緊仗

舊 01-31-13, 04:09 PM   #535
真十人€
Game Master

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDhokcjp
以前保家衛國,依家保家「畏」國。
真十人€ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-13, 04:21 PM   #536
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 真十人€ 查看文章
以前保家衛國,依家保家「畏」國。
保奸畏國啦…

舊 01-31-13, 07:39 PM   #537
KARO
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: Sar8 查看文章
日本當年冇得唔打仗
但係班蝗蟲就剩係為左自己發財來

點睇蝗軍都係賤格D

點冇得唔打杖?真係唔該經下大腦講野,你咁講真係對以前班人唔住,真係反蝗反上腦
KARO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-13, 11:16 PM   #538
N0T51B
Game Master
非中國藉

Nintendo Switch ID6353-4652-6032
真係失望
大陸人無知低能都仲可以話佢地讀得書少無見識
香港大部分人受過年免費教育都仲可以咁偏激唔理智
我都唔知講乜好...

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
舊 02-01-13, 01:24 AM   #539
wgzc
Game Master
rofl

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDJC_XD
引用:
作者: BistonC 查看文章
真係失望
我都唔知講乜好...
大陸人無知?你知唔知佢哋好多都讀到中學以上 專上比例係大陸隨時重普及過香港
人哋好多學歷隨時好過你
好多話香港要不是乜乜果d都唔少喺大學以上學歷

佢哋冇既喺良知

其實香港就喺因爲你呢種"以爲""大陸人讀得書少無見識+無知"既無知所害死
成日話要包容佢哋
wgzc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-13, 07:21 AM   #540
Sar8
The One

引用:
作者: KARO 查看文章
點冇得唔打杖?真係唔該經下大腦講野,你咁講真係對以前班人唔住,真係反蝗反上腦
當年日本軍事式經濟
生產重工業為主,到最尾無論點樣都係一定要局打
你可以話你唔知點解,你可以唔認同
但唔好將你唔知既野話人地唔用腦
呢樣以經濟分析歷史係有歷史學者去支持
就算係AL都係可以咁考,可以咁答

此篇文章於 02-01-13 07:28 AM 被 Sar8 編輯。
Sar8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-13, 08:53 AM   #541
alextang1030
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2007
引用:
真係失望
我都唔知講乜好...
重活係以前香港高人一等既時代??
中國早就學歷人口高過香港

另外,如果理性就係要做到人地打你左邊要比人打埋右邊重要加多幾拳心口既
咁我寧願唔理性
真正既理性係應做則做!
alextang1030 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-13, 09:00 AM   #542
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
作者: wgzc 查看文章
大陸人無知?你知唔知佢哋好多都讀到中學以上 專上比例係大陸隨時重普及過香港
人哋好多學歷隨時好過你
好多話香港要不是乜乜果d都唔少喺大學以上學歷

佢哋冇既喺良知

其實香港就喺因爲你呢種"以爲""大陸人讀得書少無見識+無知"既無知所害死
成日話要包容佢哋
人地無我地所認為嘅良知都係因為佢地唔係喺一個法治環境長大
仲有既然你識講好多大陸人好多都係專上程度,咁借問閣下識得有幾多個係知識份子而無良知?
我識得好多大陸知識份子同城市人都好有品得同守規矩
嚟香港旅遊嗰啲好多都係外省人見識少無
同我係加拿大見嗰啲真係讀過書嘅完全兩回事
呢啲外省人問題上海幾十年前到而家一直煩緊
所以上海人一直比其他中國人話玩地方保護主義
如果你係稍為有一個上海朋友你應該會略懂一二
重有我從來都無話過要包容同容忍佢地
我地絕對有理由發火不過係咪應該理性分析問題可在?
將文化差異睇成種族差異重要攞埋侵華行為作比較
我覺得同香港人嘅理性得質背道而馳

引用:
作者: alextang1030 查看文章
重活係以前香港高人一等既時代??
中國早就學歷人口高過香港

另外,如果理性就係要做到人地打你左邊要比人打埋右邊重要加多幾拳心口既
咁我寧願唔理性
真正既理性係應做則做!
理性唔係包容同啞忍
佢地啲哽野我係香港都見識過
我地完全有理由可以表達我地憎佢地啲咩
但完全唔應該將件事扭曲
我地真係要表明問題所在
將件事變成種族問題絕對唔理智

此篇文章於 02-01-13 09:22 AM 被 N0T51B 編輯。
舊 02-01-13, 09:27 AM   #543
神人ではない!新人だ

所謂理性,係咪應該陳列返兩者既差別去辯明兩者係有絕對性既分別,唔可以同日而語?
定係「我覺得唔啱」就係扭曲偏激唔理性?

舊 02-01-13, 09:34 AM   #544
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
所謂理性,係咪應該陳列返兩者既差別去辯明兩者係有絕對性既分別,唔可以同日而語?
定係「我覺得唔啱」就係扭曲偏激唔理性?
no,我指嘅係有啲人將件事變成種族問題
我啱啱先完佢地係台灣便便嘅片
但我絕對唔係概括佢地整個種族

舊 02-01-13, 10:17 AM   #545
Crazy Gamer

http://www.facebook.com/photo.php?fb...type=1&theater

值得一睇

http://www.sharpdaily.hk/article/news/20130201/172888/
重有

此篇文章於 02-01-13 10:21 AM 被 alextang1030 編輯。
舊 02-01-13, 10:20 AM   #546
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
支那種死清光對香港百利而無一害

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-13, 10:25 AM   #547
N0T51B
Game Master
非中國藉

link

【明報專訊】關於中港關係,有兩個偏激的論述。

一個是「施捨論」。由CEPA開始,到自由行,把國家對港政策說成是「送大禮」,什麼「沒有共產黨你香港人連水都無得飲」。

這批人把正常的兩地貿易、人員交流,說成是一面倒的國家支援香港經濟的優惠政策。自由行消費明明是互惠互利,大陸人花錢買安心貨品,卻被形容為「挽救香港零售」的義舉。

這種論述刻意矮化香港,其實有一種「報復過去被香港人笑內地落後老套」的心態。

與之相反的便是「搶嘢論」,把中港矛盾理解為敵我矛盾。

奶粉事件,刻意指斥大陸人是「走私水貨賊」,掠奪香港媽媽資源,甚至說成是共產黨赤化香港的一步。

這種論述最大宗旨便是「反對中港融合」,無論發生什麼衝突,解決辦法便是「自治」,斷絕和大陸的一切連繫,譬如長遠取消一簽多行。

這明顯「醉翁之意不在酒」,解決水貨客為名,切斷中港關係為實。然而,「不和中國發生任何連繫」的做法,不是香港自治,卻是香港自閉。

兩種論述只會火上澆油,例如香港商舖被自由行的消費力炒至天價,港人怨聲載道,「施捨論」便會冷嘲﹕「唔畀自由行嚟,你哋香港食風啊。」

反之,若有人同情大陸媽媽苦况,或者反對用私刑量度過關者的行李,「搶嘢論」便發功﹕「大陸人搶香港人嘢,家已係無政府狀態。」

但對囤貨的藥房則很少攻擊,因為這無助得出「香港要自治」的結論。只有指出大陸人是罪魁,才有戰略價值。

把香港人的不滿嘲諷為「眼紅症」,把對大陸人的理解說成是「賣港左膠」,都是危害香港的黑白無常。

唔知呢篇文大家會讚或插?

舊 02-01-13, 10:28 AM   #548
Sar8
The One

香港冇可能獨立到

舊 02-01-13, 10:30 AM   #549
Crazy Gamer

引用:
link

【明報專訊】關於中港關係,有兩個偏激的論述。

一個是「施捨論」。由CEPA開始,到自由行,把國家對港政策說成是「送大禮」,什麼「沒有共產黨你香港人連水都無得飲」。

這批人把正常的兩地貿易、人員交流,說成是一面倒的國家支援香港經濟的優惠政策。自由行消費明明是互惠互利,大陸人花錢買安心貨品,卻被形容為「挽救香港零售」的義舉。

這種論述刻意矮化香港,其實有一種「報復過去被香港人笑內地落後老套」的心態。

與之相反的便是「搶嘢論」,把中港矛盾理解為敵我矛盾。

奶粉事件,刻意指斥大陸人是「走私水貨賊」,掠奪香港媽媽資源,甚至說成是共產黨赤化香港的一步。

這種論述最大宗旨便是「反對中港融合」,無論發生什麼衝突,解決辦法便是「自治」,斷絕和大陸的一切連繫,譬如長遠取消一簽多行。

這明顯「醉翁之意不在酒」,解決水貨客為名,切斷中港關係為實。然而,「不和中國發生任何連繫」的做法,不是香港自治,卻是香港自閉。

兩種論述只會火上澆油,例如香港商舖被自由行的消費力炒至天價,港人怨聲載道,「施捨論」便會冷嘲﹕「唔畀自由行嚟,你哋香港食風啊。」

反之,若有人同情大陸媽媽苦况,或者反對用私刑量度過關者的行李,「搶嘢論」便發功﹕「大陸人搶香港人嘢,家已係無政府狀態。」

但對囤貨的藥房則很少攻擊,因為這無助得出「香港要自治」的結論。只有指出大陸人是罪魁,才有戰略價值。

把香港人的不滿嘲諷為「眼紅症」,把對大陸人的理解說成是「賣港左膠」,都是危害香港的黑白無常。

又係左右各打五十大板扮冷靜

如果香港本身一國兩制係有真係實行
同香港提早有普選既話
其實根本唔會有後者出現

而且咩只有自治先係出路
本身基本法定立既時候就講明要比香港人自治
而家係佢地死都唔比我地
只不過係拎返我地本身應得既野
舊 02-01-13, 10:31 AM   #550
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
引用:
link

唔睇都知出自近期最hit三兄弟手筆:o)

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:13 PM

手機版 | APP版