Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

主題工具 顯示模式
舊 09-26-04, 12:56 AM   #1
DARK ANGEL
Game Master
雋賢B!

註冊日期: Sep 2004
XBox Live GamertagDARKANGELMASTER
Audio TEchnica ge ATH-CM7TI or ATH-EC7好?

Audio TEchnica ge ATH-CM7TI or ATH-EC7好?
我想知高音and低音ge分別!!!thx!
p.s.用响IPOD 20GB上ge!!

http://www.audio-technica.co.jp/prod...ath-cm7ti.html

http://www.audio-technica.co.jp/prod...p/ath-ec7.html

20:26PM
7.23LB

此篇文章於 09-26-04 06:21 AM 被 DARK ANGEL 編輯。
DARK ANGEL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-04, 01:36 AM   #2
DARK ANGEL
Game Master
雋賢B!

XBox Live GamertagDARKANGELMASTER
help!!

7.23LB
舊 09-27-04, 03:35 PM   #3
Kenji少
God of Gamer
暴走中

註冊日期: Dec 2001
XBox Live GamertagKenji1445
我自己未用過~~
所以幫唔到你~~

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=94532

不過你可以睇下呢個topic~
Kenji少 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-04, 05:52 PM   #4
nakata
Game Master

註冊日期: Jun 2004
CM7-Ti , 暫時黎講 CM7/CM7-Ti 係 AT 最好既入耳 Earphone

1.唔夠快
2.跑得慢
3.冇速度
nakata 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-04, 05:53 PM   #5
Dolly
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2002
XBox Live GamertagEfsf
用左人個 account 添

Dolly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-04, 10:39 PM   #6
DARK ANGEL
Game Master
雋賢B!

引用:
作者: nakata
CM7-Ti , 暫時黎講 CM7/CM7-Ti 係 AT 最好既入耳 Earphone
CM7 and CM7-Ti ge 價錢係?
佢地只係D物料不同????D quality 一樣ma???
佢地音質比EC7好好多???e.g.高音and 低音
thx!

7.23LB
舊 09-28-04, 03:41 PM   #7
Dolly
Crazy Gamer

CM 7 同 Ti 係用料上唔同 , 一個鋁一個鈦 , 兩者個 spec 都係一樣 , 但我相信鈦係高音方面比鋁更清脆 , 更少"雜質" , 但實際上可能冇差別或者好細

至於高音方面 CM7/CM7 Ti 比 EC7 高近一陪(從 spec 比較 , 雖然 spec 不太可靠) , 事實係唔係咁我都唔清楚 , 我未用過 EC7 , 但太部份用家既結論都係 CM7 Ti Best buy , 自己衡量吧 ~

舊 10-01-04, 12:07 AM   #8
Frank
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2002
以日本果邊既銷情,
EC7曾經斷市,
而MK某headphone專門店亦係EC7較早售清(兩者貨量則唔太清楚),
小弟今日以$850購入EC7,
一入手立即怒煲4hr以圖盡快開聲~

初步報告:

[測試環境]
MD機: Sharp ST880(開左Dolby Live同Bass 2)
碟: 1-Kylie "Body Language", 2-Sarah Brightman "Harem"(因為兩隻CD加左protect, 只能用analoge錄, 可惜....)

煲左4粒鐘,
已明顯聽得出比開左聲既Sony E888高幾班,
以"Harem"第13首"Until the End of Time"前奏為例,
小提琴齊奏相當飽滿,
笛聲更圓潤,
可見分析能力很强,
但始終只係run左4hr,
唔敢咁快對高低音表現下定論,
不過過往較易令人覺得"硬"耳既cymbal聲表現亦很自然及理想,
而EC7獨有既掛耳仔作用唔係就咁掛住咁簡單,
佢可以令個headphone塞得更緊,
有效减低漏音及加强低音效果~

我都想將EC7同CM7TI作比較,
可惜小弟冇fd有,
自己之前除左用E888外,
就只有AT既EM7,

其實開左聲之後已經好理想,
不過鬼叫自己身痕咩....

舊 10-01-04, 01:13 AM   #9
DARK ANGEL
Game Master
雋賢B!

引用:
作者: Frank
del
邊到$850?????
係咪有extension ga ????
thx!

7.23LB
舊 10-01-04, 09:11 AM   #10
Frank

引用:
作者: DARK ANGEL
邊到$850?????
係咪有extension ga ????
thx!
旺角德發,
不過俾我買埋最後一個...
好似要遲一兩week先再有貨,
唔知友誠果d有冇~
有extension~

舊 10-01-04, 01:24 PM   #11
Dolly
Crazy Gamer

CM7/Ti 個價而家好似係 8xx 同 9xx , 我買果時 $11xx , 但都覺得超值 , 我諗要換 earphone , 一換就要去到 E5 ... 其他...唔係好得

舊 10-01-04, 11:52 PM   #12
大雄
卡啦騷

註冊日期: Jul 2002
XBox Live Gamertagkalaso
11XX 都用超值O黎形容

::卡啦騷 Album::

講多無謂,一步到位
大雄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-04, 12:10 AM   #13
DARK ANGEL
Game Master
雋賢B!

引用:
作者: Frank
旺角德發,
不過俾我買埋最後一個...
好似要遲一兩week先再有貨,
唔知友誠果d有冇~
有extension~
我monday去左德發睇!!
冇曬lu.....
你邊間shop買?

7.23LB
舊 10-02-04, 11:14 PM   #14
Frank

引用:
作者: DARK ANGEL
我monday去左德發睇!!
冇曬lu.....
你邊間shop買?
咪就係德發專賣headphone果間lor...

舊 10-04-04, 01:36 PM   #15
Frank

多手寫多兩句~

用左起碼10小時,
好似已經開左聲,
過往覺得刺耳既地方,
用EC7已經冇哂,
琴晚鄔虷A試真d,
層次感好L,
每粒音都非常清"色"同具動態,
人聲超細膩,
氣聲, 回音同口水聲都完全重現,
低音唔再一舊舊,
實淨細致有夠哂力,
值得俾多E888三倍價錢,
不過始終都只係耳塞,
空間感唔夠EM7呢類掛耳headphone強,
但掛耳headphone又衰漏音,
各有好處,
所以有時我都會用番EM7~

舊 10-04-04, 02:29 PM   #16
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
我都係...出街先用EC7
係屋企用EM7

隻EM7真係要煲好耐..EC7一兩日已經好掂

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-04, 09:02 PM   #17
Frank

俾我講多小小吖....

小弟除左有部Sharp MD機外,
其實仲有部女友送既Panasonic SL CT500 discman,
雖然Kylie同Sarah Brightman都只能用analoge錄,
但因為部MD機有Dobly,
又有24bit,
加上d headphone分析力唔夠
拉上補下都係MD好聲d...
今日身痕摷番部discman黎試EC7,
嘩~!
未聽過咁柔咁清,
的確分別到CD同analoge錄既MD,
噢,
EC7我愛屎你囉~~

舊 10-06-04, 12:08 AM   #18
YeeeSSS
Crazy Gamer
瀬戸内海

註冊日期: Dec 2001
ec7 how much?
YeeeSSS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-04, 01:03 AM   #19
DARK ANGEL
Game Master
雋賢B!

EC7入手!!!
$840 友誠!!!!

7.23LB
舊 10-17-04, 06:47 PM   #20
GBA fans

註冊日期: Jan 2002
正唔正???
其實點先聽得出佢開左聱未?

(PS 我岩岩都買左 CM7Ti. 行貨 $950 不過只保3個月 >_<)
GBA fans 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-04, 11:44 AM   #21
chammi
強化超(獸)人

註冊日期: Jan 2003
PSN  IDkuramahk
XBox Live Gamertagkurama hk
新手都有一個問題~

就係如果唔聽古典~聽rock多~
咁ec7表現如何呢~

你地講到咁正~搞到有d心郁郁tim~

舊 10-24-04, 03:32 PM   #22
Frank

引用:
作者: chammi
新手都有一個問題~

就係如果唔聽古典~聽rock多~
咁ec7表現如何呢~

你地講到咁正~搞到有d心郁郁tim~
個價錢掙咁遠點都有分別既,
不過rock嘢又真係冇必要用EC7,
等如冇人會用套幾萬銀hi-fi聽rock嘢一樣~

舊 10-25-04, 05:17 PM   #23
Dolly
Crazy Gamer

聽 rock 用 AT 野唔係好夾 , AT 野夾 classic , jazz 多 d

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
劉鑾雄與王穎妤曾苦戀6年 Busconcamp Neo Entertainment TREND 21 12-05-03 09:37 PM

現在的時間是 05:31 PM

手機版 | APP版