Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-04-15, 01:11 PM   #701
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
Etv 以前不知幾好睇
最鐘意睇d 越級野

此篇文章於 03-04-15 01:13 PM 被 小嘉 編輯。
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 01:12 PM   #702
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

註冊日期: Aug 2003
XBox Live Gamertagpirotase
引用:
作者: Rance 查看文章
我O個個年代套細菌大會係人扮的
80年代第一期係人扮..之後去到90年代有兩期都係泥膠動畫(同一套,但後期果套加左電腦效果)
PiroPiro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 01:50 PM   #703
Tano
God of Gamer
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: PiroPiro 查看文章
呢個 Topic 由兒時卡通變左做教育電視... 真係超展開

泥膠人除左好出名既細菌大王 外仲有唔少的

https://www.youtube.com/watch?v=hBoReSRBdcg
<小學時候係學校睇電視時間遠超過係屋企,而且當年的確不少有動畫成份

泥膠系列睇完圖,當年用料好堅
超過15年都冇變色

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 01:52 PM   #704
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
細菌大王套公仔至今仲保存到~

wa睇番就記起
好正喎, 係自己整定果時真係有出過?

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 02:11 PM   #705
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

引用:
作者: Tano 查看文章
<小學時候係學校睇電視時間遠超過係屋企,而且當年的確不少有動畫成份

泥膠系列睇完圖,當年用料好堅
超過15年都冇變色
用料係幾好.... 雖然套野應該係比人包住左收起檯底咁...
但所有 parts 仲原好

現在教育電視已經唔會再做泥膠動畫...因為好多器材已經冇左...而且做一套花既資源同成本太高...唔合現在既效率....
舊 03-04-15, 02:13 PM   #706
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
wa睇番就記起
好正喎, 係自己整定果時真係有出過?

當年冇人會諗過出 Figure ~

呢套就係當年真係拍攝果一套公仔...

我係因為工作關係見到呢套野仲係度...仲影埋相
舊 03-04-15, 02:19 PM   #707
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
現在既教育電視受到教統局既限制比較多...
而且現在大家睇得太多好野...
教育電視既 Budget 同資源 冇可能完全追得上
一有比較自然會覺得差左...
依家咩都3D, 搞到變晒質又唔好睇左.

引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
講起教育電視...係放學到4pm做動畫前, 我就係loop 教肓電視的.....
起碼好過loop 方太先.
有D真係幾好睇...有得笑下....不過年年都要loop一次.
我去到Q博士年代先無再睇....
又話說...依家仲有無教育電視?
我都係架, 小學只係返上午, 下午放學一返屋企就不停咁睇教育電視, 有時睇到瞓著左, 瞓醒時阿媽鬧我開著黎睇到瞓覺, HAHA.

引用:
細菌大王套公仔至今仲保存到~

引用:
有冇記錯是否叫健康教育科
好勁呀齊晒D細菌公仔.
我最鍾意呢集健教科既教育電視, 最記得扮霍亂嗰個人, 班細路踏緊單車, 佢無啦啦走去搭訕, 跟住响件西裝入面拎件蛋糕出黎請班細路食, 食左就有霍亂...

最正係跟住有下集, D人中得招多, 見佢又話請人食野就追住打佢...HAHA

嗰時科目係分:
中文, 英文, 數學, 健教, 社會, 自然科學, 體育...
(題外話: 咁樣分法, 我覺得好過依家既通識科)

此篇文章於 03-04-15 02:31 PM 被 HON HON 編輯。
HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 02:29 PM   #708
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

D 公仔唔係我架~~ 我齋影相架~
舊 03-04-15, 02:30 PM   #709
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
用料係幾好.... 雖然套野應該係比人包住左收起檯底咁...
但所有 parts 仲原好

現在教育電視已經唔會再做泥膠動畫...因為好多器材已經冇左...而且做一套花既資源同成本太高...唔合現在既效率....
泥膠動畫每秒每秒拍攝試過就知記位會有幾難
現在香港有播得英國套羊重要隔幾年至一套劇場版

現在就算有但有邊套不是電腦畫,
更何況教育電視有幾多學生會係課堂睇?
用真人拍成本低好多.......

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 02:36 PM   #710
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

引用:
泥膠動畫每秒每秒拍攝試過就知記位會有幾難
現在香港有播得英國套羊重要隔幾年至一套劇場版

現在就算有但有邊套不是電腦畫,
更何況教育電視有幾多學生會係課堂睇?
用真人拍成本低好多.......
英國果個有成座工廠咁大既 Studio ...成一百幾十人合作做一套....
香港一定冇可能....

現在既教育電視好多時係真人 or 實景 再用 CG 合成....
佢地會要求做到好似 Iron Man 咁....
但時間同人手...就百分一都冇////
舊 03-04-15, 02:45 PM   #711
GateHacker
Baned

Wii U IDgatehacker01
PSN  IDFE-C_2008
引用:
Hello! Hello! Hello!

同拉個波飛時間O既 Peter 仔
THE MAGIC BALL
GateHacker 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 02:58 PM   #712
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
竟然講到教育電視, 呢個topic無得頂
教育電視當年都有唔少洗腦歌xd

「一理通八理明~明白了計數可變簡單~」

英文科最深印象係個鬼仔打打下勇者鬥惡龍果類野吸左入電視到,仲要救返個女仔
最鬼記得臨尾有對左右門神神煩xd
由手機版發出
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 03:06 PM   #713
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
以前科技無咁發達 電視節目都幾有創意
依家真係無野好睇.....
連教育都可以因為成本問題節省開支.........
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 03:07 PM   #714
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

引用:
作者: HakiK 查看文章
竟然講到教育電視, 呢個topic無得頂
教育電視當年都有唔少洗腦歌xd

「一理通八理明~明白了計數可變簡單~」

英文科最深印象係個鬼仔打打下勇者鬥惡龍果類野吸左入電視到,仲要救返個女仔
最鬼記得臨尾有對左右門神神煩xd
由手機版發出
所以我都話呢個 Topic 真係超展開

教育電視除左泥膠動畫外...仲有用布偶 同 手畫 Cel Animation

有做過 格列佛遊記 ~
舊 03-04-15, 03:13 PM   #715
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

引用:
作者: s2001154 查看文章
以前科技無咁發達 電視節目都幾有創意
依家真係無野好睇.....
連教育都可以因為成本問題節省開支.........
應該咁講...資源係冇少到...但要做既野同要求就多左好多好多....
呢樣野應該係香港地都唔係新事來
舊 03-04-15, 03:21 PM   #716
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
記憶朦朧
童夢結局係
新創的第四招魔球都輕易被卡洛斯破左
但靠巨人隊全隊其他人贏左比賽,棒球整體合作>魔球的道理 etc
最後卡洛斯都感動左咁上下
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 03:26 PM   #717
BRA武藏
Game Master

嘩,etv都講埋 xd

咁搭單問:有冇70後當年星期六(日?)下晝4-6點左右,在無線睇過港台拍的特攝片「彩虹特攻(擊?)隊」
1男1女+隻機械人(?),製服係紅+銀色的
記得場面
1)有次超危機,男主角膊頭有舊野原來可以搣落黎當炸彈扔
2)後期女主角俾壞人搞到昏迷左

有冇人睇過/記得/知道結局?
舊 03-04-15, 03:31 PM   #718
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
引用:
作者: BRA武藏 查看文章
記憶朦朧
童夢結局係
新創的第四招魔球都輕易被卡洛斯破左
但靠巨人隊全隊其他人贏左比賽,棒球整體合作>魔球的道理 etc
最後卡洛斯都感動左咁上下
最後唔系諗起老豆之後拋左個最舊既童夢幻影球咩?

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 03:34 PM   #719
BRA武藏
Game Master

引用:
作者: 魔璃 查看文章
最後唔系諗起老豆之後拋左個最舊既童夢幻影球咩?
又好似係
但唔係都被破左,然後靠整體合作?
舊 03-04-15, 03:39 PM   #720
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

引用:
作者: BRA武藏 查看文章
又好似係
但唔係都被破左,然後靠整體合作?
之後到我唔記得了, 0個局完左之後就冇哂印象

\ /
/ \
\(^ω^)/
舊 03-04-15, 03:41 PM   #721
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: 小嘉 查看文章
Etv 以前不知幾好睇
最鐘意睇d 越級野
最好睇當然係"健教科"其中一集啦

除咗呢個之外,
有2個係好印象深刻,

1個係科學六年定五年級, 講製作昆蟲標本

另一個係成集都唱歌, 係當時改篇流行歌, 有太陽星辰("看似蚯蚓藏地深, 在獅子山背~後"), 神仙也移民(中環~有對獅子), 其他唔記得

此篇文章於 03-04-15 03:46 PM 被 harakuma 編輯。
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 03:43 PM   #722
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:
Hello! Hello! Hello!

同拉個波飛時間O既 Peter 仔
女巫叫PETER果下聲真係聽到成個人醒晒

引用:
我O個個年代套細菌大會係人扮的
真人版果時果三種菌係肺結核、霍亂,同唔記得乜野…
泥膠版多左好多野,不過比起真人版少左首打油詩
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 03:47 PM   #723
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

引用:
作者: harakuma 查看文章
好勁架
全部用橫切面黎表達

\ /
/ \
\(^ω^)/
舊 03-04-15, 03:52 PM   #724
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: 魔璃 查看文章
好勁架
全部用橫切面黎表達
果時有呢D睇堅好難得, 因為依家上網係乜都有得睇

搵到個唱歌ETV, 不過係大陸, (有幾十秒廣告), 頂住檔先啦

http://www.zhuatieba.com/video/XMzk0NTA2NTAw
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 03:52 PM   #725
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: teealpha 查看文章
女巫叫PETER果下聲真係聽到成個人醒晒

真人版果時果三種菌係肺結核、霍亂,同唔記得乜野…
泥膠版多左好多野,不過比起真人版少左首打油詩
真人版最正地方係佢地個cosplay勁掂, 細路仔睇時真係會驚一驚架.
我仲記得有白喉菌(最後有隻白喉抗毒, 搞到佢啞左)等等.
如果依家仲有既話, 可能伊波啦都有份XD

引用:
作者: harakuma 查看文章

除咗呢個之外,
有2個係好印象深刻,

1個係科學六年定五年級, 講製作昆蟲標本

另一個係成集都唱歌, 係當時改篇流行歌, 有太陽星辰("看似蚯蚓藏地深, 在獅子山背~後"), 神仙也移民(中環~有對獅子), 其他唔記得
我都記得呀, 仲有小六英文科有一集係RPG, 最記得打BOSS LAST嗰句係...
"GO AWAY MONSTER, GO AWAY"

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 12:05 AM

手機版 | APP版